Friday, June 8, 2012

Back Dated - Trip To USS Day 2

Esok paginya...subuh2 sepiee lagi kitaorg dh bangun dgn perasan riang gembira...lepas siap2 mandi...kitaorg kena turun awal sbb kul 7.30 bas nak gerak...konsep baju hr ni warna oren...tapi sbb anak2 mamai lagi...xyah la mandikan diaorg...biar diaorg tdo dulu...dan ayah dengan semangat ka mei ka mei ha nya memakai baju dragon ball...

turun dari bilik kitaorg naik bas...ada la beberapa lagi org yang akan naik bas sama2 ngan kitaorg...basnya cantik..selesa ...berbaloi dgn harganya...dalam bas dua kanak2 riang ni tdo je...


tapi naik bas ni ada kesusahannya sikit...sampai kat checkpoint kastam malaysia...kena turun dari bas...beratur untuk di chop pasport...pastu naik balik bas yang sedia menunggu...xyah risau lambat mcm mana pun bas tu akan tunggu...cuma org2 lain dlm bas tu hangin la skit sbb lama menunggu...pastu sampai checkpoint singapore...kena turun bas lagi...nak chop pasport masuk singapore pulak...bertabah la...terutama yang bawak anak2 ni...agak terhegeh-hegeh la jugak....then lepas imegresen tu ok dah la...

masuk la bandar singapore...sedikit fakta mengenai singapore yang diberitahu oleh en google..

1. Singapore telah dijumpai oleh British pada 1819. Ia join Malaysian pada 1963 tetapi kluar as independent negara 2 tahun kemudian...(ala ni kita belajar masa sejarah tingkatan 4 kot).

2. Singapore adalah antara 20 negara terkecil di dunia di mana keluasannya hanya 682.7 KM persegi. kalau ikutkan USA lebih kurang 15,000 kali lebih besar dari spore...mcm la aku pernah pergi US...

3. penduduk spore terdiri daripada Chinese 76.8%, Malay 13.9%, Indian 7.9%, other 1.4%.

4. cuaca di spore...sama je dgn msia...xyah la berangan nk gi spore time winter...sampai akhir zaman la jawabnya menunggu

5. singapore adalah negera terbaik dalam dunia untuk bussiness investment ...nanti aku nk buka kedai jual robot kat sana..

6. singapore adalah negara paling inovatif di dunia...yeke?? aku ingat jepun...

ok...back to our journey...jalan kat spore ni jam...maybe masa tu pagi so semua orang berpusu-pusu nak ke opis...jalan yang aku lalu tu nampak biasa2 je la...macam kat KL je...xde apa la sangat yang menarik...lepas tu kitaorg pun masuk ke perkarangan resort world...dlm ni la ada USS...bas tu paking kat parking area...then kitaorg naik escalator ke atas...tada...sampaila ke USS...

masa tu baru kul 9 pagi...USS pun xbangun tdo lagi kitaorg dh sampai...xpela...mandikan budak2 comel tu dulu...then berposing la kat luar USS tu...masa ni baru sampaikan...so semua ceruk nak amik gambar...temppat wajib jangan dilupa...bola besar yg menunjukkan telah sampai ke USS...


dekat depan entrance orang dh ramai...beratur nak amik tiket...tula...sapa suh x amik siap2...kitaorg relax je...berposing sana sini...


pastu sampaila masa untuk masuk...kul 10 gate bukak...mak oiii ramainya...ni hari kerja mcm ni punya ramai...kalau hari mingu??...cuti sekolah...gelapla masa depan...xmerasa la nk masuk...silap2 beratur nk masuk je pun sampai tengah hr...



masa masuk kat entrance tu ada la Po yang citer kung fu panda tu menunggu kedatangan pelancong kat main entrance...aku punyala excited...tunjuk kat fiesya...tetiba dia nangis...nak balik...meraung-aung kat depan tu...malu I...dia takut kat panda tu sbb kan Po tu ada tompok hitam ...dia kata kotor...boleh?? jenuh gak la duk memujuk...baru akhirnya dia bersetuju nak masuk....

USS ni terbahagi kepada 7 part....masuk je entrance...anda akan sampai ke Hollywood zone ...kononnya... dalam ni boleh nk sewa stroller bagi yang rasa dh xlarat nk gendong anak...tapi harganya jangan cakap la...mahal ...kitaorg xkuasa la nk sewa...dh bwk penyelamat dr umah...so agenda pertama adalah membeli popcorn...aku pun confuse...apasal la suka sgt beli popcorn bila gi oberse...kat pasar malam seroja tu x nak lak beli...popcorn ni beli dapat bekas woodywood packer...then perjalanan di teruskan dalam Hollywood ni...xyah la cite panjang2 apa mainan yang ada kat sini...semua tu boleh tanya en google je...




nextnya kitaorg ke Madagascar...ni la tujuan datang USS pun...fiesya suka sangat tengok citer penguin ni...sampai je budak2 ni lapar...singgah la beli kat Gloria cafe ...fries n air...yg best dapat bekasnya sekali...tapi yg aku xpuas hati apasal bekas woody lagi...kenapa la x bekas penguin ke...pastu tetiba geng madagascar datang berjoget-joget...seperti biasa aku melompat keriangan...ajak fiesya...dia xnk gi...dia takut la plak...aduyai...spoil...aku bawak adik jela


kat madagascar ni la kitaorg duk paling lama rasanya...dgn cuaca yang panas...anak2 aku lak org london...sian lak tengok...kepanasan...pastu kitaorg main permainan King Julian Beach Party


then perut pun lapar...baru jalan makan lagi...makan kat restoran kat area madagascar...rasa makanan so..so...boleh la...tapi harga...xyah convert la...kitaorg mkn kat Marty's Casa Del Wild cafe...terdapat beberapa option for halal food kat sini macam Mel’s Drive In, Friar’s, Goldilocks, Celebrity Café & Bakery, Oasis Spice Café and Marty’s Casa Del Wild...so xyah susah hati ok...


seterusnya adalah Far far away Kingdom....ada shrek la...adala rumah dia...jamban dia..castel dongkey...


sbb cuaca kat luar tu panas sgt...kitaorg banyak masuk kedai2 sbb tu accond...sempat la mencuci mata dengan barangan shrek


pastu singgah makan airkrim jerry...beli askrem dpt bekas baby shrek...best2


nextnya adalah Lost world...masa ni birthday girl dh tdo...fahri irsyad masih bertahan.....sib baik ada stroller sebagai penyelamat...di sinilah ayah telah membeli beberapa suvinier untuk dirinya sendiri...untuk makluman juga...kipas lipas yang ada tulis USS yang fiesya pegang tu bukan free...regenya dlm 3dollar...lebih kurang RM7...tu jela brg yg paling murah yg ada dlm USS ni tau...


perjalanan diteruskan ke ancient egypt...masa ni anak2 dua2 dh tombang...bagus2...tdola...biar ibu n ayah meronda...untuk makluman...kat sini ada surau...so boleh la solat dulu...


seterusnya adalah Sci-Fi city...masa kitaorg pergi transformer x ada lagi...alamak..ni yg nak kena repeat ni...


then last zone adalah New York...masa ni dh letih sangat dh...jalan pun mcm tu je...xla beria dh

pastu tibala saat2 yg dinanti-nantikan....shopping time...mcm2 gakla kitaorg beli...baju sorang satu...anak2 sorang dua...fridge magnet la...kipas lipas lagi...masa ni xyah pk convert...abihkan apa yg ada dlm poket...


kul 7 park dh tutup...sblm naik bas kitaorg lepak2 kat sekeliling USS...yg bestnya...kat tepi2 kedai tu ada power pluge...so blh la mencas tepon yg dh nak abih bateri..pastu ada hard rork cafe dekat je...pastu tetiba hujan turun dgn lebatnya..kitaorg berlari turun escalator untuk naik bas...then balik hotel...tapi sblm tu melalui proses yg sama turun naik bas masa kat imegresen...

balik hotel semua kepenatan n tdo...esoknya kitaorg bertolak balik ke KL...tu je la perjalanan ke USS..

secara kesimpulannya...masa tu aku rasa best...tapi sbb dh pergi disneyland HK...aku rasa DL lagi best n lagi comel...maybe sbb ada banyak karektor..kat USS ni more to org dewasa so kanak2 x enjoy sgt except for madagascar and shrek zone...lelain biasa2 je...lgpun USS xde parade..DL parade was the best...but now USS pun dh ada parade but only every saturday n ada firework too...good la... atleast something new to watch...and the transformer attaraction sound nice to...

ini bermaksud fantastic 4 jatuh wajib untuk merepeat trip ke USS...and this time maybe we shoud explore other part of singapore as well...so singapore...ready for us...

k...next time nk tulis back dated trip ke Halong Bay vietnam pulak...till then...tatata...