Monday, January 21, 2013

Fahri Irsyad the Birthday Boy

After being around you in these 2 years time,
I have now realized why kids are also called angels.
You are a gift from Allah who has brightened up
the lives of me, ayah, your sister
and everyone else around you.
 Happy Birthday, my little angel!
 
 
18 Januari 2011 ....seorang baby boy yang comel keluar dari perut ibu dia...still remember... masa 4th month prengnancy checkup... doc Kham cakap... I think it's a boy....trus ibu nangis... n doc cakap apasal nangis...my first angle is a girl and I pray every night hoping Allah give me baby boy this time....
 
After 2 years.... this is Fahri Irsyad...my baby boy...my hero....so entry kali ini it's all about him... Fahri sekarang sangat sukakan buzz lightyear...so masa 18/1/2013 we decided to celebrate his birthday at school...so weekend sebelumnya jenuh ibu n ayah ke sana sini mencari baju buzzlightyear... tapi tiada hasilnya...lastly ibu beli je pyjamas online...so this is the end result.... baju tdo pun baju tdo la asalkan buzz lightyear..... bagi sesiapa yang tak kenal buzz... ia adalah watak utama dalam citer toy story yang fahri dah tengok berulang-ulang kali sampai fiesya boleh hafal citer tu.....
 
 
 
so pada hari tersebut...at 3.30...me n hubby pergi sekolah to celebrate...and he is so cute wearing baju buzz...dengan topi birthdaynya...
 
 
 the best thing about celebrating at school is semuanya kengkawan dia...kalau kita buat kat rumah biasanya yang datang kengkawan kita...budak tu tak kenal pun...sbb tu aku memang nak buat kat sekolah...and you'll be amazed how this 1 and 2 year old kids can behave perfectly and follow their ticer instruction.... bila ticer suruh duduk...semua duduk...bila suh makan semua makan...without making noise...or crying or spoiling anything.... memang sangat polite semuanya.... at first I was expecting a little chaos... yelakan budak-budak... mesti ada kejadian kek terjatuh ke...budak pukul kek ke...budak pecahkan belon ke...amik goodies bag awal dan nangis2 ke... but amazingly none of it happen....
 
 
Nampak tak...everyone was waiting patiently for the event to start...dan termasukla birthday boy skali... kalau kat umah tu tak duduk diam dh... kek dah tentu lenyek dah... and as always...the diva... kakaknya la...siap baju kembang2 macam princess... best sangat tengok budak2 tu ...pakai topi semua... bila sampai time untuk tiup lilin...semua datang depan berkumpul dengan sopannya... so cute....
 
 
lepas tiup candle dengan nyanyi2...ticer n ibu yang nyanyi lebih...kengkawan fahri semua muka confuse...termasuk birthday boy skali...agaknya diaorg pk...apa benda semua ni...x faham la....bila la nk mkn kek tu.... Nampak mcm sedap je....n inila keknya...ditempah khas dari officemate aku yang sangat pandai buat kek...cakap je nak bentuk apa....boleh je dia buat....nk promote skit...walaupun xdpt komisyen...kalau nk tempeh kek tu cari kat FB... Myhot cake https://www.facebook.com/myhotcakes?fref=ts.... tapi area lembah klang je la kot...jejauh mcm mana nk pos...ini lah keknya
 
 
after makan-makan dengan sopannya...walaupun ada unsur-unsur kecomotan...biasala kan budak... seterusnya adalah acara bagi goodies bag untuk kengkawan....majlis kena sambut secara ringkas sebab dah sampai masa untuk anak-anak tu minum susu...so kena balik kelas... acara bagi goodies bag pun lawak sangat...ticer dia bagi goodies bag suh bagi kat kawan...dia yang amik siap jalan nak balik kelas...pastu suh bagi kat kawan...dia pun konpius...pe hal la diaorg ni... n again... amazingly ... diaorg beratur dengan polite skali...tak ada adegan tolak menolak....comel sangat
  
 
let's go backward... go back to 30 minutes before the celebration... thanks a lot to ticer fiqah yang bersusah payah menyiapkan bilik tu... memang ala kadar je...but it was very great... it was the best way and place to celebrate fahri birthday...the closest place and with the closest friend and the ticer... it was simple but very nice and indeed very cute...
 

 




let's go back to a few week before the celebration...huh sungguh letih ibu menyiapkan barang-barang ... first thing is the goodies bag.... memula ingatkan nak buat konsep pororo sebab adik pun minat pororo... so ibu dah siap buatkan design untuk diletakkan di bawah as tapak goodies bag tu

 
tapi lepas tu he was so obsess with buzz lightyear...tu yang jadi combination of toy story and pororo... so base goodie bag buat pororo then kat luar tu tampal character dari both cerita...saje nak bagi Nampak cumel sikit...jenuh ibu trace satu-satu character guna CS6... (saje nk bgtau ada photoshop latest)
 
 
masa fiesya birthday dulu ada buat beg bagai...untuk fahri ni buat simple skit sebab boykan... so buat style hamper je...tupun berhari jugala nk buat...aku buat 30set je sebab kelas fahri ada dalam 23 orang je..
 
 
nextnya buat topi... kali ni print kat kertas A4 je sbb masa fiesya dulu buat A3 macam besar sangat... n benang tu aku tebuk lubang ikat....so kali ni memang okla topi...Nampak budak2 tu pakai pun comel je..tapi biasala renyah skit...nak memotong...nk gam pastu ikat benang...huh..
 
 
 so nextnya is buat poster untuk ditampal .... sbb fahri suka toystory so ibu pun buat tulisan toy story...siap belajar kat youtube tu... sesiapa yang nak buat boleh try kat sini http://www.youtube.com/watch?v=rcpxp3O6NiE cuma color tu kena pandai2 adjust skit sbb color dia pilih macam tak sama sangat...dull skit warna ni... so inila hasilnya... 
 
 
  sama tak ?? nak tiru poster toy story ni...susah tau nk buat word tu satu2... baru aku hargai poster toystory ni...ingatkan simple je...tapi untuk designer senang je kot...untuk org2 network macam aku ni...berhari gak la nak buat...
  
 
Alhamdullilah...selesai sudah kerja aku mengurusakan birthday Fahri...sekarang masa untuk tumpukan pada kerja opis pula...banyak kerja tergendala ...hehehe...xla banyak sangat... aku puas hati dengan celebration kali ini...biar pun simple tapi sangat best....
 
and for the birthday boy...dia sekarang dah pandai cakap sikit2.... habu(ibu), hayah (ayah), kakkak(kakak), ayie (fahri), air, yakyak (birak), akan (makan), bahni(barney), toyie (toystory), buzz (buzz lightyear), cat... kadar kenakalannya pun semakin meningkat...tapi dia sangat cute...badan pun semakin tembam sebab sangat kuat makan...muka dah jadi sebijik macam ayah... cuma gigi dia ronggak...sebab makan gula-gula banyak sangat kot...tapi fahri ni bagus...dengar cakap...cuma kengkadang suka buat perangai... manjanya jgn ckp la...biasa la budak minum susu ibu ni bab manja tu extra skit...still breastfeeding... and i'm not going to stop him yet...biarla...
 
lastly....my wish to you.... be a good boy and help ayah to take care of Ibu and your Kakak Fiesya... ibu harap adik jadi pilot bila besar nanti.... Semoga Adik membesar menjadi anak yang baik, soleh dan berjaya dunia akhirat, amin ... ibu love Fahri Irsyad so much and u mean everything to me...
 
This is Fahri Irsyad in 2 years time....
  
 
XOXO