Sunday, June 17, 2012

Our Hobby - Collectable Toys

Kali ni nk citer pasal 4f punya hobi di masa lapang...bukan ngumpul setem tapi ngumpul mainan...start dgn en hb pastu merebak ke aku n skarang dh berjangkit kat anak2... sbb benda ni la yg sampai menyebabkan kitaorg g Hong Kong hari tu...yela kalau ikutkan sbb pertama nk g disneyland tapi sbb kedua sbb nk beli toys...org cakap...org ckp la...n org yg cakap tu pun xpernah gi hong kong... kat sana mmg murah2...tapi as my entry pasal road to HK la...lebih kurang je regenya...

kalau kat malaysia ni kitaorg suka gi jenjlan menjengok menan ni kat Amcorp Mall...tiap hr ahad diaorg ada buat Flea Market dlm amcorp tu...so banyak la koleksi yg boleh ditengok... tapi bila dh selalu sgt pergi bosan gak sbb barangnya kebanyakkan nya sama je tiap minggu...paling banyak transformer...tapi ok la utk mencuci mata...aku paling suka gi kat kedai tingkat bawah skali yg dekat dgn escalator naik tu...ada je barang baru yg menarik tiap minggu...diaorg mmg dpt direct hr china rasanya...lagi satu kedai yang boleh dikunjungi oleh peminat menan ni adalah XL shop... kat midvalley ada...yg dkt dgn kedai modern mum tu...tp xbanyak sgt pilihan...kalau nk best g kat puteri plaza ampang...kalau guna MRR...masuk yg simpang taman bunga raya...nak senang tanya je pakcik GPS...

tapi En hb hobinya beli menan kat e-bay...so keloksi yg dia ada agak rare la...tu la perkataan yg sering jadi sebutan antara collector2 ni...yg penjual ni selalu ckp brg ni rare... kengkadang tu bersepah je jual sana sini rare la sangat... aku ni xreti la nk citer benda rare ke...limited edition ke..made in mana ke...itu kena tanya en hb...bg aku kalau barang tu comel aku beli je...xkirala ko rare ke unrare ke....anak2 plak kitaorg bg collect patung2 McD je la...

dulu aku suka collect barbie n dragon ball...tapi En hb cakap xelok la kita duk simpan human figure ini dlm rumah...dalam agama pun x bagi nanti Malaikat tak masuk umah...so kitaorg kumpul robot n kartun2... sesetangah rumah kalau kita pergikan dalam almari display dia adala..pinggan mangkuk jenama mahal2..bbunga2...gelas kristal...hehehe aku rasa org mcm tu so like makcik... kalau gi umah kitaorg...almari display ada robot...hehehe..menarik... so entry kali ni akku nk letak gambar2 koleksi menan kitaorg...bukan untuk dijual...kalau nk jual pun ada ke org nak beli??? nanti tua2 kitaorg nk bukak kedai jual robot...hahaha...

mula2 ingat nk amik gambar satu2...tapi rasa malas la plak...so amik banyak2...skrang ni almari display ikea tu dh penuh...so kena la mencari almari baru...hehehe...

yang ni adalah koleksi kesayangan En Hb...Macross...siap beli VCD citer dia lagi...mahal ni... citer ni masa zaman en hb kecik2 dulu...masa dia kecik aku pun kecik gak...tapi aku xtengok pun citer ni... ada gak mospeada tersesat dan Goku (Dragon Ball)


Koleksi di bawah ni adalah aku punya...dari ceriter disney pixar...Cars...comel kan... satu set lengkap pelakon2 yg citer cars yg first punya...ada la tersesat kereta citer Monster Inc , Sullivan dan Mike...

seterusnya adalah koleksi Mr M&M...yg ni kegemaran satu family...sebenarnya ada banyak lagi yg kecik2...yg tu bagi fiesya n fahri collect la...letak dalam laci je...menyemak je bebanyak dalam almari ni..uikk tetiba ada flintstone naik keta dalam tu...tu hadiah dari collector gak ..beberapa gambar ada 2 versi...satu versi gelap satu versi terang...aku ni xde camera canggih..amik gambar guna S3 je... bukan apa kalau pakai flash nampak lak habuk2 kat menan tu... habuk2 tu buka sbb aku malas nk cuci...tapi saje je nak menunjukkan collector kan...kumpul barang2 lama...lagi banyak habuknya lagi rare jadi barang tu...hahahah...


Rack seterusnya adalah koleksi caca marba... ada keta back to the future...ni betul2 rare...ada 1000 je kot dalam dunia...siap datang dgn birth cert lagi...pastu macros punya jet...rare gak...pastu keta petronas sauber...yg snow white, mickey n minie tu beli kat hong kong...tapi xla rare sbb kat XL shop pun ada jual...pastu ada keta ghostbuster, keta kim possible dan keta apa tah lagi yang aku pun x ingat dh sbb apa beli...
seterusnya adalah koleksi kereta Initial D..yg di collect oleh En Hb...citer yg Takumi @ Tokhi.. bawa tauhu naik turun bukit tu...ada ke org tak tau citer Initial D?? keta ni di beli di Toy r us... tengok betapa banyaknya habuk...tu menunjukkan telah lama kereta tu ada di situ...


Ni pun koleksi caca marba...mr M&M yg dipinggirkan dari kawan2nya so terpaksa duduk dgn org lain...bekas air yg dibeli di Lost world USS dan bekas Mickey yg diambil dari Hotel Hong Kong Disney Land...Motor tu The torch fantastic 4 punya...tetiba ada R2 kecik atas kotak transformer tu... yg smurf dgn lego sponge bob tu adalah hobi terbaru aku yg dibawa dari Hong Kong...pasni nk collect yg tu pulak...

Seterusnya adalah koleksi citer Mask En Hb...dh la dapat ruangan special kan...luas plak tu...kalau barang aku tu bersempit2 dalam ruangan kecik...xpela...dia punya mahal2...aku punya barang murahan...tapi walaupun murah tetap maintain comel...xretila nk citer pasal Mask ni.. xla cantik sangat pun kan...hahaha

Koleksi yang perlu ada pada setiap collector...transformers... seingat aku 4 tahun lepas..transformer ni kasta dia tinggi skit...kat rack tu dia paling atas skali...skarang ni dh duduk kat bawah skali...megatron dgan optimus prime kitaorg ni yang masa first2 skali kluar...rare tau...xde jual dh skarang...dan kitaorg ada topeng dia...siap boleh cakap n bunyi2 lagi "Autobots Transform and rollout"


Seterusnya adalah kawan Fiesya n Fahri...si R2D2... pasang bateri dia boleh joget n bunyi2...siap gaduh2 budak dua org ni berebut R2D2 ni...

Dan akhir sekali Vinylmation...ni hanya dijual di disneyland... so jadi koleksi terbaru kitaorg la...nk beli di setiap disneyland yang kitaorg pergi...


Terdapat juga la satu laci penuh koleksi menan McD dan Kfc kepunyaan collector fiesya dan Fahri...dan koleksi doremon yg dah sampai tercabut mata digigit oleh fahri...


Ada lagi sebenarnya...yang terbaru en hb beli adalah naga gaban...dan motor...yang lain2 tu ada yg x sempat nak amik gambar...sbb bila aku nk amik gambar je anak2 pun sibuk gak nak usik...nanti kalau berkelapangan aku update entry ni dengan barang2 baru yg dibeli...nanti 10 tahun akan datang...aku baca blog ni...macam mana la keadaan masa tu...masih jadi collector ke atau dh baling semuanya masuk tong sampah ke atau dh maju setapak lagi dengan membuka kedai 4F Collectable Toys...dan ada cawangan di Hong Kong, Jepun dan US...yela sangat....

Berangan tak salahkan...Fantasy is a necessary ingredient in living, it's a way of looking at life through the wrong end of a telescope and I like nonsense, it wakes up the brain cells...xoxox

**********************************************************************************
 
After 1year 9 month...I want to update our new collection...best2...













 

More to go......