Thursday, March 21, 2013

Langkawi

Holla… bertemu kita lagi hari ini dengan topic cuti-cuti di Langkawi… sebenarnya aku skarang ni sibuk ngalahkan Dato’…keje bos bagi tak hingat2…rasa macam robot pun ada… dah la persiapan aku ke Jepun pun x settle lagi…OMG…tinggal 2 bulan je lagi…banyaknya benda tak buat lagi…susah jugak nak buat detail itenary ke Jepun…maybe sebab tak ramai orang gi Jepun tulis blog…pastu nak cari kat website dia..biasala bahasa nihon…mana aku paham…xpe nanti aku balik jepun aku tulis itenary detail so sesiapa nak gi lepas ni boleh buat rujukan…
 
Ok berbalik pada topic kita hari ini…2 hingga 4 Mac lepas kitaorg gi Langkawi…aku x nak citer panjang sgt pun sebab ni bukan first time gi…kitaorg naik feri kat Kuala Perlis sebab takut lama sangat anak2 aku pening plak…kalau Kuala Kedah 1 stg jam kalau Kuala Perlis 1 jam je… tiketnya harga RM18… kalau budak tak yah amik la…tapi tak ada seat la…so sampai Kuala Perlis ada mamat naik motor ni tegur kitaorg…rupanya dia travel agent kat situ…so dia suh hubby drop kitaorg dengan beg kat jeti then dia bawak hubby gi tunjuk tempat parking…risau gak aku masa tu…takut2 orang jahat ke… tapi tak ada pun…pas parking dia bawak hubby naik motor datang balik kat jeti then tolong belikan tiket…tolong beli je?? Ingatkan nak tolong bayar…hehehe
 
Parking untuk 3 hari 2 malam harganya RM45…pastu kitaorg booking kereta dari mamat tu… dia bagi keta myvi 2 hari dengan harga RM120…kira RM60 sehari…dia kata kalau booking dari Kuala Perlis baru dapat harga RM60…kalau dah kat Langkawi diaorg charge RM80… yeke dak mamat ni…tapi tak pe la kitaorg booking je la…malangnya aku tak de amik gambar mamat tu untuk tempek kat sini...bukan hensem pun..rugi memori tepon aku je...
 
ok...pastu kul 4.30 kitaorg naik feri...kat sini aku nak luahkan rasa kecewa aku dengan rakyat Malaysia...seingat aku masa aku tulis pasal org China dulu pun aku ada complain pasal ni... kitaorg nak naik feri...dengan 2 orang anak..dengan 2 stroller dengan beg tarik...orang pun ramai bersesak-sesak...tapi tak ada sorang pun yang nak tolong...en hubby tutup dua2 stroller dia angkat dengan beg besar lagi...aku bawak anak2...siap pekerja feri tu tengok buat bodo je...dengan rasa tak bersalah...serious...apa nk jadi dengan masyarakat Malaysia ni...kecewa aku...pastu kat dalam feri tu siap ada macam notis yang ditampal..."krew feri akan membantu tuan/puan" ...pwtuii...bantu tengok ke??? tah la...mungkin kita dah tak ada kesedaran sivik kot...hehehe ngata orang...aku pun x pasti kalau aku nampak orang macam tu aku tolong tak...maybe tolong kot sebab aku dah rasa apa yang orang tu rasa... sian en hubby terpaksa bersusah payah...masa nak balik pun sama...dh la beg dah beranak...maybe org feri tu cakap...lantak ko la...yg ko gi beli belah tak ingat dunia tu pesal...nah rasakan...muahahahah...gila jahat...tapi tak pe kitaorg berjaya juga naik feri...
 
 
ok...sampai di langkawi kitaorg check in di hotel seaview...okla hotelnya dekat pekan kuah...tapi sebab kitaorg dah ada sewa kereta jadi tak rasa susah la...balik tu berehat dulu..kat hotel tu ada kolam ikan...suka la anak2 aku...duk ngadap ikan tu je la bila turun bawah
 
 
 
pastu malam tu kitaorg makan kat restoran Fish farm...serius sedap...sampai sekarang aku teringat lagi...ikan masak kicap dia tersangat sedap...pastu sotong goreng tepung...udang butter...siakap 3 rasa...memang sedap...layanan pun bagus...siap bawak fahri jenjalan tengok ikan kat kedai tu supaya kitaorg boleh makan dengan selesanya...tapi malang lagi...sebab lapar sangat aku tak amik satu gambar pun....tapi kalau gi langkawi lagi memang aku akan gi kedai tu lagi...pastu balik tdo..gambar kat bawah ni aku xtau patut letak kat mana...so belasah je la
 
 
Malam tu juga kitaorg telah menshopping cokelat dengan banyaknya...anak2 aku gi kedai cokelat jadi macam arnab kat kebun carrot...semua benda diaorg nak...aku pun sama ..penuh la sebakul..ingatkan boleh la tahan 2 - 3 bulan rupaya hari ni dah abih...bertahan 20 hari je banyak tu punya cokelat...aduyai...
 
 
esoknya hari shopping...kitaorg ada la gi tawaf satu langkawi tapi tak ada berenti mana-mana sebab cuaca panas sangat...misi kitaorg pun satu je...nak beli cokelat banyak2....so shopping kat pekan kuah je la...
 
 
kitaorg mencari nuttela sebenarnya...kalau kat tesco nilai harga botol besar tu RM17...tapi kat Langkawi RM10.90 je... kedai Dwi Idaman tu ada jual... kedai dia dekat dengan Ismail Group yang bertentangan dengan Langkawi Saga... tu pun dah abih tinggal 2 botol je...aku nak beli 10 botol... pastu aku beli kuali masak tefal...memang terbaik la kuali tu...x melekat langsung... aku rasa semua orang dah tau pun...aku je yang baru tau...tapi balik aku masak rasa macam sedap je guna kuali tu...pastu apa aku masak semua jadi lebih banyak dari biasa...sebab selalunya 1/5 dari makanan tu melekat kat kuali...tinggal sikit je la...harganya dalam RM60... kalau aku gi sana lagi...aku nak beli lagi 2...pastu boleh aku buang semua kuali kat umah aku tu...
 
 
Lepas abih shopping tu...gi shopping lagi...dan lagi dan lagi...cari Idaman suri...rupanya dah pindah ke tempat jauh sikit...x ingat la aku nama tempat tu...tapi bukan kat jalan belakang kfc tu dah... tapi bangunan besar bukan main...kedainya setingkat je.... 




 
sampai kat idaman suri rupanya ada banyak nuttela jual kat sini...lagi murah pulak tu...ok la so boleh la beli lagi...bagi yang nak tau anggaran harga cokelat kat sini adalah seperti di atas...bagi aku sangat2 murah...semalam gi petronas...rasa nak muntah je tengok harga cokelat kat sana... cokelat danson yang kat langkawi harga 2.50.. kat petronas harga 4.50 ... terbantut hajat aku nak beli...
 
pastu masa kat Langkawi kitaorg telah menjumpa satu benda yang sangat menarik iaitu cokelat telor... fahri suka tengok youtube pasal kinder suprize... tengok2 kat langkawi ada jual... harganya rm7 sekotak....tah berapa kotak kitaorg beli nak mencukupkan semua collection tapi malangnya tak dapat jessi dengan octopus... bagi yang bukan peminat kartun dan tidak sekepala dengan kitaorg tak akan faham apa yang aku tulis ni dan tak akan faham perasaan kecewa aku....ada satu je kedai yg jual cokelat telor ni...dia pun mesti pelik pesal la diaorg ni duk ulang alik beli banyak sangat...sebelum ni xde org pun beli cokelat ni...
 
 
dah la...malas dah nak tulis sebab aku nk gi beli makanan kat café...lapar...hari ni jumaat..ni masa rehat sebab tu boleh tulis blog...ok la tu je...opsss ada satu lagi gambar...gambar masa balik nak tunjukkan beg yang dah beranak...datang bawak beg tarik je balik bawak beg indon..pastu siap beli beg pack satu lagi...xpe boleh bawak gi jepun...ok...bye