Thursday, June 14, 2012

Great Escape - Halong Bay Cruise

Entry aku mengenai percutian menenangkan minda di Halong Bay ini diteruskan lagi... hari ni pepagi lepas breakfast kat hotel kitaorg naik bas... tujuan naik bas ni adalah untuk gi ke kawasan tepi laut yang ada cruise...sbb hr ni satu hari kitaorg akan habiskan masa atas cruise untuk tengok limestone yg banyak2 tu....


perjalanan dengan bas mengambil masa dekat sejam gak la sbb jalan kat Halong Bay ni kecik n berbukit2...mcm ngeri jugak la ..pastu kitaorg sampai tepi pelabuhan...kat sini la tempat nak naik boat/junk...bestnya rasa macam dalam citer tv je...ada bermacam-macam jenis boat yg boleh nak naik...kalau rasa berani naik la sampan...murah je...kayuh la sendiri..


Atas cruise yang kitaorg naik ni siap ada restoran...so makanan akan sentiasa adala...xla sentiasa..masa naik tu dapat la lite refreshment... then bila lunch time disediakan makanan tengah hari la...best sangat sbb sambil makan dapat menikmati pemandangan yang cantik...


Biasa la kan bila duk kat laut n atas kapal...tak ada apa yang boleh dibuat selain amik gambar dan menikmati angin2 yang bertiup segar...heheh...so termuntahla semua nengok gambar kitaorg yg banyak ni


Bergambar lagi... sepanjang perjalanan cruise tu ...di kiri kanan memang ada banyak limestone..kat malaysia kita panggil pulau kot...yeke?? entah...tapi x blh duduk la...ia hanya batu yang mempunyai pelbagai bentuk....


Gambar lagi...bagi yang nak honeymoon...aku mmg rekemen la naik cruise ni...memang menaikkan perasaan kasih sayang...dh la xdk benda yg boleh buat selain bersiar-siar atas boat...dengan pemandangannya...dgn anginnya...mmg best sangat



yang lebih best lagi dalam kapal ni ada cabin di tingkat bawah...kira semua sekali ada 3 tingkat la...tingkat bawah cabin...tengah tempat makan dan atas sekali ruang terbuka untuk lepak2 ... memang terbaikla...bila dh letih duduk..boleh masuk cabin...nk mandi pun boleh..nk membuang pun boleh...nk tdo pun boleh...dlm cabin tu pun ada tingkap kecik untuk kita tengok pemandangan sambil baring2.


selain itu ada juga disediakan perkhidmatan massage...ni yg best ni...tp yg memasaje nya xde la pompuan cantik ...biasa2 je...so xpela...bg la peluang en hb diurut kaki oleh org2 vietnam ni...hehehe...aku pun tumpang skali...


Boat besar ni sebenarnya akan bawak boat kecik kat belakangnya...pastu sampai satu tempat cruise ni akan berenti...so kat sini kita boleh buat aktiviti laut ...contohnya berkayak...swimming...diving.. or bersiar-siar dgn boat kecik...so kitaorg naik boat kecik je...pusing2...tgk helang..tgk jellyfish.... hehehe teringat lak citer masa tu... tahun tu aku n en hb gila tengok citer Lost...citer berisi...citer ni sebenarnya utk org yg lost atau nak menjadikan dirinya "are u lost ur mind" hehehe..sbb citernya sgt la complicated... hanya org2 yg berjiwa kental dan mempunyai imaginasi yg tinggi mcm aku n en hb yg boleh tengok...so keadaan kat situ dgn org2 yg satu boat dgn kitaorg ni menimbulkan suasana seperti dalam citer lost.. so kitaorg pun menamakan la ahli2 boat tu sebagai "The Candidate" dan diketuai oleh John Locke ... ada lak sorag apek ni sebijik mcm Ben Linus... hehehe... so en hb ala2 doktor Jack Shephard dan aku kate Austen yg dh insaf (sbb pakai tudung)...wahahaha...apa benda yg aku ngarut ni...


The Candidate meneruskan perjalanan mencari Jacob...


k la lepas naik boat kecik tu kitaorg naik balik boat besar...masa tu rasa letih gak...tah la walaupun xde la gi berenang ke...tp sbb duk kena angin laut rasa letih gak...so kitaorg pun balik kabin n semua org tergolek dok...tdo...xsedarkan diri .....


Bila bangun je...uhhh...hr dh petang...siap2 mandi sbb jap lg nk dinner plak...then boat pun berhenti dan kitaorg kena naik boat kecik balik...sbb nak gi ke salah satu gua yang ada kat situ... dinner in a cave...wa bestnya...ni adalah pengalaman yang paling aku x dpt lupa....best sangat...dalam cave tu diaorg pasangkan lilin banyak2...bagi terang...then siap ada live band nyanyi2... ada meja semua...sangat2 romantik...memula takut gak sbb hari dah petang...aku lak bawak anak kecik...berdebar juga...tapi bila dh masuk dalam tu rasa best sangat...satu pengalaman unik...aku pun xtau macam mana diaorg setup meja, pinggan mangkuk semua dalam gua tu...dh jadi macam 5 star restoran plak...tapi sori gambar xnampak sangat sbb aku guna tepon je amik gambar...bukan ada camera nikon ke ... tapi memang terbaikkk la...jarang anak melayu dapat makan dalam gua kat tengah2 Halong Bay ni...


then lepas makan2 tu dalam kul 8 kitaorg naik boat besar balik untuk cruise pulang...perjalanan balik maybe dalam 2 jam rasanya...then kitaorg sampai kat jeti...then naik bas balik hotel... malam tu blk tdo je la sbb esok dh nak balik malaysia...

esoknya flight kitaorg pagi...naik keta gi airport tapi pagi ni rasa kejap je sbb drivernya bawak laju...pastu lepak2 kat airport jap...ayah siap pakai baju gambar ho Chin Min yang dibeli kat nite market n baju tu la yg dipakainya masa gi Mongkok hari tu... fiesya dgn baju tdo tigernya yg dibeli di jusco seri kembangan


Lepas naik flight...sampai malaysia...then naik cab balik rumah... gambar bawah tu fiesya menerai baju yg dibeli di vietnam sambil makan coklat sampai comot..



secara keseluruhannya trip ke Halong Bay Vietnam ni best bagi merelaxkan minda..mcm great escape la...escape dr kerja opis dan kesesakan di bandaraya...yela sangat.... tapi kalau dalam kepala hotak rasa nak shopping memang akan keciwa sbb xdk apa yg best utk dibeli selaian barang2 kraftangan tempatan...walau macam tu pun...aku tetap memborong sakan sbb kena penuhkan beg yg dh separuh kosong tu sbb makanan yg dibawa telah dimakan... k la...maybe next time gi Ho Chi Minn lak....tu je...xoxo