Tuesday, August 7, 2012

Macam-macam cerita

Seperti tajuk di atas...macam2 cite aku nk citer dlm satu post ni...xde la yg menarik sgt...menarik utk aku n family je...sbb perasaan malas menulis blog aku dh tiba so sesekali dtg rajin tu aku rangkumkan la semua citer yg masih ada dlm ingatan aku ni...

first skali nk complain pasal cukai yg di tolak dlm slip gaji...banyak gila tahun ni...sia2 je gaji aku naik tapi cukai pun naik...gaji naik 13% je...cukai naik 200%...haduh...tapi xpe..tahun depan dpt blk sbb aku ni dikecualikan cukai...hahahaha...saje nk complain...cukai tu utk bayar bonus aku gak...yea..3 hari lagi masuk bonus raya...separuh gaji...sekejap je abih tu sbb aku tukar duit raya je dh rm1600...siapa la yg cipta konsep bagi duit raya ni...punya la banyak duit aku abih utk org2..kadang2 tu xkenal sgt pun org2 tu...pulangan utk anak2 aku dpt la dlm rm200...aduyai...kalau aku boleh patah blk zaman lama...aku hapuskan konsep bagi duit raya ni..nk bg kalau bg kat fakir miskin...atau org2 yg betul2 susah je...kat anak yatim...ni bagi kat anak2 yg mak bapak dia punya gaji 5 kali lg besar dr gaji aku..pehal...hehehe...banyak plak aku conplain kan...masa kecik2 dulu aku pun sama je terhegeh-hegeh mengaharap kan duit raya org...bila dh besar ni plak nk complain...

eh..lupa lak nk wish...Selamat berpuasa...hr ni dh puasa ke 16 dah...kejap je...tahun ni kitaorg catat sejarah sebab bangun sahur turun makan nasi tu...kalau dk..sahur nk buka mata pun susah...mkn conflake ke roti ke je...tahun ni panaskan lauk...mkn nasi...terima kasih la pada org yg mencipta mesin microwave...tunggu 2 minit je semua dh siap panas...kalau tak terpaksala aku bangun awal sejam utk memasak makanan... tapi nampaknya kesungguhan kitaorg utk mkn nasi semasa sahur mungkin berakhir di hari kemarin je...semlm en hb dh ajak mkn roti je...hr ni pun dia kata mkn roti je...yahooo...bahagianya aku...x yah susah2 dh...yang penting lampu raya rumah aku dh ada...tetiba je cite lampu raya..sbb nk letak gambar..



sebenarnya nk citer pasal aku g interview 10 julai lepas...interview Hadiah latihan pelajaran (HLP)... aku pun xtau apasal nama dia hadiah...mcm sambut besday plak...sebenarnya HLP ni mcm kerajaan taja kita sambung belajar la...yang bestnya...dah la dapat cuti...bergaji penuh..pembelajaran dibiayai sepenuhnya... org gila je tak nak kan...bayangkan aku amik phd 3 tahun...xyah gi keje..duk umah...pastu bulan2 dpt gaji mcm biasa...sekali seminggu aku gi la kampus jumpa lecturer... pastu kalau kena present paper kat oversea..semua perbelanjaan kerajaan akan tanggung...huh..mmg bahagian la siapa yg dapat...

nak cite pasal proses interviewnya...ni first time aku apply...bila dpt panggilan interview tu aku rasa...mesti yg datang nanti tua2 kan...org tua je suka amik phd ni sbb rasa gaji dh x cukup so nk try maju setapak lagi...org muda mcm aku ni biasanya telah berpuas hati dengan kedudukan sekarang...tapi sangkaan aku meleset...yg gi almost semua baya2 aku je...betapa berbezanya persepsi golongan muda skarang...semua bercita-cita tinggi...aku ni nk sambung phd bukan apa...dulu masa kecik2...parent nk aku jadi doktor...tp disebabkan semua benda aku geli n asyik nk muntah je...cita2 tu terkubur begitu saja...so sebab tu aku nk phd tu..atlest dpt titile DR depan nama aku...hehehe...lgpun saje je dh malas keje...nk blajar pulak...

sambung citer interview...kebanyakkan yg dtg tu bukan first time...dh bertime2 dh try...x dpt2...aku ni apatah lagi...interview tu ok la...aku buat pasal virtualization so present pada panel n dia pun kata ok...cuma ayat pematah semangat nya :

Panel : ni kali keberapa awak apply dan dipanggil interview?
Aku   : ni first time 
Panel : ooo... xpela...boleh bagi peluang pada org lain yang dh cuba berkali-kali. kalau x dpt next year awk try lagi

benci aku...samada aku ni x bagus cuma dia nk bg hint dengan cara yang lemah lembut...ataupun prinsip pemilihan ni mcm hampeh...xkira la berapa kali aku try...kalau bagus bg je la...yg dh try banyak kali tu mungkin sbb try diaorg yg sebelum ni x bagus...anyway lantak la...kalau ada rezeki dapat...x dpt kalau... there's always another year to try...

next citer...pasal aku gi kursus ISMS lead auditor...hhihihi...kursus yg mencabar minda...gila susah...dh la buatnya kat PJ....kursus tu xdk apa sgt nk citer sbb ok2 je...cuma last tu ada exam....aku jwp je lulus x lulus belakang kira sbb aku dh berusaha...so selebihnya tawakal je la...yg aku nk citer ni pasal perjalan di kursus tu...first day aku naik keta...jam gila...x dpt aku bayangkan mcm mana org boleh bertahan dgn jam mcm tu tiap hr gi keje...lama2 blh jadi sakit darah tinggi...next daynya aku naik train...hunggu hanggai la juga... dh lama x naik train kan...tercangak bangak gak la...nk tanya malu...nanti org ingat bangla plak x reti naik public transport kat malaysia....tp sebenarnya x susah mana pun...payah lagi train kat jepun (mcm pernah naik train kat jepun)...

yang mengkonpius kan aku adalah keadaan org ramai semasa menunggu train...bila sampai kat station tu aku tengok ada banyak barisan...wa bagusnya rakyat malaysia...naik train beratur...kalau kat china ni jgn harap la...pastu train sampai...tetiba kebommmm..satu letupan besar berlaku di mana barisan2 tadi telah berpech belah dan org2nya bersepah berebut-rebut bertolak2 utk naik train...motif?? apsal yg korang beratur td tu... xfaham...so aku insan yg lemah ni ditolak-tolak la...first day naik train boleh la korang tolak tunggu la 3rd day nanti...aku tolak korang pulak...dan malangnya sampai 3rd day aku masih ditolak2 lagi....so xguna la aku mengutuk rakyat china yg tak berdisiplin semasa naik train sbb kat malaysia pun sama....hehehe...sian aku tgk org2 yg ngandung atau org2 yg dh tua...patutla semua muka stress je...


habis dh citer kursus...citer pasal event yg F4 pergi "Collector Toy Fair" ok la...xtau pun kat ctu ada perpustakaan... nampak sgt x suka baca buku...banyak jugak la pameran barang menannya...best gak la...tp yg penjual dan pengunjung semuanya era akhir 70an dan awal 80an...dh xde org muda2 yg nk gi..sampai ada mamat ni pakai costume luke skywalker pun sedih tgk...luke pun dh boroi...luke pencen la katakan....apala yg org muda skrang minat eh...kpop kot...kitaorg xde beli apa pun ...saje je cuci2 mata...kitaorg gi dgn abg ipar aku skali...abg kepada en hb...walaupun abg dia nampak lebih kecik dan nampak mcm adik en hb je...hehehe








pastu gi tgk pameran mickey mouse kat midvalley...banyakla gambar mickey seperti berikut ni




okla kot...tu je la aktiviti setakat ni...pening pala citer banyak sgt...dh la bulan puasa ni...nanti kurang lak pahala duk ngata org...till next...next time...xoxo

eh...eh...sebelum tu...tetiba terpk...org sekarang pakai tudung sbb nak pakai tudung ke nak tutup aurat?? conpuse tgk gaya tudung2 org skarang...ada yg tudung tergantung...ada yng nampak lehernya...ada yg tunjuk telinga...pastu pakai tudung tp kain senteng...tangan baju skit lg nk nampak tiak...emmm...conpuse... saje untuk peringan pada diri sendiri...aku pun patut tanya benda ni kat diri sendiri...