Saturday, October 10, 2009

Mi Casa Es Su Casa

As usual...lepas beberapa bulan baru nak tulis blog balik...sibuk sangat la....can't imagine how people can update their blog everyday....xde keje lain nak buat ke...
anyway this time i wanna talk about my house....hehe...can't express how best it is to have our own family house...priceless...rumah ni actually kosnya about RM240,000...i buat govnment loan. every month kena bayar RM1400....terasa beb...bila start potong gaji bulan 7 lepas...hilang 1400...so our family kena la berjimat skit...tak boleh boros sangat like before...tak boleh la nk beli robot yang mahal2.....but anyway it really really worth it...rumah kami besar la gak...end lot so dapat xtra space...keluasannya 25 X 75 ...quite big...2 tingkat...

sebelum masuk kami dah do some renovation that cost almost rm30k...tak termasuk lagi perabut and all the new stuff that we put in the new house...yela rumah baru mestila nak barang baru....i think kos keseluruhan for renovation, perabot and extra2...almost 50k... habis semua saving...so we need to start saving balik la...but as i said...it really worth it....

renovation yang dibuat ialah...of course kitchen cabinet....ramai yang datang cakap kitchen cabinet kami cantik....hehehe...design sendiri tau...pastu buat grill...wrough iron bunga2...pastu kat master bed room sebab besar sangat so tambahkan partition untuk buat ala2 walking wardrobe...so orang yang masuk master bedroom tak akan nampak wardrobe n toilet...pastu tambah cabinet n letak sinki kat ruang makan so kalau orang datang n nak basuk tangan tak payah gi dapur...satu lagi buat stor bawah tangga untuk simpan barang...

perabot lak yang baru...set sofa, meja makan, katil n tilam master bedroom, almari display utk letak robot2, LCD Tv 32' , peti ais, carpet dan banyak lagi la perabot yang kecik2....


so senang la lepas ni kalau orang datang ...rumah dah besar tak payah nak kongsi-kongsi bilik lagi...katil lama, almari n meja solek letak kat bilik bawah untuk tetamu, pastu sofa L shape lama letak kat family hall tingkat atas, peti ais lama letak dalam master bed...punyala malasskan...dlm bilik pun letak peti ais...dua bilik lagi kat atas still tak kemas lagi...satu nak buat bilik baby fiesya...satu lagi nk buat bilik tetamu plus bilik bacaan...tapi next roundla...tunggu ada duit dulu...


ok....kat bawah ni ada gambar our family house sebelum pindah, semasa pindah dan selepas dah cantik....

SEBELUM PINDAH



LAMPU + KIPAS




LAMPU RUANG TAMU



GRILL PINTU



STOR


SINKI RUANG MAKAN


SINKI DAPUR


GRILL PINTU DAPUR


KIPAS DI DAPUR


DAPUR N HOOD


KABINET DAPUR


KABINET RUANG MAKAN



PEKERJA SIAPKAN GRILL













SEMASA PINDAH




































































































































































































SEKARANG














































































































































































































































































































Monday, June 15, 2009

More Like Ibu Everyday

It’s been quite sometimes since I wrote in my blog….it’s a hectic but interesting life for this couple of month…banyak benda yang nak disettlekan… first thing…I got promoted …hehehe…dah jadi senior system analyst…rezeki suami & anak….dulu masa bujang tak dapat nak naik pangkat…bila dah berfamily ni rezeki kami makin bertambah…alhamdullilah…

Secondly, we now have our own home…best betul…lengkaplah family skrang ni…we got everything we need…Alhamdullilah…syukur pada Tuhan atas rezeki yang diberi…so skrang ni memang sibuk sangat…tengah renovate rumah n beli barang-barang nak memenuhkan rumah dua tingkat tu…bila dan siap nanti….i’ll update our house pictures before and after the renovation…jeng…jeng…jeng…wait ya…

As usual about our little angle….dah semakin besar…almost 8 month….dan semakin…makin manja….like ibu like baby…dia dah boleh golek2 dengan lajunya….bila kita duduk…dia akan golek2 datang…merangkak belum lagi….xpe pelan2…no point to rush..let her learn step by step…. Makan dah macam-macam dah…paling dia suka ice cream and chocolate…again…like ibu like baby la…..

But lately…dia selalu kurang sihat…hari tu sakit mata….badan panas…selalu jugak la ibu n ayah kena ponteng keje….kesian juga kalau dia tak sihat hantar umah pengasuh…sebab bila tak sihat dia asyik merengek nak duh bawah ketiak ibu….maybe sebab dah makan macam-macam that’s why penyakit pun datang…..dulu minum susu ibu je tu yang kuat…but until now baby still breastfeed….makin suka menggonggong….i’ll try to brestfeed her as long as I can…sampai xde susu baru nak berenti…hopefully boleh bertahan lebih lama lagi….

22 Mei 2009 baby tumbuh gigi pertama…bestnya…tumbuh gigi bawah …kecik je…tapi dia demam teruk…panas sangat badan….hari sabtu tu malam kul 12 bawak gi Al-Zaharah sebab badan panas sangat….kena masuk ubat ikut buntut…kesian baby….dia plak tak boleh panas…kalau panas naik ruam…macam tuan puteri la…kena jaga….

hari tu beli sofa kecik kat baby…iyela untuk rumah baru…ibu n ayah dapat sofa baru baby pun nak juga…tapi baru-baru ni dia jatuh dari sofa….masa tu tengah bagi makan…terralit skit je…biasala ibunya ni lembab skit…dah Nampak dia nak jatuh tapi tah la macam mana xsempat nak sambut…kejadian tu berlaku cepat sangat…tapi sib baik la xde apa2….tapi kesian la…dah la demam jatuh kerusi lak tu….

Kay la…setakat tu je for this time….enjoy baby new photo….makin comel faizal & Fara ‘s little angle…love u so much