Saturday, October 10, 2009

Mi Casa Es Su Casa

As usual...lepas beberapa bulan baru nak tulis blog balik...sibuk sangat la....can't imagine how people can update their blog everyday....xde keje lain nak buat ke...
anyway this time i wanna talk about my house....hehe...can't express how best it is to have our own family house...priceless...rumah ni actually kosnya about RM240,000...i buat govnment loan. every month kena bayar RM1400....terasa beb...bila start potong gaji bulan 7 lepas...hilang 1400...so our family kena la berjimat skit...tak boleh boros sangat like before...tak boleh la nk beli robot yang mahal2.....but anyway it really really worth it...rumah kami besar la gak...end lot so dapat xtra space...keluasannya 25 X 75 ...quite big...2 tingkat...

sebelum masuk kami dah do some renovation that cost almost rm30k...tak termasuk lagi perabut and all the new stuff that we put in the new house...yela rumah baru mestila nak barang baru....i think kos keseluruhan for renovation, perabot and extra2...almost 50k... habis semua saving...so we need to start saving balik la...but as i said...it really worth it....

renovation yang dibuat ialah...of course kitchen cabinet....ramai yang datang cakap kitchen cabinet kami cantik....hehehe...design sendiri tau...pastu buat grill...wrough iron bunga2...pastu kat master bed room sebab besar sangat so tambahkan partition untuk buat ala2 walking wardrobe...so orang yang masuk master bedroom tak akan nampak wardrobe n toilet...pastu tambah cabinet n letak sinki kat ruang makan so kalau orang datang n nak basuk tangan tak payah gi dapur...satu lagi buat stor bawah tangga untuk simpan barang...

perabot lak yang baru...set sofa, meja makan, katil n tilam master bedroom, almari display utk letak robot2, LCD Tv 32' , peti ais, carpet dan banyak lagi la perabot yang kecik2....


so senang la lepas ni kalau orang datang ...rumah dah besar tak payah nak kongsi-kongsi bilik lagi...katil lama, almari n meja solek letak kat bilik bawah untuk tetamu, pastu sofa L shape lama letak kat family hall tingkat atas, peti ais lama letak dalam master bed...punyala malasskan...dlm bilik pun letak peti ais...dua bilik lagi kat atas still tak kemas lagi...satu nak buat bilik baby fiesya...satu lagi nk buat bilik tetamu plus bilik bacaan...tapi next roundla...tunggu ada duit dulu...


ok....kat bawah ni ada gambar our family house sebelum pindah, semasa pindah dan selepas dah cantik....

SEBELUM PINDAH



LAMPU + KIPAS




LAMPU RUANG TAMU



GRILL PINTU



STOR


SINKI RUANG MAKAN


SINKI DAPUR


GRILL PINTU DAPUR


KIPAS DI DAPUR


DAPUR N HOOD


KABINET DAPUR


KABINET RUANG MAKAN



PEKERJA SIAPKAN GRILL













SEMASA PINDAH




































































































































































































SEKARANG