Sunday, June 17, 2012

Our Hobby - Collectable Toys

Kali ni nk citer pasal 4f punya hobi di masa lapang...bukan ngumpul setem tapi ngumpul mainan...start dgn en hb pastu merebak ke aku n skarang dh berjangkit kat anak2... sbb benda ni la yg sampai menyebabkan kitaorg g Hong Kong hari tu...yela kalau ikutkan sbb pertama nk g disneyland tapi sbb kedua sbb nk beli toys...org cakap...org ckp la...n org yg cakap tu pun xpernah gi hong kong... kat sana mmg murah2...tapi as my entry pasal road to HK la...lebih kurang je regenya...

kalau kat malaysia ni kitaorg suka gi jenjlan menjengok menan ni kat Amcorp Mall...tiap hr ahad diaorg ada buat Flea Market dlm amcorp tu...so banyak la koleksi yg boleh ditengok... tapi bila dh selalu sgt pergi bosan gak sbb barangnya kebanyakkan nya sama je tiap minggu...paling banyak transformer...tapi ok la utk mencuci mata...aku paling suka gi kat kedai tingkat bawah skali yg dekat dgn escalator naik tu...ada je barang baru yg menarik tiap minggu...diaorg mmg dpt direct hr china rasanya...lagi satu kedai yang boleh dikunjungi oleh peminat menan ni adalah XL shop... kat midvalley ada...yg dkt dgn kedai modern mum tu...tp xbanyak sgt pilihan...kalau nk best g kat puteri plaza ampang...kalau guna MRR...masuk yg simpang taman bunga raya...nak senang tanya je pakcik GPS...

tapi En hb hobinya beli menan kat e-bay...so keloksi yg dia ada agak rare la...tu la perkataan yg sering jadi sebutan antara collector2 ni...yg penjual ni selalu ckp brg ni rare... kengkadang tu bersepah je jual sana sini rare la sangat... aku ni xreti la nk citer benda rare ke...limited edition ke..made in mana ke...itu kena tanya en hb...bg aku kalau barang tu comel aku beli je...xkirala ko rare ke unrare ke....anak2 plak kitaorg bg collect patung2 McD je la...

dulu aku suka collect barbie n dragon ball...tapi En hb cakap xelok la kita duk simpan human figure ini dlm rumah...dalam agama pun x bagi nanti Malaikat tak masuk umah...so kitaorg kumpul robot n kartun2... sesetangah rumah kalau kita pergikan dalam almari display dia adala..pinggan mangkuk jenama mahal2..bbunga2...gelas kristal...hehehe aku rasa org mcm tu so like makcik... kalau gi umah kitaorg...almari display ada robot...hehehe..menarik... so entry kali ni akku nk letak gambar2 koleksi menan kitaorg...bukan untuk dijual...kalau nk jual pun ada ke org nak beli??? nanti tua2 kitaorg nk bukak kedai jual robot...hahaha...

mula2 ingat nk amik gambar satu2...tapi rasa malas la plak...so amik banyak2...skrang ni almari display ikea tu dh penuh...so kena la mencari almari baru...hehehe...

yang ni adalah koleksi kesayangan En Hb...Macross...siap beli VCD citer dia lagi...mahal ni... citer ni masa zaman en hb kecik2 dulu...masa dia kecik aku pun kecik gak...tapi aku xtengok pun citer ni... ada gak mospeada tersesat dan Goku (Dragon Ball)


Koleksi di bawah ni adalah aku punya...dari ceriter disney pixar...Cars...comel kan... satu set lengkap pelakon2 yg citer cars yg first punya...ada la tersesat kereta citer Monster Inc , Sullivan dan Mike...

seterusnya adalah koleksi Mr M&M...yg ni kegemaran satu family...sebenarnya ada banyak lagi yg kecik2...yg tu bagi fiesya n fahri collect la...letak dalam laci je...menyemak je bebanyak dalam almari ni..uikk tetiba ada flintstone naik keta dalam tu...tu hadiah dari collector gak ..beberapa gambar ada 2 versi...satu versi gelap satu versi terang...aku ni xde camera canggih..amik gambar guna S3 je... bukan apa kalau pakai flash nampak lak habuk2 kat menan tu... habuk2 tu buka sbb aku malas nk cuci...tapi saje je nak menunjukkan collector kan...kumpul barang2 lama...lagi banyak habuknya lagi rare jadi barang tu...hahahah...


Rack seterusnya adalah koleksi caca marba... ada keta back to the future...ni betul2 rare...ada 1000 je kot dalam dunia...siap datang dgn birth cert lagi...pastu macros punya jet...rare gak...pastu keta petronas sauber...yg snow white, mickey n minie tu beli kat hong kong...tapi xla rare sbb kat XL shop pun ada jual...pastu ada keta ghostbuster, keta kim possible dan keta apa tah lagi yang aku pun x ingat dh sbb apa beli...
seterusnya adalah koleksi kereta Initial D..yg di collect oleh En Hb...citer yg Takumi @ Tokhi.. bawa tauhu naik turun bukit tu...ada ke org tak tau citer Initial D?? keta ni di beli di Toy r us... tengok betapa banyaknya habuk...tu menunjukkan telah lama kereta tu ada di situ...


Ni pun koleksi caca marba...mr M&M yg dipinggirkan dari kawan2nya so terpaksa duduk dgn org lain...bekas air yg dibeli di Lost world USS dan bekas Mickey yg diambil dari Hotel Hong Kong Disney Land...Motor tu The torch fantastic 4 punya...tetiba ada R2 kecik atas kotak transformer tu... yg smurf dgn lego sponge bob tu adalah hobi terbaru aku yg dibawa dari Hong Kong...pasni nk collect yg tu pulak...

Seterusnya adalah koleksi citer Mask En Hb...dh la dapat ruangan special kan...luas plak tu...kalau barang aku tu bersempit2 dalam ruangan kecik...xpela...dia punya mahal2...aku punya barang murahan...tapi walaupun murah tetap maintain comel...xretila nk citer pasal Mask ni.. xla cantik sangat pun kan...hahaha

Koleksi yang perlu ada pada setiap collector...transformers... seingat aku 4 tahun lepas..transformer ni kasta dia tinggi skit...kat rack tu dia paling atas skali...skarang ni dh duduk kat bawah skali...megatron dgan optimus prime kitaorg ni yang masa first2 skali kluar...rare tau...xde jual dh skarang...dan kitaorg ada topeng dia...siap boleh cakap n bunyi2 lagi "Autobots Transform and rollout"


Seterusnya adalah kawan Fiesya n Fahri...si R2D2... pasang bateri dia boleh joget n bunyi2...siap gaduh2 budak dua org ni berebut R2D2 ni...

Dan akhir sekali Vinylmation...ni hanya dijual di disneyland... so jadi koleksi terbaru kitaorg la...nk beli di setiap disneyland yang kitaorg pergi...


Terdapat juga la satu laci penuh koleksi menan McD dan Kfc kepunyaan collector fiesya dan Fahri...dan koleksi doremon yg dah sampai tercabut mata digigit oleh fahri...


Ada lagi sebenarnya...yang terbaru en hb beli adalah naga gaban...dan motor...yang lain2 tu ada yg x sempat nak amik gambar...sbb bila aku nk amik gambar je anak2 pun sibuk gak nak usik...nanti kalau berkelapangan aku update entry ni dengan barang2 baru yg dibeli...nanti 10 tahun akan datang...aku baca blog ni...macam mana la keadaan masa tu...masih jadi collector ke atau dh baling semuanya masuk tong sampah ke atau dh maju setapak lagi dengan membuka kedai 4F Collectable Toys...dan ada cawangan di Hong Kong, Jepun dan US...yela sangat....

Berangan tak salahkan...Fantasy is a necessary ingredient in living, it's a way of looking at life through the wrong end of a telescope and I like nonsense, it wakes up the brain cells...xoxox

**********************************************************************************
 
After 1year 9 month...I want to update our new collection...best2...













 

More to go......

Thursday, June 14, 2012

Great Escape - Halong Bay Cruise

Entry aku mengenai percutian menenangkan minda di Halong Bay ini diteruskan lagi... hari ni pepagi lepas breakfast kat hotel kitaorg naik bas... tujuan naik bas ni adalah untuk gi ke kawasan tepi laut yang ada cruise...sbb hr ni satu hari kitaorg akan habiskan masa atas cruise untuk tengok limestone yg banyak2 tu....


perjalanan dengan bas mengambil masa dekat sejam gak la sbb jalan kat Halong Bay ni kecik n berbukit2...mcm ngeri jugak la ..pastu kitaorg sampai tepi pelabuhan...kat sini la tempat nak naik boat/junk...bestnya rasa macam dalam citer tv je...ada bermacam-macam jenis boat yg boleh nak naik...kalau rasa berani naik la sampan...murah je...kayuh la sendiri..


Atas cruise yang kitaorg naik ni siap ada restoran...so makanan akan sentiasa adala...xla sentiasa..masa naik tu dapat la lite refreshment... then bila lunch time disediakan makanan tengah hari la...best sangat sbb sambil makan dapat menikmati pemandangan yang cantik...


Biasa la kan bila duk kat laut n atas kapal...tak ada apa yang boleh dibuat selain amik gambar dan menikmati angin2 yang bertiup segar...heheh...so termuntahla semua nengok gambar kitaorg yg banyak ni


Bergambar lagi... sepanjang perjalanan cruise tu ...di kiri kanan memang ada banyak limestone..kat malaysia kita panggil pulau kot...yeke?? entah...tapi x blh duduk la...ia hanya batu yang mempunyai pelbagai bentuk....


Gambar lagi...bagi yang nak honeymoon...aku mmg rekemen la naik cruise ni...memang menaikkan perasaan kasih sayang...dh la xdk benda yg boleh buat selain bersiar-siar atas boat...dengan pemandangannya...dgn anginnya...mmg best sangat



yang lebih best lagi dalam kapal ni ada cabin di tingkat bawah...kira semua sekali ada 3 tingkat la...tingkat bawah cabin...tengah tempat makan dan atas sekali ruang terbuka untuk lepak2 ... memang terbaikla...bila dh letih duduk..boleh masuk cabin...nk mandi pun boleh..nk membuang pun boleh...nk tdo pun boleh...dlm cabin tu pun ada tingkap kecik untuk kita tengok pemandangan sambil baring2.


selain itu ada juga disediakan perkhidmatan massage...ni yg best ni...tp yg memasaje nya xde la pompuan cantik ...biasa2 je...so xpela...bg la peluang en hb diurut kaki oleh org2 vietnam ni...hehehe...aku pun tumpang skali...


Boat besar ni sebenarnya akan bawak boat kecik kat belakangnya...pastu sampai satu tempat cruise ni akan berenti...so kat sini kita boleh buat aktiviti laut ...contohnya berkayak...swimming...diving.. or bersiar-siar dgn boat kecik...so kitaorg naik boat kecik je...pusing2...tgk helang..tgk jellyfish.... hehehe teringat lak citer masa tu... tahun tu aku n en hb gila tengok citer Lost...citer berisi...citer ni sebenarnya utk org yg lost atau nak menjadikan dirinya "are u lost ur mind" hehehe..sbb citernya sgt la complicated... hanya org2 yg berjiwa kental dan mempunyai imaginasi yg tinggi mcm aku n en hb yg boleh tengok...so keadaan kat situ dgn org2 yg satu boat dgn kitaorg ni menimbulkan suasana seperti dalam citer lost.. so kitaorg pun menamakan la ahli2 boat tu sebagai "The Candidate" dan diketuai oleh John Locke ... ada lak sorag apek ni sebijik mcm Ben Linus... hehehe... so en hb ala2 doktor Jack Shephard dan aku kate Austen yg dh insaf (sbb pakai tudung)...wahahaha...apa benda yg aku ngarut ni...


The Candidate meneruskan perjalanan mencari Jacob...


k la lepas naik boat kecik tu kitaorg naik balik boat besar...masa tu rasa letih gak...tah la walaupun xde la gi berenang ke...tp sbb duk kena angin laut rasa letih gak...so kitaorg pun balik kabin n semua org tergolek dok...tdo...xsedarkan diri .....


Bila bangun je...uhhh...hr dh petang...siap2 mandi sbb jap lg nk dinner plak...then boat pun berhenti dan kitaorg kena naik boat kecik balik...sbb nak gi ke salah satu gua yang ada kat situ... dinner in a cave...wa bestnya...ni adalah pengalaman yang paling aku x dpt lupa....best sangat...dalam cave tu diaorg pasangkan lilin banyak2...bagi terang...then siap ada live band nyanyi2... ada meja semua...sangat2 romantik...memula takut gak sbb hari dah petang...aku lak bawak anak kecik...berdebar juga...tapi bila dh masuk dalam tu rasa best sangat...satu pengalaman unik...aku pun xtau macam mana diaorg setup meja, pinggan mangkuk semua dalam gua tu...dh jadi macam 5 star restoran plak...tapi sori gambar xnampak sangat sbb aku guna tepon je amik gambar...bukan ada camera nikon ke ... tapi memang terbaikkk la...jarang anak melayu dapat makan dalam gua kat tengah2 Halong Bay ni...


then lepas makan2 tu dalam kul 8 kitaorg naik boat besar balik untuk cruise pulang...perjalanan balik maybe dalam 2 jam rasanya...then kitaorg sampai kat jeti...then naik bas balik hotel... malam tu blk tdo je la sbb esok dh nak balik malaysia...

esoknya flight kitaorg pagi...naik keta gi airport tapi pagi ni rasa kejap je sbb drivernya bawak laju...pastu lepak2 kat airport jap...ayah siap pakai baju gambar ho Chin Min yang dibeli kat nite market n baju tu la yg dipakainya masa gi Mongkok hari tu... fiesya dgn baju tdo tigernya yg dibeli di jusco seri kembangan


Lepas naik flight...sampai malaysia...then naik cab balik rumah... gambar bawah tu fiesya menerai baju yg dibeli di vietnam sambil makan coklat sampai comot..



secara keseluruhannya trip ke Halong Bay Vietnam ni best bagi merelaxkan minda..mcm great escape la...escape dr kerja opis dan kesesakan di bandaraya...yela sangat.... tapi kalau dalam kepala hotak rasa nak shopping memang akan keciwa sbb xdk apa yg best utk dibeli selaian barang2 kraftangan tempatan...walau macam tu pun...aku tetap memborong sakan sbb kena penuhkan beg yg dh separuh kosong tu sbb makanan yg dibawa telah dimakan... k la...maybe next time gi Ho Chi Minn lak....tu je...xoxo

Wednesday, June 13, 2012

Great Escape - Halong Bay Vietnam

Entry kali ni pun adalah back dated trip yang kami pergi pada May 2010... gila gigihnya aku nk citer benda yg dh lapok...bkn apa aku ni menulis blog ala2 "hot2 chicken shit"...masa aku tgh rajin ni baik aku citer semua benda..nanti semangat aku hilang plak..berblk semula ke citer aku..biasanya org g Vietnam akan gi Ho Chi Minn kan sbb tu ala2 syurga menghabiskan duit bagi kaum wanita...tapi tempat yg aku nak g ni lain...walaupun kat Vietnam tp penjuru yg lain...namanya Halong Bay...



beberapa fakta mengenai Halong Bay:

1. Halong Bay dalam bahasa Vietnam dikenali sebagai Vinh Ha Long yang bermaksud descending dragon bay

2. Ia telah diistiharkan sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site. First time pada 1994, dianugerahkan dalam kategori outstanding universal aesthetic value. Pada tahun 2000, sekali lagi Halong Bay tersenarai sebagai outstanding geological and geomorphological value.

3. Keluasan Halong Bay ini adalah  1,553 km2 . terdapat lebih kurang 2000 batu2 (limestone).. entah apa nama malayunya...

4. Pada tahun 2011, Halong Bay termasuk dalam New 7 Wonders Of Nature..

5. Ia juga adalah antara the Most Beautiful Bays of the World.


ok..kitaorg naik flight airasia dr LCCT ke Airport Hanoi. Pejalanan dalam 4jam je dah sampai...flight kitaorg very the pagi...kul 6.30 am... so kul 5pagi lagi kitaorg dh kluar umah untuk ke airport...pepagi lagi fiesya dah ready nak gi jalan....masa ni adik fahri x wujud lagi...so kitaorg bertiga je la...


Sampai kat Airport Hanoi masa tu kul 9 pagi..sebenarnya ada perbezaan masa antara Malaysia dengan Vietnam...vietnam awal 1 jam dari malaysia...maknya kalau kul 9 kat sini sama dengan kul 10 kat malaysia...tengok tu betapa besarnya beg yang kitaorg bawak...mcm baru balik haji je... masa tu baru berjinak2 dengan travel with anak...tu yg xtau apa benda yg nk bwk...semua benda rasa nk bwk..n rasanya separuh dr isi beg tu adalah makanan....dulu kitaorg panggil tu beg nk gi hong kong... kononnya bila gi HK nanti blh bwk beg tu...alih2 masa gi HK bwk beg kecik je... tgk tu ada Agri Bank.. ala2 Agro Bank kat Malaysia la kot...


Lepas naik flight tu perjalanan rupanya x siap lagi...kena lak naik keta lagi 3 jam...sbb jarak dari Hanoi ke Halong Bay agak jauhla... keretanya agak selesa sbb keta Inova..kat sana teksinya toyota Vios...hebatkan... driver ni lak bawak keta berhemah sungguh..rasanya 40-60km/j... bosan gila...fiesya berapa kali bangun...tdo...bangun..tdo... kiri kanan jalan ada pemandangan sawah padi n rumah2 kampung...


semasa dalam perjalanan tu...driver tu benti kat satu kedai souvenir....mmg wajib benti kot...kitaorg x suruh pun...tapi okla sempat la turun jenjalan untuk meregangkan otot yg hampir nk terbantut sbb duduk lama sgt...tapi kedai tu macam mahal je...jenjalan cuci mata je la...kat sini gak kitaorg tengok pekerja dia menenun...buat gambar pemandangan...event gambar kita pun dia blh buat secara tenunan...sangat kagum...



setelah mengharungi perjalanan yang panjang...akhirnya kitaorg sampai la kat Hotel Novotel Halong Bay... hotelnya sangat cantik n best...ni kira percutian yang menenagkan kepala hotak sbb jauh dari kesibukkan kota ...


Sampai je...berehat kejap..trus kitaorg turun balik...amik teksi gi pasar yang berdekatan...xsabar sgt dh...kat vietnam ni diaorg terima duit USD... so xyah la susah2 nak tukar duit Vietnam Dong.. kalau nk tukar...tukar kat pasar pun boleh...ada je nyonya2 yg bwk beg duit besar ala2 money changer boleh tukarkan...tapi pertukaran hanya dari USD ke Dong je yea...jgn bwk duit RM lak nk tukar...kat pasar tu xde la apa sgt...sbb Halong Bay ni mcm kawasan kampung...barang yg dijual pun ala2 pasar malam kat Malaysia je la...en Hb beli topi kominis...rupa dia pun dh mcm kominis vietnam hahahah...



Disebabkan keadaan pasar yg tidak la menarik mana tu...kitaorg decide balik hotel je la...amik gambar kat tepi2 hotel lagi best...



Malam tu xde keje nak buat...kitaorg pun gi mencari makanan...jalan2 tepi2 hotel...jumpa la satu kedai indonesia ni...so makan nasi gorang kat situ la...pastu depan tu ada lak nite market...menarik jugala...tempat untuk membeli-belah suvinier utk tinggalan2 di kampung halaman..fiesya beli baju vietnam masa kat pasar siang tadi...trus pakai...baju star kata dia...lepas beli2 tu kitaorg naik beca... sian tengok penarik becanya dh tua...dh la nk blk hotel kena naik bukit...tapi kuat siot...boleh dia tarik aku ngan en hubby n fiesya...kuat kederat diaorg ni...aku tgk pun kesian...tp yela itu cara diaorg cari mkn...kalau aku xnaik sian gak diaorg duk tunggu tepi jalan xdk org nk naik...atleast dpt la aku menambah sumber pendapatan diaorg ni...kalau nk bagi saja2 duit ...xla jwpnya...baik aku derma kat org2 miskin kat malaysia nun



pas balik tu kitaorg berehat-rehat je di hotel...penat perjalanan je...tapi tempat ni relax je...esok nak gi jalan lagi...