Monday, May 28, 2012

Road to Hong Kong & China - Conclusion

Tamat sudah percutian keluarga kami...secara keseluruhannya..memang terbaikkk la...rasa macam nak pergi lagi or nak duduk lama sikit...macam2 barang yang dibeli...tu pun bila diagih-agihkan x cukup rupanya...ada yg xbeli kat org ni...xbeli kat orang tu...sebenarnya kalau kita gi bercuti ni rasanya xyah la pk sangat pasal orang lain...duk pk org ni nk beli apa...org opis nk beli apa...mmg teruk la...dh la kos melancong tu pun dh banyak...nak membeli utk orang lagi...sultan brunai pun kalau gi melancong xbeli suviner utk semua org...hehehe yeke...


yang penting beli utk org terdekat as suviner .... yg murah2 pun xpe...asalkan ada tulis negara yg kita gi...contoh terbaik adalah fridge magnet...hehehe..utk org opis?? bagi aku kalau trip tu di taja oleh kerajaan...cthnya aku dapat gi seminar kat jepun...kos ditanggung oleh kerajaan...wajib la balik beli suviner untuk kengkawan kat opis...tapi kalau percutian yang ditanggung sepenuhnya oleh suami dan diri sediri...xyah beli pun xpe...yg orang2 pesan tu...lagi la mintak maap... xdpt nk beli pun...sbb barang aku nk sendiri pun banyak yg xsempat beli...contohnya jeans n kasut nike...


pasal negara plak...kalau ada peluang...elokla gi jenjalan tengok negara orang... kita dh biasa sangat dengan malaysia jadi xtau mcm mana keadaan di luar sana... ada yang cakap takut la gi negara orang...apa nak takutnya...diaorg pun makan makanan gak bukannya makan orang pun...atleast once a while kita boleh compare the diferent environment and learn new things...at the same time we can appreciate apa yg ada di malaysia ni...


for me..personally aku suka travel...n best sebenarnya dpt visit negara yang mempunyai bahasa yg berbeza...more adventerus... kalau gi indon contohnya..xrasa sangat mcm luar negara...bahasa pun lebih kurang n muka diorg pun mcm kita gak...masa gi jakarta dulu...org pun ingat aku indonesia...so nothing much to learn...on language wise...nonsence la kalau ada org kata...if u want to go to china you have to learn to speak chinese...if u wanna visit japan...u have to know japanise... it will be easier la...tapi kalau xblh pun..ok je...there's alway a body language that every body understand...cuma susah sikit la...n lebih challenging...


dari segi travel with the kids...xla sesusah yang biasanya org cakap...rasanya org yg ckp bawak budak kecik masa travel tu susah...adalah org yang actually never travel or biasa bila travel tinggalkan anak2 dengan mak di kampung... i don't say it will be easy...mmg perlu kesabaran yang lebih...tapi sebenarnya seronok...xsusah pun...infact..they are our children...there's no difficulty of raising them up...and u won't experince the overall experince of parenting if kalau ada apa sikit...hantar ank balik kampung....xrasa the ups n down of rasing them la...anyway..different parent think differently...maybe some parent rasa kalau bwk anak travel nanti takut anak sakit...penat...better duduk kampung...boleh relax...terpulang la...


another thing that we learn is travelling on our own is better then hire a travel agent...so pasni...no option for travel agent anymore...will do it ourself....and don't over plan...macam semu tempat nak pergi...the schedule pun tight sangat...give some space..actually the best is one day...one place only...no rushing...


macam kat hong kong..ada beberapa places yang xsempat kitaorg pergi like avenue of star..victoria peak..ocean park and the cable car...due to limited time...we should extend our stay for 2 more days actually...and in china ...we had to cancel our plan to go to guangzho because we are to amaze with shenzen that we decided to extend our stay there...surely we will visit another part of china in our next...next...trip...

Planning is very important actually...macam kitaorg...i'll do all the planing...en hb jenis yg executer...i'm the planner...Allah dah ciptakan pasangan to complete each other kan...so kalau dua2 planner pun payah...masing2 ada plan masing2...sampai bila xsiap...for us..it is easier that way...aku ni lak jenis yg terperinci sgt...tu yg siap buat plan sampai travel agent pun boleh nangis kalau tgk...on the preparation wise pun...aku yg buat...apa nk bwk...berapa baju nk bwk...ubat apa...beg dh kemas seminggu sblm pergi...tapi sehari sebelum gi...bukak blk...susun balik sbb nk check...takut ada yg tertinggal...

that's about it kot...dh tamat dah cite aku pasal road to hong kong n china ni... overall...i'll rate the trip as the best so far la...compare to the vietnam trip n singapore trip last year...this is more challenging and best...hehehe


so...what's next??? start doing research n saving money for our next year trip... where?? we got plan...it's in the wish list...but still need to depend to our bajet...sbb negara tu one of the most expensive country to visit...kalau xdpt kumpul duit secukupnya...kena tukar destination la...k la...till then...xoxo