Sunday, October 28, 2012

Oppa Gangnam Style


Naje-neun ttasaroun inkanjeo-gin yeoja
Keopi hanjanye yeoyureuraneun pumkyeok i-nneun yeoja
Bami omyeon shimjangi tteugeowojineun yeoja
Keureon banjeon i-nneun yeoja
Naneun sana-i
Naje-neun neomankeum ttasaroun geureon sana-i
Keopi shikgido jeone wonsyas ttaerineun sana-i
Bami omyeon shimjangi teojyeobeorineun sana-i
Keureon sana-i

ini sebenarnya adalah lirik lagu oppa gangnam yg asyik duk terngiang-ngiang kat telinga aku...ni semua angkara anak2 aku yg rasanya dalam 50 kali sehari pasang video klip ni...kat umah nk tgk ni...dlm keta nk tgk ni...kengkadang rasa menyesal pasang DVD player dlm keta...asal masuk je keta..."ibu nk tgk oppa gandam"... aduyai...yg adik pun sama...buka yg lain xnk...nk yg tu gak.... bagi siapa yg tak pernah tgk tu gi la search kat youtube....

yang fiesya lak suka oppa gangnam girl katanya...yg dinyanyikan dengan hyuna ...ahli kumpulan 4minute... comel...aku pun jadi tersuka...

tengok videoclip ni rasa mcm nak gi korea lak...dh la airasia baru buka route dari jepun ke korea...kalau aku xamik tiket flight lagi...maunya dari jepun aku trus gi korea...hahah berangan...gi jepun pun rasa nk pengsan mengumpul duit...bercakap pasal jepun....aduyai pening aku...banyaknya nk kena kluar duit ni...setakat ni aku kira utk tiket2 n hotel2 dah masuk 10 ribu dah ni...mampuih...tapi sbb inilah impian aku...bertabah la mengumpul duit...

pernah tak korang ada perasaan membuak-buak rasa nk menulis kat blog tapi tak tau nk tulis pasal apa... itula perasaan aku sekarang...patut tajuk entry kali ni adalah...entry yang tiada tujuan...tapi sbb nak menaikkan rating pembaca blog aku...saja aku tumpang glam oppa ganam tu...atleast bila org search...terjumpa blog aku...pastu terbaca....meningkatla jumlah pembaca...hahaha...poyo.....

so sbbkan tak ada arah tuju....masa search gambar dlm phone tadi...aku nampak gambar mknan sedap2 yang patut diletak dlm blog untuk mencantikkan rupa paras blog aku ini...ni makanan yang ada kat secret recipe ...kitaorg buat makan2 hr tu...event mkn2 tu x penting pun untuk diceritakan dlm blog ni...tp makanan ni nampak sungguh menyelerakan....


namanya aku tak ingat...aiskrim with mr M&m kot...belasah je la...yg bawah tu...banana split....nampak sedap kan....

yang bawah ni plak sunday kot...aduyai di waktu tengah hari ni lapar lak aku rasa tengok aiskrim2 ni


itu baru part dessert nya...jom kita tengok makan2 yang mengemukkan pula


yang atas tu ialah grilled mushroom chicken...patut jagung tu tukar dengan mashed potato baru sedap... yang bawah ni plak stewed aussie beef steak....huh...boleh pening makan... 


yang ni plak adalah makanan termahal yang dijual kat sini...30hinggit satu pinggan ... kalau aku makan maunya termuntah ni...nama dia irish lamb shank..


yang ni plak makanan paling biasa skali...iaitu noodle in tomyam soup...nampak tak menarik kan


yang ni plak nampak sedap...n memang sedap pun...sbb ada cheese...tapi tak leh makan banyak nanti rasa muak.... namanya chicken parmigiana



itu jela gambar makanan yang aku ada...cukupla pengubat rasa lapar di masa tengah hari ni...aku sebenarnya tengah tak ada kerja ni...aku boring betul kalau datang keja tapi xde benda nak buat...bosan rasanya... rasa macam makan gaji buta pun ada...projek aku sebenarnya banyak lagi yang tak siap...tapi masalahnya part aku semua siap...tunggu part org lain ni yg boring ni...lembab...nk marah...anak org...nanti sedih pulak...kata aku ni garang suka marah2...so terpaksala aku tunggu diaorg siapkan part diaorg...yg penting keje aku siap... 

itula sebabnya tercetusnya entry hari ini...disebabkan kebosanan aku xada keje nak buat.... setakat ini dulu la ... aku try la korek2 mana2 lg keje x siap...dk pun aku tolong siapkan keje org lain...xdela bosan sangat.... da...



Sunday, October 21, 2012

Gold Coast Morib

Entry kali ni aku nak citer pasal percutian keluarga aku ke Gold Coast ....jangan salah sangka bukan Gold Coast Australia tetapi Gold Coast Morib (GCM) je...hahaha...tu je yg mampu...mesti ramai orang x taukan kewujudan GCM ni...aku pun xtau sampaila ada kawan aku post kat fb groupon ada buat offer...murah je so aku pun beli la....


harga sebenarnya RM644 tapi aku dapat beli dengan harga RM188...siap ada breakfast, dinner, masuk theme park, naik ATV...n bilik studio suite with jakuzi...mcm menarik je kan...so aku pun booking la bilik 21/9/2012 hari jumaat...lepas sembahyang jumaat baru gerak dari rumah...maklumla dekat je kan...actually dari rumah aku xla jauh sgt dlm 60km...tapi sejam jugak la perjalanan sebab lalu kampung-kampung, pekan banting...dan ceruk2...saje menambah...jalannya ok je..


akhirnya sampai juga la tempat yg dituju...first impression...aduh keciwanya aku...ni apartment bukannya resort...aku ingat mcm gold coast sepang...ada resort tepi laut...aku ngan en hb duk bantai gelak...gold coast la sangat...tu pun sib baik aku xpernah gi gold coast australia...kalau dk maunya kitaorg gelak guling2..


samapi je trus check inn...kawasan dalam hotelnya nampak okla....check in ok...xyah bayar apa2 extra charge...so dia bg kunci...aduyai...satu lagi bala...jauh gila...dia macam rumah flat la...ada koridor panjang...wing sana..wing sini...jenuh mencari bilik...akhinya sampai juga


buka je pintu...waaa...besarnya bilik...



paling best toiletnya...


siap ada jakuzi...bagus2..



adik fahri nampak je jakuzi tu...trus dia angkat baju...nk suh bukak...xsabar dia nk mandi...so berendah la kitaorg 4 beranak dlm kolam tu...mmg terbaik la...perak pun ada...maklumla org kampung...xpernah gi spa... hahahaha


pas puas berendam...fiesya lak tak sabar dh nk gi main kolam kat theme parknya...dia siap bawak pelampung tu...pakaila baju mandi minnie mousenya...adik lak x ada baju mandi...pakai je la rompers masa baby2 dulu....

ingat nk bawak tepon tapi x boleh la takut lencun lak dalam kolam nanti...so amik gambar dari atas je


pastu sbb dalam voucher tu ada kupon untuk naik ATV for 5 minit...ATV tu kat tepi pantai...kitaorg konpius gak...ada ke pantai kat sini...tanya org keje kat situ rupanya ada pantai kat belakang tu....cantik juga...cuma xblh mandi sbb air tak bersih....cantik gak pemandangan kat sini...esok nk amik gambar... pastu dapatla ayah n fiesya naik ATV...best gak nampak....suka fiesya...sian adik ngan ibu... dapat tengok je...hehehe... yela 5 minit je...xsempat nak naik pun.....ATV tu yang motor tayar besar tu...kalau xtau gi google..

pas naik ATV tu kitaorg pun masuk theme park... harga theme park tu RM35 untuk dewasa untuk 2 hari dan RM20 untuk kanak2 for 2 days... kanak2 dia tak ikut umur kena ukur tinggi...dan fiesya kena bayar... adik free la....pastu dengan seronoknya kitaorg main...fiesya takut2...dia xsuka air sangat rasa....lebih mengeruhkan keadaan dia jatuh dlm kolam...kolam tu cetek je tapi sbb air masuk idung tu yg dia jadi ketakutan lebih tu...dia kan drama queen.... hahaha... adik fahri ok...siap sejuk menggeletar... ibu n ayah mula2 malu2... terasa nak sangat naik gelongsor biru tu...mcm fun je... memula en hb suh aku naik... pas naik best gila...dh la sluar aku pakai licin so mmg gelongsor laju gila... pastu en hb lak naik...pastu kitaorg take turn naik...memang best la



pastu fiesya ajak balik dh...budak ni mmg xsuka mandi kolam la...dia lagi suka gi disneyland... kitaorg pun nk blk bilik....malangnya...kunci bilik yg en hb letak dalam poket hilang la pulak....dengan basah2 ni aku gi kat reception nk minta kad baru...kena bayar rm10... aduyai...hotel lain siap blh minta kad 2-3 keping... kedekut gila...so tambahla lg  perbelanjaan rm10....

pastu masuk bilik...repeat mandi jakuzi...lama gak la sekeluarga duk berendam sampai kecut semuanya...pas magrib kitaorg turun dinner...bestkan dinner pun disediakan...dinner dia buat kat open space...ada bumbung la...ramai gila...rasa mcm mkn kenduri pun ada...tapi makanannya ok la...not bad..


memula ok...kitaorg je satu meja...pastu datang sorang cina ni..tanya ada org dk...en hb katala x dk... boleh duduk...skali terkujat aku..ramai kengkawan dia....penuh meja...siap aku kena amik kerusi extra kat meja lain lak...


yang bestnya tempat makan tu dekat dengan laut...siap en hb minum kopi dekat tembok pantai... pakai baju disneyland hongkong tu...kengkonon duk kat gold coast autralia la tu...


budak2 dapat main pasir pantai...best2..

angin pun sepoi-sepoi bahasa...memang terbaik la...aku pun pakai baju disneyland hong kong gak...hahaha berangan...


pas jenjalan di pantai...kitaorg berehat-rehat di lobi hotel


Bersunggun Fahri irsyad duk amik gambar...terror sangat dh la tu...abih semua gambar dia amik...


ayah keletihan....katil kat bilik punyala best...blh lak duk baring kat lobby.


Fiesya dah pandai bergambar skarang ni...senyum macam budak besar je


Tah apa la dua beradik tu duk sembang...masing-masing dengan tepon kat tangan...


Pastu kitaorg pun balik bilik...dh letih sangat dah...tapi sempat lagi merepeat mandi jakuzi... adik la...sampai je bilik trus masuk bilik air nak mandi....memang spesis jakun.... hehehe... then abihla citer untuk hari pertama ni......

sambung lak hari kedua... pas bangun subuh tu...ceee..en hb ckp...jom joging kat pantai...aku pun kejut anak2 bangun...semua xyah mandi...jom gi pantai...

Fiesya yang tak abih-abih nak dukung adik dia...dah terror la skarang ...blh dukung adik...


Gambar kegemaran aku....hehehe..pantai ni air surut...so buruk la...ada selut2...mmg xsesuai untuk mandi...sib baik anak2 aku mmg xsuka mandi laut...


Yang mcm chalet tu sebenarnya tempat makan...dibuka waktu malam je...so sesiapa yg nk beromantik2 blh la gi makan2 kat situ...harga xtau la mahal ke murah..






Pastu tu kitaorg gi breakfast...tempat yg sama mcm semlm...ok gak breakfast dia..banyak pilihan...nk kampung style...western stlye....mamak style...semua ada...memang berbaloi la... pas makan kitaorg naik bilik...n masa untuk mandi manda di theme park lagi... 

kitaorg naik gelongsor...fiesya pun naik...tapi cuak gila muka dia...penakut betul la...pas balik bilik repeat jakuzi...pastu fahri irsyad keletihan...tdo sampai berdengkur


then masa untuk check out....sebelum balik sempatla bergambar-gambar kat theme park tu....


gelongsor ni xnaik pun...heheh takut...mcm gayat je...




Fiesya nak tunjuk gelongsor atas ngan bawah ni dia naik...hebat...




Kesimpulannya...okla...gold coast morib ni...tidak mengecewakan...bolehla bila2 nk datang lagi...tapi baru2 ni groupun buat promotion harga dh naik...maybe sbb dh dapat sambutan ramai...

k tu je...cuti-cuti malaysia...next...nk gi legoland..ntah bila...

xoxo


Wednesday, October 10, 2012

Happy Birthday Fiesya Irdina

Happy Birthday To You
Happy Birthday To You
Happy Birthday To my beautiful princess
Fiesya Irdina
Happy Birthday to you


6 Oktober 2008, empat tahun lepas, hidup aku dan en hubby lebih bahagia sebab lahirnya baby girl yang comel...ingat lagi proses nak pilih nama...nama Fiesya aku yg pilih sebab tiru nama kat majalah pama ....Irdina en hb yang pilih...4 tahun lepas..rasa kejap je masa berlalu...skarang fiesya dah 4 tahun... dh pergi school...

besday2 yang lepas aku xpernah buat besday party pun sebab tak tau nak ajak siapa...kalau ajak kengkawan aku...anak2 diaorg bukan fiesya kenal pun so buat apa kan...this year sebab dia dah masuk taska..dah ada kengkawan tu yg aku  decide nak buat small celebration at her school...

memula ingat nak beli semua...aku pun dh jumpa satu site kat FB Wan's Party shop...dh order bagai..okla..kos pun xla mahal sangat..so kalau ada sesiapa nk buat besday party boleh try fb kakak ni..


pastu aku ckp kat kakak tu aku nak design sendiri...aku pun search internet...ada satu site ni http://order.uprintinvitations.com/?CorporateID=  kat sini korang boleh pilih gambar dan design sendiri semua benda.. masukkan nama, gambar semua dan akan siap terus ikut design yang nak..


hasilnya adalah seperti berikut 


cuma sebab website ni actually jual design ni...so akan ada perkataan sample tu... so gunakan kreativiti sendiri untuk buangkan perkataan sample tu...kalau org IT maybe boleh guna adobe illustrator (AI)..kejap je boleh buang...tapi kalau xreti sangat guna ja paint...susah sikit tapi okla...

bila dah design2 tu aku terfikir...rasa macam nak buat sendiri je semua benda...yela..kalau org susahkan nak spent lebih kurang rm300 untuk party pack tu memang susah payahla kan...so kalau dpt spent 300 utk beday anak mungkin rasa puas hati ...tapi mcm aku yg xla kaya tapi senang la...utk spent 300 tu bukan la big deal sangat...so aku xrasa puas hatikan...xrasa hard work to make fiesya happy...yela bayar je kat kakak tu semua dh siap...mcm rasa xpuas hati la...tula mak kan...kalau ayah...senang...bayar je la..xyah susah2... aku xnk...saje nak susahkan diri...baru rasa puas hati...so aku pun buat la party pack sendiri....

memula aku buat cokelat wrapper...amik design kat website tadi..then buang perkataan sample tu..adjust skit gambar bagi cantik...then print color n potong ikut ukuran coklat...aku buat size 3.5 X 5 inc


yang letihnya ialah proses memotong...then beli coklat biasa2...dalam satu balang tu RM12 hinggit je...buang covernya n tukar dengan cover baru...letak double tape...kalau nak beli coklet cadbury pun boleh..ukur ikut kesesuaian coklat tu


dan hasilnya...memang cantik dan memuaskan hati...hati aku la...hati orang lain xtau la....


next ialah membuat sticker untuk sumi...yang ni gambarnya aku cari kat google image je...pastu tuliskan je kat dalam gambar tu...buat size kecik je yang sesuai dengan kepala sumi tu...

beli kertas sticker (kat mydin ada jual) then print...sumi tu beli yg atasnya kosong...xyah tulis2...sebungkus sumi tu dalam rm1.50 je ada dalam 20 biji sumi...so aku beli 5 pack sbb nk buat utk 50 orang n nk bg sorang 2 biji...


next adalah proses membuat paper bag... yang ni mencabar sikit...mula2 kena design...template aku dapat dari satu blog ni...tapi aku lupa nak save url dia...paper bag ni berapa kali aku buat pastu tunjuk kat fiesya..kena reject sbb dia nk gambar dia ngan minnie mouse kat dalam tu...so akhirnya inilah hasilnya...

pastu print pada kertas A3...kalau print kertas A4 dpt beg kecik....kalau nk bg lg besar print pada kertas lagi besar...saiz apa aku tau sbb aku buat A3 je.....yang peritnya adalah proses memotong...letih aku rasa...sib baik la en hb membantu...tolong potong skit2...


lepas potong lipat ikut garisan...letak doube tape kat dalam kat tapak supaya x terjatuh bila letak barang... ada beberapa perkara yang perlu dibaiki pada paper bag aku ni...patut kat tapak tu aku letak kertad kad board tebal skit kat dalam so boleh menampung berat barang...lagi satu tempat pemegangnya...sbb tu kertas..jadi senang koyak...tambah2 budak2 kan...tarik kuat skit koyak...so patutnya aku buang tempat pemegang tu..aku tebuk lubang letak riben jadi tempat pemegang...hemmmm...akan dicuba next time


seterusnya aku buat buku color...hehehe...xdk keja ke apa aku ni ha....design buku color tu aku amik kat website atas tu...


pastu gambar2 untuk letak dalam buku color tu aku amik kat http://www.coloring-book.info/coloring/coloring_page.php?id=145. then guna publisher untuk arrange dalam bentuk buku... aku print gambar2 tu satu set then selebihnya aku photostat ja... cuma kat tengah tu aku letak gambar minnie yang ada color...kalau nk lg best print atas kertas sticker...then susun2...klip kat tengah...sib baik kat opis aku ada mesin utk stapler kat tengah mcm buku tu...kalau dk...mmmm mcm mana yea nk buat??? entah... then aku gulung buku tu ikat dengan riben sbb kalau dk tak muat masuk paper bag tu...


next adalah proses membuat topi plak...makesure print pada kertas A3 baru muat kepala...pastu beli tali ikat topi tu...kena beli kat kedai jahit...puas aku mencari...rupa2nya ada jual kat kedai benang dkt umah aku...cuma topi tu aku agak keciwa...sepatutnya aku tebuk lubang ikat topi tu tapi aku letak selotape je...mana test kat anak2 ok...tapi masa hari kejadian...budak2 xblh pakai sbb tali tu tercabut...so kesimpulannya topi yg gagal...


setelah bertungkus lumus selama 2 minggu..akhirnya siapla party pack fiesya...aku letak biskut apollo, keropok tam2, sumi n cekelat...ingat nak tampak sticker kat apollo ngan tam2...tp xsempat dh nk buat...ni pun banyak keje opis aku tergendala...siap hampir terkantoi dgn boss besar...hehehe...sesekali membuat urusan peribadi di tempat kerja.....



next part adalah kek...kalau ikutkan kek pun aku nk buat sendiri...tp sbb kalau aku buat maunya kek jadi taik lembu...hahahah...so aku tempah dengan kawan opis...choclate cup cake untuk semua budak...


sbb kawan2...kawan aku letak harga rm2 sebiji...so semuanya rm100 la untuk cup cake mickey n minnie mouse...


untuk kek birthdaynya aku cari gambar kat internet suh kawan aku buat...cantik...kosnya RM80


Keknya red valvet...telinga tu biskut salut cokelat...sedap


untuk makanan petang tu aku order dari jiran kawan aku...nk buat bihun mcm biasa sangat so aku suh buat makaroni goreng...tapi ni pun agak keciwa sikit sebab pedas...aku dh ckp utk budak2 tapi pedas juga...sian budak2...mkn sikit je...


selain itu aku order apam polka dot 100 biji...so kos makaroni n apam adalah rm100


untuk air aku beli 50 biji solivite...senang...xyah bancuh2...budak2 pun suka


so sampaila pada hari kejadian...5/10/2012 kul 3.30 petang di Alam ria Kids... seronok sangat tengok fiesya happy...berbaloi penat lelah aku...suka dia...ajak adik sekali...adik terpinga-pinga...pelik dia apasal iu ada kat school...kids really enjoy...suka sangat rasa...fiesya senyum je...thanks a lot to the ticer dan fiesya's friend... walaupun just a small celebration but i can see how much she love it....love u so much fiesya irdina...










HAPPY 4TH BIRTHDAY FIESYA IRDINA