Wednesday, October 10, 2012

Happy Birthday Fiesya Irdina

Happy Birthday To You
Happy Birthday To You
Happy Birthday To my beautiful princess
Fiesya Irdina
Happy Birthday to you


6 Oktober 2008, empat tahun lepas, hidup aku dan en hubby lebih bahagia sebab lahirnya baby girl yang comel...ingat lagi proses nak pilih nama...nama Fiesya aku yg pilih sebab tiru nama kat majalah pama ....Irdina en hb yang pilih...4 tahun lepas..rasa kejap je masa berlalu...skarang fiesya dah 4 tahun... dh pergi school...

besday2 yang lepas aku xpernah buat besday party pun sebab tak tau nak ajak siapa...kalau ajak kengkawan aku...anak2 diaorg bukan fiesya kenal pun so buat apa kan...this year sebab dia dah masuk taska..dah ada kengkawan tu yg aku  decide nak buat small celebration at her school...

memula ingat nak beli semua...aku pun dh jumpa satu site kat FB Wan's Party shop...dh order bagai..okla..kos pun xla mahal sangat..so kalau ada sesiapa nk buat besday party boleh try fb kakak ni..


pastu aku ckp kat kakak tu aku nak design sendiri...aku pun search internet...ada satu site ni http://order.uprintinvitations.com/?CorporateID=  kat sini korang boleh pilih gambar dan design sendiri semua benda.. masukkan nama, gambar semua dan akan siap terus ikut design yang nak..


hasilnya adalah seperti berikut 


cuma sebab website ni actually jual design ni...so akan ada perkataan sample tu... so gunakan kreativiti sendiri untuk buangkan perkataan sample tu...kalau org IT maybe boleh guna adobe illustrator (AI)..kejap je boleh buang...tapi kalau xreti sangat guna ja paint...susah sikit tapi okla...

bila dah design2 tu aku terfikir...rasa macam nak buat sendiri je semua benda...yela..kalau org susahkan nak spent lebih kurang rm300 untuk party pack tu memang susah payahla kan...so kalau dpt spent 300 utk beday anak mungkin rasa puas hati ...tapi mcm aku yg xla kaya tapi senang la...utk spent 300 tu bukan la big deal sangat...so aku xrasa puas hatikan...xrasa hard work to make fiesya happy...yela bayar je kat kakak tu semua dh siap...mcm rasa xpuas hati la...tula mak kan...kalau ayah...senang...bayar je la..xyah susah2... aku xnk...saje nak susahkan diri...baru rasa puas hati...so aku pun buat la party pack sendiri....

memula aku buat cokelat wrapper...amik design kat website tadi..then buang perkataan sample tu..adjust skit gambar bagi cantik...then print color n potong ikut ukuran coklat...aku buat size 3.5 X 5 inc


yang letihnya ialah proses memotong...then beli coklat biasa2...dalam satu balang tu RM12 hinggit je...buang covernya n tukar dengan cover baru...letak double tape...kalau nak beli coklet cadbury pun boleh..ukur ikut kesesuaian coklat tu


dan hasilnya...memang cantik dan memuaskan hati...hati aku la...hati orang lain xtau la....


next ialah membuat sticker untuk sumi...yang ni gambarnya aku cari kat google image je...pastu tuliskan je kat dalam gambar tu...buat size kecik je yang sesuai dengan kepala sumi tu...

beli kertas sticker (kat mydin ada jual) then print...sumi tu beli yg atasnya kosong...xyah tulis2...sebungkus sumi tu dalam rm1.50 je ada dalam 20 biji sumi...so aku beli 5 pack sbb nk buat utk 50 orang n nk bg sorang 2 biji...


next adalah proses membuat paper bag... yang ni mencabar sikit...mula2 kena design...template aku dapat dari satu blog ni...tapi aku lupa nak save url dia...paper bag ni berapa kali aku buat pastu tunjuk kat fiesya..kena reject sbb dia nk gambar dia ngan minnie mouse kat dalam tu...so akhirnya inilah hasilnya...

pastu print pada kertas A3...kalau print kertas A4 dpt beg kecik....kalau nk bg lg besar print pada kertas lagi besar...saiz apa aku tau sbb aku buat A3 je.....yang peritnya adalah proses memotong...letih aku rasa...sib baik la en hb membantu...tolong potong skit2...


lepas potong lipat ikut garisan...letak doube tape kat dalam kat tapak supaya x terjatuh bila letak barang... ada beberapa perkara yang perlu dibaiki pada paper bag aku ni...patut kat tapak tu aku letak kertad kad board tebal skit kat dalam so boleh menampung berat barang...lagi satu tempat pemegangnya...sbb tu kertas..jadi senang koyak...tambah2 budak2 kan...tarik kuat skit koyak...so patutnya aku buang tempat pemegang tu..aku tebuk lubang letak riben jadi tempat pemegang...hemmmm...akan dicuba next time


seterusnya aku buat buku color...hehehe...xdk keja ke apa aku ni ha....design buku color tu aku amik kat website atas tu...


pastu gambar2 untuk letak dalam buku color tu aku amik kat http://www.coloring-book.info/coloring/coloring_page.php?id=145. then guna publisher untuk arrange dalam bentuk buku... aku print gambar2 tu satu set then selebihnya aku photostat ja... cuma kat tengah tu aku letak gambar minnie yang ada color...kalau nk lg best print atas kertas sticker...then susun2...klip kat tengah...sib baik kat opis aku ada mesin utk stapler kat tengah mcm buku tu...kalau dk...mmmm mcm mana yea nk buat??? entah... then aku gulung buku tu ikat dengan riben sbb kalau dk tak muat masuk paper bag tu...


next adalah proses membuat topi plak...makesure print pada kertas A3 baru muat kepala...pastu beli tali ikat topi tu...kena beli kat kedai jahit...puas aku mencari...rupa2nya ada jual kat kedai benang dkt umah aku...cuma topi tu aku agak keciwa...sepatutnya aku tebuk lubang ikat topi tu tapi aku letak selotape je...mana test kat anak2 ok...tapi masa hari kejadian...budak2 xblh pakai sbb tali tu tercabut...so kesimpulannya topi yg gagal...


setelah bertungkus lumus selama 2 minggu..akhirnya siapla party pack fiesya...aku letak biskut apollo, keropok tam2, sumi n cekelat...ingat nak tampak sticker kat apollo ngan tam2...tp xsempat dh nk buat...ni pun banyak keje opis aku tergendala...siap hampir terkantoi dgn boss besar...hehehe...sesekali membuat urusan peribadi di tempat kerja.....



next part adalah kek...kalau ikutkan kek pun aku nk buat sendiri...tp sbb kalau aku buat maunya kek jadi taik lembu...hahahah...so aku tempah dengan kawan opis...choclate cup cake untuk semua budak...


sbb kawan2...kawan aku letak harga rm2 sebiji...so semuanya rm100 la untuk cup cake mickey n minnie mouse...


untuk kek birthdaynya aku cari gambar kat internet suh kawan aku buat...cantik...kosnya RM80


Keknya red valvet...telinga tu biskut salut cokelat...sedap


untuk makanan petang tu aku order dari jiran kawan aku...nk buat bihun mcm biasa sangat so aku suh buat makaroni goreng...tapi ni pun agak keciwa sikit sebab pedas...aku dh ckp utk budak2 tapi pedas juga...sian budak2...mkn sikit je...


selain itu aku order apam polka dot 100 biji...so kos makaroni n apam adalah rm100


untuk air aku beli 50 biji solivite...senang...xyah bancuh2...budak2 pun suka


so sampaila pada hari kejadian...5/10/2012 kul 3.30 petang di Alam ria Kids... seronok sangat tengok fiesya happy...berbaloi penat lelah aku...suka dia...ajak adik sekali...adik terpinga-pinga...pelik dia apasal iu ada kat school...kids really enjoy...suka sangat rasa...fiesya senyum je...thanks a lot to the ticer dan fiesya's friend... walaupun just a small celebration but i can see how much she love it....love u so much fiesya irdina...










HAPPY 4TH BIRTHDAY FIESYA IRDINA