Wednesday, August 29, 2012

Hari Raya Aidilfitri 2012

Hari raya hari yang mulia
Penuh beerti kepada kita
Tua muda miskin dan kaya
Menyambutnya dengan gembira
Berhati-hati di jalan raya
Semoga anda selamat tiba
Ucapan Selamat Hari Raya dari
Faizal, Fara, Fiesya dan Fahri
Untuk semua....

Hari ni hari raya ke berapa tah...dh x terkira dah...tp mood raya masih ada...tambah2 ujung minggu ni Merdeka so dapat la cuti 3 hari...boleh la kalau nak sambung beraya...

tahun ni raya aku n family sungguh la kelam kabut...xberapa best dan tah apa2... sampai hari ni aku masih lagi tak dapat makan nasi impit kuah kacang...ketupat, lemang n rendang...kuih raya pun rasanya baru 3 biji je aku mkn setakat ni...sedihkan..ini semua adalah disebabkan anak2 aku tak sihat di minggu raya ni....

seminggu sebelum raya fiesya kena chicken pox(CP)...risau gak aku takut tak boleh beraya...yela x best la kalau gi umah org...pastu org tgk anak aku semacam je...takut jangkit kat anak diaorg kan...mesti la aku akan rasa sedih...malam 10/8/2012 tu aku tgk ada binti2 belakang fiesya...pastu check2 sah la CP ...sbb aku tau masa ngandung ke fiesya dulu aku kena...esoknya bawa gi klinik Annur...sah CP... doktor check rekod...dia x kena suntikan CP...sbb masa time dia suntikan tu optional jadi aku pun x amik...bila check rekod adik...alhamdullilah...adik dah kena cucuk..sbb masa time adik..klinik annur dh wajibkan parent amik suntikan tu sbb ramai sgt budak kena CP... doc ckp Insyaallah adik tak akan kena jangkit....Alhamdullilah la mmg fahri tak kena jangkit pun walaupun dia siap duk usik2 kudis CP kakak dia...

pastu doc bg ubat antivirul untuk bunuh kuman so xde la teruk sgt fiesya...kuar pun x banyak sgt...aku xde la bg minum air nyor ke mandi daun bambu ke....just sapu calemai lotion n makan ubat...amik ubat gedebuk-gedebak kenala RM370...aduyai...dh nk raya ni kan...sbb tu hospital x bg ubat tu sbb ubat tu mahal...tp mmg bagus la...walaupun kena CP dia melompat mcm xde apa2...cuma hari selasa n rabu mula tu je dia mcm demam2...pastu rasa x sedap mulut kot x nk mkn...tp munkin juga sbb masa aku ngandung ke dia aku kena dulu so dlm badan dia pun dh ada la antivirus tu skit sbb tu x teruk...cuma nasihat aku...lepas anak 1 tahun gi la amik suntikan CP tu...atleast kalau sorang kena xde la jangkit satu rumah...tp sukala hati fiesya sbb x yah gi scholl pastu boleh lepak opis ibukan...




persiapan raya aku kali ni mmg ala2 je...aku beli kain utk semua anak beranak aku masa kat cina dulu so tahun ni semua pakai china silk la...baju aku ngan fiesya tempah kat kedah kat umah...biasa je baju kurung je...kuih raya aku tahun lepas banyak macam ni...


tahun ni sebiji kuih pun aku xbeli...aku pun xtau kenapa jadi begini... duit raya aku tukar banyak gak RM1600... beg baju n barang2 lain punya la banyak nk bwk blk...mcm nk pindah plak...siap bwk blk 2 bundut baju kotor nk basuh at kampung...


lupa nk citer pasal lampu raya...first day puasa en hb dh siap pasang lampu kelip-kelip...so mmg terbaik la ...cantik je umah aku diwaktu malam...



pastu hari raya pun tiba...last puasa hari sabtu...so malam tu aku ajak en hb beraya..dia kata xyah la lagi esok la...ha..last2 sampai raya ke 10 baru kitaorg beraya ...tu pun lepas sembahyang subuh berjemaah...hehehe...xpe  yg penting dia maafkan aku dan aku pun maafkan dia...xyah tunggu hari raya pun boleh minta maafkan....berbalik pada citer raya...patut dr SP lepas subuh kitaorg gerak ke alor star...tapi malangnya...dh azan subuh baru aku n En hb bangun...kelam kabut la pagi tu...dh la nk menyiapkan 2 putri n putra raja tu lagi...berpeluh apak n mak menunggu...mesti membara je dlm jiwa...

sampai alor setar trus mkn makanan istimewa pagi raya kitaorg iaitu putu mayam dengan kurma daging...heheh...ni yg en hb x leh terima ni...mknan pelik gila...dia maintain..mkn lemang n rendang je....


lepas tu kitaorg anak beranak pun gi sembahyang raya dengan apak...actually aku start gi sembahyang raya masa lepas kawin...sebelum2 ni mmg tak pernah gi...tradisi keluarga aku...kaum lelaki gi semayg...yg pompuan duk umah tunggu...dulu2 kengkadang sampai tertdo aku tunggu...bila dh besar aku tolong2 grg ayam sementara tunggu tu...bila kawin en hb ajak gi...first time aku pergi barula aku tau...sembahyang raya tu la sebenarnya sambutan hari raya...org ramai berkumpul...pakai cantik2...solat sama2...benda2 lain tu biasa2 je..mkn..ada la special dr hr biasa...tp kalau hr biasa pun kita nk masak mcm hr raya xdk masalah...tp kalau hr biasa mmg xdpt la kita nk tgk org sembahyang raya...

gi sembahyang tu biasala...kitaorg ni jenis hangkut anak sana sini...so bwk la fiesya n fahri...last year fahri baby lagi so kena tinggal ... tahun ni dh besar dh blh bwk...fiesya mmg terbaikla...siap ada kain sembahyang..mmg bersemangat dia nk gi sembahyang....mungkin sesetengah org akan kata buat apa la bwk anak2 kecik gi...menyusahkan je...pada pandangan aku..kita nk ngajar biarla dari kecik...biar diaorg biasa dengan suasana tu....kalau besar nanti dh lepas tanggungjawab kita...dia x nk buat dh bukan salah kita dh...kita dh ajar dari kecik....lagipun..bg aku n en hb...kalau boleh setiap masa kitaorg nk ada dengan anak2...jadi mana pun kitaorg pergi mesti sekali dgn anak2...baru kita betul2 merasa semua pengalamn as parent...sampai masjid tu...mula2 fahri buat perangai...nak susu...aku letak je dia nangis...sampai org dh mula nak sembahyang...so aku cakap xpela...aku dh niat nk sembahyang tapi sebab anak buat perangai aku tengok je la org sembahyang...bila start sembahyang...fiesya je la ikut...kejap je pastu tetiba fahri bangun duduk tepi...so aku pun cepat2 la bangun sembahyang sekali... Alhamdullilah sepanjang sembahyang tu dia x kacau langsung...pas sembahyang masa dengar kutbah je baru dia merengek nk susu semula...susu sampai tertido... tu la kuasa Allah...kalau memang Dia nak suruh kita sembahyang masa tu...x akan ada apa aral yang boleh halang...yg penting niat kita...

pas sembahyang tu masa balik tu pun aku ralat sikit...dh ingat nk bwk duit raya bg kat org2 susah yg duduk tepi masjid tu...tapi sebab kelam kabut lupa nk bwk ...so bg duit yg ada dlm keta je la...sian tgk org2 susah...tambah2 yg ada anak2 kecik...baju raya pun tak ada...syukur Alhamdullilah Tuhan kurniakan kita dengan rezeki yang banyak...

pastu kitaorg gi kubur...masa ni satu kejadian lawak berlaku...masa nk kluar keta...en hb telah menyagat kereta org lain dan kereta sendiri...aduyai tercalar besar kereta...citer pasal lawak kat kubur ni...aku teringat satu citer...masa tu Tok meninggal...kat kubur masa org baca talkin...tok imam tu minta payung...en hb n paksu gi amik payung kat keta...en hb bg ke paksu payung yg bwh dia bulat tu...paksu kata ni xblh....kena yg mcm ni...dia tunjuk payung yg bwh straight...xpela...paksu pun jalan kat tepi kubur tu...puk...dia pacak payung tu kat kubur...pastu tok imam tu kata.."buat apa pacak kat situ...pegang payung kat sini"...rupanya dia nk suh payungkan dia...bkn pacak kat kubur mcm selalu kita tgk dlm citer2 malayu tu...masa tu tetiba suasana sedih tukar jadi gelak ketawa...tu la banyak sgt tgk tv...gambar bwh tu contoh je yea...xde kena mengena dgn sesiapa...amik kat pakcik google je


tetiba la aku melalut citer keluar tajuk...pas blk kubur biasa la acara salam menyalam...collect duit raya dan acara bergambar... bawah ni family besar sebelah aku....muka terpaksa aku blank kan...takut ganggu privacy orang...mana la tau ada org baca blog aku ni...tetiba kluar statment "ni laki aku...apasal ada dlm family org ni plak"... ataupun "ini bapak aku...bila masa plak aku ada adik beradik lain ni"...dh aku pulak yg bersalah nanti....family ni kira ada 3 ganerasi...adik beradik apak...sepupu2 aku dan anak2 sedara aku...ni pun x cukup ...xsemua yg balik...


yang ni keluarga En Jamal & Puan Sham..kakak aku Julaida dengan hubby En Malik...anak2 dia...Nurul Hidayah, Nursyahira dan Aiman Shahir...


yang ni keluarga Fantastic 4....warna merah gong xi fa chai...punyala susah aku nk cari tudung nk match dengan baju tu...sib baik ada en hb...dia bersungguh tolong aku gi sana sini cari..comel gambar ni ...i like 10000X


pastu acara makan nasi minyak...pastu kitaorg gi amik gambar kat studio plak dan inila hasilnya...

seterusnya gambar family kami...entah kenapa putih sungguh muka semua...bersungguh cina kedai tu edit sampai putih melepak..tapi fiesya sangat comel buat gaya mcm tu dengan rambut barunya yang dipotong dengan harga RM15hinggit di salon....harga gambar yg besar RM110 sekali dengan bingkai...yang family kecik RM80

pastu kitaorg gi umah maksu sbb anak dia syuhada nak kawin...sabtu tu...syuhada ni dulu masa aku kawin dia jadi pengapit...mmg aku nk gi sgt kenduri dia...asal plan raya kedua balik kelantan pastu jumaat tu blk SP balik ..gi kenduri syuhada then baru balik KL...tapi sebab masa kat kelantan...anak2 aku dh teruk buat perangai sbb mlm2 batuk teruk so khamis tu kitaorg trus balik KL...sbb tu la sebiji kuih raya pun aku xdk...kuih raya yg mak beli aku simpan kat sp dulu kononnya jumaat tu nk amik...hampeh...baju raya pun tinggal kat sana....sedih ku rasa...

raya kedua tu balik kelantan...raya ketiga gi umah kakak faizal...dapatla anak2 aku main2 dgn sepupu sebelah sana...kat sana xde la beria sgt mcm family sebelah aku...xde amik gambar...salam pun masa nk blk je...hehehe...balik sana pun kitaorg xjalan umah sedara mara pun sbb cuaca panas...anak2 pulak kurang sihat jadi duk umah je la...abih2 gi KB mall....fahri lak x lalu mkn...xmkn langsung...jenuh bg mcm2...x nk gak dia mkn...rungsing aku...




balik KL pun xde apa yg kitaorg buat...gi tesco...gi ikea...tukar seat keta...tapi yang magic nya...anak2 aku balik umah ja melompat sihat...makan pun banyak...maybe they miss their home kot...aku ni mengidam sangat nk mkn ketupat rendang ngan nasi impit kuah kacang...nk masak sendiri x reti...sabar je la...teringin nk mkn biskut cornflakes ...almond london...biskut kacang...biskut marmur...aduyai... sib baik la aku x ngandung...kalau dk mesti mengalami kemurungan...

tu je la citer panjang lebar pasal hari raya keluarga aku...xla best sangat kan...tapi best la juga dr xde apa langsung...hahaha...kla...till next topic....


Tuesday, August 28, 2012

Buffet Ramadhan 2012

Hari ni sebenarnya dah hari raya yang ke 10 dah..tapi baru aku ada masa nak citer pasal menu berbuka puasa aku sepanjang bulan puasa ni... ada sesetengah org tu tiap hari dia update kat FB menu berbuka.. aku xde la..malas la sbb bkn aku masak pun...setakat menu beli kat kedai baik tak yah...

sebelum tu nak komen skit...kita sekarang ni masuk je hari pertama puasa dah kluar lagu raya...dah cbuk buat persiapan nak sambut raya...cbuk beli brg itu ini...tukar sofa baru langsir baru...semua nk baru...kat area umah aku plak cbuk berlumba-lumba buat pagar baru...umah aku dgn beberapa jiran yg x reti bercampur ni je maintain pagar yg dibuat oleh developer dulu...hehehe...ada aku kesah... cuma tula...bukan kita bersungguh pasal puasa tu tapi kesungguhan lebih pada raya...bukan nak kata kat org...aku pun sama...first day puasa dh pk pasal cuti raya...hehehe..nantila next post aku citer pasal raya plak...post ni nk citer pasal puasa...

first day puasa mmg tah apa2...pagi2 bagun aku cbuk mengemas la membasuh la...bekerja bersungguh...hr x puasa x de plak aku bersungguh mcm tu...maybe sbb syaitan malas yg duk dlm badan aku dh kena ikat...tu yg dtg perasaan rajin tu...sampai je tgh hr dh letih...masa Asar tu dh teruk sgt...petang tu masa beli mknan berbuka...aku dh x larat turun keta...suh en Hb je beli...siap aku termuntah lak dlm keta...tp aku teruskan gak puasa...x kisah la...nanti aku ganti la juga...so puasa pertama kitaorg mkn biasa2 je..x best pun... 

hari kedua puasa kitaorg beli lauk kat kedai feberete en hb...restoran lawood..mkn ayam grg, sotong dgn kari...okla... pastu start hari keje... first day keje tu aku gi la pasar ramadan...beli ayam golek dgn sup...mahalnya la mkanan yg dijual dipasar ramadhan...dh tu x la sedap mana pun...pastu hari2 seterusnya aku tapau lauk yg dijual kat cafe opis...lg sedap n murah...xde apa la nk citer pasal mknan yg dibeli di cafe...x special pun...cuma nk citer pasal buffet2 ramadhan yg aku gi...

hari ke7 puasa tu aku balik kampung Kelantan...so 4 hari jugala berbuka kat sana...mkn makanan kelantan...yg paling terbaik skali adalah ayam percik n ikan keli percik....mmg marbeles la...

seterusnya ada tranining dgn PPTM negeri so kitaorg buat majlis berbuka skali kat opis ...so mkn kat opis la...

hari sabtunya...kitaorg burbuka dengan abang n adik en hb....kitaorg pergi klang..kat putri garden hotel...ok makanannya...yg paling best cucur udangnya...sedap...pastu rojak buah pun ok...ada banyak buah mampelam

nextnya aku berbuka puasa kat Palm Garden...bg aku kat sini mknan okla...banyak juga pilihan...tp yg paling sedap koetiwa...2 kali aku tambah...n aiskrim dia ada banyak topping...


next daynya...aku berbuka kat marriot...sini mmg terbaik la..mcm lautan makanan...dan lautan org...gila banyak....sampai kawasan luar pun penuh...tiap tahun kitaorg akan gi marriot ni...tp kali ni mcm melampau sgt...terlalu banyak...yg paling best kat sini ialah cake2 dia...mmg sedap n banyak choice..harganya...seingat aku dulu2...rm90...pastu naik rm100...tahun ni dh jadi rm120...tu pun ramai gila yg dtg..




seterusnya...lepas dh mkn best2 tu..esoknya ada jemputan berbuka puasa dengan IBM di Dewan Seri Siantan PJH...depan opis aku je...sbb IBM kan ...company besar kan...so kitaorg pun datangla...buatnya utk satu dewan lebih kurang 1000 orang... tempat ambik makanan nya 1 tempat je ..serius teruk...kalau next year IBM jemput lagi memang aku x akan pergi...ni pun dia ada jemput utk majlis raya...x nk la aku gi...mmg disaster...orang ramai...makanan nya punya la sikit...mcm aku buat open house je...boleh kuih dia letak dalam pinggan je...utk 1000 org tau bkn 50 orang... org beratur punya la panjang..mknan abih...sian sangat aku tgk...dh la dtg nk berbuka...kalau mkn saja2 ok gak...ni sampai dh masa berbuka pun ramai yg xdpt apa2...air pun xde...melampau gila aku rasa...dh la yg dtg tu datuk2...pastu pengarah2...org besar2...mmg teruk sgt diaorg buat mcm tu...next daynya keluarla email minta maaf...kalau x mampu nk buat secara besaran x yah ajak ramai sgt....sib baik masjid besi dekat...ramai org trus gi berbuka kat masjid...x baik betul buat org mcm tu...



next day nya mkn2 lagi kat residance hotel uniten...ni pun ala2 tempat feberet gak...org kata kambing kat sini sedap...xtau la sbb aku x mkn kambing...en hb lak sbb dh tiap hr mkn kambing...dia pun xamik pun...sini best sbb mknan dia ala2 kampung...aku paling suka laksa dia...tp kali ni xdk plak laksa...xtau la kalau aku yg x perasan...tp aku mkn cucur cempedak...mmg terbaik la..pastu lg satu yg best kat sini ada mashmellow cicah cokelat...tp aku x mkn mashmellownya...aku tadah je sudu..makan coklet je...masuk dlm mangkuk.. ada gak la mcm org darat...perak...ada aku kesah...janji delicious aku mkn...environment dia pun best siap ada aiskrim dlm plastik mcm dulu2 kita mkn tu yg satu seposen tu...pastu ada org dtg naik basikal bagi kacang...mcm mamak2 jual tu...mmg menarik la...malangnya...sebijik gambar pun aku x amik sbb cbuk menjamu selera...kosnya dalam rm60 perperson... okla...sbb banyak pilihan makanan...next year kalau aku gi lagi aku amik la gambarnya....

nextnya aku nk citer satu tempat berbuka yg murah...rm10 je sorang...mkanannya okla...banyak pilihan juga la...tp xyah la nk compare dgn hotel kan...kalau beli kat pasar ramadhan pun dekat 30hinggit...ni ada nasi dgn lauk pauk...bubur kacang...kuih muih...mee..kotiaw..ada laksa...RM10...tp yg xbestnya org yg pergi tu...sorang2 amik mcm nk mkn 10 org...setambun...lagi x penuh pinggan tu x sah...pastu bila berbuka kenyang..mkn sikit...membazir betul la org melayu kita ni...rasa dh bayar 10 hinggit tu besar sgt la sampai amik x ingat2...pastu buang je...mcm aku nk amik roti jala...tgk2 dh abih..sbb kat ctu dia x refill la...habis dia ganti dgn benda lain..mcm goreng pisang ke...habis roti jala ni...mamat sebelum aku tu amik punya la banyak...buat xtau je aku berdiri kat belakang ni...amik sampai habis...pas berbuka penuh atas meja sana sini roti jala x abih...terukkan ...berpada-pada la bila mkn tu...puasa 9 jam je bukan dh 20 hari x mkn...org somalia pun x mcm tu....tp kedai tu mmg terbaikla...bolehla org2 yg susah...yg x dpt mkn kat hotel merasa mkn buffet...2 kali jugak la aku gi



seterusnya buffet berbuka kat nyonya valley restoran kat cyberjaya...bila dengar nyonya tu aku terbayangkan dimsum...mesti sedap....tapi bila gi...alamak...xde pun..keciwa juga la...makanannya biasa2 saja...x banyak sangat pilihan...org pun x ramai so xyah berebut...tapi sate dia mmg terbaik...sedap..lembut je..kuah dia pun sedap...aiskrim ada toping so 3 kali aku mkn...dengan adik la...di mkn skit aku mkn banyak...cuma yg xbestnya air x banyak choice...ada air lime je...mmg buat org sakit perut la berbuka minum lime juice...


penutup buffet ramadhan kitaorg adalah kat PICC...yg ni mmg aku x miss...tiap tahun gi...cuma tahun ni gi sekali je...mknan paling best kat sini charkoetiwa...dim sum...nyum..nyum...pastu sate...rojak buah...semua sedap...cuma aku kurang puas hati dengan tempat sembahyang dia...masuk pintu lain2 lelaki perempuan...okla...pas amik wudhu aku gi tempat sembahyang...rupanya bersambung dengan tempat lelaki...tutup tirai tepi je...terkejut aku tetiba nampak kawan opis aku pastu en hb...uik...sib baik aku pakai anak tudung...patut tempat solat perempuan tu tutup semua la...jgn bg terbuka mcm tu...seingat aku tahun lepas x mcm tu...pastu xde kain sembahyang disediakan...aku okla mmg jenis hangkut telekong sana sini...kawan aku sian...siap dah amik air sembahyang tgk2 xde telekong...terpaksa dtg pinjam kat aku..masa tu aku tgh sedap2 mkn...dia call aku x dengar...so kena la dia dtg amik...



seterusnya aku balik kampung sungai petani...makan masakan utara la plak...ikan keli...daging bakar..makanan mak masak...mmg paling best...itula buffet ramadhan aku n family tahun ni...alhamdullilah setiap hari kitaorg berbuka berempat...itu yg lebih penting...mkn kat mana pun kalau xdpt mkn bersama mmg rasa xsedap...tp kalau sekeluarga ada...mkn apa pun jadi sedap...

aku pergi hotel2 berbuka ni pun bukan aku yg bayar...kengkawan vendor belanja...tu yg best keje kerajaan ni...merasa la makan2 kat hotel...satu team dengan family skali aku ajak...kalau aku yg bayar...mintak maaf la...bukan apa...buat apa membazirkan...kadang2 x berbaloi pun...mcm kat marriot...sekepala rm120..apa stg la yg nk di mkn...mmg banyak pilihan tapi larat ke perut kita nk masuk banyak sgt...tp sbb org belanja kan...vendor pun xkan nk belanja kedai mamak...diaorg pun kena jaga standard...so kitaorg ni la untung...

tu jela cite makan2 aku kali ni...next topic citer hari raya la plak...ok...

SELAMAT HARI RAYA..MOHON AMPUN DAN MAAF PADA SEMUA



Tuesday, August 7, 2012

Macam-macam cerita

Seperti tajuk di atas...macam2 cite aku nk citer dlm satu post ni...xde la yg menarik sgt...menarik utk aku n family je...sbb perasaan malas menulis blog aku dh tiba so sesekali dtg rajin tu aku rangkumkan la semua citer yg masih ada dlm ingatan aku ni...

first skali nk complain pasal cukai yg di tolak dlm slip gaji...banyak gila tahun ni...sia2 je gaji aku naik tapi cukai pun naik...gaji naik 13% je...cukai naik 200%...haduh...tapi xpe..tahun depan dpt blk sbb aku ni dikecualikan cukai...hahahaha...saje nk complain...cukai tu utk bayar bonus aku gak...yea..3 hari lagi masuk bonus raya...separuh gaji...sekejap je abih tu sbb aku tukar duit raya je dh rm1600...siapa la yg cipta konsep bagi duit raya ni...punya la banyak duit aku abih utk org2..kadang2 tu xkenal sgt pun org2 tu...pulangan utk anak2 aku dpt la dlm rm200...aduyai...kalau aku boleh patah blk zaman lama...aku hapuskan konsep bagi duit raya ni..nk bg kalau bg kat fakir miskin...atau org2 yg betul2 susah je...kat anak yatim...ni bagi kat anak2 yg mak bapak dia punya gaji 5 kali lg besar dr gaji aku..pehal...hehehe...banyak plak aku conplain kan...masa kecik2 dulu aku pun sama je terhegeh-hegeh mengaharap kan duit raya org...bila dh besar ni plak nk complain...

eh..lupa lak nk wish...Selamat berpuasa...hr ni dh puasa ke 16 dah...kejap je...tahun ni kitaorg catat sejarah sebab bangun sahur turun makan nasi tu...kalau dk..sahur nk buka mata pun susah...mkn conflake ke roti ke je...tahun ni panaskan lauk...mkn nasi...terima kasih la pada org yg mencipta mesin microwave...tunggu 2 minit je semua dh siap panas...kalau tak terpaksala aku bangun awal sejam utk memasak makanan... tapi nampaknya kesungguhan kitaorg utk mkn nasi semasa sahur mungkin berakhir di hari kemarin je...semlm en hb dh ajak mkn roti je...hr ni pun dia kata mkn roti je...yahooo...bahagianya aku...x yah susah2 dh...yang penting lampu raya rumah aku dh ada...tetiba je cite lampu raya..sbb nk letak gambar..



sebenarnya nk citer pasal aku g interview 10 julai lepas...interview Hadiah latihan pelajaran (HLP)... aku pun xtau apasal nama dia hadiah...mcm sambut besday plak...sebenarnya HLP ni mcm kerajaan taja kita sambung belajar la...yang bestnya...dah la dapat cuti...bergaji penuh..pembelajaran dibiayai sepenuhnya... org gila je tak nak kan...bayangkan aku amik phd 3 tahun...xyah gi keje..duk umah...pastu bulan2 dpt gaji mcm biasa...sekali seminggu aku gi la kampus jumpa lecturer... pastu kalau kena present paper kat oversea..semua perbelanjaan kerajaan akan tanggung...huh..mmg bahagian la siapa yg dapat...

nak cite pasal proses interviewnya...ni first time aku apply...bila dpt panggilan interview tu aku rasa...mesti yg datang nanti tua2 kan...org tua je suka amik phd ni sbb rasa gaji dh x cukup so nk try maju setapak lagi...org muda mcm aku ni biasanya telah berpuas hati dengan kedudukan sekarang...tapi sangkaan aku meleset...yg gi almost semua baya2 aku je...betapa berbezanya persepsi golongan muda skarang...semua bercita-cita tinggi...aku ni nk sambung phd bukan apa...dulu masa kecik2...parent nk aku jadi doktor...tp disebabkan semua benda aku geli n asyik nk muntah je...cita2 tu terkubur begitu saja...so sebab tu aku nk phd tu..atlest dpt titile DR depan nama aku...hehehe...lgpun saje je dh malas keje...nk blajar pulak...

sambung citer interview...kebanyakkan yg dtg tu bukan first time...dh bertime2 dh try...x dpt2...aku ni apatah lagi...interview tu ok la...aku buat pasal virtualization so present pada panel n dia pun kata ok...cuma ayat pematah semangat nya :

Panel : ni kali keberapa awak apply dan dipanggil interview?
Aku   : ni first time 
Panel : ooo... xpela...boleh bagi peluang pada org lain yang dh cuba berkali-kali. kalau x dpt next year awk try lagi

benci aku...samada aku ni x bagus cuma dia nk bg hint dengan cara yang lemah lembut...ataupun prinsip pemilihan ni mcm hampeh...xkira la berapa kali aku try...kalau bagus bg je la...yg dh try banyak kali tu mungkin sbb try diaorg yg sebelum ni x bagus...anyway lantak la...kalau ada rezeki dapat...x dpt kalau... there's always another year to try...

next citer...pasal aku gi kursus ISMS lead auditor...hhihihi...kursus yg mencabar minda...gila susah...dh la buatnya kat PJ....kursus tu xdk apa sgt nk citer sbb ok2 je...cuma last tu ada exam....aku jwp je lulus x lulus belakang kira sbb aku dh berusaha...so selebihnya tawakal je la...yg aku nk citer ni pasal perjalan di kursus tu...first day aku naik keta...jam gila...x dpt aku bayangkan mcm mana org boleh bertahan dgn jam mcm tu tiap hr gi keje...lama2 blh jadi sakit darah tinggi...next daynya aku naik train...hunggu hanggai la juga... dh lama x naik train kan...tercangak bangak gak la...nk tanya malu...nanti org ingat bangla plak x reti naik public transport kat malaysia....tp sebenarnya x susah mana pun...payah lagi train kat jepun (mcm pernah naik train kat jepun)...

yang mengkonpius kan aku adalah keadaan org ramai semasa menunggu train...bila sampai kat station tu aku tengok ada banyak barisan...wa bagusnya rakyat malaysia...naik train beratur...kalau kat china ni jgn harap la...pastu train sampai...tetiba kebommmm..satu letupan besar berlaku di mana barisan2 tadi telah berpech belah dan org2nya bersepah berebut-rebut bertolak2 utk naik train...motif?? apsal yg korang beratur td tu... xfaham...so aku insan yg lemah ni ditolak-tolak la...first day naik train boleh la korang tolak tunggu la 3rd day nanti...aku tolak korang pulak...dan malangnya sampai 3rd day aku masih ditolak2 lagi....so xguna la aku mengutuk rakyat china yg tak berdisiplin semasa naik train sbb kat malaysia pun sama....hehehe...sian aku tgk org2 yg ngandung atau org2 yg dh tua...patutla semua muka stress je...


habis dh citer kursus...citer pasal event yg F4 pergi "Collector Toy Fair" ok la...xtau pun kat ctu ada perpustakaan... nampak sgt x suka baca buku...banyak jugak la pameran barang menannya...best gak la...tp yg penjual dan pengunjung semuanya era akhir 70an dan awal 80an...dh xde org muda2 yg nk gi..sampai ada mamat ni pakai costume luke skywalker pun sedih tgk...luke pun dh boroi...luke pencen la katakan....apala yg org muda skrang minat eh...kpop kot...kitaorg xde beli apa pun ...saje je cuci2 mata...kitaorg gi dgn abg ipar aku skali...abg kepada en hb...walaupun abg dia nampak lebih kecik dan nampak mcm adik en hb je...hehehe








pastu gi tgk pameran mickey mouse kat midvalley...banyakla gambar mickey seperti berikut ni




okla kot...tu je la aktiviti setakat ni...pening pala citer banyak sgt...dh la bulan puasa ni...nanti kurang lak pahala duk ngata org...till next...next time...xoxo

eh...eh...sebelum tu...tetiba terpk...org sekarang pakai tudung sbb nak pakai tudung ke nak tutup aurat?? conpuse tgk gaya tudung2 org skarang...ada yg tudung tergantung...ada yng nampak lehernya...ada yg tunjuk telinga...pastu pakai tudung tp kain senteng...tangan baju skit lg nk nampak tiak...emmm...conpuse... saje untuk peringan pada diri sendiri...aku pun patut tanya benda ni kat diri sendiri...