Wednesday, June 13, 2012

Great Escape - Halong Bay Vietnam

Entry kali ni pun adalah back dated trip yang kami pergi pada May 2010... gila gigihnya aku nk citer benda yg dh lapok...bkn apa aku ni menulis blog ala2 "hot2 chicken shit"...masa aku tgh rajin ni baik aku citer semua benda..nanti semangat aku hilang plak..berblk semula ke citer aku..biasanya org g Vietnam akan gi Ho Chi Minn kan sbb tu ala2 syurga menghabiskan duit bagi kaum wanita...tapi tempat yg aku nak g ni lain...walaupun kat Vietnam tp penjuru yg lain...namanya Halong Bay...



beberapa fakta mengenai Halong Bay:

1. Halong Bay dalam bahasa Vietnam dikenali sebagai Vinh Ha Long yang bermaksud descending dragon bay

2. Ia telah diistiharkan sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site. First time pada 1994, dianugerahkan dalam kategori outstanding universal aesthetic value. Pada tahun 2000, sekali lagi Halong Bay tersenarai sebagai outstanding geological and geomorphological value.

3. Keluasan Halong Bay ini adalah  1,553 km2 . terdapat lebih kurang 2000 batu2 (limestone).. entah apa nama malayunya...

4. Pada tahun 2011, Halong Bay termasuk dalam New 7 Wonders Of Nature..

5. Ia juga adalah antara the Most Beautiful Bays of the World.


ok..kitaorg naik flight airasia dr LCCT ke Airport Hanoi. Pejalanan dalam 4jam je dah sampai...flight kitaorg very the pagi...kul 6.30 am... so kul 5pagi lagi kitaorg dh kluar umah untuk ke airport...pepagi lagi fiesya dah ready nak gi jalan....masa ni adik fahri x wujud lagi...so kitaorg bertiga je la...


Sampai kat Airport Hanoi masa tu kul 9 pagi..sebenarnya ada perbezaan masa antara Malaysia dengan Vietnam...vietnam awal 1 jam dari malaysia...maknya kalau kul 9 kat sini sama dengan kul 10 kat malaysia...tengok tu betapa besarnya beg yang kitaorg bawak...mcm baru balik haji je... masa tu baru berjinak2 dengan travel with anak...tu yg xtau apa benda yg nk bwk...semua benda rasa nk bwk..n rasanya separuh dr isi beg tu adalah makanan....dulu kitaorg panggil tu beg nk gi hong kong... kononnya bila gi HK nanti blh bwk beg tu...alih2 masa gi HK bwk beg kecik je... tgk tu ada Agri Bank.. ala2 Agro Bank kat Malaysia la kot...


Lepas naik flight tu perjalanan rupanya x siap lagi...kena lak naik keta lagi 3 jam...sbb jarak dari Hanoi ke Halong Bay agak jauhla... keretanya agak selesa sbb keta Inova..kat sana teksinya toyota Vios...hebatkan... driver ni lak bawak keta berhemah sungguh..rasanya 40-60km/j... bosan gila...fiesya berapa kali bangun...tdo...bangun..tdo... kiri kanan jalan ada pemandangan sawah padi n rumah2 kampung...


semasa dalam perjalanan tu...driver tu benti kat satu kedai souvenir....mmg wajib benti kot...kitaorg x suruh pun...tapi okla sempat la turun jenjalan untuk meregangkan otot yg hampir nk terbantut sbb duduk lama sgt...tapi kedai tu macam mahal je...jenjalan cuci mata je la...kat sini gak kitaorg tengok pekerja dia menenun...buat gambar pemandangan...event gambar kita pun dia blh buat secara tenunan...sangat kagum...



setelah mengharungi perjalanan yang panjang...akhirnya kitaorg sampai la kat Hotel Novotel Halong Bay... hotelnya sangat cantik n best...ni kira percutian yang menenagkan kepala hotak sbb jauh dari kesibukkan kota ...


Sampai je...berehat kejap..trus kitaorg turun balik...amik teksi gi pasar yang berdekatan...xsabar sgt dh...kat vietnam ni diaorg terima duit USD... so xyah la susah2 nak tukar duit Vietnam Dong.. kalau nk tukar...tukar kat pasar pun boleh...ada je nyonya2 yg bwk beg duit besar ala2 money changer boleh tukarkan...tapi pertukaran hanya dari USD ke Dong je yea...jgn bwk duit RM lak nk tukar...kat pasar tu xde la apa sgt...sbb Halong Bay ni mcm kawasan kampung...barang yg dijual pun ala2 pasar malam kat Malaysia je la...en Hb beli topi kominis...rupa dia pun dh mcm kominis vietnam hahahah...



Disebabkan keadaan pasar yg tidak la menarik mana tu...kitaorg decide balik hotel je la...amik gambar kat tepi2 hotel lagi best...



Malam tu xde keje nak buat...kitaorg pun gi mencari makanan...jalan2 tepi2 hotel...jumpa la satu kedai indonesia ni...so makan nasi gorang kat situ la...pastu depan tu ada lak nite market...menarik jugala...tempat untuk membeli-belah suvinier utk tinggalan2 di kampung halaman..fiesya beli baju vietnam masa kat pasar siang tadi...trus pakai...baju star kata dia...lepas beli2 tu kitaorg naik beca... sian tengok penarik becanya dh tua...dh la nk blk hotel kena naik bukit...tapi kuat siot...boleh dia tarik aku ngan en hubby n fiesya...kuat kederat diaorg ni...aku tgk pun kesian...tp yela itu cara diaorg cari mkn...kalau aku xnaik sian gak diaorg duk tunggu tepi jalan xdk org nk naik...atleast dpt la aku menambah sumber pendapatan diaorg ni...kalau nk bagi saja2 duit ...xla jwpnya...baik aku derma kat org2 miskin kat malaysia nun



pas balik tu kitaorg berehat-rehat je di hotel...penat perjalanan je...tapi tempat ni relax je...esok nak gi jalan lagi...