Friday, March 20, 2009

Watch Me As I Grow

Baby Fiesya Irdina dah mencapai berat 6 kg masa umur 4 bulan. Dah besar anak ibu & ayah. Pandai pulak tu....suka sangat bercakap....bahasa dia la...dia ringan mulut...maybe boleh cakap & tumbuh gigi dulu baru boleh jalan kot...bila letak dia tak nak golek2...mungkin sebab badan dia berat skit tu yang dia malas tu....

Ibu pun dah start keje lepas cuti 2 bulan...biasala dah mula keje maknanya kena la tinggal baby kat pengasuh...kitaorg memang kalau boleh tak nk anta ke nursery...yela sana banyak baby yang jaganya sikit....pastu baby lak senang sakit....so carik2 jumpa la pengasuh ni buat iklan kat internet....sebelum keje ada la gak bawa baby gi umah dia nak bagi biasa....baby memang tak nak kat orang lain...yela 4 bulan dia tengok muka ibu & ayah dia je tiap hari...

masa 1st day keje...pagi tu anta baby kat umah pengasuh ni...apa lagi nangis la baby...yela dia tak biasa...pastu tinggal la gak..kitaorg pun gi keje...stgh jam lepas tu pengasuh tu call suh amik baby...dia xboleh jaga sebab baby nangis xhenti-henti...sedih gak masa tu...yela dia giveup cepat sgt...baru jaga stgh jam terus tak nak...hr tu bersungguh-sungguh cakap ok.... pastu terpaksa la baby ikut ibu gi keje selama 1 minggu...jadi bos la dia...

ujung minggu tu jumpa pengasuh baru yang direkemen oleh member opis...baik kakak tu...mula2 baby tak nak gak kat dia...tapi kakak tu sabar je....bila gi umah dia je mesti baby tengah nangis tapi kak tu kata xpe...sib baik la ada penyelamat...sekarang baby pun dh ok duk umah pengasuh dia....

satu lagi baby ni tak nak isap botol...so masa lunch gi umah pengasuh bagi susu....untuk kul 10 bagi dia makan heinz...makanan baby utk 4 bulan....boleh la tahan lapar ...

tapi yang sedihnya kengkawan banyak duk kata baby fiesya ni susah...sebab tak nk kat org & tak nak minum botol....rasa terkilan pun ada....bagi ibu setakat kena berulang tengok dia masa keje tu bukanla sesuatu yang susah...patut kita bersyukur dapat anak yang sempurna macam tu...sihat je....daripada sesetengah anak yg kecik2 lagi asyik kena berulang ke hospital...kena pembedahan...tu lagi la sedih....ibu tak penah rasa baby ibu menyusahkan... bagi ibu tu satu pengalaman yang sangat menarik...yela ada orang anak ramai sekali pun tak akan sama perangainya dengan anak kita yang sorang ni...setiap manusia dilahirkan berbeza-beza... jadi apa aja sifat anak kita adalah anugerah dari Tuhan yang patut kita terima dan bersyukur...

Lagipun...seronok sebenarnya...sbb anak rapat sangat dengan kita sampai xnak kat orang lain.....kla...tengokla gambar...baby yang dah besar ni