Monday, May 21, 2012

Road to Hong Kong & China - 4th Day

ok...perjalanan diteruskan...wa hari ni nak gi Hong kong plak...tapi ada misi yang belum selesai iaitu membeli silk...hari ni kitaorg bangun pagi macam biasa...tapi pagi ni xnk la makan mee tu dh...x lalu dah...plan hari ni nk gi beli silk...then balik hotel makan kat restoran then trus gi HK...beg2 semua dh packing dh sebab kena check out sebelum kul 12...turun hotel trus tahan teksi dan tunjuk kertas ni....





memang susah nak cari silk ni...walaupun namanya china silk ia bukan dijual dimerata-rata...tapi kalau sesiapa nk gi ...tunjuk je tulisan di atas...confirm jumpa...teksi tu pun tanpa banyak soal bwk kitaorg gi...pagi ni xbwk stroller anak2 sbb nak gi satu tempat je...so sampaila tempat yang dituju...alamak banyaknya kedai silk...xtau nk gi yg mana...masuk je satu kedai ni...dh rezeki amoi ni...kat situ kitaorg borong...murah sangat...mula2 dia letak semeter 25yuen...kalau convert dlm RM12...ok dh...tapi nak jugak tawar tu...minta 20yuen sbb nk beli 5 pasang...ok dia bagi...menarik ni...dh tinggal rm10 semeter...xjadi la beli 5 pasang...alang2 beli 11 pasang trus...abih satu family aku beli...mak, ma, kakak, adik ipar semua aku beli...sebab dia tengok aku beli banyak sangat...dia siap ajak aku gi gudang dia...wa best ni...kedainya kat depan...gudangnya kat belakang je...pastu bagi diskaun lagi jadi 16yuen semeter...abih la memboroang sakan aku...tercapai gak cita2 aku untuk membeli silk akhirnya...silk ni sebenarnya banyak jenis ...ada yg mahal la kot...tah la aku ni bukan tau sangat...asalkan cantik...pastu murah plak tu...aku beli je la...

Ada yang cakap beli silk sampai ratus2 semeter…adala kot..maybe tu yang kualiti bagus punya kot…tah la…aku beli ni pun sebenarnya aku xsure…ni ke silk…boleh gitu…lantakla janji cantik…sib baik bila balik Malaysia…tunjuk kat mak…mak aku kata cantiknya…betul la ni silk…kain pun cantik…kalau kat sini mau seratus lebih ni…wa…menyesalnya…sbb tak beli lebih banyak…kalau aku tau kat sini harga ratus2…maunya aku borong satu kedai amoi tu…aku buat jualan…nak…nak dekat raya ni…untung2 boleh beli tiket flight gi sana sekali lagi….
Pas abih memborong silk kitaorg pun amik teksi balik hotel…trus check out…sib baikla beli beg tarik ni…xla berat sangat nk mengusung silk yang bermeter-meter ni…then kitaorg isi perut dulu sbb pas n ink trus gi HK…xtau la jumpa mknanan ke dak…hr n ink mkn best skit…so order nasi beriani ayam, ikan tika, sup sayur n en hb order sate kambing…ad abaca kat blok2 org kata sate kambing kat china mmg sangat sedap…so sbb aku xleh mkn kambing…en hb je la mkn…dia kata mmg sedap…Cuma masalah mknan kat sini semuanya pedas…Pakistan masak kan…rasa rempahnya kuat sangat sampai terbatuk2 kami…
Pas mkan kitaorg amik teksi gi ke louhu…sini adalah border untuk ke HK…kat sinni pun ada banyak kedai2 jual2…murah juga…adala Nampak motor bateri …ingat nak beli untuk adik sbb fiesya dah ada…masa beli kat fiesya kat nilai dulu rm300 rasanya…ni dia jual seratus lebih je…nk sangat beli tapi masalahnya mcm mana nk bwk…ni pun dah susah…tambah lak ngan motor…so kitaorg amik keputusan utk xbeli…rasa ralat gak la…ok …dh nk masuk HK…bye-bye china…sebelum citer pasal HK ada beberapa kesimpulan yang aku boleh buat pasal china ni….
1. Kagum juga la dengan barang2 diaorg…semua benda ada…n murah…betulla dlm Islam pun ada ckp..menuntut ilmu biar sampai negeri china…sbb semua benda they make possible…it’s a good experience if we can stay here longer…maybe lebih banyak benda yang kita boleh tengok n learn
2.       Hygiene wise…that’s what annoying me most…aku tak ckp semua org china di sini mcm tu…nanti ada lak prg saman blog aku ni…ini just base on my 3 days experience here and people I met…bukan refer to the whole Chinese people or to the whole country ok… paling aku x tahan toiletnya…sepanjang jenjalan ni 2 kali je aku pergi toilet tu pun sbb fiesya nk kencing n fahri birak…tu pun setakat sink je…dah nak mampus aku menahan bau…xtau la mcm mana keadaan kat dlm tu…rasanya kalau aku duk sini lebih lama maunya kena sakit buah pinggang sbb duk tahan kencing…kat merata tempat pun kira kotor juga la…sbb diaorg ni suka ludah ssesuka hati…eeee..geli kan… tapi bab sampah xde la banyak sgt…sbb ada je org yg duk sapu2 sepanjang jalan…merokok…ada juga la tp banyak lagi kat Malaysia kot
3.       Kat sini barang memang murah…tapi takk ada la nak cari baju yang tullis I love shenzen ke…I love china ke…rasanya sbb penduduk dia ramai sangat n kedai2 yang diaorg buka tu pun untuk jualan pada penduduknya sendiri…diaorg x bergantung pada org luar untuk beli…contonhya kalau jual kat putrajaya ni baju…I love putrajaya…xde maknanya aku nk beli…maybe kat sana pun mcm tu…bayangkan jumlah penduduk shenzen menghampiri 18 juta orang…kita kat malysia ni pun baru 28.7 juta untuk seluruh Malaysia…tu x termasuk bangle..indon semua la…kl yang kita rasa sesak sangat tu pun baru dlm 2 juta org je…bayangkan la betapa padatnya shenzen ni…mcm setiap hari ada sambutan sejta belia yg nk buat kat depan opis aku ni…mcm setiap tempat ada konsert jom heboh….ramai gila…
4.       Pasal manner…. Aku selalu gak complain org melaysia ni ramai yg x hormat org…but still kalau naik public transport…masih ada lagi yang member tempat duduk pada org tua…ibu2 yg dukung anak…ibu mengandung…yg aku nampakla…aku pun dlm 1 tahun berapa kali je naik public transport pun…tapi kat china…hampeh…lantak engkaula…apasal ko xrebut…seriously… biasa kalau naik train mmg kitaorg xdpt duduk la…diaorg dh biasa so train sampai trus naik…lantak la kau lambat sgt aku tolak…yela kitaorg ni dgn stroller sorang satu…tercangak bangak lagi…mmg lambat la…tapi aku xkisah pun kena berdiri anak2 atas stroller…Cuma ada 1 time ni…naik train si fahri mengamuk…nangis…dia nk susu…so aku pun angkat la dia dr stroller…sambil dukung dia meronta-ronta…aku pun pusing ke kiri n kanan kea rah tempat duduk…mengharapkan ada org yg sudi mengoffer tempat duduk utk aku…hampeh…buat xtau je…aku rasa muka aku ni muka kesian dh…kalau kat Malaysia ni org tgk aku buat muka kesian je ramai yg nk nangis…tp kat sana x mendapat simpati org…gila hati batu diaorg ni…so aku pun duduk bersila kat tepi pintu train tu bai susu ke fahri sampai dia tdo…lantakla…ada aku kisah…bukan korang kenal aku pun…

Rasanya itu jela kot yang dapat aku simpulkan melalui pemerhatian aku selama 3 hari di shenzen….3 hari je…x cukup for me to conclude everything…so perjalanan diteruskan…tengok HK lak macam mana…walaupun hong kong actually part of china…tapi pemerintahannya sangat berbeza…even their currency are different…china guna RMB and HK guna HK dollar….and u can’t use RMB in HK…diaorg xterima…jarak china n HK ni mcm Malaysia ke s’pore la…and shenzen mcm kat johor…so very2 dekat…
Macam biasa kena melalui kastam china untuk keluar…then ke kastam Hong Kong untuk masuk ke HK…pelikkan…macam 2 negara yg berbeza…contohnya kita nk gi penang kena lalu kastam bagai sedangkan Negara yang sama…kat sini kena isi lagi borang masuk HK…kali ni pun aku berhati-hati …xnk hilang borang lagi…lepas tulis borang kena beratur…pastu sampai turn tunggu la dia belek satu2 pasport…dh tau dh prosesnya…mcm biasa ..untuk menghilangkan boring…anda boleh mengutuk-kutuk atau memuji-muji mereka dalam bahasa melayu tanpa segan silu… mereka x faham pun…lepas kastam kena naik atas satu tingkat pastu lalu jambatan…dengan orang yang berpusu-pusa….kat sini xyah risau dh…semua board ada dwi bahasa…Chinese and English…kalau xreti jugak…ikut je arah arus manusia tu…mesti xsesat pun sbb diaorg tu semua mmg nk gi ke hong kong pun…mesti nak naik public transport pun…
video


so next step adalah memahami route train kat hong kong lak…actually xsusah pun sbb mcm k Malaysia gak…Cuma ada banyak route…guna mesin tiket pun sangat senang…very convenient…Cuma diaorg mmg xjual tiket kat kaunter…kaunter yg ada hanya untuk tukar duit sahaja…so no excuse…mmg kena guna mesin…xreti…belajar…malas belajar…xyah naik train …so kitaorg pun naik train dari lowu ke hung hom…kira dari ujung ke ujung la….
Fakta mengenai hong kong
1.       Keluasa hong kong adalah 1,104 km2… iaitu besar sikit je dari Pulau pinang…ia terbahagi kepada Hong Kong Island, Kawloon dan New Territories…
2.       Hong kong ni ada 4 musim just like china…unfortuneltly masa kitaorg pergi adalah spring time tapi panasnya macam summer je….kalau nk gi hong kong better check kaji cuaca dulu sebab dalam end of  May – early Nov selalu ada typhoon…menakutkan juga la…so try to avoid that month
3.       Bilangan penduduk hongkong adalah lebih dari 7 juta…mak oiii…bayangkan la ¼ dari penduduk Malaysia ni gi duk kat penang nun…mati kepadatan la kita…ada aku baca kat mana tah…HK mempunyai kepadatan penduduk tertinggi di dunia..mak oii…dan kawasan yg paling padat adalah Mongkok…tempat yg aku nk gi malam ni…
4.       HK adalah negeri yang sangat maju…ia mempunyai bangunan pencakar langit terbanyak di dunia…HK ada lebih kurang 8000 bangunan lebih dari 14 tingkat iaitu 2 kali ganda yang terdapat kat new York…ni fakta ok…bukan auta…en google yg cakap…menarik…n HK ni orangnya kaya2…
Sampai je kat stesen hung hom…ada misi yang masih xselesai…pampers anak aku…stesen hung hom tu cantik…kira stesen besar …mcm kl sentral la…kluar je xyah risau…ikut je ke arah public transport…then ada maning….boleh singgah…alhamdullilah…ada pampers…tanpa membuang masa aku pun beli…mmg xbanyak pilihan…ada brand huggies dan brand apa tah satu lagi…xdk kat Malaysia punya brand…2 je…aku pun of course la beli huggies…comel sgt pampers dia…warna pink n aku suka sangat sbb dia ada mcm indicator…bila dah kencing lebih 3 kali pampers tu akan turun dgn sendiri nya…alert untuk mak2 ni…kalau pampers at Malaysia sampai dh berat batu pun kita xsedar…lagi x bocor kita tak tau…pastu pull up dia mmg best…senang buka…puas hati la aku dgn pampers tu….harganya HK$119 bersamaan dgn RM46 untuk 38 keping…aku rasa la pampers ni hanya orang2 kaya je kot yg pakai…anak org xkaya pakai apa yea…kain napkin ke…tah la…masih menjadi tanda Tanya di minda aku…Lepas beli pampers tu jumpa plak cekelat yg sin chan makan dalam tv tu…chocobi…heheh comel…
Pastu kitaorg naik teksi…xsabar sgt n ink gi hotel…pastu mlm ni ada misi yang ditunggu-tunggu…salah satu sebab utama kitaorg dating HK ni…naik teksi…ok..diaorg lebih bersopan dari teksi di china…nampak Bandar hk bersih n maju…sepanjang jalan ada butik2 mcm2 brand…ala2 bukit bintang…tapi bukit bintang kecik je area dia…ni sepanjang jalan ke hotel mcm bukit bintang…nampak menarik tapi mesti mahal…then Nampak masjid kawloon…en dh dekat ni…then teksi tu berenti di kaki lima bangunan…kiri kanan penuh kedai…dh sampai rupanya…aku booking kat usa hostel kat maridon mansion…ni la tempatnya…menarik…keliling semua tempat shopping ni….
Kitaorg masuk la bangunan tu…bangunan sangat lama…buruk…ada lif…naik lif kena beratur…kitaorg gi ke tingkat 15 untuk ke USA hostel…hostel yea…bkn hotel…rupanya bangunan tu ada berapa puluh tingkat tah…so ada banyak hostel dalam tu…aduh…tengok koridor dia pun aku dh xlalu….naik lif pulak bersesak-sesak…rupanya tkt 15 tu mcm reception hotel la…gila kecik…jamban rumah aku pun besar lagi…actually aku dh booking online …dh bayar so xde masalah la…harganya rm250 satu malam…gila buruk…kalau kat kl ni dh boleh duduk Hilton dh ni…lepas check in…dia suh gi aras 7…bilik kat situ..alamak naik lagi lif yg buruk tu…sampai level 7…gila buruk…tetiba depan tu ada pintu kayu tulis no bilik…nk masuk pintu kayu tu kena sweep card…wa canggihnya…dlm pintu kayu tu mcm gi masuk kawasan yang berlainan…cantikla…bersih…dlm tu ada bilik2…kitaorg gi kat bilik then buka pintu…mak oiii…keciknya…besar lagi bilik baju aku kat umah…ni kalau ayam duduk pun nangis ni…sempit gila…ada 2 single katil…then bilik air…250 hinggit mcm ni…xmampula org Malaysia nk tinggal kat hk kalau mcm ni…rasanya level gaji aku ni kalau kat hk dikategorikan sbg org miskin kot…yg diberi bantuan bulanan…tapi yela nk tdo jelan…yang penting toilet bersih...tu pun ada syaratnya...air panas hanya akan dibuka kul 7pm hinna 11pm...n pagi 7am hingga 11am...lain time kalau nk mandi kena mandi air sejuk...siottt...akku bayar la...suka hatila aku nk mandi bila pun...on location wise memang perfect…seberang jalan tu ada masjid..n seberang satu lagi ada mtr station…
kla...letak2 beg...hari pun dh petang...mandi2...siap2 la nk gi makan ..perut pun lapar...aku mmg cari hotel dekat dengan masjid...senang la skit...apa2 hal kita boleh kembali ke rumah Allah...so kitaorg pun turun semula untuk ke kawloon masjid....masa lintas jalan tu tetiba rasa macam citer matrix...yg org ramai2 lintas...pastu tetiba neo nampak mr smith...xdela apa...cuma nk gambarkan gaya org hk melintas mcm yg ada dlm tv...mmg ikut rules la...trafic light hijau je baru semua melintas....orangnya ramai jgn ckp la...diaorg ni nk gi mana sebenarnya...mcm nk balik raya je semua berpusu-pusu...

video
seterusnya ke masjid kawloon... aku ada baca blog kat sini ada kantin...ada dim sum yang sedap....hati ku pun berkobar-kobar nak makan dim sum...kitaorg masuk masjid...masjidnya cantik juga...bangga juga aku sbb ditengah-tengah bandar hong kong yang sibuk ada tersergam rumah Allah... adala beberapa orang dalam tu ...yang ramainya orang pakistan... rupanya tak ada kantin dlm tu...tok siak ada bagi 2 kad kedai makan halal yang berhampiran dengan masjid tu...masa kluar dari masjid tu ada pakistan tolong tunjukkan jalan ke kedai makan...kedainya just seberang jalan dari masjid tu je
Kedai makan tu kat hai phong manson…betul2 sebelah tepi masjid…naik tingkat 2…xde org masa kitaorg gi…kitaorg pun mulala mengorder nasi…lapar…masa makan tu adala family org arab ni masuk makan…bagusla area ni…xsusah nak makan…n ada org tunggu kat masjid bwk dtg sbb dia tau yg dtg kat masjid tu mesti org islam n mesti nk cari makanan halal…so bab mkn xyah la risau…xmati kelaparan punyala kalau duk kat hong kong ni…kitaorg order nasi grg telor, nasi grg ayam, sup kosong dgn air miniral…semuanya berharga HK$160 bersamaan dgn RM62… harga xyah terkejut la…mmg tempat org kayakan….kalau aku beli kat kedai prima kat umah aku …kalau nasi goreng harga sampai rm5 maunya menyumpah mahal…gila ko apa…buh emas ke sampai sampai rm5 hinggit sepinggan…kat HK ni sepinggan dalam rm20…xde lak aku bising yea…bersyukurla dengan makanan di Malaysia…masih murah lagi jika dibandingkan kat sini…
 
 
So perut pun dh kenyang…hati pun excited gila…nk meneruskan misi…sebenarnya en hb suka mengumpul toys…tempias la kat aku ni…kat umah tu ada transformer, macros, mospeada n mcm2 lagi brg yg dibeli oleh en hb…aku lak suka benda comel2…mcm mr m&m, cars…doremon…dengar citer la…kat hk ni ada banyak kedai2 collectable toys ni n murah2…tu la sebabnya kitaorg memilih HK sebagai destinasi percutian…area yg banyak kedai toys ni adalah di mongkok…so dengan semangat kamen rider dan duit penuh poket kitaorg pun naik train…subway kat tepi tu je…Cuma bahananya sebab kena turun tangga…tp xpe angkat stroller…naik train ke mongkok…dh ada peta dah kat mana kedai2 tu….
Sampai je kat mongkok area..betulla cakap en google…mongkon memang padat…ramainya orang…kawasannya pun agak kotor…kiri kanan kedai2 jual macam2…hujan pulak...aduyai...mencabar betulla...dgn org ramai ni..kitaorg jalan juga kat koridor kedai...tetiba depan tu nampak CMTA...alamak bestnya...terus bersemangat...jalan depantu nampak plak kedai anime...dan beberapa kedai lagi yg mcm best je...kitaorg pun masukla dlm bangunan tu...dlm banguanan tu ada lagi beberapa kedai yg jual collectable toys...aku nk beli set avengers ni...kitaorg jalan satu kedai ke satu kedai...perasaan semakin hampa...mahalnya...kalau mcm ni baik beli kat amcorp mall...lagi murah n banyak pilihan...x berputus asa lagi...kitorg cari lagi kedai2 kat bangunan lain...hampa juga...harganya sama je mcm kat malaysia...sedihnya...nampak bibit-biibit kekecewaan di muka en hb...sedih yg teramat sangat...kitaorg dh siap ada list benda apa yg nk dibeli...tp satu pun xada...last2 aku beli smurf...tupun xla murah...saje mengubat hati yang keciwa...jalan2 lagi nampak satu kedai hobby ni...depan dia ada pororo...adik pun apa lagi...nak la...pastu kitaorg naik kat kedai tu...di situla kitaorg menghabiskan duit...bkn sbb kedai tu best ...biasa2 je...best juga la...n xla murah sgt...okla...kat situ la aku bei lego super hero spangebob...mickey, snow white, fiesya beli powerpuff..adik beli dancing pororo...en HB?? masih sedih...tiada yang menarik...sian dia...
 
 
dengan perasaan keciwa kitaorg teruskan perjalanan ...cakap kat en hb ...jom gi ladies market sebab dekat je ni...masa jalan tu nampak kedai jual ayam mcm ayam uncle bob...terasa rindu plak pada ayam uncle bob di kg halaman...tp jgn la cuba2 beli...dh tentu haram...jalan2 sampaila ladies market..nama je ladies market tapi bukan la khas utk pompuan je...ladies market ni sebijik mcm petaling street...kalau letak gambar petaling street dlm fb tp kat status tulis ladies market hong kong pun orang akan percaya....sesak jgn cakap la...penuh orang...kat sini tempat yg sesuai beli suvenier..mcm2 ada...keychain, fridge magnet...ketip kuku...beg...harga yg diaorg letak gila mahal...so kena pandai tawar la...semua benda kitaorg tawar nk harga rm10...kalau xlogik sgt diaorg marah gak...ada sekali tu siap kata kat kitaorg.."no money..go away"...hek eleh nyonya ni...kalau aku xada duit xdk la aku mampu dtg hk...setakat jual fridge magnet tu ingat aku xmampu beli ke...silap hari bulan dgn kedai2 kau aku beli...hehehe...tapi tu aku ckp dlm hati je la...sebenarnya kalau aku ckp kuat pun bukan nyonya tu nk faham pun..pastu jumpa satu kedai apek ni...mak oii..mcm2 jenis baju 1 love hk dia jual...6 helai hk$100...wa menarik tu...tapi ramainya org beli...siap kena cari saiz sendiri...pastu jln depan skit tgk ada lg kedai 7 helai hk$100...aikk lagi murah...tapi apasal xdk org...musykil2...
dh la…dh letih sangat ni …jom la balik hotel…nk tdo…kitaorg pun tahan teksi balik hotel…sampai je kat hotel…banyak pulak kedai2 kat tepi2 ni…beli dulula…sempat la en hb beli suvinear utk org2 opis dia…sampai kedai tu nk tutup baru kitaorg blk bilik yg kecik tu…banyak sgt brg…xcukup…pas tgk2 hasil tangkapan hr ni…kitaorg pun tdo sbb letih sgt hr ni…hr ni hr yg sgt panjang…sepanjang karangan blog aku ni…anak2 as usual…mmg terbaikkkk…layan je ibu ngan ayah…xbuat perangai pun…esok ada misi yg lebih best….xoxo..