Monday, May 28, 2012

Road to Hong Kong & China - Conclusion

Tamat sudah percutian keluarga kami...secara keseluruhannya..memang terbaikkk la...rasa macam nak pergi lagi or nak duduk lama sikit...macam2 barang yang dibeli...tu pun bila diagih-agihkan x cukup rupanya...ada yg xbeli kat org ni...xbeli kat orang tu...sebenarnya kalau kita gi bercuti ni rasanya xyah la pk sangat pasal orang lain...duk pk org ni nk beli apa...org opis nk beli apa...mmg teruk la...dh la kos melancong tu pun dh banyak...nak membeli utk orang lagi...sultan brunai pun kalau gi melancong xbeli suviner utk semua org...hehehe yeke...


yang penting beli utk org terdekat as suviner .... yg murah2 pun xpe...asalkan ada tulis negara yg kita gi...contoh terbaik adalah fridge magnet...hehehe..utk org opis?? bagi aku kalau trip tu di taja oleh kerajaan...cthnya aku dapat gi seminar kat jepun...kos ditanggung oleh kerajaan...wajib la balik beli suviner untuk kengkawan kat opis...tapi kalau percutian yang ditanggung sepenuhnya oleh suami dan diri sediri...xyah beli pun xpe...yg orang2 pesan tu...lagi la mintak maap... xdpt nk beli pun...sbb barang aku nk sendiri pun banyak yg xsempat beli...contohnya jeans n kasut nike...


pasal negara plak...kalau ada peluang...elokla gi jenjalan tengok negara orang... kita dh biasa sangat dengan malaysia jadi xtau mcm mana keadaan di luar sana... ada yang cakap takut la gi negara orang...apa nak takutnya...diaorg pun makan makanan gak bukannya makan orang pun...atleast once a while kita boleh compare the diferent environment and learn new things...at the same time we can appreciate apa yg ada di malaysia ni...


for me..personally aku suka travel...n best sebenarnya dpt visit negara yang mempunyai bahasa yg berbeza...more adventerus... kalau gi indon contohnya..xrasa sangat mcm luar negara...bahasa pun lebih kurang n muka diorg pun mcm kita gak...masa gi jakarta dulu...org pun ingat aku indonesia...so nothing much to learn...on language wise...nonsence la kalau ada org kata...if u want to go to china you have to learn to speak chinese...if u wanna visit japan...u have to know japanise... it will be easier la...tapi kalau xblh pun..ok je...there's alway a body language that every body understand...cuma susah sikit la...n lebih challenging...


dari segi travel with the kids...xla sesusah yang biasanya org cakap...rasanya org yg ckp bawak budak kecik masa travel tu susah...adalah org yang actually never travel or biasa bila travel tinggalkan anak2 dengan mak di kampung... i don't say it will be easy...mmg perlu kesabaran yang lebih...tapi sebenarnya seronok...xsusah pun...infact..they are our children...there's no difficulty of raising them up...and u won't experince the overall experince of parenting if kalau ada apa sikit...hantar ank balik kampung....xrasa the ups n down of rasing them la...anyway..different parent think differently...maybe some parent rasa kalau bwk anak travel nanti takut anak sakit...penat...better duduk kampung...boleh relax...terpulang la...


another thing that we learn is travelling on our own is better then hire a travel agent...so pasni...no option for travel agent anymore...will do it ourself....and don't over plan...macam semu tempat nak pergi...the schedule pun tight sangat...give some space..actually the best is one day...one place only...no rushing...


macam kat hong kong..ada beberapa places yang xsempat kitaorg pergi like avenue of star..victoria peak..ocean park and the cable car...due to limited time...we should extend our stay for 2 more days actually...and in china ...we had to cancel our plan to go to guangzho because we are to amaze with shenzen that we decided to extend our stay there...surely we will visit another part of china in our next...next...trip...

Planning is very important actually...macam kitaorg...i'll do all the planing...en hb jenis yg executer...i'm the planner...Allah dah ciptakan pasangan to complete each other kan...so kalau dua2 planner pun payah...masing2 ada plan masing2...sampai bila xsiap...for us..it is easier that way...aku ni lak jenis yg terperinci sgt...tu yg siap buat plan sampai travel agent pun boleh nangis kalau tgk...on the preparation wise pun...aku yg buat...apa nk bwk...berapa baju nk bwk...ubat apa...beg dh kemas seminggu sblm pergi...tapi sehari sebelum gi...bukak blk...susun balik sbb nk check...takut ada yg tertinggal...

that's about it kot...dh tamat dah cite aku pasal road to hong kong n china ni... overall...i'll rate the trip as the best so far la...compare to the vietnam trip n singapore trip last year...this is more challenging and best...hehehe


so...what's next??? start doing research n saving money for our next year trip... where?? we got plan...it's in the wish list...but still need to depend to our bajet...sbb negara tu one of the most expensive country to visit...kalau xdpt kumpul duit secukupnya...kena tukar destination la...k la...till then...xoxo

Road to Hong Kong & China - 6th Day

Hari ni last day kat Hong Kong...malam ni dh nak balik Malaysia tercinta...sedihnya...hari ni bersuka ria puas2...anak2 bangun awal...excited tak abih lagi...hari ni semua pakai baju baru yang dibeli kat disneyland semalam...sebabnya baju yang dibawa semua dh abih...baju aku tangan pendek...tanya en hb...boleh tak pakai..mcm berat je nak bagi tapi memandangkan baju dh abih semua kotor...terpaksala juga...ala hari ni je...boleh macam tu....kalau dosa tu tak kita hari tau...heheheh..


kla...pagi ni nak breakfast dgn disney character...sebelum gi tu kitaorg bergambar disekitar hotel dulu..



Pastu sambung bergambar kat luar hotel pulak...best sebenarnya ada swimming pool...siap ada papan gelongsong...tapi tak sempat nak meneroka...



Pastu kitaorg naik bas pergi ke Disneyland Resort Hotel untuk breakfast di enchanted garden...hotel ni cantik juga..breakfast ni au sje book additional...sebab bagi budak2 dpt amik gambar dgn character ni puas2...kalau kat dalam disneyland tu kena beratur panjang...harganya HK$783 untuk 2 adult & 1 child...adik as usual free....best btl bwk adik ni semuanya free...mkn...bukan la nk mkn sgt...mkn roti2 je..sbb mknan dlm tu x di certified halal so careful of what u eat..


Masa makan tu disney character ni akan datang ke setiap meja untuk bergambar...best gak...mickey datang...adik masa jauh gedik2 dia excited...bila mickey kis2 dia...nangis pulak....fiesya mcm biasa...very the sporting...suka dia bergambar dgn mickey...tapi minie tak ada...alamak jenuhla ibu kena menjawab...inu ckp...minie sakit perut ...dia gi jumpa doktor...


Pastu Daisy pulak datang...suka lagi...

Pastu goofy n pluto...bergambar dengan maskot tak pekan...bukanny dog betul pun...pastu jumpa mickey lagi n lastly princess...


Lepas abih makan kitaorg balik hotel semula untuk check out sbb checout time kul 11...so letak beg kat hotel n minta hotel panggil teksi kul 5.30pm nanti...so kitaorg naik bas n gi ke park semula...



Disneyland ni terbahagi kepada 5 park utama iaitu :

 MAIN STREET, U.S.A


FANTASY LAND



TOY STORY LAND


ADVENTURE LAND


TOMORROW LAND


Banyak la ride dalam tu yang boleh dinaiki...tapi setiap ride kena beratur la...nak2 plak hari tu hari sabtu...ramai la orang...menyesal x amik express pass...xpe ...nanti next disneyland nak amik express pass...biarla bayar mahal skit janji puas...pas main2 tu...kitaorg tunggu parade...sebab xpuas tgk parade semlm...so bila kul 3...cari pot tong sampah n tunggu parade...bestnya...rasanya benda paling best kat disneyland ni adalah parade dia...so make sure jangan miss....





then kitaorg beli gambar...biasala dalam tu ada la tukang gambar yang akan amik gambar kita...pastu suh la kita beli...belasah je la..bukan selalu...masa dalam kedai gambar tu ada la couple melayu ni ...datang tanya...kat mana yea kedai makanan halal...mak oii...korang xbuat research dulu ke seblum datang...kalau la xjumpa kitaorg...xmkn la korang kan...so aku pun bgtau la kat dia...hemmm..for me as muslim...bab makanan tu kena research lebih skit...kena tau spot halal food..kalau dk payah la...tambah2 dgn anak2 ni...

Lepas parade tu...kena balik hotel la sbb jap lagi nak naik teksi gi airport...so naik sempatla bergambar lagi..nak tinggalkan disnyeland ni...sedihnya...pastu balik hotel...sempat lagi membeli belah kat suviner shop dia...beli beg sekolah untuk fiesya...then kul 5.30 teksi sampai n naik teksi gi airport...


Hong kong airport ni sangat lah besar...ia antara airport terbesar di dunia...en google cakap la...masa naik teksi driver tu siap dah tanya...flight apa...sebab lain flight lain jalannya...contohnya kalau naik airasia kena masuk corner pertama...kalau masuk salah corner...xtaula apa yg akan berlaku...mungkin kena naik teksi semula ke tempat yang betul kot....hk airport adalah airport terbaik di dunia (en gogle ckp)...memang cantik n very convinient... nak gi dari satu terminal ke terminal lain naik train...senangla...xde la kena jalan jauh sangat...kitaorg ingat nk mkn popey sebab popey kat airport tu adalah restoran halal...tapi malangnya cari tak jumpa...sediahnya ...dh la perut lapar...pastu singgah kedai swatch...ada jam swatch yang tulis HK...limited edition...en hb tanya nk beli tak...masa tu aku rasa mcm xnk beli...tapi bila sekarang ni rasa menyessal lak xbeli sbb jam tu hanya dijual di airport hk je...ala...ruginya...


pastu kitaorg naik airasia...flight kul 9mlm...kat waiting room tu ada surau...so kalau nk solat boleh solat kat airport...naik flight trus order nasi lemak..nikmatnya dapat makan nasi lemak melayu ni...rasa lebih sedap dari biasa...

video

flight tu amik masa 4 jam...anak2 biasala...duk xdiam...sampai LCCT kul 1pagi...wa...malaysia...beli tiket teksi...org kaunter tu cakap kluar pintu depan tu n tunggu teksi...kluar je pintu...jadi lost...mana teksinya...rupanya kena jalan depan sana...lintas jalan...ok...sib baik kat malaysia...then sampai kat teksi...boleh la driver teksi ni buat bodo je xdela nk tolong ngangkat beg masuk keta...heelah...aku duk kutuk2 negara org...negara sendiri sama je...macam tu la org luar rasa agaknya kalau datang malaysia...boleh buat sesat...

pastu naik teksi..nk ngutuk driver teksi tu...tetiba teringat ...alamak dh balik malaysia la...kalau aku ngutuk ni confirm dia faham cakap melayu...lupa la...sini semua org cakap melayu...so kalau nk kutuk kena cover2...

sampai umah dalam kul 2 pagi...penat...rindu kat rumah...holiday yang sangat seronok...tdo dulu...esok kita conclude the journey...

Road to Hong Kong & China - 5th Day

Hari ni dah hari jumaat...hari yang ditunggu-tunggu leh semua...tujuan utama ke hong kong adalah hari ini punya acara...pepagi dengan bersemangat semua org bangun...fiesya pun tanya...ibu hari ni nak gi peluk minie ke...setiap hari dia tanya benda yang sama...n hari ni ibu jawab yea...kita g peluk minie...pakai baju princess minie hari ni...bersemangat la fiesya...si fahri pun siap2 mandi dah....nak tunggu gi je...


pagi ni ingat nak gi makan dulu n nak tukar duit...nak gi cari chunking mansion sebab ada kedai makanan halal...rupanya chungkin mansion tu just dlm 100 meter dari mirador mansion di sebelah kiri...dekat je...masuk dalam tu banyaknya money changer...kitaorg nak tukar duit RMB sebab ada banyak lagi...nak menghabiskan kat disneyland lak...kebanyakkan money changer tu kepunyaan pakistan...kagum kan diaorg ni...kat negara mana pun ada...then tanya org pakistan ni kat mana kedai halal...dia pun tunjukla... kedai kecik je...nampak mcm menarik je...siap ada roti canai... kitaorg pun order 2 roti canai...kuah dia pelik skit...kuah daging dan agak kering...pastu adik dia bagi manisan ubi...bukan la bagi...dia charge la...adik makan bersungguh...sedap agaknya...fiesya pun makan roti canai banyak gak...masa kat kedai tu jumpa family dari malaysia...johor kot...sembang2 dgn diaorg...diaorg pun nk gi disnyeland pas mkn tu...diaorg kata nak naik feri...feri?? apasal tak ada pun dalam research aku...xtau pun...aku ingat nk gi naik train...diaorg kata xyah...feri dekat depan tu je...naik feri ke seberang pastu trus naik train disneyland...murah n senang...ok menarik gak tu...diaorg ajak gi sekali...tapi masalahnya kitaorg checkout pun belum...diaorg pergi disneyland pastu balik hotel situ balik...kitaorg nak duk hotel disneyland...sbb tu nak kena check out...lagipun kitaorg ni spesis lembab skit...ditambah dgn anak2...jadila lembab kuasa dua...menyusahkan diaorg lak...elok2 sampai disnyeland kul 10...kalau kitaorg ikut silap2 kul 4 tak tentu sampai...lepas diaorg abih makan diaorg gerak...kitaorg ni makan pun tak abih2 lagi...pastu datang plak sorang lagi orang malaysia...dia bussiness ada meeting dgn client kat HK...wa bestnya...sembang2 jap...best sebenarnya bila jumpa org malaysia kat luar negara...satu perasaan yang tidak dapat digambarkan...walaupun bukannya diaorg belanja kita makan atau taja trip kita pun...tapi bila boleh berkomunikasi seperti di malaysia dengan orang lain...memang best...pastu kitaorg pun gerak...gi tukar duit n balik hotel untuk check out...


masa menunggu en hb check out sempat lagi aku membeli baju untuk anak2...hehehe...then kitaorg kluar dan start berjalan...dgn 2 stroller, 1 beg tarik...1 beg hiking en hb bwk n back pack aku bwk...jalan la...jauh gak la...panas lak tu...bila panas apa lagi si fahri ni buat perangai la...dia ni lahir kat london ke apa...xleh panas skit....masa tu ada kejadian yang menyedihkan masa tu la sedih...skarang kalau diingat rasa nak gelak...masa angkat fahri..aku tersepak stroller..rasa kaki terseliuh...sakit gila...pastu siap duduk tepi bangunan nangis sambil susu fahri...org lalu lalang tengok je...hehehe...kalau kat malaysia mungkin aku malu...tapi sbb kat HK...ada aku kesah...korang boleh ke merasa menangis kat tepi bangunan kat HK...hehehe...pastu jalan lagi...jauh gak la terminal feri ni...sampai juga la akhirnya...route nya agak jauhla...n aku rasa better if naik train coz train station dekat je dgn hotel...but to get the experince...mmg okla...from mirador mansion tu just jalan straight ahead ...area ni namanya Tsim Sha Tsui ...ke arah kiri sbb ke kanan nk ke masjid...jalan sampai ujung jalan then turn right...kat situ dah ada board yang cakap star ferry...then jalan lagi sampai ujung n turn right lagi...kat situla ada feri terminal...beli tiket kat mesin...ke central...harga tiket HK$2.5 je... memang murah la...then tunggu feri sampai n naik la...



dia lebih kurang macam dari butterworth ke penang la...jaraknya pun xjauh...bolehla nampak bangunan kat hk ni...anak2 pun suka la naik feri...keperakkan terserlah...yg best travel sendiri tanpa tourist guide ni...kita boleh buat plan sendiri n rasa the real travelling experience...manala tau boleh masuk amazing rase ke...tetiba je kan...


lepas turun feri tu rupanya jauh lagi perjalanan...bukan semudah yang dicakap...kena naik tingkat atas...pastu jalan kat jejantas yang jauhnya mungkin 1 km kot...tah jauh gila aku rasa...tapi yang bestnya jejentas tu berbumbung...sempatla kitaorg singgah dengar org main seruling...bagi la dia duit skit...pastu nampai apple store besar sungguh... sampai je dalam bangunan tu kena turun aras bawah untuk ke train station...station ni namanya central station...so carila mesin beli tiket..n beli tiket ke disney land...


train dari central ni akan ke sunny bay...so siapa yang nak gi ke disneyland...turun di sunny bay n tunggu train disneyland...masa ni anak2 dh tdo...letih diaorg...xsampai2 lagi..


tunggu jap je...train disneyland pun sampai...train ni memang khas untuk ke disnyland...penuh bentuk kepala mickey dalam tu...sampai tempat pemegang pun mickey...cute sangat...yang peliknya train ke disnyeland pun ramai orang gak...dah la muka2 bukan muka pelancong pun ...mcm penduduk tempatan je...dh a hari keje...xkan la diaorg ni tiap hari pun nak gi disneyland kot...confuse aku...rugi gak masa ni sbb anak2 tdo...kalau dk mesti fiesya n fahri excited...so ibu ngan ayah je la excited nampak gayanya...tapi lepas tu...dh dekat nak sampai fiesya pun bangun...suka dia...nampak bibit2 keceriaan di wajah dia...hehehe


perjalanan train kejap je dalam 20 minit rasanya...pastu sampaila ke Hong Kong Disneyland...perasaan masa tu tak tau macam mana nak gambarkan...bestnya..tercapai cita-cita kami sekeluarga...tapi sabar dulu...belum time masuk park lagi...kena gi hotel dulu check in...n letak barang...xkan nak usung beg bagai ni....nak balik hotel pun senang...ada bas yang cantik disediakan... masa nak angkat adik naik bas tu...tetiba dia bangun...excited gila sbb dia tengok bus tu ada gambar mickey2...sukanya...



perjalanan ke hotel melalui jalan yang bersih...heheh tak tau nak tulis apa sebenarnya...ok cite skit pasal hotel kat disneyland ni...actually kat sini ada dua hotel...disneyland resort hotel dan disney hollywood hotel...kitaorg pilih hollywood hotel sebab harganya lebih murah...ala beza rm100 je...bagi yang nak ke disneyland better spent 1 malam kat sini...atleast tak la terkejar2...n boleh rasa experince yang best ...harganya mahal la kan...HK$1600 satu malam...tu pun sbb booking 2 bulan awal so dapat early bird promotion...


bus yang kitaorg naik akan singgah kat disneyland hotel dulu untuk turunkan n amik penumpang yang nak gi disneyland...



lepas tu trus ke hollywood hotel...cantiknya hotel ni...semua benda bentuk mickey...best sangat...pastu ada lak kedai suvineir ..nampak mcm banyak je barang2 yang best...xsabarnya...then aku uruskan pasal registration...x ada apa2 masalah sebab masa booking dah bayar full...cuma tak boleh check in lagi sebab baru kul 12...check in time kul 3... sbb hotel guest so mereka dah reservekan tiket disneyland...aku amik two day pass...harganya HK$499 untuk dewasa n HK$355 untuk fiesya...fahri free sbb 3 tahun ke atas je kena tiket...then aku reserve nak breakfast with disney friend esok pagi...nk bagi anak2 puas...lagipun bukan senang nak datang...biar la mahal asal puas hati...


so sebab tak boleh masuk bilik lagi kitorg decide nak gi park la dulu...beg semua tinggal kat hotel..then naik bas gi park...then mulala acara bergambar...nasib la siapa yang lalu lalang jadi mangsa pengambil gambar....




then masuk...tunjuk tiket...then kena letak ibu jari...scan thumb print...so xleh la nk tipu2...kot2 esok org lain lak nk guna tiket tu...kecuali la...potong jari bagi orang pinjam...

before masuk pekerja dia akan check bag...no outside food allowed...benda ni aku dh tau sbb banyak baca kat blog2 org...cuma aku mmg bwk botol air untuk anak2 ...so diaorg xkisahla...mknan lain memang tak ada...so masuk la kat park nya...


lepas je entrance dh ada booth jualan...n fiesya trus la nak itu nak ini...belikan topi satu je dulu kat dia...

harga jangan ckp la...masa ni xyah la duk gatal2 convert...xbeli apa la jawabnya...kalau berkenan beli je...selagi HK$ ada banyak lagi dalam purse guna je la...



masuk je kat main street..ada la plak mickey n minie menunggu untuk di ambil gambar...gila panjang kena beratur...anak2 ni dh melompat keringan...fiesya nak gi peluk minie...so terpaksa la en hb beratur...xde la terpaksa pun...mmg nk pun...kesian gak sbb panas...sementara nk tunggu turn tu...fiesya n fahri duk sibuk la babai mickey n minie tu...best sangat tengok diaorg excited...so sampai turn kitaorg ...amik gambar bebanyak la...sib baik la..lepas je kitaorg mickey n minie kena balik sbb nak ready untuk parade...kitaorg yg last...sib baik la...kalau dk maunya nangis si fiesya tu...tercapai la hasrat dia nak peluk minie..







lepas bergambar tu rupanya kul 3 ada parade...so kitaorg pun mangambil tempat...sambil tunggu tu beli la popcorn untuk di makan...dan sempat gak la menjenguk-jenguk gerai jualan di sekeliling


parade nya nama flight of fantasy dan sangat2 best...walaupun kita ni dah besar tapi rasa ke best annya...tambah2 dgn bwk anak ni n tgk diaorg excited...rasa puas sangat...adik pun siap joget2 lagi...fiesya jangan cakap la...duk lambai kat minie je...kitaorg jumpa port yang best...letak budak2 atas tong sampah...eh..tong sampah diaorg cantik...bersih sangat...so senang la budak2 ni nak tengok...masa 1st day ni videonya sikit je sbb excited tgk live show..
lepas tengok show tu...kitaorg decide nak balik hotel dulu la sbb penat sangat walaupun semangat berkobar-kobar nak jenjalan kat park lagi...xpela...malam ni la kluar sbb malam ni ada pertunjukan bunga api...so kitaorg pun naik bas balik hotel n berehat sekejap...

sekejap je...pastu kluar balik naik bas...senang sangat sbb basnya setiap 10 minit...tunggu jap je bas pun sampai..



sampai je kat park kitaorg gi makan dulu...untuk makluman semua...ada berita baik...dalam disneyland dah ada restoran halal...namanya tahitian terrace cafe kat adventure land...siap ada nasi kurma malaysia...ada perkataan Malaysia lagi tu...kitaorg pun order la...sedap juga...bersungguh anak2 makan...harga tu xyah cakap la...memang la mahal...tapi tutup mata je la...lapar punya pasal...




pastu ada firework show kat sleeping beauty caste di Fantasy land...start kul 8 malam sampai 8.20 macam tu la...lepas tu mula la berjalan-jalan kat kedai2 ...biasala budak2 ni...macam2 nk nya...dan mendapat sokongan padu dari ibunya...sbb semua benda comelllll sangat...


disneyland di waktu malam cantik juga...banyak lampu2...tapi park ditutup kul 9 malam..malam pun semua ride dah tutup...boleh jenjalan n amik gambar je la...suka sangat tengok adik...jalan sana jalan sini...masuk kedai...nampak sungguh cahaya kegembiraan kat muka budak comel dua org tu...



pastu masa untuk balik hotel...nak rehat...naik bas...dalam bas adik dah tdo keletihan...sampai hotel lepak2 kat lobi dulu baru naik bilik...


sampai kat hotel...trus naik tingkat 7...buka pintu lif..wa dh tukar gambar kat frame ni...tadi gambar mickey ni gambar 101 dalmation plak...hebatnya...siap tukar2 gambar frame...trus jalan ke bilik 315..."bilik kita 315 ke 310"...en HB tanya...entah...lupa bwk kad yg tulis no bilik tu...try 315...xblh...310 ...xblh...311..xblh...abih semua bilik area tu kitaorg try sweep card xblh...alamak..apasal lak ni...dh la aku duk dukung adik...en hb kata xpe dia gi check kat kaunter...aku pun lepak kat koridor tu...pastu en hb dtg...tau tak apasal gambar kat pintu lif tu lain...sbb kita salah tingkat...bilik kita tingkat 3 la...aduyai...patutla pun....


akhirnya sampai juga ke bilik hotel yang cantik ni...lepak2 jap menghayati pemandangan bilik ni...n tdo...hari yang memenatkan tapi sangat2 best...


kesimpulan yang aku boleh buat untuk hari ini...si fahri irsyad akan buat perangai bila panas...elakkan dari gi tempat panas...lebih baik bercuri di musim winter atau spring..yeke...nanti sesema plak kalau sejuk...hong kong disnyeland memang best ...terutama kalau bawak anak2...org selalu cakap xyah gi masa budak kecik...dia xfaham pun...wrongggg...anak aku sangat excited...the look on their face...priceless..

ok...nite...nite...xoxo

Monday, May 21, 2012

Road to Hong Kong & China - 4th Day

ok...perjalanan diteruskan...wa hari ni nak gi Hong kong plak...tapi ada misi yang belum selesai iaitu membeli silk...hari ni kitaorg bangun pagi macam biasa...tapi pagi ni xnk la makan mee tu dh...x lalu dah...plan hari ni nk gi beli silk...then balik hotel makan kat restoran then trus gi HK...beg2 semua dh packing dh sebab kena check out sebelum kul 12...turun hotel trus tahan teksi dan tunjuk kertas ni....





memang susah nak cari silk ni...walaupun namanya china silk ia bukan dijual dimerata-rata...tapi kalau sesiapa nk gi ...tunjuk je tulisan di atas...confirm jumpa...teksi tu pun tanpa banyak soal bwk kitaorg gi...pagi ni xbwk stroller anak2 sbb nak gi satu tempat je...so sampaila tempat yang dituju...alamak banyaknya kedai silk...xtau nk gi yg mana...masuk je satu kedai ni...dh rezeki amoi ni...kat situ kitaorg borong...murah sangat...mula2 dia letak semeter 25yuen...kalau convert dlm RM12...ok dh...tapi nak jugak tawar tu...minta 20yuen sbb nk beli 5 pasang...ok dia bagi...menarik ni...dh tinggal rm10 semeter...xjadi la beli 5 pasang...alang2 beli 11 pasang trus...abih satu family aku beli...mak, ma, kakak, adik ipar semua aku beli...sebab dia tengok aku beli banyak sangat...dia siap ajak aku gi gudang dia...wa best ni...kedainya kat depan...gudangnya kat belakang je...pastu bagi diskaun lagi jadi 16yuen semeter...abih la memboroang sakan aku...tercapai gak cita2 aku untuk membeli silk akhirnya...silk ni sebenarnya banyak jenis ...ada yg mahal la kot...tah la aku ni bukan tau sangat...asalkan cantik...pastu murah plak tu...aku beli je la...

Ada yang cakap beli silk sampai ratus2 semeter…adala kot..maybe tu yang kualiti bagus punya kot…tah la…aku beli ni pun sebenarnya aku xsure…ni ke silk…boleh gitu…lantakla janji cantik…sib baik bila balik Malaysia…tunjuk kat mak…mak aku kata cantiknya…betul la ni silk…kain pun cantik…kalau kat sini mau seratus lebih ni…wa…menyesalnya…sbb tak beli lebih banyak…kalau aku tau kat sini harga ratus2…maunya aku borong satu kedai amoi tu…aku buat jualan…nak…nak dekat raya ni…untung2 boleh beli tiket flight gi sana sekali lagi….
Pas abih memborong silk kitaorg pun amik teksi balik hotel…trus check out…sib baikla beli beg tarik ni…xla berat sangat nk mengusung silk yang bermeter-meter ni…then kitaorg isi perut dulu sbb pas n ink trus gi HK…xtau la jumpa mknanan ke dak…hr n ink mkn best skit…so order nasi beriani ayam, ikan tika, sup sayur n en hb order sate kambing…ad abaca kat blok2 org kata sate kambing kat china mmg sangat sedap…so sbb aku xleh mkn kambing…en hb je la mkn…dia kata mmg sedap…Cuma masalah mknan kat sini semuanya pedas…Pakistan masak kan…rasa rempahnya kuat sangat sampai terbatuk2 kami…
Pas mkan kitaorg amik teksi gi ke louhu…sini adalah border untuk ke HK…kat sinni pun ada banyak kedai2 jual2…murah juga…adala Nampak motor bateri …ingat nak beli untuk adik sbb fiesya dah ada…masa beli kat fiesya kat nilai dulu rm300 rasanya…ni dia jual seratus lebih je…nk sangat beli tapi masalahnya mcm mana nk bwk…ni pun dah susah…tambah lak ngan motor…so kitaorg amik keputusan utk xbeli…rasa ralat gak la…ok …dh nk masuk HK…bye-bye china…sebelum citer pasal HK ada beberapa kesimpulan yang aku boleh buat pasal china ni….
1. Kagum juga la dengan barang2 diaorg…semua benda ada…n murah…betulla dlm Islam pun ada ckp..menuntut ilmu biar sampai negeri china…sbb semua benda they make possible…it’s a good experience if we can stay here longer…maybe lebih banyak benda yang kita boleh tengok n learn
2.       Hygiene wise…that’s what annoying me most…aku tak ckp semua org china di sini mcm tu…nanti ada lak prg saman blog aku ni…ini just base on my 3 days experience here and people I met…bukan refer to the whole Chinese people or to the whole country ok… paling aku x tahan toiletnya…sepanjang jenjalan ni 2 kali je aku pergi toilet tu pun sbb fiesya nk kencing n fahri birak…tu pun setakat sink je…dah nak mampus aku menahan bau…xtau la mcm mana keadaan kat dlm tu…rasanya kalau aku duk sini lebih lama maunya kena sakit buah pinggang sbb duk tahan kencing…kat merata tempat pun kira kotor juga la…sbb diaorg ni suka ludah ssesuka hati…eeee..geli kan… tapi bab sampah xde la banyak sgt…sbb ada je org yg duk sapu2 sepanjang jalan…merokok…ada juga la tp banyak lagi kat Malaysia kot
3.       Kat sini barang memang murah…tapi takk ada la nak cari baju yang tullis I love shenzen ke…I love china ke…rasanya sbb penduduk dia ramai sangat n kedai2 yang diaorg buka tu pun untuk jualan pada penduduknya sendiri…diaorg x bergantung pada org luar untuk beli…contonhya kalau jual kat putrajaya ni baju…I love putrajaya…xde maknanya aku nk beli…maybe kat sana pun mcm tu…bayangkan jumlah penduduk shenzen menghampiri 18 juta orang…kita kat malysia ni pun baru 28.7 juta untuk seluruh Malaysia…tu x termasuk bangle..indon semua la…kl yang kita rasa sesak sangat tu pun baru dlm 2 juta org je…bayangkan la betapa padatnya shenzen ni…mcm setiap hari ada sambutan sejta belia yg nk buat kat depan opis aku ni…mcm setiap tempat ada konsert jom heboh….ramai gila…
4.       Pasal manner…. Aku selalu gak complain org melaysia ni ramai yg x hormat org…but still kalau naik public transport…masih ada lagi yang member tempat duduk pada org tua…ibu2 yg dukung anak…ibu mengandung…yg aku nampakla…aku pun dlm 1 tahun berapa kali je naik public transport pun…tapi kat china…hampeh…lantak engkaula…apasal ko xrebut…seriously… biasa kalau naik train mmg kitaorg xdpt duduk la…diaorg dh biasa so train sampai trus naik…lantak la kau lambat sgt aku tolak…yela kitaorg ni dgn stroller sorang satu…tercangak bangak lagi…mmg lambat la…tapi aku xkisah pun kena berdiri anak2 atas stroller…Cuma ada 1 time ni…naik train si fahri mengamuk…nangis…dia nk susu…so aku pun angkat la dia dr stroller…sambil dukung dia meronta-ronta…aku pun pusing ke kiri n kanan kea rah tempat duduk…mengharapkan ada org yg sudi mengoffer tempat duduk utk aku…hampeh…buat xtau je…aku rasa muka aku ni muka kesian dh…kalau kat Malaysia ni org tgk aku buat muka kesian je ramai yg nk nangis…tp kat sana x mendapat simpati org…gila hati batu diaorg ni…so aku pun duduk bersila kat tepi pintu train tu bai susu ke fahri sampai dia tdo…lantakla…ada aku kisah…bukan korang kenal aku pun…

Rasanya itu jela kot yang dapat aku simpulkan melalui pemerhatian aku selama 3 hari di shenzen….3 hari je…x cukup for me to conclude everything…so perjalanan diteruskan…tengok HK lak macam mana…walaupun hong kong actually part of china…tapi pemerintahannya sangat berbeza…even their currency are different…china guna RMB and HK guna HK dollar….and u can’t use RMB in HK…diaorg xterima…jarak china n HK ni mcm Malaysia ke s’pore la…and shenzen mcm kat johor…so very2 dekat…
Macam biasa kena melalui kastam china untuk keluar…then ke kastam Hong Kong untuk masuk ke HK…pelikkan…macam 2 negara yg berbeza…contohnya kita nk gi penang kena lalu kastam bagai sedangkan Negara yang sama…kat sini kena isi lagi borang masuk HK…kali ni pun aku berhati-hati …xnk hilang borang lagi…lepas tulis borang kena beratur…pastu sampai turn tunggu la dia belek satu2 pasport…dh tau dh prosesnya…mcm biasa ..untuk menghilangkan boring…anda boleh mengutuk-kutuk atau memuji-muji mereka dalam bahasa melayu tanpa segan silu… mereka x faham pun…lepas kastam kena naik atas satu tingkat pastu lalu jambatan…dengan orang yang berpusu-pusa….kat sini xyah risau dh…semua board ada dwi bahasa…Chinese and English…kalau xreti jugak…ikut je arah arus manusia tu…mesti xsesat pun sbb diaorg tu semua mmg nk gi ke hong kong pun…mesti nak naik public transport pun…
video


so next step adalah memahami route train kat hong kong lak…actually xsusah pun sbb mcm k Malaysia gak…Cuma ada banyak route…guna mesin tiket pun sangat senang…very convenient…Cuma diaorg mmg xjual tiket kat kaunter…kaunter yg ada hanya untuk tukar duit sahaja…so no excuse…mmg kena guna mesin…xreti…belajar…malas belajar…xyah naik train …so kitaorg pun naik train dari lowu ke hung hom…kira dari ujung ke ujung la….
Fakta mengenai hong kong
1.       Keluasa hong kong adalah 1,104 km2… iaitu besar sikit je dari Pulau pinang…ia terbahagi kepada Hong Kong Island, Kawloon dan New Territories…
2.       Hong kong ni ada 4 musim just like china…unfortuneltly masa kitaorg pergi adalah spring time tapi panasnya macam summer je….kalau nk gi hong kong better check kaji cuaca dulu sebab dalam end of  May – early Nov selalu ada typhoon…menakutkan juga la…so try to avoid that month
3.       Bilangan penduduk hongkong adalah lebih dari 7 juta…mak oiii…bayangkan la ¼ dari penduduk Malaysia ni gi duk kat penang nun…mati kepadatan la kita…ada aku baca kat mana tah…HK mempunyai kepadatan penduduk tertinggi di dunia..mak oii…dan kawasan yg paling padat adalah Mongkok…tempat yg aku nk gi malam ni…
4.       HK adalah negeri yang sangat maju…ia mempunyai bangunan pencakar langit terbanyak di dunia…HK ada lebih kurang 8000 bangunan lebih dari 14 tingkat iaitu 2 kali ganda yang terdapat kat new York…ni fakta ok…bukan auta…en google yg cakap…menarik…n HK ni orangnya kaya2…
Sampai je kat stesen hung hom…ada misi yang masih xselesai…pampers anak aku…stesen hung hom tu cantik…kira stesen besar …mcm kl sentral la…kluar je xyah risau…ikut je ke arah public transport…then ada maning….boleh singgah…alhamdullilah…ada pampers…tanpa membuang masa aku pun beli…mmg xbanyak pilihan…ada brand huggies dan brand apa tah satu lagi…xdk kat Malaysia punya brand…2 je…aku pun of course la beli huggies…comel sgt pampers dia…warna pink n aku suka sangat sbb dia ada mcm indicator…bila dah kencing lebih 3 kali pampers tu akan turun dgn sendiri nya…alert untuk mak2 ni…kalau pampers at Malaysia sampai dh berat batu pun kita xsedar…lagi x bocor kita tak tau…pastu pull up dia mmg best…senang buka…puas hati la aku dgn pampers tu….harganya HK$119 bersamaan dgn RM46 untuk 38 keping…aku rasa la pampers ni hanya orang2 kaya je kot yg pakai…anak org xkaya pakai apa yea…kain napkin ke…tah la…masih menjadi tanda Tanya di minda aku…Lepas beli pampers tu jumpa plak cekelat yg sin chan makan dalam tv tu…chocobi…heheh comel…
Pastu kitaorg naik teksi…xsabar sgt n ink gi hotel…pastu mlm ni ada misi yang ditunggu-tunggu…salah satu sebab utama kitaorg dating HK ni…naik teksi…ok..diaorg lebih bersopan dari teksi di china…nampak Bandar hk bersih n maju…sepanjang jalan ada butik2 mcm2 brand…ala2 bukit bintang…tapi bukit bintang kecik je area dia…ni sepanjang jalan ke hotel mcm bukit bintang…nampak menarik tapi mesti mahal…then Nampak masjid kawloon…en dh dekat ni…then teksi tu berenti di kaki lima bangunan…kiri kanan penuh kedai…dh sampai rupanya…aku booking kat usa hostel kat maridon mansion…ni la tempatnya…menarik…keliling semua tempat shopping ni….
Kitaorg masuk la bangunan tu…bangunan sangat lama…buruk…ada lif…naik lif kena beratur…kitaorg gi ke tingkat 15 untuk ke USA hostel…hostel yea…bkn hotel…rupanya bangunan tu ada berapa puluh tingkat tah…so ada banyak hostel dalam tu…aduh…tengok koridor dia pun aku dh xlalu….naik lif pulak bersesak-sesak…rupanya tkt 15 tu mcm reception hotel la…gila kecik…jamban rumah aku pun besar lagi…actually aku dh booking online …dh bayar so xde masalah la…harganya rm250 satu malam…gila buruk…kalau kat kl ni dh boleh duduk Hilton dh ni…lepas check in…dia suh gi aras 7…bilik kat situ..alamak naik lagi lif yg buruk tu…sampai level 7…gila buruk…tetiba depan tu ada pintu kayu tulis no bilik…nk masuk pintu kayu tu kena sweep card…wa canggihnya…dlm pintu kayu tu mcm gi masuk kawasan yang berlainan…cantikla…bersih…dlm tu ada bilik2…kitaorg gi kat bilik then buka pintu…mak oiii…keciknya…besar lagi bilik baju aku kat umah…ni kalau ayam duduk pun nangis ni…sempit gila…ada 2 single katil…then bilik air…250 hinggit mcm ni…xmampula org Malaysia nk tinggal kat hk kalau mcm ni…rasanya level gaji aku ni kalau kat hk dikategorikan sbg org miskin kot…yg diberi bantuan bulanan…tapi yela nk tdo jelan…yang penting toilet bersih...tu pun ada syaratnya...air panas hanya akan dibuka kul 7pm hinna 11pm...n pagi 7am hingga 11am...lain time kalau nk mandi kena mandi air sejuk...siottt...akku bayar la...suka hatila aku nk mandi bila pun...on location wise memang perfect…seberang jalan tu ada masjid..n seberang satu lagi ada mtr station…
kla...letak2 beg...hari pun dh petang...mandi2...siap2 la nk gi makan ..perut pun lapar...aku mmg cari hotel dekat dengan masjid...senang la skit...apa2 hal kita boleh kembali ke rumah Allah...so kitaorg pun turun semula untuk ke kawloon masjid....masa lintas jalan tu tetiba rasa macam citer matrix...yg org ramai2 lintas...pastu tetiba neo nampak mr smith...xdela apa...cuma nk gambarkan gaya org hk melintas mcm yg ada dlm tv...mmg ikut rules la...trafic light hijau je baru semua melintas....orangnya ramai jgn ckp la...diaorg ni nk gi mana sebenarnya...mcm nk balik raya je semua berpusu-pusu...

video
seterusnya ke masjid kawloon... aku ada baca blog kat sini ada kantin...ada dim sum yang sedap....hati ku pun berkobar-kobar nak makan dim sum...kitaorg masuk masjid...masjidnya cantik juga...bangga juga aku sbb ditengah-tengah bandar hong kong yang sibuk ada tersergam rumah Allah... adala beberapa orang dalam tu ...yang ramainya orang pakistan... rupanya tak ada kantin dlm tu...tok siak ada bagi 2 kad kedai makan halal yang berhampiran dengan masjid tu...masa kluar dari masjid tu ada pakistan tolong tunjukkan jalan ke kedai makan...kedainya just seberang jalan dari masjid tu je
Kedai makan tu kat hai phong manson…betul2 sebelah tepi masjid…naik tingkat 2…xde org masa kitaorg gi…kitaorg pun mulala mengorder nasi…lapar…masa makan tu adala family org arab ni masuk makan…bagusla area ni…xsusah nak makan…n ada org tunggu kat masjid bwk dtg sbb dia tau yg dtg kat masjid tu mesti org islam n mesti nk cari makanan halal…so bab mkn xyah la risau…xmati kelaparan punyala kalau duk kat hong kong ni…kitaorg order nasi grg telor, nasi grg ayam, sup kosong dgn air miniral…semuanya berharga HK$160 bersamaan dgn RM62… harga xyah terkejut la…mmg tempat org kayakan….kalau aku beli kat kedai prima kat umah aku …kalau nasi goreng harga sampai rm5 maunya menyumpah mahal…gila ko apa…buh emas ke sampai sampai rm5 hinggit sepinggan…kat HK ni sepinggan dalam rm20…xde lak aku bising yea…bersyukurla dengan makanan di Malaysia…masih murah lagi jika dibandingkan kat sini…
 
 
So perut pun dh kenyang…hati pun excited gila…nk meneruskan misi…sebenarnya en hb suka mengumpul toys…tempias la kat aku ni…kat umah tu ada transformer, macros, mospeada n mcm2 lagi brg yg dibeli oleh en hb…aku lak suka benda comel2…mcm mr m&m, cars…doremon…dengar citer la…kat hk ni ada banyak kedai2 collectable toys ni n murah2…tu la sebabnya kitaorg memilih HK sebagai destinasi percutian…area yg banyak kedai toys ni adalah di mongkok…so dengan semangat kamen rider dan duit penuh poket kitaorg pun naik train…subway kat tepi tu je…Cuma bahananya sebab kena turun tangga…tp xpe angkat stroller…naik train ke mongkok…dh ada peta dah kat mana kedai2 tu….
Sampai je kat mongkok area..betulla cakap en google…mongkon memang padat…ramainya orang…kawasannya pun agak kotor…kiri kanan kedai2 jual macam2…hujan pulak...aduyai...mencabar betulla...dgn org ramai ni..kitaorg jalan juga kat koridor kedai...tetiba depan tu nampak CMTA...alamak bestnya...terus bersemangat...jalan depantu nampak plak kedai anime...dan beberapa kedai lagi yg mcm best je...kitaorg pun masukla dlm bangunan tu...dlm banguanan tu ada lagi beberapa kedai yg jual collectable toys...aku nk beli set avengers ni...kitaorg jalan satu kedai ke satu kedai...perasaan semakin hampa...mahalnya...kalau mcm ni baik beli kat amcorp mall...lagi murah n banyak pilihan...x berputus asa lagi...kitorg cari lagi kedai2 kat bangunan lain...hampa juga...harganya sama je mcm kat malaysia...sedihnya...nampak bibit-biibit kekecewaan di muka en hb...sedih yg teramat sangat...kitaorg dh siap ada list benda apa yg nk dibeli...tp satu pun xada...last2 aku beli smurf...tupun xla murah...saje mengubat hati yang keciwa...jalan2 lagi nampak satu kedai hobby ni...depan dia ada pororo...adik pun apa lagi...nak la...pastu kitaorg naik kat kedai tu...di situla kitaorg menghabiskan duit...bkn sbb kedai tu best ...biasa2 je...best juga la...n xla murah sgt...okla...kat situ la aku bei lego super hero spangebob...mickey, snow white, fiesya beli powerpuff..adik beli dancing pororo...en HB?? masih sedih...tiada yang menarik...sian dia...
 
 
dengan perasaan keciwa kitaorg teruskan perjalanan ...cakap kat en hb ...jom gi ladies market sebab dekat je ni...masa jalan tu nampak kedai jual ayam mcm ayam uncle bob...terasa rindu plak pada ayam uncle bob di kg halaman...tp jgn la cuba2 beli...dh tentu haram...jalan2 sampaila ladies market..nama je ladies market tapi bukan la khas utk pompuan je...ladies market ni sebijik mcm petaling street...kalau letak gambar petaling street dlm fb tp kat status tulis ladies market hong kong pun orang akan percaya....sesak jgn cakap la...penuh orang...kat sini tempat yg sesuai beli suvenier..mcm2 ada...keychain, fridge magnet...ketip kuku...beg...harga yg diaorg letak gila mahal...so kena pandai tawar la...semua benda kitaorg tawar nk harga rm10...kalau xlogik sgt diaorg marah gak...ada sekali tu siap kata kat kitaorg.."no money..go away"...hek eleh nyonya ni...kalau aku xada duit xdk la aku mampu dtg hk...setakat jual fridge magnet tu ingat aku xmampu beli ke...silap hari bulan dgn kedai2 kau aku beli...hehehe...tapi tu aku ckp dlm hati je la...sebenarnya kalau aku ckp kuat pun bukan nyonya tu nk faham pun..pastu jumpa satu kedai apek ni...mak oii..mcm2 jenis baju 1 love hk dia jual...6 helai hk$100...wa menarik tu...tapi ramainya org beli...siap kena cari saiz sendiri...pastu jln depan skit tgk ada lg kedai 7 helai hk$100...aikk lagi murah...tapi apasal xdk org...musykil2...
dh la…dh letih sangat ni …jom la balik hotel…nk tdo…kitaorg pun tahan teksi balik hotel…sampai je kat hotel…banyak pulak kedai2 kat tepi2 ni…beli dulula…sempat la en hb beli suvinear utk org2 opis dia…sampai kedai tu nk tutup baru kitaorg blk bilik yg kecik tu…banyak sgt brg…xcukup…pas tgk2 hasil tangkapan hr ni…kitaorg pun tdo sbb letih sgt hr ni…hr ni hr yg sgt panjang…sepanjang karangan blog aku ni…anak2 as usual…mmg terbaikkkk…layan je ibu ngan ayah…xbuat perangai pun…esok ada misi yg lebih best….xoxo..










Friday, May 18, 2012

Road To Hong Kong & China - 3rd Day


Ok…hari ketiga kat china…..dh rasa lebih faham dengan suasana kat sini…hari ini semangat berkobar2 nk gi shopping kat dongmen…bila dengar shopping…aku pun rasa excited…pagi lagi dh bangun…bila anak2 dh siap…turun makan kat café hotel…alamak mee lagi…aduyai…hr ni order satu je la…xlalu aku..nk rasa roti la…café tu ada gak jual roti so aku pun beli la 2…bila mkn…hampa lagi perasaan ku…xsedapnya..xpela…mkn je la nestum dgn air milo yang di bawa dari Malaysia…

Lepas makan kitaorg pun mulala berjalan…semalam dh Tanya kat Pakistan yang tukang masak kat restoran tu…dia dh tunjuk arah mcm mana nak gi metro station…so rasa confident…semlm tu salah jalan so hr ni mesti betul…so kitaorg pun jalan…ok Nampak dh sign board tulis metro…jalan lagi…dan lagi…dan lagi…mana metro ni…xde pun…aduyai…masa perjalanan tu adala Nampak kedai makanan islam…tp xsempat amik gambar…letih…jalannya …kluar dari hotel ke kiri…sama je mcm jln semlm…tapi semlm lepas traffic light tu kitaorg gi straight ..tapi kali ni belok kiri…pastu jln straight je ke depan…

Dh penat jln tp xjuga jumpa metro nya…last2 tahan teksi je la…then tunjuk kat driver tu nk gi dongmen…lg senang…dia bwk la…ala dekat je …sampai dongmen kitaorg pun memulakan la pengembaraan bershopping…tp sebelum tu amik gambar dulu…mcm cantik je bangunan kfc n mdc dia…bentuk tokong cina…selama ni duk tgk kat blog2 org…tunjuk dongmen ni tempat pertemuan kfc n mcd…akhirnya sampai juga kat sini…then sesambil amik gambar tu terjumpa lak nyonya ni jual mesin jahit mcm stapler…wa canggihnya…nk jait baju klip2 je mcm klip stapler tu…tp siap ada jarum n benang…harga lak RM10 je…kitaorg pun beli la satu…


So misi diteruskan…banyak list barang yang aku nak beli hari ni…harap xmengecewakan…tp yg xbestnya…pagi2 ni kedai banyak yg tutup lagi…adala satu dua kedai yang buka…harga la mcm mahal je..xla best sgt…xpe jln lagi….tetiba kitaorg masuk dlm satu bangunan ni…mcm best…banyak brg elektrik…en hb stop kat satu kedai…bkn kedai pun…booth la kot..mcm menarik je…kat situla kitaorg spent time yang agak la sambil membeli beberapa brg seperti ps2 fiesya…pendrive 250g… gila t.u…xmainla 8g…ratus2 G punya la…harga lak rm50 je…menarik betulla Negara china ni…aku agak kagum gak la…semua benda diaorg boleh buat…kita masih lagi berbangga dgn pendrive 16G yang mahal harga tu…..kalau nak storage besar n murah beli la external…dpt la 1tb dgn harga rm300…tapi payah lak nk usung sana sini…xleh la nk gantung kat leher…tp org china…amik ko 250g rm50 je…hebat2… penjual tu lak blh ckp English…mmg senang la nk communicate…siap jual kat aku iphone 5 tu…dia siap ckp kat US baru je launch ni…hahaha nk gelak pun ada…bodoh sgt ke rupa aku ni siap blh tipu mcm tu…hahahah xpela…tp design mmg cantik…sebiji iphone…harga RM100 je…aku beli jela…memandangkan Samsung S aku yang berharga rm1500 tu asyik nk rosak je…beli la sebagai backup… so lama gak la kitaorg sembang dgn amoi2 kedai tu…sampai anak2 pun dh boring….
 
Lepas abih membeli tu aku masih xpuas hati…mana baju budak2 ni…aku nk cari baju anak2…n nk beli beg…brg dh banyak beli so kenala beli beg….pastu jalan2 lagi…kluar dari bangunan tadi…rupanya kedai2 semua dh buka…dh tengah hr dh….banyaknya kedai…sangat banyakkkk…xblh nk gambarkan betapa banyaknya…xtau nk gi yg mana satu…jalan sana…jalan sini…semua kedai…tapi harga mcm xmenarik sgt…xla mahal…tapi xmurah…harga biasa2 je…kaki pun makin dh letih….semangat pun dh kurang sbb xjumpa brg yg nk…dh letih aku ngan budak2 berehat jap…adik nk susu…en hb gi jalan carik kedai…lepas beberapa minit en hb dtg…dh jumpa tempat baju budak…best gak ada accond so xla kepanasan…tetiba semangat waja pun dtg…trus gi…tp en hb kata kena turun tangga…xpe aku sanggup…angkat stroller adik turun…sampai2….wa…bestnya…inila yang aku cari…..sampai2 kat kedai first…adik duk gedik2…rupanya dia Nampak beg pororo…cantik tapi kecik…aku nk beg besar skit…kata kat dia xyah la…tp dia nk gak…xlepas beg tu…kitaorg jln je dia nangis…dia nk gak beg tu…amoi2 kedai tu pun cute2 je…duk la melayan si fahri ni…siap amik gambar adik…ke romeoan adik pun menyerlah la…siap nk duduk dgn amoi2 tu…okla senang skit aku gi pilih2 baju…jumpa baju gaun utk fiesya cantik…n murah ni…blh la buat baju raya….lepas tu kitaorg jalan dr satu kedai ke satu kedai...bestnya...aku nk ini...aku nk itu...rasa nk semua...baju kat sana walaupun harga RM10 tapi kain sangat best...kain xpanas...kalau kat sini pun ada baju rm10 tp kainnya sian nk bg budak pakaikan ...kain panas...kat sana design pun cantik2...best la...rasa nk gi lg tempat tu xpuas...aku pun membelila beberapa baju utk anak2...sampai diaorg keletihan n tdo...
Pas tu kluar dari plaza tu….sempatla mengambil gambar kat loceng besar…xtaula apa tujuan loceng tu sbb dia tulis bahasa cina…maybe trademark dongmen tu…tengokla berapa banyak barang yg dibeli…tula bestnya ada stroller ni…xrasa berat bwk brg …semua gantung je…pastu en hb mengagumi kenderaan yang digunakan oleh org sana…basikal yang dimodifiy mcm motor….
 
Lepas tu aku dh keletihan…dh xlarat nk jln…perut pun lapar…tp xtau nk mkn kat mana…aku ckp kat en hb nk berehat jap….budak2 pun tdo…masa aku berehat tu en hb gi jenjln …sbb ada misi yg belum selesai..nk cari china silk dgn beg…masa aku duk berehat tu sempatla amik video keadaan kat situ…mmg agak kotor…diaorg ludah sana sini…geli pun ada…makan apa2 main buang ikut suka je…tapi pakaian sorang2 mcm nk gi clubbing je…mcm2 fesyen ada….selepas beberapa ketika…en hubby dtg membawa berita gembira…dia gi Tanya amoi yg jual brg letrik tadi kat mana nk beli silk…dia tulisla kat kertas…suh tunjuk kat driver teksi…tapi kitaorg xla confident sgt…yeke silk…yela diapun bukan faham sgt silk tu apa…tah betul ke dk ni…xpela nanti la try…pastu en hb kata ada kedai beg cantik blh la kita g tgk….

video

pastu kitaorg teruskan perjalanan...walaupun dh penat...nampak lak beg...wa cantiknya...ada mickey2...tahan lasak lak tu...cina tu pijak2 pun xpecah...kalau kat malaysia ni mau 4-5 ratus ni...kitaorg pun beli la...adik lak bekenan benar...masa tu comel sgt...aku tolak stroller adik...sambil adik tarik beg baru tu...semua org tgk duk gelak2...pastu tetiba jumpa sekumpulan orang melayu...wa bestnya...sempatla kitaorg bertegur sapa...dia org sabah...anak dia blh ckp cina so senang la berkomunikasi...kitaorg tanya kat mana ada mknan halal...dia pun bgla detail...jln trus...belok kiri...sampai ujung jln...belok kanan...ada tulis halal... wa bestnya...berkobar2 dh ni...sbb lapar....kitarg pun jalan seperti petunjuk tadi...tapi malangnya...x ada pun...seriusly kalau yang nk gi ke dongmen...xyah la nk cari kedai apa2...walau ada alamat...walau ada direction...xakan jumpa punya.... sbb kat situ ada terlalu banyak kedai...kitaorg yg rasa dh jalan 1 hari dh...dh letih sgt dh pun...bila tgk blk...rasanya baru 5% dari kedai yg ada kat situ kitaorg pergi...1 hari baru 5% so kalau nk gi semua kedai kena duduk sini 20 hari kot....last2...en hb tahan teksi...kita blk makan kat hotel la lg senang...tu pun berbelah bg...nk gi tempat silk tu ke nk blk hotel...blh lagi tu...emmmm...xpela blk hotel dulu...mkn then mlm nanti kita kluar lagi.....


 
Sampai je hotel…trus gi makan…lapar sangat…tapi sementara tunggu makanan tu…aku bwk fiesya naik mandi2…sembahyang…pastu turun balik untuk makan…sementara aku balik hotel..en hb ngan adik kat restoran makan…adik ok…sbb pelayan restoran tu suka main2 dengan dia…senang en hb nak makan…pastu turn aku ngan fiesya lak makan…en hb ngan adik naik mandi…ada lagi kederat tu…nk g gak kedai silk tu….sbb esok dh nak gi HK so hari ni kena selesaikan semua impian…pas makan kitaorg trus tahan teksi…sebelum tu sempatla bergambar dgn tukang masak pakistan yang banyak tolong kitaorg dr segi bahasa...baru sebulan dia duk shenzen dh pandai ckp cina...cepat betul diaorg belajar....


okla...kitaorg pun naik teksi....tunjuk kertas tadi…then driver teksi tu bwk la ke satu area…tapi masa tu dh mlm… kedai2 dh tutup…n mmg betul…banyaknya china silk…aku Tanya kedai yg tgh siap2 nk tutup…1 meter 25yuen…tp belagak gila…maybe sbb dh nk tutup malas nk layan…so xsempatla nk beli…sedih gak sbb benda dh depan mata tapi x dpt…

Pastu aku tgk satu situasi yang eeee…teruknya… adala nyonya ni…bwk anak dia…anak dia umur mcm fiesya la kot…pastu diaorg stop…sambil ckp2 cina…mana la aku faham…rupanya anak dia nak birak…blh dia buka seluar anak dia…suh anak dia tinggung je kat depan2 tu…dia lapik ngan kertas…pastu anak dia birak atas kertas tu…abih je dia buang kertas tu…anak dia pun pakai je seluar trus berlari seperti biasa….eeee…kotornya…xbasuh pun…geli aku tengok

Ok perjalanan diteruskan a…kitaorg sebenarnya ada masalah yang agak besar…pampers dh nak abih…tinggal 4 keping je lagi sedangkan kitaorg ada 3 hari lagi sblm blk ke Malaysia…sebenarnya aku bwk pampers untuk adik banyak…untuk fiesya sikit je la…just spare utk dia birak…tapi disebabkan aku xtahan dgn keadaan toilet kat sini jadi ku suh fiesya kencing dlm pampers…fiesya lak…lepas kencing trus dia buka pampers…so kalau 1 hari 5 kali kencing…5 pampers la dia guna…pampers dia dh habis…kebas la pampers adik…kitaorg kluar masuk kedai cari pampers…xada…xtaula kenapa…rasanya org sini memamg anak2 tak pakai pampers kot…kat sini ada kedai sebijik macam guardian…namanya maning…kalau guardian confirm ada pampers…tapi maning ni xada…puas kitaorg jalan cari pampers tapi sia2…x ada langsung….akhirnya sebab dah penat sgt…tahan teksi blk hotel la…risau gak…sian adik la…xkan 1 hari satu je pampers dia…so malam tu kitaorg berehat…esok nak gi hk…tapi rasanya pagi tu nk gi kedai silk tu lagi la…xpuas hati rasanya…tapi untuk malam ni berehat la dulu…dh letih sangat…

Sebenarnya hari pertama adalah hari ni susah dan membuang masa….sbb kita baru nk kenal kawasan…untuk hari kedua ni dah pandai guna train jadi masa pun dh jimat…Cuma kesimpulannya…xyah la gi plaza elektrik yg semlm tu pun xpe sbb kat dongmen dah ada semuanya kecuali silk…k la…to be continue…xoxo