Thursday, November 29, 2012

Hello Kitty Town & Little Big Club

Di suatu hari Rabu kul 9.00 malam... tepi2..ibu nak tengok citer zizan...hehehe...jejak zizan ke jepun... memandangkan aku nk gi jepun skit lagi nanti...so aku memang tak pernah miss citer Jejak Zizan Ke Jepun dengan Air Asia tu...suatu malam tu aku tengok...dan fiesya pun tgk sama la... tetiba...zizan ni gi Hello Kitty Town Kat tokyo...wa...Jepun ada Hello kitty town ke...dan mulai dari saat itu la fiesya akan cakap...fiesya nak gi Hello Kitty (HK) Town...okla...aku ni xla minat sangat dengan HK ni...tapi sebab fiesya x abih2 duk cakap...so terpaksala aku masukkan dalam agenda lawatan ke Jepun nanti... tapi jenuh aku duk adjust...x muat dah...bila search kat Internet...jauh jugak HK tu dengan tokyo... alamak...buang masa la pulak...



semasa aku men search di pakcik google...tetiba aku jumpa website yang kata HK town akan dibuka di Nusajaya Johor...biar betul...aku pun buat research yang lebih mendalam...memang x ada gambar kepastian mengenai perkara ini...dan tanpa membuang masa aku email kepada enquiry projek iskandar... dan jawapannya ya...HK town akan dibuka pada akhir Oktober 2012... menarik...dan beberapa lama kemudian wujud la website ini...http://www.playtime.com.my/ 



dan tanpa membuang masa aku pun membeli tiket secara online dan nak pergi pada 14/11/2012...selepas pergi legoland...beberapa info mengenai HK town ni... koordinate GPS N 1 25.027 E 103 39.409. lebih kurang 10 minit perjalanan dari legoland... kalau dah sampai LL tu akan nampak board HK Town ni sepanjang jalan nak kesana... 

Opening Hour



Ticket Price


tiket boleh dibeli secara online...harganya sama je cuma mudah la...just print tiket tu then xyah beratur kat kaunter dah...kalau tengok kat atas tu ada dua kan satu Hello Kitty Town dan satu lagi Little Big Club... actually dua2 tu dalam satu bangunan...dia bangunan 4 tingkat...kat aras 1 HK town dan aras 2&3 Little Big Club (LBC)... so better amik 2 park pass...kalau tak macam sia2 je la...

so pada hari yang dinantikan...sampai la kami ke situ....tempat tu ada banyak bangunan tapi x siap lagi...ada construction site sana-sini...cuma diaorg bukak bangunan untuk HK town ni je...bangunan 4 tingkat tu xla besar pun...ia adalah indoor park so tak yah risau la tak kena hujan atau panas...ia dalam bangunan tertutup... masa kitaorg sampai xramai org pun...so xyah beratur apa pun ...kat aras G ada kaunter tiket dan ada suvinear shop....mcm biasala kan...dan ada cafe..


sampai tu terus naik aras 1... kat situ la HK town...masuk je nampak HK dengan daniel (BF HK nama daniel...aku pun baru tau)..tgk sesi amik gambar...so kitaorg pun apa lagi melompat la...org pun x ramai sesuai sangat la...


suasana dalam tu memang menarikla...nampak sangat comel...fiesya & Fahri nampak excited la...semua benda comel2 je...dinding pun di cat supaya nampak menarik.... pastu ada mainan naik cawan...naik...jangan tak naik...


Pastu kitaorg pergi kat dressing...konsep dia buat macam ada bilik2 untuk aktiviti...ada aktiviti cat kuku...ada buat rantai...ada buat kek...sangat2 sesuai untuk budak perempuan dalam umur 4 hingga 8 tahun kot... kalau kecik sangat dia tak faham lagi...kalau besar sangat pun macam dah tak sesuai... kat bilik dressing ni kita boleh pakai baju character HK...tapi aku pun x kenal sangat...aku belasah je la...pastu diaorg akan tangkap gambar la


pastu korang pernah tengok rumah HK tak...ini la rumahnya...cantik...sangat comel...sikat dengan cebok mandi dia paling aku suka...tapi xdk pulak jual kat kedai bawah tu....


Lepas tu ada HK parade...kecik je la parade dia...buat kat depan stage tu je...xyah la harap parade macam disneyland...tempat pun kecik je...dapat la tgk diaorg menari dan berjoget2....comel la...pastu dapat salam2 dengan HK


Pastu diaorg akan panggil budak menari bersama...bagus fiesya skrang...ajak je dia ikut sama...


Lepas tu petang ada lagi show HK ni....dh salin baju dah....diaorg nyanyi2 lak...



 ni toilet dia...pintu toilet pun cantikkan...ni boleh buat pintu bilik ni..


Pastu ada satu aktivitinya macam treasure hunt...kengkonon daniel dgn HK kena tangkap so kita kena cari clue macam mana nk lepaskan diaorg...kalau berjaya akan dapat sijil... hehe bersungguh aku mencarik dan jawapannya adalah magic....so dapatla cert... cert bodo je...xbest pun


sebenarnya nk masuk sini...perkara pertama yang perlu diketahui adalah jadual aktiviti....kalau kita tau senang la...tau kul berapa nak main...kul berapa nak tengok show...so xla kelam kabut..


ok dah la HK nya...next citer pasal Little Big Club (LBC) pulak...dia ada kat aras 2...naik je escalator sampai la...


Paling penting jangan lupa jadual aktiviti.... aku tulis kat sini macam bagus je ikut aturan...sebenarnya pada masa kejadian...aku xdk list aktiviti...turun naik turun naik la...ada show kat HK...turun...pastu ada show kat LBC...naik balik...tah apa2...



Korang pernah tengok chanel Disney Junior tak?? kalau x pernah tak payah la datang sini...ini memang tempat character dlm DJr tu....ada Pingu, angelina, thomas dan yang paling penting BARNEY... si fahri irsyad tu sekarang dah tak minat pororo...dia minat barney pulak...gi mana pun bawak barney dia... tu yg aku nk gi sangat sini...nak tengok reaction dia bila tengok barney live...nampak tu ada barney besar dan adik akan bawak barney kecik dia kemana-mana...


Pastu ada show barney...ok jugak la...barney duk nyanyi2 dengan mamat sorang tu...ada lagu Mr sun..sun ..mr golden sun ..please shine down on me.... lagu kegemaran adik


Bersungguh la budak dua org ni menonton....


Ni kawasan rumah barney...ada tempat permainan...okla...best jugak la...kita tak la penat sangat...suh je budak2 tu gi main....kita boleh berehat duduk2 dulu...


Untuk anak2 yang gegirl....sini memang best...ada dancing with Angelina Ballerina... siap dapat pakai ballet skirt pastu cekak mouse tu then tongkat sakti....pastu naik pentas menari sama dengan angelina.... suka fiesya...


Pastu tingkat atas...tingkat 3 ada tempat thomas...kat sini ada tempat makan...kitaorg makan set ayam macam kat kenny roges tu untuk 2 orang RM60... tapi okla sedap la...siap air semua...murah skit pada makan kat TGI Friday...pastu atas tu ada banyak lagi mainan...ada heli..train thomas...ada bumper car...tah apa lagi tah ...x ingat....tapi semuanya boleh naik sampai ke budak kecik kecuali bumper car la...ada had tinggi....


Kalau korang nampak pakcik ni...kat belakang dia ada playground...masuk tau...sangat best...dia playground untuk kita dan anak2....kita pun boleh main sama...dia macam melalui rintangan bagai...pastu naik gelongsor...panjat2...memang letih la...tapi kalau yang berbadan besar dan cepat semput tu xyah la.... aku pun dah nk penat ...tapi best...


Ni salah satu cabaran kat dalam playground tu...dan kena merangkak sepanjang masa...xboleh berdiri...susah la aku nk terang...kena experience sendiri baru best... 


kitaorg duk situ kira sampai petang la...dan jangan risau surau ada disediakan kat aras G...kena keluar dari situ menghala ke lobby bangunan...masa keluar tu hujan lebat sangat...tapi sebab duduk dalam bangunan so tak kisah la...bukan basah pun... sebelum balik jangan lupa singgah kat kedai kat bawah tu...beli la apa2 suvinear yang sangat mahal harganya...kitaorg x beli apa pun sbb masa tu anak2 dh tdo...so selamat...

kesimpulannya...okla tempat ni....sangat sesuai bawak budak2 sbb tempat tertutup....tak kena hujan/panas... mainan pun banyak...kita pun xletih sangat...boleh je lepaskan bebudak untuk main... yang penting check jadual show...sbb biasanya masa show diaorg akan tutup aktiviti lain...jadi kalau dh beratur panjang tetiba diaorg tutup sbb suh gi tengok show...buang masa la kan....okla...it's a nice place...if you have kids... it's a must visit place....yang penting...gi jepun nanti tak yah gi hello kitty town dah...yea....


Tuesday, November 27, 2012

Legoland Malaysia

Yea...aku ada banyak citer nak cerita sbb aku baru je balik dari bercuti...aku gi bercuti 4 hari (13-16 Nov 2012) so 4 entry blog dah ada....cuma malangnya sekarang ni tahap kerajinan aku x la membuak-buak sangat disamping kerja yg ada beberapa kangkang kera nk disiapkan...so pelan-pelan kayuh la...

kali ini aku nak citer pasal pengembaraan fantastic 4 ke dunia theme park ...minggu lepas ada cuti deepavali hari selasa...pastu maal hijrah hari khamis...so aku n en hb amik cuti rabu n jumaat...dapat satu minggu..kerja isnin je... so hari pertama cuti iaitu pada hari deepavali...kitaorg berangkat kul 6.15 pagi ke johor...kononnya nk sampai awal ke johor sblm legoland (LL) buka sbb takut ramai org... ingat nk kluar kul 4pagi pastu subuh kat RnR... punyala awal bangun...kul 3pagi dh bangun...pastu blh lak duk tgk tv...hujan plak tu...rasa susah pulak nak singgah2...so akhirnya kitaorg amik keputusan utk kluar lepas subuh...anak2 angkat je masuk keta...x kejut bangun...

pastu dlm kul 9 sampai kat RnR machap...baru berenti makan n bagi mandi anak2....pastu sambung perjalanan...kitaorg sampai kat LL dalam kul 10...masa tu pun kereta dh banyak...punyala panas cuaca...rasa nk pening...kalau nk drive tu ini koordinate utk set kat gps 1º 26' 14" N 103º 37' 2" E ... senang je nak cari....

pastu masa untuk beratur amik tiket...mak oiii...ramainya...tiket boleh gak dibeli secara online tapi sebab kitaorg ada kupon untuk budak free...so x boleh la nak amik online...kupun ni boleh diperolehi kat belakang kotak dutchlady...memandangkan anak2 aku mmg minum air tu je kat sekolah so belambak la kupon kami ada...so dapat la jimat...



kalau nak tiket masuk seperti berikut. kalau nk lagi murah beli online 7 hari sebelum tarikh nak pergi...


kesian ayah terpaksa beratur tengah panas...tapi okla...dlm setengah jam je beratur...tapi kalau nak buat annual pass memang masak la...lama dan panjang...maybe bagi orang yang kampungnya kat johor boleh buat annual pass...mcm kitaorg ni x sesuai kot...rasanya paling banyak pun setahun sekali je nak pergi pun... fiesya & fahri sabar je menunggu ayah beratur..


Akhirnya dapat juga tiket...dah la cuaca panas sangat masa tu...rasanya nak jalan2 pun xsemangat...confirm pening kepala ni...dah la adik punya stroller penutup dia rosak...memang teruk la...kesimpulannya jangan beli jenama yang tak tentu-tentu...sedangkan stroller fiesya tu lagi lama beli...brand anakku..elok je lagi...adik punya beli bulan 5 tahun lepas...dh rosak....kena beli yg baru ni sebelum gi next trip...

 

 masuk je lepas gate tu ...biasa la bergambar dulu...kat sini tak ada la maskot2 fairy tale... yang ada hanyala patung lego...masuk2 tu ada kedai...wa macam menarik je...tp en hb suh jalan dulu...nanti baru gi kedai...aku nampak dah depan kedai tu ada baju ujan tulis legoland... nak beli...nak beli...en hb kata nantila...jln dulu... huh... (: 
  

pastu mainan pertama...drive keta lego....untuk 5 tahun kebawah...beraturnya tak la panjang sangat okla... so fiesya boleh la naik... suka dia...pandai dia bawak...kena tekan padel pastu keta tu jalan...comel je ...


adik tak boleh naik sebab tak cukup umur lagi....so bagi je la dia duduk kat keta kat luar tu...x jalan pun...bagus gak dia buat macam tu...so budak2 kecik yang tak boleh naik kat dalam tu bolehla naik keta tak berjalan kat luar tu...


Tengah-tengah cuaca yang sangat panas tu...tetiba hujan turun dengan lebatnya...sempatla bergambar kat patung lego tu...pastu tetiba hujan...sib baik bawak payung...tapi sbb hujan sangat lebat...payung tu pun x dapat melindung kami sefamily....


Sib baik la dekat situ ada macam dewan untuk show...patutnya show tu start kul 3.30 tapi sebab hujan...masa tu baru kul 2.30 diaorg buka dewan tu...so selamat la dari hujan...duduk dalam tu...sampai adik fahri tertdo....bukan letih sebab banyak main tapi sebab tadinya panas sangat...so kitaorg pun berehat la dlm dewan tu...ayah pun siap tertdo jap.... dalam dewan ini actually dia buat show...tapi seriously... xyah la tengok... x best langsung...ada la org2 putih duk buat lawak depan tu... memang x menarik...tapi sebab hujan kitaorg gagahkan gak la nengok...


Lepas kejap tu hujan pun berenti...sempat la kitaorg gi main heli pusing2...aku ngan fiesya je gi...en hb n adik masih dalam dewan tu...sbb hujan baru je benti so xramai la org...beratur pun x panjang...maybe sbb org masih duk berteduh kat mana2...


Pas main tu aku ngan fiesya gi kat dewan show tu balik...singgah la beli popcorn kat tepi tu... seriuosly... JANGAN BELI POPCORN kat sini...popcorn harga RM10...dh la letak dalam paperbag bodoh je...kalau kat USS tu mahal tapi bekas popcorn dia cantik.... k la...dh la rupa buruk...rasanya mak oiii... popcorn yang jual kat pasar malam 100 kali lagi sedap.... so xyah la compare dgn popcorn kat tgv ke gsc ke...memang jauh beza la rasanya...dh la macam hangus... makan je rasa nak terbatuk...adik fahri sampai rasa nk termuntah... so sila jangan beli popcorn ini...


Lepas tengok show yang membosankan tu .... kitaorg pun agak kelaparan...so gi kat food courtnya... food courtnya besar juga la... dan pilihan kami adalah nasi ayam....harga sepinggan adalah RM16.50 yea... dan rasanya...aduyai...walaupun aku ni xpandai masak...tapi nasi ayam aku 5 kali lebih sedap rasanya... tapi okla..anak2 makan... pasal makanan ni...aku ngan en hb tak kisah sangat...biarla mahal asalkan anak2 tak lapar...sbb bila lapar diaorg akan buat perangai...maybe ada parent yng tak akan makan dalam theme park sbb memang la harganya tak munasabah...tapi kesianla kat anak2... kalau rasa xnak beli makanan...bawak je dari rumah...sbb nak masuk LL diaorg x check pun bag... berkelah je kat dalam tu...xpe...


Lepas makan aku mandikan anak2...biar segar skit.... dia tak ada baby room special cuma ada toilet untuk family...so dalam tu bolehla nak mandikan anak kat sinki...pastu pakaikan baju... paling terbaik aku jumpa baby room kat mahkota parade melaka...memang terbaikla... dia panggil mother-baby room... sangat cantik...sangat selesa...ada bilik untuk menyusu...ada bilik untuk mandi..ada dapur untuk buat susu...siap dia sediakan space untuk budak2 main...so senang la...aku mandikan sorang...sorang lagi boleh duk main...sangat terbaik.... 5* aku bagi to baby room in Mahkota Parade Melaka...ok back to LL... pas siap anak2 kitaorg nak cari surau...tetiba hujan turun dengan lebatnya sekali lagi...berlari-larila kitaorg mencari tempat berteduh...kat sini aku nak complain sikit pasal signage ... ada tunjuk arah surau tapi aku cari tak ada...dh la dlm hujan kitaorg ke sana sini mencari....arah surau tu x betul.... pastu kitaorg terpaksa berteduh kejap kat tepi tempat mainan...pastu masa tu la en hb gi beli baju hujan...x boleh jadi ni...kena pakai baju hujan...yea...so en hb beli 2 baju dewasa 2 untuk budak...harga satu RM15 so empat RM60... ada la kenangan gi LL... pastu masing2 pakai baju hujan...so dengan bangganya kitaorg berjalan di dalam hujan... yea... akhirnya jumpa juga surau...Alhamdullilah...surau dia besar dan selesa...yela kita masih kat Malaysia...kalau x de surau memang kena complain dengan aku la... 


Depan surau tu ada playground...tepinya ada restoran pizza...pastu kat tepi-tepi tu ada banyak replika yang dibuat dari lego...


menarik jugala...masa tu hujan pun dah berenti...suka la budak2 ni... cantik dia buat... ada dinasour pastu ada bunyi kluar dari dinasour tu...menarik..


Kat sini ada playtown....bagi aku playtown ni memang terbaik...sebab ada bumbung...so xkisahla hujan ke panas ke boleh duduk sini...pastu ia direka memang sangat selamat dan selesa untuk budak2 main... yela bila parent dah letihkan bagi je anak2 main kat sini...kita boleh duduk2 rehat..


Dalam rumah2 kat playtown ni ada diletakkan lego...so budak2 boleh la main lego...suka hati adik...siap gaduh ngan budak girl mana tah berebut lego...anak aku ni memang kaki gaduh la


Dalam Playtown tu juga ada train...train ni untuk 4 tahun ke bawah je...memula ingat adik tak nak naik...tapi bila naik senyap je dia duduk...fiesya duk pegang dia...sangat2 comel...


Singa yang dibuat dari lego...penuh org amik gambar kat sini...aku pun sibuk jugak la


Gambar ni actually kat playground lain...tapi aku rasa menarik...memula adik naik keta tu...pastu ada anak mat salleh tu naik...gambar ke 3 tu nampak dh berlaku perebutan kuasa..dan akhirnya adik menangis dan turun mengadu kat aku...ceh...kata samseng...


ni antara tempat-tempat lain dalam LL tu... ada tempat untuk main lego..siap ada accond lagi... so siapa ala2 nak berehat boleh datang sini...


Ada la mainan2 lain ...tapi masa ni dah penat...dah petang pun...lagipun nak naik mainan ni ada had ketinggian... biasanya fiesya lepas tapi adik tak la...


Pastu ada dragon castle...masa ni hujan balik...tapi rintik2 je...so sebab kitaorg dah ada baju hujan...xkisahla hujan pun boleh redah...kat area castle ni ada papan gelongsor yang nampak macam menarik...tapi x sempat try sebab dah nak malam dh...


Bergambar dengan baju hujan...en hb je ala-ala macho...x nk pakai baju hujan dia..


Fiesya naik kuda kepang...bagus dia...x takut pun...semua benda dia nak naik...pastu naik wizard punya ride... ok je dia ...seronok...


Pastu sebelum pintu keluar ada miniature yang dibuat dari lego... sangat menarik...rugi kitaorg tak amik gambar ni masa siang...tapi masa malam pun cantik sebab ada lampu...sangat cantik... and something unik la... ada klcc, putrajaya, eye of malaysia...ada taj mahal, angkor wat...dan banyak lagi...sangat-sangat menarik... kalau masuk LL nak tengok ni dulu...sila start dengan kiri...kitaorg start ke kanan sebab tu malam baru sampai sini...


ok...abih la trip kitaorg di LL...before balik biasala kena beli tshirt as kenangan... kitaorg beli tshir LL.. mahal jugak la satu rm60 utk dewasa dan 40 untuk budak...so empat helai rm200... kalau kat luar negara mungkin x rasa sangat tapi sbb kat malaysia...aduyai mahalnya....tapi en hb kata baju ni kita pakai bila gi oversea... atleast kita boleh la promote LL...sebab kesimpulannya...it is a very good place to visit... and as Malaysian we should be proud coz we have an international theme park here...in Malaysia... people around the world who love theme park...macam kitaorg ni... surely will visit Legoland...it a good tourist attraction .. according to Wikipedia.. this is the list of legoland around the world


clearly Malaysia is the first in Asia....be proud of what we have and help promote it...and support it by maintaining the cleanest of the park every time we visit...  

PROUD TO BE MALAYSIAN