Thursday, June 7, 2012

Back dated - Trip to USS

tetiba perasaan membuak-buak nak tulis pasal trip to USS yang kitaorg gi bulan 10 tahun lepas...gilo ka apo...citer lama nk diungkit kembali...bila baca2 blog org yg suka travel ni rasa best la...n rasa rugi plak x tulis semua tempat2 yang fantastic 4 dah gi...bg yg xtau...fantastic 4 tu nama gelaran kluarga aku (Faizal, Fara, Fiesya & Fahri)...org nama gelaran..org lain yg bg...ni nama gelaran sendiri bagi ...ishh melalut plak...berbalik pada topik asal...bukan apa bila cerita perjalanan ni di abadikan...bila tua2 nanti...anak2 dh masuk U...dh pencen...ada maid uruskan kerja umah...mesti xtau nk buat apa setiap hari....bolehla baca-baca kisah perjalanan masa zaman moda-moda dolu...masa tu mesti duit dh banyak...dh boleh travel in style...hehehe ...yeke...ke dh tua pun duk kena duk hotel budget lagi...hik..hik..hik...

ok...berbalik ke pangkal jalan...nak citer trip kitaorg ke USS...tp rasanya xleh nk detail sangat...sbb xingat....actually kita plan ke USS tu sebagai birthday presen pada Fiesya Irdina. Birthday dia 6 oktober ...3 tahun ma...kitaorg pk dr duk sambut..buat party..baik bwk dia gi jalan...dia pun suka...kitaorg lagila suka2...masa tu umur Fahri Irsyad baru 8 bulan ++...itulla pertama kali fahri irsyad kluar dari tanah melayu dan pergi ke obersea...obersea la sangat...

so untuk ke obersea kena la ada pasport...masa tu pasport semua org bermasalah kecuali pasport en hb yg masih sah dan lawa...pasport aku dan expired...so aku kena renew...amik dua tahun je la...RM100 je...dulu xdk mcm ni...kalau dulu 3 tahun RM300...skarang ni dh murah skit...maybe nak galakkan org tempatan menimba pengetahuan di negara orang...then pasport fiesya gambar masa baby...so lepas 2 tahun kena tukar gambar...ok...tukar gambar free je...pasport baru untuk fahri...untuk budak bawah 12 tahun boleh buat pasport murah RM150 untuk 5 tahun...amik ko....buat pasport ni sangat mudah...kitaorg gi kat imegresen Putrajaya...kat presint diplomatik...hari sabtu pun bukak...so xyah la ngular masa hari kerja...pasport siap dalam masa 2 jam kalau xsalah aku...tah la xingat dh...




then bila paspoort dah ready...amik tiket USS...cousin aku kerja travel agent so minta tolong dia belikan siap2....sbb masuk USS ni ada had setiap hari...katala hadnya 2000 orang sehari (contoh je ni)...tetiba sampai sana aku org yg ke 2001..xdapek la nak masuk...penat lelah je buat pasport bagai...sudahnya duk depan pintu USS je...so aku beli tiket siap2...



harga tiket adalah seperti di bawah...walaupun bwk 2 anak...tapi mereka free...yahoo...jimat duit mak jemah...

oppss...lupa lak nak bagi tau...harga tu dalam SG$ tau...bukan duit mesia...so convert la ..SG$100 lebih kurang RM250...so kalau 68 tu lebih kurang dalam RM170 la...tapi kalau nk gi peak season..merasa la tambah lagi RM15+++...peak season tu macam cuti sekolah ke public holiday ke... sbb anak2 aku kecik lagi so xyah la gatal gi time cuti sekolah...merana je dibuatnya...

so sampaila hari yang ditunggu-tunggu sekian lama...yeke lama...plan pun ad hoc je...5/10/2011 kitaorg bertolak ke johor...hari rabu tu...tengah2 org bekerja...kitaorg amik cuti...betapa terserlah kegigihan nak berjalan...malangnya fiesya lak demam hari tu...dr semalam lagi dia deman...so semalam lagi aku dh cuti...tapi hari ni demam dia dh kurang skit...aku pakaikan cool fever...terjah je la...so pagi tu kitaorg gerak ke Johor...perjalanan dalam 4 jam rasanya...campur benti makan la...benti buang air la...dan berpusing2 di bandar johor disebabkan kebodohan En Garmen (mesin penunjuk arah) yang bawak kitaorg tah kemana tah...

akhirnya sampaila ke hotel yang dibooking...tune hotel danga bay...hahahah nak gelak aku dengan hotel ni...aku booking online kat http://www.tunehotels.com/our-hotels/danga-bay-johor so dh bayar la...sampai kitaorg check in...hotel ni memang murah..berapa hinggit je...tapi pastu kena tambah...nak aircond...tambah duit...nak wifi...tambah lagi...nak tuala...tambah lagi...last2 jadi mahal juga...tah apa2 taktiknya...




masuk je bilik...mak oiii...kecik gila...masa tu la aku rasa geram...gila bilik kecik tet...tapi bila aku dh merasa duk bilik yg lebih kecik masa kat hong kong hari tu dgn harga yang dua kali ganda mahal...aku rasa bilik tune hotel tu okla...xla teruk sangat....



then kitaorg gi makan kat sekincan ikan bakar yang betul2 ada kat depan hotel tu je....malam tu kitaorg gi jenjalan kat bandar JB....aku xingat pergi mana...sbb misi aku nak beli selipar nike...tapi xjumpa yang menarik...blk hotel tdo sbb esok nak gi USS...



lupa nk bgtau...sbb utama aku pilih tune hotel sbb dari situ ada sediakan coach (bas cantik) direct ke USS...dan boleh beli secara online masa booking tune hotel...add odyssey coach...tu bas ke USS la tu

then masa check in...gi kat pejabat coach ni...booking masa...dia ada beberapa trip bertolak ke dan dari USS...so kitaorg amik yang bertolak kul 7.30 pagi balik kul 7.30 malam...kalau rasa kederat kuat amik yang bertolak dari USS kul 11 malam...duduk la sana sampai putus urat saraf...ok...

lupa lak nak bgtau...walaupun singapura dulu pernah jadi sebahagian dari msia...jangan la pulak rasa diaorg terima duit RM kita yea....no...no...jangan lupa tukar duit ke singapore dollar...nanti sampai sana melopong je tengok barang ...x blh nak beli...




next day punya citer ...bukak new entry...till then...xoxo