Sunday, February 17, 2013

Gold Coast Sepang

Hari ni aku MC...dah 5 hari aku MC sebab sakit mata....hahaha...dh la kat opis tengah kritikal sebab tengah buat migration line network...lantak la...dh sakitkan...tapi aku bukan nk citer pasal sakit mata ..nk cite pasal percutian cuti-cuti Malaysia kat Gold Coast Sepang..

1 dan 2 Februari 2013 hari tu kitaorg gi Gold Coast lagi...tapi kali ni sepang...ala yang terkenal dengan resort pokok palm tu...nk gak tengok best sangat ke...so kitaorg gerak dari rumah kul 2 sampai kul 3...kejap je...dekat je dengan umah....bila sampai tu En hb drop kitaorg kat lobby sebab kereta kena parking kat parking lot kat luar...jauh gak la tempat parking tu...kalau nk jalan berpeluh ketiak gak la...dh la cuaca tersangat la panas masa tu....tapi sebenarnya ada van resort yang akan ulang-alik ke tempat letak keta tu untuk amik org masuk ke resort...

so lepas check in dapat bilik 212...kira dekat daun pertama pokok palm tu la... biliknya lagi hujung ke laut lagi mahal...kalau nak yg murah skit duk kat batang pokoknya...murah pun dalam 600++... macam bilik kitaorg dalam 800++...yang Villa hujung daun tu tah berapa tah...maybe 3ribu kot...


lepas check in nak ke bilik kena naik buggy... kalau nk jalan terpengsan gak la dengan suhu 35degree tu... rasa macam jalan kat gurun gobi..

 
 
buggy tu hantar sampai bilik....masuk je bilik...ok...not bad...tapi tak la best sangat...yang paling mengecewakan tak ada jakuzi even bath tab pun xdk...dengan harga 800++ kita expect more la kot... sian budak2...dh siap bawak baju mandi ingatkan ada jakuzi dlm bilik...panas dalam bilik jangan cakap la...sementara accond baru nak start...bertabahla duk tengh laut tengah panas terik... dari toilet boleh tengok view kat luar...make sure sebelum mandi tutup blind tu...kalau tak...tak pasal2 Nampak orang mandi bogel...actually aku tak faham pun apa tujuan letak cermin yang boleh tengok view luar...kalau ada bathtub xpe gak sementara relax2 berendam tu...kot2 la nak tengok hantu air ke...

 
 
di luar bilik tu ada balcony ...kat sini cantikla kalau nak duduk2 minum sambil tengok pemandangan laut... untuk makluman...bila buka je sliding door tu automatic accond bilik akan ter off... so nasib la siapa yang duk dalam bilik tu panas la jawabnya...bila masuk bilik tutup sliding tu rapat2 then setting balik accond... tempat control accond ada kat belakang tirai kat sliding door... saje bagitau sebab kitaorg kepanasan duk dalam bilik tu...bayangkan duk dalam bilik berpeluh...ingatkan centralize accond...rupanya ada rahsianya...jgn buka sliding...
 
 
 
kawasan resort ini agak besar la dan dengan cuaca yang sejuk beku ni memang tak la kalau nak jalan...dia bentuk macam pokok kan ...so kat tengah tu ada bulatan ...kat situ la station buggy...so kalau nak keluar...dari dahan pokok tu kenala jalan sampai kat buahnya...naik buggy kat situ lalu kat batang pokok untuk ke lobby...pastu naik van untuk keluar dari kawasan resort... susah kan... jawabnya tak payah kluar la...kitaorg pun tunggu sampai teduh kul 6 baru berani keluar... memang lapar gila la masa tu...




 
kitaorg ni spisis tak kaya mana so petang tu gi makan kat luar kawasan resort la... itukan kawasan bagan lalang so kat luar tu penuh dengan kedai ikan bakar...xyah la menghabiskan duit makan dalam resort tu yang dah tentu-tentu mahal...kitaorg makan ikan siakap bakar, sotong goreng tepung dengan kalian ikan masin...baru rm40...kalau makan kat resort maunya rm400...
 
waktu malam memang cantikla...masa ni kalau nak jenjalan memang best...dengan angin laut yang bertiup kencang...memang terbaik...dengan lampu2nya...sangat cantik...tapi takut gak...takut ada hantu air...hehehe...

 
so esok paginya boleh gi breakfast kat café kat bulatan tengah tu...harga untuk breakfast rm55 sorang... tapi memang sangat mengecewakan... aku aspect breakfast yang lebih best la dengan harga macam tu...memang sikit je pilihanya...sib baik la ada station wafer...tu je la yang best pun... tak berbaloi rasanya dengan harga...baik gi makan roti canai kat tepi laut kat luar nun...
 

kat sini gak ada swimming pool...pool dia cantik sebab kat hujung tu nampak macam bersambung dengan laut...xtau la macam mana dia buat sebab aku tak mandi pun kat pool tu... banyak mat salleh je mandi...dengan anak2 aku yang tak berapa gemar air ni...skip je la..

 
kul 12 masa untuk check out...tolak la beg tengah2 panas tu untuk ke station buggy... pas check out kitaorg pun baik rumah...best lagi rumah aku ni....

 
kesimpulannya...
 
  1. tempat ni cantik dari segi luarannya...dalam bilik pun cantik cuma fasalitinya kurang skit tak berbaloi dengan harganya
  2. disebabkan cuaca kat Malaysia ni yang sangat panas jadi susah untuk beraktiviti... kalau gi pun duduk dalam bilik je la...kurang sesuai untuk yang ada anak2 kecik..takut demam sebab panas
  3. rasanya resort ni lebih sesuai untuk pelancong luar...mat salleh kan suka berjemur...sebab nak tent kan kulit...memang sesuai la...mat melayu ni kulit memang dah sedia gelap kan so kalau berhajat nk merasa kulit seperti bob marley bolehla ...
  4. kalau nak honeymoon dan betul2 kaya sesuai...so tak yah gi mana nak makan pun order room service atau makan dalam resort...kalau xberapa nak kaya macam aku ni susah skit la...sbb perjalanan untuk mencari makanan agak mencabar
  5. nak suasana malam yang terbaik dan romantic...sesuai...malam memang best
secara overall nya...dah pergi sekali...tak nak gi dah la...
 
that's all...