Monday, May 28, 2012

Road to Hong Kong & China - 5th Day

Hari ni dah hari jumaat...hari yang ditunggu-tunggu leh semua...tujuan utama ke hong kong adalah hari ini punya acara...pepagi dengan bersemangat semua org bangun...fiesya pun tanya...ibu hari ni nak gi peluk minie ke...setiap hari dia tanya benda yang sama...n hari ni ibu jawab yea...kita g peluk minie...pakai baju princess minie hari ni...bersemangat la fiesya...si fahri pun siap2 mandi dah....nak tunggu gi je...


pagi ni ingat nak gi makan dulu n nak tukar duit...nak gi cari chunking mansion sebab ada kedai makanan halal...rupanya chungkin mansion tu just dlm 100 meter dari mirador mansion di sebelah kiri...dekat je...masuk dalam tu banyaknya money changer...kitaorg nak tukar duit RMB sebab ada banyak lagi...nak menghabiskan kat disneyland lak...kebanyakkan money changer tu kepunyaan pakistan...kagum kan diaorg ni...kat negara mana pun ada...then tanya org pakistan ni kat mana kedai halal...dia pun tunjukla... kedai kecik je...nampak mcm menarik je...siap ada roti canai... kitaorg pun order 2 roti canai...kuah dia pelik skit...kuah daging dan agak kering...pastu adik dia bagi manisan ubi...bukan la bagi...dia charge la...adik makan bersungguh...sedap agaknya...fiesya pun makan roti canai banyak gak...masa kat kedai tu jumpa family dari malaysia...johor kot...sembang2 dgn diaorg...diaorg pun nk gi disnyeland pas mkn tu...diaorg kata nak naik feri...feri?? apasal tak ada pun dalam research aku...xtau pun...aku ingat nk gi naik train...diaorg kata xyah...feri dekat depan tu je...naik feri ke seberang pastu trus naik train disneyland...murah n senang...ok menarik gak tu...diaorg ajak gi sekali...tapi masalahnya kitaorg checkout pun belum...diaorg pergi disneyland pastu balik hotel situ balik...kitaorg nak duk hotel disneyland...sbb tu nak kena check out...lagipun kitaorg ni spesis lembab skit...ditambah dgn anak2...jadila lembab kuasa dua...menyusahkan diaorg lak...elok2 sampai disnyeland kul 10...kalau kitaorg ikut silap2 kul 4 tak tentu sampai...lepas diaorg abih makan diaorg gerak...kitaorg ni makan pun tak abih2 lagi...pastu datang plak sorang lagi orang malaysia...dia bussiness ada meeting dgn client kat HK...wa bestnya...sembang2 jap...best sebenarnya bila jumpa org malaysia kat luar negara...satu perasaan yang tidak dapat digambarkan...walaupun bukannya diaorg belanja kita makan atau taja trip kita pun...tapi bila boleh berkomunikasi seperti di malaysia dengan orang lain...memang best...pastu kitaorg pun gerak...gi tukar duit n balik hotel untuk check out...


masa menunggu en hb check out sempat lagi aku membeli baju untuk anak2...hehehe...then kitaorg kluar dan start berjalan...dgn 2 stroller, 1 beg tarik...1 beg hiking en hb bwk n back pack aku bwk...jalan la...jauh gak la...panas lak tu...bila panas apa lagi si fahri ni buat perangai la...dia ni lahir kat london ke apa...xleh panas skit....masa tu ada kejadian yang menyedihkan masa tu la sedih...skarang kalau diingat rasa nak gelak...masa angkat fahri..aku tersepak stroller..rasa kaki terseliuh...sakit gila...pastu siap duduk tepi bangunan nangis sambil susu fahri...org lalu lalang tengok je...hehehe...kalau kat malaysia mungkin aku malu...tapi sbb kat HK...ada aku kesah...korang boleh ke merasa menangis kat tepi bangunan kat HK...hehehe...pastu jalan lagi...jauh gak la terminal feri ni...sampai juga la akhirnya...route nya agak jauhla...n aku rasa better if naik train coz train station dekat je dgn hotel...but to get the experince...mmg okla...from mirador mansion tu just jalan straight ahead ...area ni namanya Tsim Sha Tsui ...ke arah kiri sbb ke kanan nk ke masjid...jalan sampai ujung jalan then turn right...kat situ dah ada board yang cakap star ferry...then jalan lagi sampai ujung n turn right lagi...kat situla ada feri terminal...beli tiket kat mesin...ke central...harga tiket HK$2.5 je... memang murah la...then tunggu feri sampai n naik la...



dia lebih kurang macam dari butterworth ke penang la...jaraknya pun xjauh...bolehla nampak bangunan kat hk ni...anak2 pun suka la naik feri...keperakkan terserlah...yg best travel sendiri tanpa tourist guide ni...kita boleh buat plan sendiri n rasa the real travelling experience...manala tau boleh masuk amazing rase ke...tetiba je kan...


lepas turun feri tu rupanya jauh lagi perjalanan...bukan semudah yang dicakap...kena naik tingkat atas...pastu jalan kat jejantas yang jauhnya mungkin 1 km kot...tah jauh gila aku rasa...tapi yang bestnya jejentas tu berbumbung...sempatla kitaorg singgah dengar org main seruling...bagi la dia duit skit...pastu nampai apple store besar sungguh... sampai je dalam bangunan tu kena turun aras bawah untuk ke train station...station ni namanya central station...so carila mesin beli tiket..n beli tiket ke disney land...


train dari central ni akan ke sunny bay...so siapa yang nak gi ke disneyland...turun di sunny bay n tunggu train disneyland...masa ni anak2 dh tdo...letih diaorg...xsampai2 lagi..


tunggu jap je...train disneyland pun sampai...train ni memang khas untuk ke disnyland...penuh bentuk kepala mickey dalam tu...sampai tempat pemegang pun mickey...cute sangat...yang peliknya train ke disnyeland pun ramai orang gak...dah la muka2 bukan muka pelancong pun ...mcm penduduk tempatan je...dh a hari keje...xkan la diaorg ni tiap hari pun nak gi disneyland kot...confuse aku...rugi gak masa ni sbb anak2 tdo...kalau dk mesti fiesya n fahri excited...so ibu ngan ayah je la excited nampak gayanya...tapi lepas tu...dh dekat nak sampai fiesya pun bangun...suka dia...nampak bibit2 keceriaan di wajah dia...hehehe


perjalanan train kejap je dalam 20 minit rasanya...pastu sampaila ke Hong Kong Disneyland...perasaan masa tu tak tau macam mana nak gambarkan...bestnya..tercapai cita-cita kami sekeluarga...tapi sabar dulu...belum time masuk park lagi...kena gi hotel dulu check in...n letak barang...xkan nak usung beg bagai ni....nak balik hotel pun senang...ada bas yang cantik disediakan... masa nak angkat adik naik bas tu...tetiba dia bangun...excited gila sbb dia tengok bus tu ada gambar mickey2...sukanya...



perjalanan ke hotel melalui jalan yang bersih...heheh tak tau nak tulis apa sebenarnya...ok cite skit pasal hotel kat disneyland ni...actually kat sini ada dua hotel...disneyland resort hotel dan disney hollywood hotel...kitaorg pilih hollywood hotel sebab harganya lebih murah...ala beza rm100 je...bagi yang nak ke disneyland better spent 1 malam kat sini...atleast tak la terkejar2...n boleh rasa experince yang best ...harganya mahal la kan...HK$1600 satu malam...tu pun sbb booking 2 bulan awal so dapat early bird promotion...


bus yang kitaorg naik akan singgah kat disneyland hotel dulu untuk turunkan n amik penumpang yang nak gi disneyland...



lepas tu trus ke hollywood hotel...cantiknya hotel ni...semua benda bentuk mickey...best sangat...pastu ada lak kedai suvineir ..nampak mcm banyak je barang2 yang best...xsabarnya...then aku uruskan pasal registration...x ada apa2 masalah sebab masa booking dah bayar full...cuma tak boleh check in lagi sebab baru kul 12...check in time kul 3... sbb hotel guest so mereka dah reservekan tiket disneyland...aku amik two day pass...harganya HK$499 untuk dewasa n HK$355 untuk fiesya...fahri free sbb 3 tahun ke atas je kena tiket...then aku reserve nak breakfast with disney friend esok pagi...nk bagi anak2 puas...lagipun bukan senang nak datang...biar la mahal asal puas hati...


so sebab tak boleh masuk bilik lagi kitorg decide nak gi park la dulu...beg semua tinggal kat hotel..then naik bas gi park...then mulala acara bergambar...nasib la siapa yang lalu lalang jadi mangsa pengambil gambar....




then masuk...tunjuk tiket...then kena letak ibu jari...scan thumb print...so xleh la nk tipu2...kot2 esok org lain lak nk guna tiket tu...kecuali la...potong jari bagi orang pinjam...

before masuk pekerja dia akan check bag...no outside food allowed...benda ni aku dh tau sbb banyak baca kat blog2 org...cuma aku mmg bwk botol air untuk anak2 ...so diaorg xkisahla...mknan lain memang tak ada...so masuk la kat park nya...


lepas je entrance dh ada booth jualan...n fiesya trus la nak itu nak ini...belikan topi satu je dulu kat dia...

harga jangan ckp la...masa ni xyah la duk gatal2 convert...xbeli apa la jawabnya...kalau berkenan beli je...selagi HK$ ada banyak lagi dalam purse guna je la...



masuk je kat main street..ada la plak mickey n minie menunggu untuk di ambil gambar...gila panjang kena beratur...anak2 ni dh melompat keringan...fiesya nak gi peluk minie...so terpaksa la en hb beratur...xde la terpaksa pun...mmg nk pun...kesian gak sbb panas...sementara nk tunggu turn tu...fiesya n fahri duk sibuk la babai mickey n minie tu...best sangat tengok diaorg excited...so sampai turn kitaorg ...amik gambar bebanyak la...sib baik la..lepas je kitaorg mickey n minie kena balik sbb nak ready untuk parade...kitaorg yg last...sib baik la...kalau dk maunya nangis si fiesya tu...tercapai la hasrat dia nak peluk minie..







lepas bergambar tu rupanya kul 3 ada parade...so kitaorg pun mangambil tempat...sambil tunggu tu beli la popcorn untuk di makan...dan sempat gak la menjenguk-jenguk gerai jualan di sekeliling


parade nya nama flight of fantasy dan sangat2 best...walaupun kita ni dah besar tapi rasa ke best annya...tambah2 dgn bwk anak ni n tgk diaorg excited...rasa puas sangat...adik pun siap joget2 lagi...fiesya jangan cakap la...duk lambai kat minie je...kitaorg jumpa port yang best...letak budak2 atas tong sampah...eh..tong sampah diaorg cantik...bersih sangat...so senang la budak2 ni nak tengok...masa 1st day ni videonya sikit je sbb excited tgk live show..
lepas tengok show tu...kitaorg decide nak balik hotel dulu la sbb penat sangat walaupun semangat berkobar-kobar nak jenjalan kat park lagi...xpela...malam ni la kluar sbb malam ni ada pertunjukan bunga api...so kitaorg pun naik bas balik hotel n berehat sekejap...

sekejap je...pastu kluar balik naik bas...senang sangat sbb basnya setiap 10 minit...tunggu jap je bas pun sampai..



sampai je kat park kitaorg gi makan dulu...untuk makluman semua...ada berita baik...dalam disneyland dah ada restoran halal...namanya tahitian terrace cafe kat adventure land...siap ada nasi kurma malaysia...ada perkataan Malaysia lagi tu...kitaorg pun order la...sedap juga...bersungguh anak2 makan...harga tu xyah cakap la...memang la mahal...tapi tutup mata je la...lapar punya pasal...




pastu ada firework show kat sleeping beauty caste di Fantasy land...start kul 8 malam sampai 8.20 macam tu la...lepas tu mula la berjalan-jalan kat kedai2 ...biasala budak2 ni...macam2 nk nya...dan mendapat sokongan padu dari ibunya...sbb semua benda comelllll sangat...


disneyland di waktu malam cantik juga...banyak lampu2...tapi park ditutup kul 9 malam..malam pun semua ride dah tutup...boleh jenjalan n amik gambar je la...suka sangat tengok adik...jalan sana jalan sini...masuk kedai...nampak sungguh cahaya kegembiraan kat muka budak comel dua org tu...



pastu masa untuk balik hotel...nak rehat...naik bas...dalam bas adik dah tdo keletihan...sampai hotel lepak2 kat lobi dulu baru naik bilik...


sampai kat hotel...trus naik tingkat 7...buka pintu lif..wa dh tukar gambar kat frame ni...tadi gambar mickey ni gambar 101 dalmation plak...hebatnya...siap tukar2 gambar frame...trus jalan ke bilik 315..."bilik kita 315 ke 310"...en HB tanya...entah...lupa bwk kad yg tulis no bilik tu...try 315...xblh...310 ...xblh...311..xblh...abih semua bilik area tu kitaorg try sweep card xblh...alamak..apasal lak ni...dh la aku duk dukung adik...en hb kata xpe dia gi check kat kaunter...aku pun lepak kat koridor tu...pastu en hb dtg...tau tak apasal gambar kat pintu lif tu lain...sbb kita salah tingkat...bilik kita tingkat 3 la...aduyai...patutla pun....


akhirnya sampai juga ke bilik hotel yang cantik ni...lepak2 jap menghayati pemandangan bilik ni...n tdo...hari yang memenatkan tapi sangat2 best...


kesimpulan yang aku boleh buat untuk hari ini...si fahri irsyad akan buat perangai bila panas...elakkan dari gi tempat panas...lebih baik bercuri di musim winter atau spring..yeke...nanti sesema plak kalau sejuk...hong kong disnyeland memang best ...terutama kalau bawak anak2...org selalu cakap xyah gi masa budak kecik...dia xfaham pun...wrongggg...anak aku sangat excited...the look on their face...priceless..

ok...nite...nite...xoxo