Friday, September 14, 2012

Rheumatoid Arthritis

Hari ni hari Jumaat...aku baru lepas gi makan jamuan raya...pastu rehat panjang...memang masa malas la skarang ni...mula ingat nk tdo...tapi sbb kenyang sgt...kalau aku tdo ni maunya kul 5 nanti baru aku bangun...so tetiba terasa hati nak menulis bab yang agak serius kat blog ni...perkara yang dah lama aku pendamkan...hehehe...poyos...

Nk citer pasal satu jenis penyakit ni iaitu rheumatoid arthritis (RA). dalam bahasa kampungnya radang sendi... ramai yang tak tau pun pasal penyakit ni kan...yela kita biasa dengar penyakit aids, lukemia, barah, demam, chiken pox tapi jarang la dengan RA kan ..kalau dengar pun buat2 tak dengar sbb nk sebut balik x reti....penyakit ni menurut doktor adalah keadaan di mana antibodi dalam badan kita bertindak menyerang sendi kita sendiri...sebab apa dia buat macam tu?? entahla...masih dalam kajian...tak ada siapa boleh bagi jawapan...

Antibodi ni kan macam askar dalam badan kita...bila kita demam..dia akan bekerja melawan bakteria demam dalam badan kita...tapi masalah bagi pesakit RA ni...antibodi dia terajin lebih...dia asyik nk menyerang je...tak ada bakteri...sendi sendiri pun dia nak serang...so sebab tu la terjadinya radang sendi ni... baca article kat bawah ni...scary



apa rasanya masa RA ni menyerang??.. bayangkan kalau kita jatuh...tangan terseliuh...so x boleh nak gerakkan..kalau gerak sakitkan...itula rasanya...masalahnya benda ni boleh terjadi di mana-mana anggota badan yang ada joint...mcm jari, pergelangan tangan, siku, bahu, lutut, pergelangan kaki...dan boleh terjadi tetiba, pada bila2 masa dan ikut suka dia je kat mana2 yg dia nk pilih...bagi kes2 yang teruk RA ni boleh menyebabkan kecacatan fizikal... sbb bila RA terjadi contohnya di pergelangan tangan... sendi tu akan membengkak dan sangat sakit...nak gerak pun tak boleh...jika lama-lama bengkak ni tak surut...dia akan jadi keras dan pergelangan tangan tu tak boleh nk guna dah...



Apasal aku citer pasal ni?? sbb aku adalah salah sorang pesakit RA... aku start kena 4 tahun lepas...masa tu baru lepas je bersalin kat fiesya...maybe seminggu pas bersalin...tetiba tangan aku tak boleh angkat...sakit sangat...mula2 ingat terseliuh...panggil org urut semua...tapi pastu tetiba esoknya sakit tu hilang...pastu jadi kat tempat lain pulak...dan benda ni berulang-ulang...akhirnya gi jumpa doc n doc buat test...sahla aku ada penyakit RA...sebab apa tetiba penyakit tu datang...doc pun x tau...so sampai skarang la aku menjadi pesakit tegar...hehehe...

ramai orang tak tau pun...yg tau family aku je...kengkawan tak tau pun...kengkadang aku datang opis jalan terincut-incut...org tanya aku ckp terjatuh la...tersepak batu la...masa lepas bersalin ke fiesya pun aku amik 2 bulan cuti tanpa gaji...org tanya aku ckp nk jaga anak...sebenarnya aku sakit...kengkadang aku dtg lewat keje...aku bagi alasan anak buat perangai la...apa la...tapi sebenarnya aku sakit...entah kenapa aku tak rasa nak bagitau org...aku xnk org tengok aku mcm kesian ke...atau org ngata ke...padan muka ke...bagi aku biarla benda ni jadi rahsia keluarga aku...baru sekarang aku rasa nk cerita pasal ni...tu pun citer kat blog je la...harapan aku org yg baca blog aku ni x kenal aku...hahaaha... maybe sbb aku dh biasa dgn sakit ni...dh 4 tahun dah...aku pun x kisah sgt bila sakit tu datang...kalau sakit aku nangis je la...nk buat apa lagikan...


gambar atas tu tangan kanan aku...cuba tgk jari yg tengah tu...jari tu dh bengak keras...dh x blh buat apa dh... kalau aku genggam tu x rapat dh...tangan aku dh cacat skit...hehehe...sib baik dh kawin kalau tak mesti kena tolak rm1000 ni....

ni lak pergelangan tangan aku....kat tepi tu kan ada tulang sendi...tapi kalau tengok tangan aku tulang tu tersembul kluar...tu pun xleh buat apa dh...mcm alien pun ada tangan aku ni...

aku citer kat sini untuk share pengalaman..manala tau ada org yg baru kena RA baca...n nk ingatkan diri aku juga mcm mana teruknya sakit aku dulu sbb skarang ni dh kurang skit...mcm hr tu aku gi check up kat hospital...ada budak muda ni dalam umur 20 tahun..duk sebelah aku...then sembang...dia tanya dh lama ke aku sakit ni...dia baru je kena bulan lepas...pastu dia start nangis...risau...dia kata dia sakit la...risau masa depan dia la...sian aku tengok...dia takut jadi cacat...sbb kalau dengar doktor hospital kalau ckp mmg boleh buat kita stress...boleh jadi cacat la...x blh gerak la..macam2...aku citer mcm mana benda ni..n ckp kat dia tawakal je la...Tuhan sayang kita sbb tu Tuhan uji kita...atleast kita tak akan lupa Dia...sbb hakikatnya bila masa kita paling ingat Tuhan? bila kita sakitkan... kalau sihat kadang2 kita lupa...sembahyang pun kita amik mudah je...

seteruk mana sakit aku?? teruk juga la...ada satu masa tu sampai aku tak boleh gerak langsung...sakit satu badan...bayangkan terseliuh satu badan...gerak tangan sakit...gerak kaki sakit...nk gerak jari pun sakit...pastu semua sendi bengkak dalam satu masa...nk pusing tombol pintu pun tak boleh... aku ingat lagi ada satu masa tu...mmg teruk la...tahun lepas rasanya....nk bangun pun tak boleh...paling sakit masa bangun tdo...sampai ada masa tu aku takut nk tdo mlm...sbb risau esok aku bangun akan jadi sakit...dan sakit ni akan jadi kurang sikit lepas   bebarapa jam...tiap pagi aku kena gi keje gak walaupun sakit...yela sakit tiap hr tak kan tiap hr nk mc kan... satu masa tu mmg xblh gerak langsung...en hb kena dukung turun katil...bagi mandi..lap badan..sbb xleh nk gerak tangan pun...tolong pakai bajukan...sedih sgt masa tu...nangis je la keja aku...sakitnya jgn ckp la... sbb tu en hb hantar aku kat basement opis...ada gak org ngata kat aku...sian husb kena hantar bawah...susah dia...sbb kalau htr kat basement ...naik lif trus sampai opis aku...kalau hantar tepi bangunan tu kena jalan jauh skit... ada org kata aku ngada la...malas la...sebenarnya aku sakit...so xleh nk jln jauh...tu je sbbnya...kalau tak aku pun xakan susahkan en hubby...

kalau tengok dari perspektif yang positif...banyak yg aku belajar sbb aku sakit ni.... as isteri kan...mesti kita pernah terfikir...sejauh mana suami kita sayangkan kita...kalau kita sakit ke apa...dia akan jaga kita tak...maybe dia akan jaga kot (ayat sedapkan hati)...tapi aku...benda tu bukan tanda tanya dh...aku tau suami aku akan jaga aku kalau aku sakit....sakit aku ni sebenarnya lebih merapatkan  aku dgn en hb... aku jadi lebih kenal dia...betapa bersabarnya dia dengan aku...pernah bila aku sakit sangat...menangis-nagis..dia sapu ubat sambil baca doa...sampai aku tdo...dia tak pernah complan susah ke...letih jaga aku ke...paling best...pernah tak husband korang dukung...bawa gi tolong mandikan...tolong lapkan...hehehe...kalau x sakit tak merasa semua tu....hehehee...dan en hb yang paling berusaha cari ubat suh aku makan nk hilangkan sakit... dia gi cari ubat yg ustaz jual kat masjid la...sampai skarang terbaru aku makan cuka kurma dengan madu...pastu makan habatulsauda...tu semua usaha en hb...dan Alhamdullilah...sakarang ni sakit aku dh kurang...kurang banyak la juga...sesekali je sakit datang n yg paling penting x yah makan ubat tahan sakit tiap hari dah....so aku tujukan lagu I Promise you - Backstreet Boy untuk En Hubby...hehehehe


I promise you,
from the bottom of my heart
I will love you till death do us part
I promise you as a lover and a friend
I will love you like I never love again
With everything I am






ni ubat yg aku kena makan tiap hari...yg magnetik aura tu en hb beli untuk sapu...berkesan la juga... ubat tahan sakit aku guna nurafon... pasal ubat ni pun banyak citernya...sebenarnya ada lagi ubat yang lebih kuat...doktor nk bg aku sbb dia kata ubat yg aku makan ni xberi kesan kat aku...aku kena mkn ubat yg lebih kuat...tp...ada syaratnya...makan ubat tu aku xblh mengandung dh sbb ia sangat bahaya utk baby...kalau aku decide nak ngandung aku kena stop mkn ubat tu atlest 3 tahun dulu...then baru boleh ngandung...dan yg paling menyedihkan hati aku ialah...no breastfeeding...aku kena stop bf sbb ubat ni akan masuk dlm susu dan akan effect anak...hehehe...so jawapan aku kat doc...xpela biarla aku sakit...aku tak nk stop bf...mula2 doc tak bagi sbb dia kata lama2 bengkak akan keras dan masa tu xblh buat apa dh...mcm yg jadi kat jari n tangan aku tu la...tapi biar la...bukan la buruk sgt pun...kalau dh Tuhan nk bg aku buruk sikit...xpela...aku terima je...sbb menyusu anak ni is everthing to me...kalau aku xbuat skarang...bila lagi...xkan bila anak2 dh besar...maybe masa tu aku xsakit dh...aku nk bg susu kat anak...impossible la kan... kalau aku x bf skarang...aku xblh BF bila2 dh...sakit ni blh tunggu...tunggula bila anak2 aku besar nanti...aku mkn la ubat tu...


sebab tu BF aku take seriously...maybe ada mak2 kat luar sana x berusaha sekeras aku..bagi susu 3-4 bulan pastu susu kurang...dh give up bagi susu tin...not for me...aku sanggup tahan sakit sbb nk bf anak2 aku so aku akan buat bersungguh la....sbb tu walaupun fiesya dh 4 tahun..dia x nk stop aku x kisah...biar la sampai bila pun dia nk bf...sama mcm adik...lantak la apa org kata...alang2 aku sanggup sakit...biar puas hati...bila anak2 aku dh puas BF nanti...masa tu baru aku mkn ubat yg doc ckp tu....



ubat tahan sakit pun aku boleh mkn nurafon je sbb doc ckp tu je yg save utk BF...ada satu masa tu aku kena mkn ubat tahan sakit 2 kali sehari...abih je kesan ubat tu aku akan sakit balik...doc kata mkn ubat tahan sakit ni bahaya....sbb sakit tu masih ada cuma kita tak rasa utk sementara waktu...tu yg sampai bengkak akan jadi keras tu...pastu ia akan effect organ badan yg lain especially buah pinggang...boleh rosak buah pinggang... pastu kita akan jadi cepat marah n boleh lead ke hypertension...tapi mmg pun ada masa tu...aku jadi pemarah sgt...sebab sakit tak hilang...sepanjang masa sakit...aku duk mkn ubat tahan sakit je...sian anak2 jadi mangsa...tambah2 fiesya...aku mcm x blh nk control marah...rasa stress je bila dengar dia nangis...sian fiesya...ibu minta maaf yea...ibu tak ada niat nak pukul fiesya...ibu sakit masa tu...ibu sayang sangat kat fiesya...



tapi Alhamdullilah start 4-5 bulan lepas aku dah stop makan ubat tahan sakit...aku makan bila perlu je...macam ni dh 4 hari aku xmakan... rasanya sebab aku makan cuka kurma dan madu tu la...

dan start bulan lepas aku makan habatul sauda...en hb suh campur dalam air minum pagi-pagi.. aku try la apa sahaja yg boleh asalkan tak sakit...


just nk share perasaan aku sebagai pesakit RA...benda ni orang tak akan faham...hanya org yg kena sakit ni je dia faham...nk masuk bab sedih skit ni...apa yg aku rasa???sedih sangat...selalu juga aku pk..mcm mana keadaan aku nanti..sbb sakit ni boleh dtg bila2 masa...maybe aku tua lebih cepat dr umur...skarang pun aku rasa tua dan rasa mcm cacat je....paling aku sedih bila sakit...nk dukung anak pun tak boleh...anak2 aku kecik...datang nk manja2 dgn aku...aku terpaksa marah sbb aku sakit...kengkadang rasa x berguna sangat...bila apa benda pun aku xblh buat...nk gerak pun x blh...yg paling utama sampai sekarang ni aku mmg xblh buka benda yg tutup rapat...contohnya botol air mineral...aku xblh buka penutup dia utk air baru...kena suh org buka...plastik keropok ke...aku kena guna gigi nk buka...satu sbb jari aku yg xblh bengkok kuat ni...satu lagi pergelangan tangan aku xleh nk pusing kuat...mmg macam OKU...

paling aku takut dulu masa aku mengandungkan fahri...dh la ngandung...sakit plak tu...aku sangat risau masa tu...takut masa aku nk bersalin...aku sakit...mana blh nk bengkok kaki...mana boleh nk gerak nk teran... paling banyak aku nangis rasanya masa mengandung tu sbb risau sangat...tiap hari aku doa bagi aku xsakit...Alhamdullilah Tuhan tolong aku...masa 3 bulan terakhir ngandung tu aku dh tak sakit dah...hilang langsung sakit aku...sampai lepas bersalin...then baru aku sakit balik...

sedih gak masa tu aku nak sembahyang kena guna kerusi...sbb tu aku x sembanhyang kat surau opis...aku sembahyang kat bilik...nk gi mana pun segan...yela kalau aku org tua okla...ni muda2 dh sembahyang guna kerusi...sedih teramat sangat...

sedih gak dengan en hb...yela dia suami...lelaki...semua benda dia boleh buat utk aku tapi ada benda yg dia xblh buat sorangkan...hehehe...nafkah batin...hehehe..sian gak...yela asal dtg mood je bini asyik sakit...hilang mood...masa aku sakit tu ada gak terdetik...kalau sampai bila2 aku sakit mcm ni...xpela biarla dia kawin lain... hehehe boleh mcm tu...so aku faham la mcm mana perasaan isteri2 yg bg suami kawin lain bila dia sakit...nk buat mcm mana kan...bukan sengaja...dh xblh...tp alhamdullilah la...sakit teruk aku tak la berlarutan lama sangat...lepas bersalin ke fahri mmg teruk balik...tapi awal tahun ni dh ok balik...lega aku rasa...so skarang bila2 ada mood boleh proceed je...hehehe...


org cakap skarang aku kurus....mmg kurus pun...gambar bawah tu gambar terbaru aku pakai baju raya aku yang tahun 2003 dulu xsalah aku...mmg aku pun terkejut sbb boleh lak aku pakai baju yg dulu2 masa bujang dulu.....doc cakap sbb aku dh stop makan ubat tahan sakit tu...sbb bila mkn ubat tahan sakit tu akan buat badan naik...muka pun jadi kembang...tapi bila jarang2 sakit ni...bila sesekali sakit datang rasa peritnya...dulu sebab tiap hari pun sakit ...dh rasa sakit tu sebahagian dari hidup akukan...jadi redha je la...skarang ni bila sesekali sakit tu...banyak plak complane aku....



ada juga aku berubat kampung...bomoh tu kata ada org "buat"...org opis yg x suka aku...entahla...aku sebenarnya tak nak percaya benda ni...bukan apa..bila dia ckp je dh terlintas kat fikiran aku sorang ni...tu yg tak baiknya... aku dh buruk sangka kat org tu...kalau dia xbuat pun dah jatuh dosa kat aku...en hb pun x nk percaya sangat...kalau betul org buat biar la Tuhan je yang balas perbuatan dia...bukan kuasa aku nk menghukum orang....mmg apa yg dia buat tu tak baik tapi secara tak langsung dia telah megeratkan hubungan aku dengan en hb...x ramai suami isteri yg serapat aku dengan en hb...caranya aku try je la berubat... betul atau tak org tu buat ...biar dia jwp dgn Tuhan nanti...mungkin aku pun ada sakitkan hati dia...sampai dia buat mcm tu...

ada gak aku gi Darul syiffa...bila ustaz tu baca ayat2...pastu buang benda...aku mmg jadi sihat jap tapi pastu dtg balik sakit tu...mungkin la betul ada benda...tapi biarla aku serahkan pada Allah...apa yg aku boleh buat tambahkan ibadat dan banyak berdoa...tu yg paling terbaik...


dulu2 aku mmg xblh terima sakit ni...tapi skarang aku dah terima kenyataan...ni adalah qada qadar Allah.... en hb ada cakap...setiap keluarga mesti Allah uji...mcm sedara mara aku...ada yg susah...masalah kewangan..ada yg gaduh suami isteri bercerai berai...keluarga tak bahagia...ada yang anak sakit....masalah itu ini...tapi keluarga aku tak ada masalah...kami happy sangat...nk bergaduh mmg susah la...masalah kewangan pun tak ada...anak2 sihat....so Allah uji dengan penyakit...jadi inila ujian Allah untuk keluarga aku.. Tuhan nak tengok macam mana kitaorg kawal keadaan...dan Ujian ni tak la berat sangat...banyak lagi orang yang lebih menderita kat luar sana...yang lebih teruk lagi...

lagi satu orang selalu cakap...orang baik selalu mati awal...hahaha... yela Tuhan sayangkan tak nak bagi buat banyak sangat dosa...en hb pun cakap aku ni org baik...aku tau...baik tu bukan benda yg dibuat2 ...ia mmg sifat semulajadi.... dan aku tau aku baik...kengkadang aku xnk gak jadi baik ni sbb selalu kena buli...tp aku adalah aku...mmg Tuhan bagi aku jadi macam ni...

Tula citer panjang lebar aku...untuk peringatan diri sendiri juga...masa akan datang mungkin aku dah sihat sepenuhnya...so ingat2 la masa sakit dulu...jangan lupa diri...ataupun di masa akan datang sakit aku makin teruk...ingatla aku pernah teruk satu masa dulu..dan aku berjaya hadapinya..dan pada masa ni aku dah ok..walaupun xsepenuhnya tapi ni dah cukup bagus...so jangan putus harapan...Banyak2 berdoa pada Tuhan... yang penting kena ingat...Allah sayangkan aku sebab tu Dia menguji aku...dan setiap kali sakit tu akan gugur dosa2 kecil yg aku buat....Alhamdullilah...