Tuesday, November 27, 2012

Legoland Malaysia

Yea...aku ada banyak citer nak cerita sbb aku baru je balik dari bercuti...aku gi bercuti 4 hari (13-16 Nov 2012) so 4 entry blog dah ada....cuma malangnya sekarang ni tahap kerajinan aku x la membuak-buak sangat disamping kerja yg ada beberapa kangkang kera nk disiapkan...so pelan-pelan kayuh la...

kali ini aku nak citer pasal pengembaraan fantastic 4 ke dunia theme park ...minggu lepas ada cuti deepavali hari selasa...pastu maal hijrah hari khamis...so aku n en hb amik cuti rabu n jumaat...dapat satu minggu..kerja isnin je... so hari pertama cuti iaitu pada hari deepavali...kitaorg berangkat kul 6.15 pagi ke johor...kononnya nk sampai awal ke johor sblm legoland (LL) buka sbb takut ramai org... ingat nk kluar kul 4pagi pastu subuh kat RnR... punyala awal bangun...kul 3pagi dh bangun...pastu blh lak duk tgk tv...hujan plak tu...rasa susah pulak nak singgah2...so akhirnya kitaorg amik keputusan utk kluar lepas subuh...anak2 angkat je masuk keta...x kejut bangun...

pastu dlm kul 9 sampai kat RnR machap...baru berenti makan n bagi mandi anak2....pastu sambung perjalanan...kitaorg sampai kat LL dalam kul 10...masa tu pun kereta dh banyak...punyala panas cuaca...rasa nk pening...kalau nk drive tu ini koordinate utk set kat gps 1º 26' 14" N 103º 37' 2" E ... senang je nak cari....

pastu masa untuk beratur amik tiket...mak oiii...ramainya...tiket boleh gak dibeli secara online tapi sebab kitaorg ada kupon untuk budak free...so x boleh la nak amik online...kupun ni boleh diperolehi kat belakang kotak dutchlady...memandangkan anak2 aku mmg minum air tu je kat sekolah so belambak la kupon kami ada...so dapat la jimat...



kalau nak tiket masuk seperti berikut. kalau nk lagi murah beli online 7 hari sebelum tarikh nak pergi...


kesian ayah terpaksa beratur tengah panas...tapi okla...dlm setengah jam je beratur...tapi kalau nak buat annual pass memang masak la...lama dan panjang...maybe bagi orang yang kampungnya kat johor boleh buat annual pass...mcm kitaorg ni x sesuai kot...rasanya paling banyak pun setahun sekali je nak pergi pun... fiesya & fahri sabar je menunggu ayah beratur..


Akhirnya dapat juga tiket...dah la cuaca panas sangat masa tu...rasanya nak jalan2 pun xsemangat...confirm pening kepala ni...dah la adik punya stroller penutup dia rosak...memang teruk la...kesimpulannya jangan beli jenama yang tak tentu-tentu...sedangkan stroller fiesya tu lagi lama beli...brand anakku..elok je lagi...adik punya beli bulan 5 tahun lepas...dh rosak....kena beli yg baru ni sebelum gi next trip...

 

 masuk je lepas gate tu ...biasa la bergambar dulu...kat sini tak ada la maskot2 fairy tale... yang ada hanyala patung lego...masuk2 tu ada kedai...wa macam menarik je...tp en hb suh jalan dulu...nanti baru gi kedai...aku nampak dah depan kedai tu ada baju ujan tulis legoland... nak beli...nak beli...en hb kata nantila...jln dulu... huh... (: 
  

pastu mainan pertama...drive keta lego....untuk 5 tahun kebawah...beraturnya tak la panjang sangat okla... so fiesya boleh la naik... suka dia...pandai dia bawak...kena tekan padel pastu keta tu jalan...comel je ...


adik tak boleh naik sebab tak cukup umur lagi....so bagi je la dia duduk kat keta kat luar tu...x jalan pun...bagus gak dia buat macam tu...so budak2 kecik yang tak boleh naik kat dalam tu bolehla naik keta tak berjalan kat luar tu...


Tengah-tengah cuaca yang sangat panas tu...tetiba hujan turun dengan lebatnya...sempatla bergambar kat patung lego tu...pastu tetiba hujan...sib baik bawak payung...tapi sbb hujan sangat lebat...payung tu pun x dapat melindung kami sefamily....


Sib baik la dekat situ ada macam dewan untuk show...patutnya show tu start kul 3.30 tapi sebab hujan...masa tu baru kul 2.30 diaorg buka dewan tu...so selamat la dari hujan...duduk dalam tu...sampai adik fahri tertdo....bukan letih sebab banyak main tapi sebab tadinya panas sangat...so kitaorg pun berehat la dlm dewan tu...ayah pun siap tertdo jap.... dalam dewan ini actually dia buat show...tapi seriously... xyah la tengok... x best langsung...ada la org2 putih duk buat lawak depan tu... memang x menarik...tapi sebab hujan kitaorg gagahkan gak la nengok...


Lepas kejap tu hujan pun berenti...sempat la kitaorg gi main heli pusing2...aku ngan fiesya je gi...en hb n adik masih dalam dewan tu...sbb hujan baru je benti so xramai la org...beratur pun x panjang...maybe sbb org masih duk berteduh kat mana2...


Pas main tu aku ngan fiesya gi kat dewan show tu balik...singgah la beli popcorn kat tepi tu... seriuosly... JANGAN BELI POPCORN kat sini...popcorn harga RM10...dh la letak dalam paperbag bodoh je...kalau kat USS tu mahal tapi bekas popcorn dia cantik.... k la...dh la rupa buruk...rasanya mak oiii... popcorn yang jual kat pasar malam 100 kali lagi sedap.... so xyah la compare dgn popcorn kat tgv ke gsc ke...memang jauh beza la rasanya...dh la macam hangus... makan je rasa nak terbatuk...adik fahri sampai rasa nk termuntah... so sila jangan beli popcorn ini...


Lepas tengok show yang membosankan tu .... kitaorg pun agak kelaparan...so gi kat food courtnya... food courtnya besar juga la... dan pilihan kami adalah nasi ayam....harga sepinggan adalah RM16.50 yea... dan rasanya...aduyai...walaupun aku ni xpandai masak...tapi nasi ayam aku 5 kali lebih sedap rasanya... tapi okla..anak2 makan... pasal makanan ni...aku ngan en hb tak kisah sangat...biarla mahal asalkan anak2 tak lapar...sbb bila lapar diaorg akan buat perangai...maybe ada parent yng tak akan makan dalam theme park sbb memang la harganya tak munasabah...tapi kesianla kat anak2... kalau rasa xnak beli makanan...bawak je dari rumah...sbb nak masuk LL diaorg x check pun bag... berkelah je kat dalam tu...xpe...


Lepas makan aku mandikan anak2...biar segar skit.... dia tak ada baby room special cuma ada toilet untuk family...so dalam tu bolehla nak mandikan anak kat sinki...pastu pakaikan baju... paling terbaik aku jumpa baby room kat mahkota parade melaka...memang terbaikla... dia panggil mother-baby room... sangat cantik...sangat selesa...ada bilik untuk menyusu...ada bilik untuk mandi..ada dapur untuk buat susu...siap dia sediakan space untuk budak2 main...so senang la...aku mandikan sorang...sorang lagi boleh duk main...sangat terbaik.... 5* aku bagi to baby room in Mahkota Parade Melaka...ok back to LL... pas siap anak2 kitaorg nak cari surau...tetiba hujan turun dengan lebatnya sekali lagi...berlari-larila kitaorg mencari tempat berteduh...kat sini aku nak complain sikit pasal signage ... ada tunjuk arah surau tapi aku cari tak ada...dh la dlm hujan kitaorg ke sana sini mencari....arah surau tu x betul.... pastu kitaorg terpaksa berteduh kejap kat tepi tempat mainan...pastu masa tu la en hb gi beli baju hujan...x boleh jadi ni...kena pakai baju hujan...yea...so en hb beli 2 baju dewasa 2 untuk budak...harga satu RM15 so empat RM60... ada la kenangan gi LL... pastu masing2 pakai baju hujan...so dengan bangganya kitaorg berjalan di dalam hujan... yea... akhirnya jumpa juga surau...Alhamdullilah...surau dia besar dan selesa...yela kita masih kat Malaysia...kalau x de surau memang kena complain dengan aku la... 


Depan surau tu ada playground...tepinya ada restoran pizza...pastu kat tepi-tepi tu ada banyak replika yang dibuat dari lego...


menarik jugala...masa tu hujan pun dah berenti...suka la budak2 ni... cantik dia buat... ada dinasour pastu ada bunyi kluar dari dinasour tu...menarik..


Kat sini ada playtown....bagi aku playtown ni memang terbaik...sebab ada bumbung...so xkisahla hujan ke panas ke boleh duduk sini...pastu ia direka memang sangat selamat dan selesa untuk budak2 main... yela bila parent dah letihkan bagi je anak2 main kat sini...kita boleh duduk2 rehat..


Dalam rumah2 kat playtown ni ada diletakkan lego...so budak2 boleh la main lego...suka hati adik...siap gaduh ngan budak girl mana tah berebut lego...anak aku ni memang kaki gaduh la


Dalam Playtown tu juga ada train...train ni untuk 4 tahun ke bawah je...memula ingat adik tak nak naik...tapi bila naik senyap je dia duduk...fiesya duk pegang dia...sangat2 comel...


Singa yang dibuat dari lego...penuh org amik gambar kat sini...aku pun sibuk jugak la


Gambar ni actually kat playground lain...tapi aku rasa menarik...memula adik naik keta tu...pastu ada anak mat salleh tu naik...gambar ke 3 tu nampak dh berlaku perebutan kuasa..dan akhirnya adik menangis dan turun mengadu kat aku...ceh...kata samseng...


ni antara tempat-tempat lain dalam LL tu... ada tempat untuk main lego..siap ada accond lagi... so siapa ala2 nak berehat boleh datang sini...


Ada la mainan2 lain ...tapi masa ni dah penat...dah petang pun...lagipun nak naik mainan ni ada had ketinggian... biasanya fiesya lepas tapi adik tak la...


Pastu ada dragon castle...masa ni hujan balik...tapi rintik2 je...so sebab kitaorg dah ada baju hujan...xkisahla hujan pun boleh redah...kat area castle ni ada papan gelongsor yang nampak macam menarik...tapi x sempat try sebab dah nak malam dh...


Bergambar dengan baju hujan...en hb je ala-ala macho...x nk pakai baju hujan dia..


Fiesya naik kuda kepang...bagus dia...x takut pun...semua benda dia nak naik...pastu naik wizard punya ride... ok je dia ...seronok...


Pastu sebelum pintu keluar ada miniature yang dibuat dari lego... sangat menarik...rugi kitaorg tak amik gambar ni masa siang...tapi masa malam pun cantik sebab ada lampu...sangat cantik... and something unik la... ada klcc, putrajaya, eye of malaysia...ada taj mahal, angkor wat...dan banyak lagi...sangat-sangat menarik... kalau masuk LL nak tengok ni dulu...sila start dengan kiri...kitaorg start ke kanan sebab tu malam baru sampai sini...


ok...abih la trip kitaorg di LL...before balik biasala kena beli tshirt as kenangan... kitaorg beli tshir LL.. mahal jugak la satu rm60 utk dewasa dan 40 untuk budak...so empat helai rm200... kalau kat luar negara mungkin x rasa sangat tapi sbb kat malaysia...aduyai mahalnya....tapi en hb kata baju ni kita pakai bila gi oversea... atleast kita boleh la promote LL...sebab kesimpulannya...it is a very good place to visit... and as Malaysian we should be proud coz we have an international theme park here...in Malaysia... people around the world who love theme park...macam kitaorg ni... surely will visit Legoland...it a good tourist attraction .. according to Wikipedia.. this is the list of legoland around the world


clearly Malaysia is the first in Asia....be proud of what we have and help promote it...and support it by maintaining the cleanest of the park every time we visit...  

PROUD TO BE MALAYSIAN