Monday, October 13, 2008

Love at 1st sight

Setelah menanti selama 37 minggu akhirnya baby girl Faizal & Fara selamat dilahirkan pada 6/10/2008 jam 00.00am. Baby seberat 2.55kg ini diberi nama Fiesya Irdina.

Nak cite skit saat2 kelahiran baby girl ni....actually masa tu baru hari raya ke 4 (hari Sabtu 4/10/2008). Disebabkan dah nak dekat due (sepatutnya due 21/10/2008) so kami beraya kat KL je la ...nak balik kampung jauh sangat...pastu raya ke 4 tu ingat nk jalan2 kat alamanda sebab nak makan nasi ayam...tapi sebab 2-3 hari ni rasa baby tak banyak gerak sangat dalam perut ni so kitaorg plan nk gi buat check up kat An Nur dulu sebelum gi jenjln.

Pastu bila gi je check up doctor kata air ketuban skit sgt...sebab tu baby tak banyak gerak...doc cakap kena bersalin hari tu juga sebab takut baby lemas dalam perut...masa tu punyala takut...yela macam tak ready je lagi....tetiba je kena bersalin....

So kitaorg trus gi Hospital Putrajaya trus kena admited kat hospital…tapi sebab belum rasa sakit nk bersalin…doctor kena induse ....masukkan ubat untuk paksa rasa sakit....doc kata ubat akan dimasukkan 3 kali kalau xsakit gak kena operate la...

So esoknya 5/10/2008 kul 7 pagi ubat pertama dimasukkan...sakitnya jangan cakap la....tapi sampai kul 2 petang still tak de rasa contraction...so kul 2 doc masukkan ubat ke 2...masa tu dh sakit sgt...dh tak tahan...bukan sakit nk bersalin tp sakit sbb induse tu....sakit bersalin still tak rasa...so kul 9 tu doc nak masukkan ubat ketiga...tapi bila dia check bukaan utk baby kluar tu dh buka 3cm dia trus pecahkan air ketuban dan hantar pergi labor room....masa tu dh rasa sakit nk bersalin...tapi memang teruk la sebab sakit berganda....sakit induse tu lagi dh buat separuh sedar...tambah dgn sakit nk bersalin...aduh....tak dapat nk dibayangkan...

Masa dlm labor room tu...dh teruk sangat...sib baik suami boleh masuk...masa tu tenaga dah tak de...dah tak berdaya dah...faizal la yang duk bagi support....memang suami patut ada sama sebab dia je la boleh bagi kekuatan kat kita ni.....sepanjang dalam labor room tu dengar suara suami je...suara org lain dah macam samar2 je...teruk juga proses meneran nk keluarkan baby tu sebab tenaga dah tak de...sampai dengar jantung baby dh lemah...tapi Alhamdullilah akhirnya terkeluar juga baby girl ni....

Tapi saat yang paling bermakna...masa nurse tu bagi baby yang tengah nangis tu suruh ibunya peluk....bila peluk je dia trus dia benti nangis...mcm dia tau je tu ibu dia....saat tu la saat paling best skali...hilang segala sakit selama ni...memang priceless....

Tgh hari 6/10/2008 tu dh boleh kluar ward sebab baby & ibu sihat.....bestnya rasa...dh ada baby....baby tak sabar nk jumpa ayah & ibu dia sebab tu dia kluar awal dua minggu...

Tapi yg sedihnya lepas beberapa hari je balik umah, baby kena kuning lak...bawa ke An Nur trus kena admited ....baby kena diletak bawah lampu semalaman...sedih sangat masa tu tengok dia ...kitaorg pun duduk kat klinik tu so kejap2 gi tgk baby la...tapi org kata baby kena kuning tu biasa...tapi yela 1st time jadi parent ni risau nya lebih skit....

Okla....tu la cite pengalaman melahirkan baby girl Fiesya ....tengok la gamba fiesya kat bawah ni.....jaga fiesya ni senang je....tak banyak buat perangai...tdo je....dia bangun untuk minum je....pastu tdo balik...biasala mewarisi sifat ayah & ibu yang memang suka tdo....so enjoy fiesya’s photo.....