Friday, May 18, 2012

Road To Hong Kong & China - 3rd Day


Ok…hari ketiga kat china…..dh rasa lebih faham dengan suasana kat sini…hari ini semangat berkobar2 nk gi shopping kat dongmen…bila dengar shopping…aku pun rasa excited…pagi lagi dh bangun…bila anak2 dh siap…turun makan kat café hotel…alamak mee lagi…aduyai…hr ni order satu je la…xlalu aku..nk rasa roti la…café tu ada gak jual roti so aku pun beli la 2…bila mkn…hampa lagi perasaan ku…xsedapnya..xpela…mkn je la nestum dgn air milo yang di bawa dari Malaysia…

Lepas makan kitaorg pun mulala berjalan…semalam dh Tanya kat Pakistan yang tukang masak kat restoran tu…dia dh tunjuk arah mcm mana nak gi metro station…so rasa confident…semlm tu salah jalan so hr ni mesti betul…so kitaorg pun jalan…ok Nampak dh sign board tulis metro…jalan lagi…dan lagi…dan lagi…mana metro ni…xde pun…aduyai…masa perjalanan tu adala Nampak kedai makanan islam…tp xsempat amik gambar…letih…jalannya …kluar dari hotel ke kiri…sama je mcm jln semlm…tapi semlm lepas traffic light tu kitaorg gi straight ..tapi kali ni belok kiri…pastu jln straight je ke depan…

Dh penat jln tp xjuga jumpa metro nya…last2 tahan teksi je la…then tunjuk kat driver tu nk gi dongmen…lg senang…dia bwk la…ala dekat je …sampai dongmen kitaorg pun memulakan la pengembaraan bershopping…tp sebelum tu amik gambar dulu…mcm cantik je bangunan kfc n mdc dia…bentuk tokong cina…selama ni duk tgk kat blog2 org…tunjuk dongmen ni tempat pertemuan kfc n mcd…akhirnya sampai juga kat sini…then sesambil amik gambar tu terjumpa lak nyonya ni jual mesin jahit mcm stapler…wa canggihnya…nk jait baju klip2 je mcm klip stapler tu…tp siap ada jarum n benang…harga lak RM10 je…kitaorg pun beli la satu…


So misi diteruskan…banyak list barang yang aku nak beli hari ni…harap xmengecewakan…tp yg xbestnya…pagi2 ni kedai banyak yg tutup lagi…adala satu dua kedai yang buka…harga la mcm mahal je..xla best sgt…xpe jln lagi….tetiba kitaorg masuk dlm satu bangunan ni…mcm best…banyak brg elektrik…en hb stop kat satu kedai…bkn kedai pun…booth la kot..mcm menarik je…kat situla kitaorg spent time yang agak la sambil membeli beberapa brg seperti ps2 fiesya…pendrive 250g… gila t.u…xmainla 8g…ratus2 G punya la…harga lak rm50 je…menarik betulla Negara china ni…aku agak kagum gak la…semua benda diaorg boleh buat…kita masih lagi berbangga dgn pendrive 16G yang mahal harga tu…..kalau nak storage besar n murah beli la external…dpt la 1tb dgn harga rm300…tapi payah lak nk usung sana sini…xleh la nk gantung kat leher…tp org china…amik ko 250g rm50 je…hebat2… penjual tu lak blh ckp English…mmg senang la nk communicate…siap jual kat aku iphone 5 tu…dia siap ckp kat US baru je launch ni…hahaha nk gelak pun ada…bodoh sgt ke rupa aku ni siap blh tipu mcm tu…hahahah xpela…tp design mmg cantik…sebiji iphone…harga RM100 je…aku beli jela…memandangkan Samsung S aku yang berharga rm1500 tu asyik nk rosak je…beli la sebagai backup… so lama gak la kitaorg sembang dgn amoi2 kedai tu…sampai anak2 pun dh boring….
 
Lepas abih membeli tu aku masih xpuas hati…mana baju budak2 ni…aku nk cari baju anak2…n nk beli beg…brg dh banyak beli so kenala beli beg….pastu jalan2 lagi…kluar dari bangunan tadi…rupanya kedai2 semua dh buka…dh tengah hr dh….banyaknya kedai…sangat banyakkkk…xblh nk gambarkan betapa banyaknya…xtau nk gi yg mana satu…jalan sana…jalan sini…semua kedai…tapi harga mcm xmenarik sgt…xla mahal…tapi xmurah…harga biasa2 je…kaki pun makin dh letih….semangat pun dh kurang sbb xjumpa brg yg nk…dh letih aku ngan budak2 berehat jap…adik nk susu…en hb gi jalan carik kedai…lepas beberapa minit en hb dtg…dh jumpa tempat baju budak…best gak ada accond so xla kepanasan…tetiba semangat waja pun dtg…trus gi…tp en hb kata kena turun tangga…xpe aku sanggup…angkat stroller adik turun…sampai2….wa…bestnya…inila yang aku cari…..sampai2 kat kedai first…adik duk gedik2…rupanya dia Nampak beg pororo…cantik tapi kecik…aku nk beg besar skit…kata kat dia xyah la…tp dia nk gak…xlepas beg tu…kitaorg jln je dia nangis…dia nk gak beg tu…amoi2 kedai tu pun cute2 je…duk la melayan si fahri ni…siap amik gambar adik…ke romeoan adik pun menyerlah la…siap nk duduk dgn amoi2 tu…okla senang skit aku gi pilih2 baju…jumpa baju gaun utk fiesya cantik…n murah ni…blh la buat baju raya….lepas tu kitaorg jalan dr satu kedai ke satu kedai...bestnya...aku nk ini...aku nk itu...rasa nk semua...baju kat sana walaupun harga RM10 tapi kain sangat best...kain xpanas...kalau kat sini pun ada baju rm10 tp kainnya sian nk bg budak pakaikan ...kain panas...kat sana design pun cantik2...best la...rasa nk gi lg tempat tu xpuas...aku pun membelila beberapa baju utk anak2...sampai diaorg keletihan n tdo...
Pas tu kluar dari plaza tu….sempatla mengambil gambar kat loceng besar…xtaula apa tujuan loceng tu sbb dia tulis bahasa cina…maybe trademark dongmen tu…tengokla berapa banyak barang yg dibeli…tula bestnya ada stroller ni…xrasa berat bwk brg …semua gantung je…pastu en hb mengagumi kenderaan yang digunakan oleh org sana…basikal yang dimodifiy mcm motor….
 
Lepas tu aku dh keletihan…dh xlarat nk jln…perut pun lapar…tp xtau nk mkn kat mana…aku ckp kat en hb nk berehat jap….budak2 pun tdo…masa aku berehat tu en hb gi jenjln …sbb ada misi yg belum selesai..nk cari china silk dgn beg…masa aku duk berehat tu sempatla amik video keadaan kat situ…mmg agak kotor…diaorg ludah sana sini…geli pun ada…makan apa2 main buang ikut suka je…tapi pakaian sorang2 mcm nk gi clubbing je…mcm2 fesyen ada….selepas beberapa ketika…en hubby dtg membawa berita gembira…dia gi Tanya amoi yg jual brg letrik tadi kat mana nk beli silk…dia tulisla kat kertas…suh tunjuk kat driver teksi…tapi kitaorg xla confident sgt…yeke silk…yela diapun bukan faham sgt silk tu apa…tah betul ke dk ni…xpela nanti la try…pastu en hb kata ada kedai beg cantik blh la kita g tgk….


pastu kitaorg teruskan perjalanan...walaupun dh penat...nampak lak beg...wa cantiknya...ada mickey2...tahan lasak lak tu...cina tu pijak2 pun xpecah...kalau kat malaysia ni mau 4-5 ratus ni...kitaorg pun beli la...adik lak bekenan benar...masa tu comel sgt...aku tolak stroller adik...sambil adik tarik beg baru tu...semua org tgk duk gelak2...pastu tetiba jumpa sekumpulan orang melayu...wa bestnya...sempatla kitaorg bertegur sapa...dia org sabah...anak dia blh ckp cina so senang la berkomunikasi...kitaorg tanya kat mana ada mknan halal...dia pun bgla detail...jln trus...belok kiri...sampai ujung jln...belok kanan...ada tulis halal... wa bestnya...berkobar2 dh ni...sbb lapar....kitarg pun jalan seperti petunjuk tadi...tapi malangnya...x ada pun...seriusly kalau yang nk gi ke dongmen...xyah la nk cari kedai apa2...walau ada alamat...walau ada direction...xakan jumpa punya.... sbb kat situ ada terlalu banyak kedai...kitaorg yg rasa dh jalan 1 hari dh...dh letih sgt dh pun...bila tgk blk...rasanya baru 5% dari kedai yg ada kat situ kitaorg pergi...1 hari baru 5% so kalau nk gi semua kedai kena duduk sini 20 hari kot....last2...en hb tahan teksi...kita blk makan kat hotel la lg senang...tu pun berbelah bg...nk gi tempat silk tu ke nk blk hotel...blh lagi tu...emmmm...xpela blk hotel dulu...mkn then mlm nanti kita kluar lagi.....


 
Sampai je hotel…trus gi makan…lapar sangat…tapi sementara tunggu makanan tu…aku bwk fiesya naik mandi2…sembahyang…pastu turun balik untuk makan…sementara aku balik hotel..en hb ngan adik kat restoran makan…adik ok…sbb pelayan restoran tu suka main2 dengan dia…senang en hb nak makan…pastu turn aku ngan fiesya lak makan…en hb ngan adik naik mandi…ada lagi kederat tu…nk g gak kedai silk tu….sbb esok dh nak gi HK so hari ni kena selesaikan semua impian…pas makan kitaorg trus tahan teksi…sebelum tu sempatla bergambar dgn tukang masak pakistan yang banyak tolong kitaorg dr segi bahasa...baru sebulan dia duk shenzen dh pandai ckp cina...cepat betul diaorg belajar....


okla...kitaorg pun naik teksi....tunjuk kertas tadi…then driver teksi tu bwk la ke satu area…tapi masa tu dh mlm… kedai2 dh tutup…n mmg betul…banyaknya china silk…aku Tanya kedai yg tgh siap2 nk tutup…1 meter 25yuen…tp belagak gila…maybe sbb dh nk tutup malas nk layan…so xsempatla nk beli…sedih gak sbb benda dh depan mata tapi x dpt…

Pastu aku tgk satu situasi yang eeee…teruknya… adala nyonya ni…bwk anak dia…anak dia umur mcm fiesya la kot…pastu diaorg stop…sambil ckp2 cina…mana la aku faham…rupanya anak dia nak birak…blh dia buka seluar anak dia…suh anak dia tinggung je kat depan2 tu…dia lapik ngan kertas…pastu anak dia birak atas kertas tu…abih je dia buang kertas tu…anak dia pun pakai je seluar trus berlari seperti biasa….eeee…kotornya…xbasuh pun…geli aku tengok

Ok perjalanan diteruskan a…kitaorg sebenarnya ada masalah yang agak besar…pampers dh nak abih…tinggal 4 keping je lagi sedangkan kitaorg ada 3 hari lagi sblm blk ke Malaysia…sebenarnya aku bwk pampers untuk adik banyak…untuk fiesya sikit je la…just spare utk dia birak…tapi disebabkan aku xtahan dgn keadaan toilet kat sini jadi ku suh fiesya kencing dlm pampers…fiesya lak…lepas kencing trus dia buka pampers…so kalau 1 hari 5 kali kencing…5 pampers la dia guna…pampers dia dh habis…kebas la pampers adik…kitaorg kluar masuk kedai cari pampers…xada…xtaula kenapa…rasanya org sini memamg anak2 tak pakai pampers kot…kat sini ada kedai sebijik macam guardian…namanya maning…kalau guardian confirm ada pampers…tapi maning ni xada…puas kitaorg jalan cari pampers tapi sia2…x ada langsung….akhirnya sebab dah penat sgt…tahan teksi blk hotel la…risau gak…sian adik la…xkan 1 hari satu je pampers dia…so malam tu kitaorg berehat…esok nak gi hk…tapi rasanya pagi tu nk gi kedai silk tu lagi la…xpuas hati rasanya…tapi untuk malam ni berehat la dulu…dh letih sangat…

Sebenarnya hari pertama adalah hari ni susah dan membuang masa….sbb kita baru nk kenal kawasan…untuk hari kedua ni dah pandai guna train jadi masa pun dh jimat…Cuma kesimpulannya…xyah la gi plaza elektrik yg semlm tu pun xpe sbb kat dongmen dah ada semuanya kecuali silk…k la…to be continue…xoxo