Tuesday, April 14, 2009

Forever N Ever

Dah lama tak cite pasal Fara & Faizal...yela bila dah ada baby ni ...everything about her...dh lupa pasal ayah n ibunya....just nak share or review back our relationship after 1 and a half year of married...


Now rasanya kitaorg lebih bahagia dari dulu...especially bila dah ada our baby girl... kalau dulu saya pernah fikir...bila dh kawin ...kalau ada anak mesti x best sangat sebab sayang suami dah kena bahagi...yela dulu sayang kita je skarang dah ada kita n anak...so semakin kurang la.... actually bukan macam tu...bila dah ada anak sebenarnya kasih sayang dalam rumah tu makin bertambah... pengiraannya macam ni ...

Dulu :

Faizal Fara + Fara Faizal =

Sekarang :

Faizal Fara + Fara Faizal + Ayah Fiesya +
Ibu Fiesya+ Fiesyaayah + FiesyaIbu
=
Hehehe...kalau dulu skit je kasih sayang dalam rumah tapi skrang dah bertambah....tu yang best tu...rumah yang banyak kasih sayang adalah rumah yang bahagia...
Cite pasal rumah tangga ni...ada kawan yang tanya betul ke kita akan berubah lepas kawin...ala mcm yg selalu dengar...kalau masa bercinta tolong bukakan pintu keta tapi bila dh kawin...xsempat masuk dh jln....kalau dulu kita langgar batu dia marahkan batu ...skrang kita yang kena marah...kalau dulu ckp phone berjam-jam,...msg punyala panjang2...tp skrang nk call pun susah...kalau msg tu sependek yg blh...kalau kita tanya jpwnya “k” je....betul ke?? N apasal jadi mcm tu...

Tah la nk kata betul pun yea nak kata tak pun yea...ada sesetengah benda yang betul...yela kita dh duduk serumah...buat apa nk call berjam-jam lg..blk keje nanti jumpa dh blh sembang panjang2...dr segi nk marah2 tu...xtau la...setakat ni faizal tak mcm tu...dia pun tak banyak berubah dari dulu...yela mungkin tu untungnya bercinta lepas kawin....kitaorg pun bercinta kejap je trus kawin......lepas kawin baru saling kenal mengenali...so expectation tak tinggi sangat...maknanya kita terima je la apa yang datang.....

Rasanya benda penting dalam rumah tangga ni ialah bertolak ansur...bila kawin ni memang kena banyak tolak ansur...bayangkanla...kita dengan adik/kakak yang lahir satu mak satu ayah...yang hidup sekali selama berpuluh tahun ni pun sesekali bergaduh...inikan pulak...2 orang manusia yang baru je kenal...diletakkan dalam satu rumah untuk hidup bersama...memang la banyak benda yang tak kena...tu perkara biasa...macam kitaorg ni pun banyak benda yang kita ubah dari masa kesemasa....jangan harap pasangan anda akan berubah terus menerus...bagi masa...pelan-pelan la...

Lagi satu dalam hal rumahtangga ni maybe sometime kita perlu put ourself in our partner shoes...macam sesetengah lelaki bila kawin...dia nk semua benda isteri dia buatkan....kalau boleh dia nk lepak je....be realistikla...awak kawin untuk dapatkan isteri bukannya nak dapatkan orang gaji....... kalau pihak lelaki nak tahu rutin harian isteri....bagun pagi sama2....start bangun start la keje isteri ni kejut anak...bagi mandi siap diri sendiri...pastu gi keje sama2...bila balik keje pun sama2... si suami mesti rasa letihkan sebab seharian bekerja...so bila letih rasa nk lepak la kan... xrasa ke tu juga perasaan isteri ni...dia pun letih gak seharian bekerja...tapi tetap kena masak...jaga anak...kemas rumah...pastu masa tdo...si suami tdo bukan main nyenyak...yela dah letih seharian bekarja....tapi isteri ....ada pulak anak kecik...tiap 2 jam bangun bagi susu...xde istilah tdo nyenyak untuk hilangkan penat...pastu hari siang...kena ulang rutin yang sama....hari cuti plak...si suami selalu kata nak berehat sebab letih ni 5 hari keje...abih isteri mcm mana...hr tu la nk kena mengemas.... membasuh... memasak...jaga anak jangan lupa....tah la bagi lelaki yang tak boleh nk pk...isteri tu seorang pompuan yang tenaga kurang dari lelaki...macam mana bila lelaki dh penant...dia berharap isteri dia masih steady lagi...be rational....


Sib baik la suami ku seorang yang sangat bertolak ansur....dia tak banyak kira sangat bab makan ni...hari keje beli je...kalau nak masak pun hari minggu...tu pun dia selalu tanya...larat ke nak masak...kalau x larat dia belikan....bab jaga anak pun tip top...cuma dia tak payah la berjaga malam buat susu sebab Fiesya minum susu cap gantung...kalau dia bangun pun xblh nk buat apa....lain2 memang nampak la sifat tolak ansur dia...hehehe...puji suami sendiri....

Seronok sebenarnya kawin ni....balik keje or hari minggu lebih bermakna la...ada org utk kita spent time together....ada org yg kita nk share everything....macam kitaorg berdua banyak share same interest...tu yang jadi lebih menarik tu...hobi kitaorg mengumpul robot...saya suka model2 yang kecik n comel2...faizal pulak kumpul yg besar2...kadang2 xbeli pun tapi hari minggu jln2 spent time kat shopping mall window shopping...kitaorg pun suka jenis cite yg agak sama...cthnya prison break, heroes, desperate housewives...kalau kartun pun kita suka tgk...jd xde masalah sgt dr segi tu...tu yg hubungan lebih interesting tu bila we can share our interest together....

Ada terbaca kat paper tips2 nak mengekalkan hubungan suami isteri...ok gak...actually benda2 tu remeh je...tapi sebenarnya kalau kita praktik kan akan buat hubungan kita lebih mesra...antara perkara2 nya :

Amalan 4 ciuman sehari

Hubungan seks 3 kali seminggu


. Berkongsi dua hobi
Memeluk pasangan 3 kali setiap 24 jam


Mengucapkan I luv u sekurang-kurangnya sehari sekali


2 hidangan romantic sekurang-kurangnya 2 kali sebulan


Sekurang-kurang 3 panggilan telefon, SMS atau email sehari


2 percutian setiap tahun


Solat berjemaah bersama


Lastly
Doala semoga hubungan suami-isteri berkekalan hingga akhir hayat.