Monday, April 2, 2012

susu ibu


Rajin pulak aku menulis blog hr ni...tgh2 hr ni waktu lunch time..xde keje nk buat..tetiba baca entry kat FB pasal susu ibu...rasa nk share la real life experince BF anak2...

actually...aku kagum n bangga dgn diri sendiri...Alhamdullilah ...Allah bagi rezeki anak2 untuk trus BF sampai skarang... fiesya still BF every night before sleep and adik on going..

aku start BF masa fiesya...don't remember mcm mana blh dapat the idea...masa tu kebanyakkan member opis xde yg BF...family pun xde la talk about that...maybe it come natrually masa mengandung...then i start to google to get more info on that.. memangla BF ni dh lama org buat dr zaman dulu2 lg...tapi not in my environment...kengkawan mostly susu formula... Alhamdullilah tuhan bukan pintu hati aku utk BF xkira la apa pandangan org lain ...

bila fiesya lahir dia x nk susu guna botol langsung...then aku terpaksa ambik cuti tanpa gaji 2 bulan sbb xblh nk htr ke rumah org...ramai org kata susahla anak mcm ni...masa tu sedih...ada yg ckp aku xtry bg botol la...tah apa2 lg tah... but i don't care...what important is apa yg hubby ckp...dia support BF and he also don't care what people said...lain org lain perangainya...same goes to anak...mmg ada budak yg xnk botol...bila kita suap botol dia nk muntah...

then after fiesya 4 mth dia duduk dgn babysiter...every lunch hour me n hubby akan pergi jumah babysiter tu and BF her...so our lunch hour mmg x mkn la...usually we will buy roti and eat masa otw to the house... ramai gak kengkawan yg kata..susahla..xperlu la..and other bad thing gak la...but for me that's the best moment...everyday..1 hour..in the middle of working hour ...i got to spent time with hubby n baby...ramai org yg ngumpat2 tu actully jeles.. they don't spent that much time with their family...anyway..forget it...kalau ada anak2 yg mcm ni...at 4 month old kena start bg mkn...bg heinz...bekalkan heinz to babysiter...atlest during the time dia x dpt susu dia blh mkn someting...and heinz dlm botol tu ada yg utk 4mth old...

then i continue BF feisya until 2++..tu pun ada gak dengar angin2 berkata-kata yg ckp xelok la..budak dh besar duk susu lg la...lantakla...it's my kid ...so let me n hubby decide how to raise he up...then masa April 2010 i pregnent... tapi berat hati nk stop BF...then again i started to goggle on BF during preggy...then my OnG doc ckp...it not stated anywhere that BF during pregnancy is harmful to the baby nor the mother...what people afraid is the mother will easyly get tired...coz everytime you BF ur baby is like you go for a 20 min jogging... and still it depend to the mother... some mother during preggy...dia masih still boleh jog..swim...main bowling but some mother easly get tired...nanti mulala low blood..pengsan ...then will led to misscarrage...the doc say if i want to continue BF...never miss my check up...she will monitor my health closely...and again...kuasa Allah...Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita...during my 2nd pregnancy...lebih senang compare to the 1st one...dulu..low blood la..chicken pox la...selalu letih..then berat naik melampau2..air ketuban x cukup la....but this time mmg superb...xde problem langsung...and Alhamdullilah sepanjang pregnant ...sihat je...sampai nk bersalin pun senang...siap dh bukak 3cm..gi jln mkn roti canai lagi...



what i try to say here is..what people say is wrong...ramai org kata...no u cannot BF during pregnancy ...u will miscarrage...wrong...i prove it wrong ofcourse with the help from Allah... then when the baby come...another myth...you cannot bf the sister nanti adik x cukup susu...abih susu diminum oleh kakaknya...nonsense... fakta of BF...to get more milk...the breast must be simulate...the more simulation it get..more milk will be produce...so kalau nk dpt the most of the milk...do tendem nursing...konsep yg sama kita guna bila kita pam susu guna breast pam... kalau guna single pam...susu xbanyak sgt but if u do double pumping...then sekejap je penuh botol...in my case..after deliver..the first milk must go to the adik for the colestrum...then lepas tu susu x kluar banyak pun...even fiesya x stop BF tapi susu yg tinggal sikit2 je...bila bersalin...mmg susu x banyak...then what i do...suruh fiesya kerap susu to simulate the breast...sbb nk suruh adik dia mmg xretila baby tu...then by doing that...fiesya actually helping her adik...after a couple of day mmg banyak la susu kluar...yela yg isapnya budak besar...

i never stop fiesya from BF until now...cuma sekarang since she already 4 ...dia hanya boleh minum when at home...kat luar and if ada org lain beside ayah...no susu...dia dh besar...dia pun tau malu...but for adik...still enjoying it when ever he like..my best moment is last year...blk je kerja...both will lay in my lap and get one breast each...mmg banyak susu...enough for both and ada lebih lg pun...masa tu rasa mcm ada anak kembar pulak...and my fahri sama mcm kakaknya...x nk botol langsung...don't know la...maybe ibu's breast is so soft and tasty that nothing can replace that...and badan fahri mcm di pam2...so kalau ada org ckp...cukup ke susu utk adik kalau kakak minum juga...my answer is...look at fahri...ada tak nampak mcm x cukup mkn??




sampai hr ni fiesya dh 3 tahun 5 bulan and fahri dah 1 tahun 3 bulan...i never miss bf them even for a day...and i will continue as long as it takes...apa yg aku nampak...fiesya n fahri so close...each morning kalau sorang wakes up...dia akan cari yg sorang lg...tu first yg diaorg akan buat...then nampak cerdik...fiesya punya vocab is very good...and adik ni nampak cepat belajar...dia faham every single word we said cuma x blh ckp lg...

yg paling penting they are so close to me...coz when kid grow up then don't want cuddling anymore...diaorg lg suka main dr duk atas riba ibu...but my kids...atlest everytime they BF...they are so close to me mcm masa baby dulu...so i still can hold my baby every day...for those mum yg x bf anak...mungkin u can just kiss them n hug them for a while...but ada ke anak yg dh besar blh sleep on ur lap..u can hold them close...touch them and enjoy the moment for 15 minutes...and the bond between u and the kids are so strong and u can only feel it during BF...

so kalau ibu yg capable of bf but do't want to do that because of no spesific reason...u actually miss the beauty of motherhood...and kesian pada ibu2 yg try so hard to BF their kids tapi xde rezeki...maybe faktor kesihatan or kurang susu...just remember it's all kuasa Allah...mungkin itu yg terbaik untuk both u n the kids...banyakkan berdoa...


for mummy yg nk bf anak...yg penting yakin dgn diri sendiri dan buat untuk Allah...daddy must give full support...help mummy...bukan suh buat benda susah...bg bantal untuk baring...bukak kipas kalau panas...tu je...it small but means a lot...bagi yg lepas bersalin after 3 days...panggil tukang urut then urut bahagian atas to simulate the breast...mcm aku ...x mkn apa2 pil perangsang susu or jamu so i can't comment on that...every day i just drink sekotak susu dutch lady...yg paling2 penting buat dgn ikhlas...buat sebab mmg that's what u want..not bcause ur friend do it so u want to do it as well...lastly...tawakal pada Allah...dia tau apa yg terbaik for us...

ok...XOXO...

Sunday, April 1, 2012

Blog Update


wa...lamanya tak tulis blog...last update was 2010...now 2012...sib baik ada lg blog ni...kalau dh disable...padan muka...

mmg banyak la nk cite n things happend during this 2 years... most important thing..now bukan Faizal, fara n fiesya anymore...dh jd fantastic 4...faizal, fara, fiesya n fahri..new family member...new ke...dh 1 years 3 month dh..my baby boy..Fahri irsyad..dh complete la my family...ada father, mother, daughter and son.. Alhamdullilah..syukur atas nikmat yang Allah berikan..



Dalam usia 4 tahun perkahwinan ni..(dis 2007) banyak benda dh berubah... Alhamdullilah, Allah temukan aku dengan lelaki terbaik..suami yang sempurna bagi aku...yg dapat membimbing aku ke jalan yang benar...Allah sayangkan aku...can't imagine my life without en hubby... kadang2 sedih tgk kengkawan lama yg still mcm dulu...xberubah...semoga Allah bukakan pintu hati mereka untuk berubah dan temukan mereka dengan seseorang yang boleh membimbing...Insyaallah...






















anak-anak ku yang sangat comel..can't imgine life without them..my sweety pie..ada terbaca di facebook pasal seorang ayah yang kehilangan isterinya... bulan feb tau yg isterinya kena kanser hati...then bulan mac isterinya meninggal...bayangkan dalam masa 1 bulan sahaja apa saja boleh terjadi dengan kuasa Allah...sedih baca komen dia kat FB...dia harap Allah jauhkan dari kemurungan supaya dapat dia meneruskan hidup tanpa isteri...anak dia pun masih kecik maybe 2 tahun...dia ckp anak dia dulu petah ckp n happy but lately selepas ibunya tiada...dia murung je....

kadang2 kita lupa tentang mati kan...kita lupa pada Allah...apa yang kita fikir kerja..duit..mcm kita ni dh tentu akan hidup la...bila baca FB org tu rasa sedih sgt and terfikir...mcm mana dgn aku...sempat ke nk tgk anak2 membesar...kalau benda yg sama berlaku...mcm mana dgn hubby? blh ke dia jaga anak2..mcm mana dgn hidup dia nanti...anak2 pulak...sampai sekarang masih menyusu badan..dua2..kalau benda tu terjadi mcm mana...sampai skarang fiesya dh 3 tahun 5 bulan...xpernah satu malam pun dia tdo aku tak ada...aku gi mana mesti bawak dia...adik fahri pun sama...can't imagine what happen to them if i'm not around...Nauzubillah min zalik ...semoga umur kami sekeluarga panjang ...semuanya atas kuasa Allah

just to share ...belive it or not...until skarang i'm still breastfeeding my kids... yes..both..tendem nursing...hahaha...diri sendiri pun mcm tak percaya..Alhamdullilah, Allah bagi aku kederat untuk susukan anak2...fiesya dh almost 4 and fahri 1 ++...i'm not oing to stop kecuali susu dah tak ada... bila ada masa nk buka new post nk cite pasal breastfeed... banyak benda nk citer..the pro n con of bf...hopefully kalau ada ibu2 yg baca my blog dapat info on life experince... kalau xdk org baca pun xpe...atleast bila tua2 nanti i can recall back all the sweet memories of my life by reading this blog...

best plak bila tulis blog ni...mcm2 nk cite...so far i have a great life... i really enjoy all the gift from Allah to me...great family...great job ... i prefer to live my life like this...x kaya sgt tapi hidup senang n happy... pergi mana2 pun with my hubby n the kids...u don't have to drive a ferari or live in a big bungalow..or to be a company cio to be happy...yang penting cukup makan, cukup pakai dan dapat bawak anak2 bercuti sekali-sekala is more than enough... apa yang penting bersyukur di atas segala nikmat dan kurniaan dari Allah. Dia maha mengetahui apa yang terbaik untuk kita...

till next time...XOXO