Sunday, June 3, 2012

Designer Label....kau ada???

"Kau pergi Hong Kong Pakai Slipar je...ish...ish..ish"...tetiba aku mulakan entry kali ni ddengan sepotong ayat @ teguran @ sindiran dari kawan aku....actually ada kawan aku...xla rapat sangat...(aku ni ada kawan rapat ke???) dia nampak gambar aku kat HK disneyland...n fisrt statment yg kluar dr mulut dia adalah statment di atas....nampak tak kat bawah tu...slipar aku..

actually aku x tersinggung pun or marah dgn statment dia...x kisah pun...cuma entry kali ni aku nak ckp pasal style...heheh mcm best...hakikatnya aku x faham dengan orang yang terlalu pentingkan style n sentiasa nk kemas ....xletih ke?...nk kluar umah kena iron baju...t-shirt pun nk iron...pastu pakai kasut...aduh...aku tengok pun penat...maybe sbb aku ni memang spesis yang comot kot....

tapi aku akui...aku ni bukan org yang high maintenance...baju aku...harga t-shirt kalau lebih dari rm30 aku dh rasa mahal...t-shirt biasa la...kalau mcm perhi disneyland ke USS ke harga sampai rm70 tu boleh lak aku beli....jeans...dolu2 aku pakai levis...tapi skrang ni pakai yg lady like ke applemint ke...rm50 je sehelai...tudung...ni lagi satu benda...boleh la setengah org beli tudung ratus2 ringgit...tudung aku xlebih mahal dr rm30...tu pun kira mahal dh...kalau blh nk yg sepuluh hinggit je...sbb masa mula2 berudung dulu ada la beli yg hajaba punya...2 helai dh rm120..pastu xla hebat mana sangat...sama je dgn tudung murah...last2 beli je yg murah...cuma bab slipar aku payah skit...slipar aku wajib Nike...n origanal...tu jela yg mahal skit...tu pun xla mahal mana dlm rm100 je...slipar penting sbb nak jalan kena selesa...

yg lain...aku makeup pun dk...adala krim muka n bedak...simply siti...konon nk muka mcm siti la...tu guna produk siti...lain benda..sabun ...lotion semua aku share satu family...baby johnson...senang cite...en hubby pun lebih kurang aku...xpakai barang branded...cuma jeans dia still maintain levi's...tu pun bukan beli selalu...jam...jenama penting gak....kitaorg pakai titus atau swatch...tu je la tahap mahal yg kitaorg blh gi...lelain jenama x mampu...bab tepon...xla kisah mana sangat...sebelum ni kitaorg pakai nokia N81...masa beli tu tepon paling canggihla...2 tahun lebih pakai...sampai dh buruk la...org semua dh tukar tapi kitaorg still bertahan...betapa x kisahnya...pastu last year baru tukar samsung galaxy s....cuma tahun ni aku beli lak S3...sbb tepon lama dh rosak dikerjakan oleh fiesya n fahri...

kat sini sebenarnya bukanla aku nk cite harga baju yg aku pakai...cuma aku pelik dgn sesetengah org yang sanguup berhabisan beratus-ratus atau sampai beribu untuk beli baju...hand beg...ni lagi satu...aku pernah terlibat dengan perbualan mengenai handbag....
A :"Aku beli murah...dapat RM600 je...kalau kat oversea sampai RM2000"
B: " yeke...bestnya...yang last season punya stok kot"
A : " tak ini yang latest design"
B : "Aku tengok kat JPO (johor premium outlet) hari tu dia jual murah tapi yang last season punya..

wa...hebatnya...hebat yang pertama : boleh beli handbag harga rm600 dan dia kata murah...Habat yang kedua : macam mana dia tau design tu yng last season ke yang latest season ke? confuse aku...maybe kalau org2 yng memang beli barang branded baca entry aku ni...akan terdetik dalam hati "kolotnya minah ni" hehehe...kengkadang aku pun rasa kolot gak sbb bila org2 sebut brand2 yang aku x reti nk sebut pun contohnya burberry, bvlgari, cartier, chanel, christian dior, Fendi, Goyard, Gucci, Hermes, Jimmy Choo, Judith Leiber, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Yves Saint Laurent dan tah apa2 lagi la...

tapi bila difikirkan balik...aku suka hidup macam ni...aku suka dengan perasaan aku yang rasa beli barang branded ni membuang duit...bukan org tau pun handbag tu harga 600...bukan org tau pun tshirt ko pakai tu harga 200++...bukan org tau pun kasut ko tu harga rm500...ke org lain tau...aku je yg xtau...hahahah...

actually entry ini untuk diri aku sendiri...manala tau 10 tahun akan datang...aku dh bergaya mcm mak datin...pakai brg2 branded je...geli aku tgk barangan murahan ni...kalau pakai nanti allergic plak...hahaha...ingatla...sepanjang 33 tahun yang lepas...aku xpandang pun barang2 branded...baik simpan duit jalan2 gi bercuti dgn anak2...tapi kalau duit dh banyak sangat...ada berkepuk2 dlm bank tu...xpela beli la hangbag rege rm1000...nak gak merasa...best sgt ke...agaknya kalau buh duit 10 dalam handbag mahal tu...duit tu akan trus transform menjadi 100....hehehe

actually semuanya terpulang pada diri masing2...macam mana nak spent duit gaji...kalau yang memang duit banyak tu xpela...tapi yang mengamalkan konsep biar papa asal bergaya tu...sian aku tengok...bukan main brg berjenama...tapi bila sampai tengah bulan nak makan pun xde duit...cuti2 bwk la anak2 main kat taman yg free kat tepi2 rumah...nk melancong jgn harap la...tu pun boleh lak tegor org yg gi melancong ni...banyaknya duit ko gi jenjalan...aku ni mana ada duit...dah...ko beli mak nenek bagai...manala nk ada duit...so terpulang la pada diri masing2....

tu je la tuk entry kali ni....XOXO