Saturday, June 29, 2013

Japan Travelogue - Doraemon Museum, Harajuku & Akihabara

Korang pernah tengok citer doremon tak? tak pernah!! kau datang dari planet mana ni..rasanya dari nenek tua sampai la ke baby yg baru boleh cakap akan tau apa itu doraemon...bagi aku doremon adalah kartun yang berjaya dan diingatila oleh orang ...selain dari ultraman..tapi benci la aku ultramen skrang ni banyak sgt versi...ultraman 3 la...nexus la...nembius la..taro la...tah apa lagi tah... tengok macam doraemon masih kekalkan character yang sama walaupun dah berabad lama...
 
Kalau nak tengok citer doremon ni ada kat Ntv7 setiap sabtu kul 7.30 lepas citer sinchan..yang suka tengok citer tu pernah tak terfikir nak tengok secara real terutamanya kawasan perumahan doremon tu...and as everbody know doremon tu asal dari Jepun so adalah satu kerugian jika kita pergi jepun tapi kita tak gi museum doremon...museum yang hanya ada di Jepun...

Tapi peringatan untuk semua...tiket museum doremon ni hanya dibuka jualan pada bulan sebelum tarikh nak pergi...maknanya kalau kitaorg nak pergi pada 25/5/2013...tiket akan hanya dijual dari 1 - 30 April 2013. sebelum dan selepas tarikh tu jangan harap nak ada... dan tiket dijual di mesin loopy kat lawson (mcm 7-11) dan ofcourse la di Jepun....kalau korang gi Jepun baru nak beli memang tak la...so mcm mana ni...memula aku dah keciwa...yela mcm mana nak beli...boleh beli online kat website dia tapi dengan syarat korang kena tau cakap jepun...pastu kaedah pembayaran pun x tau mcm mana sebab memang tulis jepun la semuanya...tak caya...try la kat sini.
 
Tapi aku tak berputus asa (sebab aku dah janji dengan fiesya nak gi umah doremon)...search punya search akhirnya aku jumpa dengan satu website yang buat service barang dari Jepun. Kedai tu kat Jepun so bolehla dia belikan aku tiket dan hantar pada aku...harga mahal sikit la...tapi ada aku kesah... so yang nak pergi tu boleh try ke website ni. cara nak kira kos pun ada dinyatakan skali...Alhamdullilah lepas lebih kurang 2 minggu tiket pun sampai...oh lupa...cara nak bayar...korang kena ada akaun paypal...sib baik la hubby tu jenis peng ebay tegar so aku guna akaun paypal dia la...

Fun Fact :
 
1. Doraemon Museum atau nama lainnya Fujiko. F. Fujio (Mr F) museum dibuka pada 3/9/2011.
2. Untuk masuk ke museum tersebut ada beberapa time slot yang boleh dipilih sebab nak elakkan terlampau ramai orang pada satu masa. (1) 10:00 ~ 10:30; (2) 12:00 ~ 12:30; (3) 14:00 ~ 14:30; (4) 16:00 ~ 16:30
3. Harga tiket adalah 1000 yen dewasa, kanak2 bawah 4 tahun free.
4. Museum ini ditutup pada setiap hari Selasa
5. Muzeum ini dibuat bagi memperingati Fujiko F. fujio yang terkenal dengan lukisan kartunnya. Beliau lahir pada 1933 dan pass away pada 1996 pada usia 62 tahun.

Selepas sarapan..kitaorg pun memulakan perjalanan ke Jr Station Ikebukuro dan ambil tiket ke Noborito...mungkin nama stesen tu sempenan nama Nobita... tapi kena turun dulu kat Shinjuku then naik Odakyu Line. korang boleh pilih nak yang berhenti banyak tempat ke atau boleh naik yang express. dia ada tulis kat train tu...so kitaorg naik yang express.
 Dalam masa 30 minit sampai la ke Stesen Noborito...

sebelum tu aku nak ceritakan satu pengalam kami dengan orang Jepun..sampai kat stesen tu...biasala kitaorg tercangak bangak tak tau nak gi mana...pastu aku nampak sorang perempuan ni tengah dukung anak dia yang dalam umur 3 tahun...aku cakap kat hubby tu mesti nak gi museum doremon...jom tanya dia...dia tak pandai english...so dia suh kitaorg ikut dia...sambil dukung anak ni...dia bawak kitaorg naik lif...kena turun tingkat bawah...pastu bawak gi tempat bus stop...then dia cakap bye2...uh...rasa bersalah...letihnya dia mendukung anak..kena jalan bawak kitaorg pastu kena patah balik...hebatnya diaorg ni...kalau aku sendiri pun x akan buat mcm tu...aku mungkin akan suh turun lif passtu suh la dia tanya sesiapa pulak lepas tu...kagum betul aku dengan budi bahasa diaorg ni...
 
ok so faham yea...kluar train pastu turun lif dan berjalan keluar dari station...pastu ke kiri...dalam jarak 200meter ada tempat tunggu bas...situla bas doremon akan amik kita...masa tunggu bas tu kitaorg terkesima dengan banyak benda..(1) ada lori yang angkat kotak2 yang banyak pastu masuk dalam lori dan lori tu shread kan...aku rasa x dk lori macam tu kat malaysia. (2) ada tempat merokok... dan semua duk rokok kat situ...tak ada pun yg duk tepi2 jalan ke merokok. (3) adalah kedai video game ni (pachito)...kedai tu tak bukak lagi tapi orang beratur panjang gila...

 ok kemudian bas pun sampai...kitaorg amik tiket paling awak iaitu kul 10..tapi sampai stop bus baru kul 9 so tunggula...bas sampai kul 9.30. tapi cuaca kat situ sejuk..best sangat..tunggu bas pun x rasa letih.. bas dia sungguh comel..ada gambar doremon...siap loceng petik pun doremon...huh tak sabarnya rasa...
 naik bas tu kejap je dalam 10 minit...dan akan melalui kawasan tempat tinggal yang sama macam kat citer doremon...lepas tu sampai la kat museum...dalam museum tu tak boleh amik gambar...ada banyak koleksi kartun2 yang ditulis oleh Mr F. kira macam histrory dari start dia mula melukis...dan macam mana doremon terhasil...larat tak larat je korang nak dengar...Mr hubby suka gak duk belek satu2...aku ngan budak2 bosan skit...bila habis dalam museum tu...kita akan masuk kawasan mainan kanak2...kat sini memang lama la kitaorg dukuk...cantik dia hias tempat ni...siap ada mainan2 yang bercirikan doremon..

 Pastu ada juga la mesin telor...adik fahri memang pantang tengok...terus nak tikam..pastu fiesya lak...pastu ayah...siap aim nak yang dinasour...lama gila duk mengkaji kat mesen tu mcm mana nk dapat telur dinasour...dan boleh dapat tu...hebat2...aku malas nk layan...baik layan photo booth...dalam tu ada booth boleh amik gambar..memang kesukaan aku la...
Lepas tu teruskan perjalanan..akan ada kawasan outdoor...kalau karong tengok doremon the movie ada dinasourkan...ni la dinasournya...si fahri nampak je dinasour tu tak nak gi mana dah..duk congok kat situ..
Itula pertama kalinya aku dapat melihat secara live pintu doremon...kalau korang perasan yang gelung2 tu kan tempat mainan diaorg kat taman permainan...bila nobita selalu kena buli
 
 Kat situ juga ada cafe...boleh duduk makan2...dan yang penting ada dorayaki...sungguh comel...ada gak biskut dorami...tapi aku nasihatkan x yah beli la...keras ketung...gula semata-mata...
 Ada la patung2 yang boleh amik gambar...yang putih tu aku tak tau nama apa...perasan tak gambar orang merajuk kat bawah tu...dari situ boleh nampak dinasour tadi..tapi sayup2 je la...fahri merajuk nak gi kat dinasour tu lagi tapi semua org dah bosan...pastu gambar last tu ialah kawasan perumahan yang lebih kurang sama yang macam dalam citer doremon...
 Sebelum keluar..jangan lupa menghanghabiskan duit kat kedai suvinear dia...Fiesya biasa la semua benda dia nak beli...tapi Fahri sangat berpuas hati dengan patung dinasour kecik yang dia dapat hasil tikaman telur tadi
Kami abih pusing museum dalam kul 12..naik bas balik ke MRT station di Noborito...museum ni best...seronok la bagi penggemar citer doremon...cuma yang ralatnya tak ada macsot...kalau letakkan mascot doremon, nobita, giant, sizuka, sunyo, dorami masa sambut kedatangan org kat pintu masuk mesti lagi best...maybe sebab ni museum bukan team park kot sebab tu tak ada mascot...kalau nak tau pasal sejarah Doremon atau Mr F boleh tanya mr hubbby sebab dia dah mengkaji semua sejarah dalam museum tu...

Walaupun entry ni dah panjang berjela...malangnya tak abih lagi...kami teruskan perjalanan ke Harajuku pulak...so bertabahla membaca yea....tujuan pergi ke Harajuku ni sebab aku baca ada Kiddy Land...dengar bunyi macam menarik...kat sini aku bayangkan aku nak beli macam2 barang mainan...


Sampai je kat stesen harajuku...mak oiii ramainya orang...pesta lagi ni...kat Jepun ni semua tempat macam ada pesta..stesen Harajuku ni antara stesen tertua di Jepun...nampak buruk je tapi kawasan ni memang jadi tumpuan ramai bila hujung minggu....kluar je dari stesen tu ada satu mall besar (x ingat nama apa)...pastu kitaorg lost kejap ...xtau nak gi ke arah kanan ke kiri....seperti biasa ikut instinct...ikut kanan la....

jalan punya jalan punya jalan...masa ni redha je... kalau x jumpa nak buat macam mana...oh lupa...lepas ikut kanan tadi...pastu belok kiri pulak...jalan menuruni bukit...kiri kanan ada kedai2 n butik2...semua jenis jenama ada....aku singgah kat butik nike je...yg lain aku x reti sangat...jalan2 lagi... pastu akan nampak Tokyu Mall...ha..dah dekat la tu...pastu alihkan pandangan ke kanan...n...tadaaa...nanpak board kiddy land warna merah diseberang jalan...cari tempat melintas...pastikan lintas di zibra crossing...jangan main lintas je macam kat Malaysia...nanti kena marah.....


 masuk je dalam kedai tu...mak oiii...gila banyak...kalau korang peminat kartun sini adalah tempat wajib pergi...best tu...dari soft toy...hard toy...beg..baju sampai ke pinggan mangkuk pun ada jual...yang bestnya sebut je nak cartooon character apa...mesti ada punya..mickey..minnie..toy story..monster inc..chibi maruko chan..hello kitty jangan cakap la...penuh
 Harga xyah tanya la murah ke dak...sebab apa yang aku figure out pasal barang jepun ni...harga memang tak murah tapi dia ada barang yang korang tak akan jumpa kat Malaysia...kalau ada kat Msia harga dia mesti atleast 2 kali ganda...so konsepnya...beli je apa yang berkenan..
Untuk makluman Kiddy Land ni ada bertingkat-tingkat dan tiada lif...muahahaha..bertabah la memanjat tangga...dan you'll be suprize...xrasa pun penat panjat tangga tu sebab rasa excited melebihi segalanya...anak2 aku apa lagi...macam rabbit kita letak kat ladang carrot la...semua benda diaorg nak...malangnya dapat pulak sokongan padu dari ibu n ayah....bertabahlah ketika membayar...

 Kalau korang tak suka sangat barang mainan boleh la skip Kiddy Land ni...tapi kalau mengaku peminat kartun...tolong la datang sini...memang terbaik la..

pas abih membeli-belah...kitaorg lepak dekat tepi kedai tu buka bekalan makanan yang dibawa...Makan nasi di Harajuku...bagi kenyang perut.. pastu kitaorg teruskan perjalanan...patah balik ke stesen tadi..tapi kali ni gi arah kiri pulak...oooo kat sini la Takeshita Street...dalam ni ada Daiso Besar...berapa tingkat tah...pastu kalau korang minat t-shirt stylo yang tulis2 tu boleh la datang sini...sini macam tempat org2 stylo la...macam nak tiru gaya J-Pop ke tapi tak mampu beli kat butik...datang beli kat sini..
 Memandangkan jam baru kul 5.00pm... dan hari ni diistiharkan oleh kitaorg sebagai hari mainan dan kartun...so kitaorg decide nak teruskan perjalanan ke Akihabara...perut pun dah kenyang...semangat pun makin membara...jangan lupa kalau nak sembahyang...stop je kat stesen Ueno... pastu naik train balik ke akihabara...Akihabara atau elctronic town ni sangat glamer...semua org pun akan tanya gi sini tak masa gi Jepun...boss aku pun tanya ...so aku pasti tempat ni memang best la...

En Hubby paling berkobar-kobar...misi utama ke Jepun bagi dia ialah gi sini...sebab banyak baca blog orang cakap akihabara ni memang tempat untuk collector...banyak vintage punya toy boleh dapat kat sini...bersungguh dan Mr Hubby nak memenuhkan almari dia... kalau nak tau apa yang kitaorg collect boleh baca Entry Our Hobby.

Bila sampai je kat Aikhabara...memang banyak kedai...sangat banyak..satu kedai ke satu kedai kitaorg masuk...tapi kesimpulannya sangat-sangat kecewa...boleh nampak kekecewaan terpancar jelas kat muka Mr Hubby...best lagi Den Den Town kat Osaka...tempat ni dah dipenuhi dengan Manga/Anime...dah tak ada lagi Marvel ke Takara ke Transformer pun xde...apa lagi segala toy yang dari tahun 80-90 tu...
 
 
Nasihat aku...jangan letakkan harapan tinggi sangat kat tempat ni..kalau korang memang follow and collect citer anime...memang berbaloi la...semua benda ada...trading card memang berlambak la...kalau setakat nak tengok gadjet boleh la datang...tapi bukan boleh beli pun...semua dalam bahasa jepun...dan mereka pun x boleh garenti benda tu boleh guna kat Malaysia...
 
 
Akhirnya kitaorg jumpa kedai jual beg...beli beg besar harga RM30..untuk masukkan muatan lebihan kat bilik hotel tu...then balik...
 
 
Hari ni best tapi penghujung yang kurang memuaskan...sian mr hubby...dah  ada list nak beli apa..tapi keciwa dengan Akihabara...rugi tak beli bebanyak masa kat Osaka dulu...tak pela ...ada satu lagi tempat untuk cari barang ni dan harap kat situ ok....
 
 
Till then...tatata..

 Collateral damage for today (in yen)

  1. Reload Suica Card  (1000x2) : 2000
  2. Beli dorayaki : 1270
  3. Beli 4 biji telor tikan & amik gambar kat photobooth : 620
  4. Beli suvinear kat museum doremon : 2100
  5. Beli mr m&m; photatochip : 570
  6. Shopping kat kiddy land : 7842
  7. Barang Daiso : 420
  8. Beli bag di Akihabara : 1000
  9. Air sparkling : 300

TOTAL : 16,122


Thursday, June 27, 2013

Japan Travelogue - Tokyo I'm in Love

Tajuk hari ini memang tak revelan dengan apa yang nak diceritakan...saje cari tajuk yang best skit..sebenarnya hari ni nak gi Tokyo...bestnya... dulu2 dengar je citer orang gi Tokyo (org mana tah..ada ke)hehehe..kat tv kot...tetiba hari ni pada usia 34 tahun aku akan menjejakkan kaki ke tokyo... Fiesya n Fahri lagi best...sekolah pun belum dah gi Tokyo...jeles aku...
 
Sebelum tu kita mulakan dengan fakta sejarah dulu

Fun Facts:
 
  1. Zaman dulu masa Tokyo adalah fishing village namanya ialah Edo. Bila dah maju pada tahun 1868 baru namanya ditukar ke Tokyo yang bermaksud "Eastern Capital"
  2. Kalau gi Tokyo janganla berharap sangat nak tengok gunung Fuji sebab kabus tebal, gunung tu hanya boleh dilihat lebih kurang 80 hari sahaja setahun.
  3. Kat tokyo banyak rumah berhantu. hampir setiap kawasan perumahan ada hantu dan biasanya hantu budak perempuan berpakaian merah.hehehe takutnya
  4. Kat Tokyo ada satu restoran yang paling mahal didunia iaitu Aragawa. Kalau makan kat situ kena ada duit paling kurang ¥35,000 sorang yang bersamaan dengan RM1200
  5. Tokyo ada banyak vending machine dan macam2 dijualnya seperi wine, beer, condoms, cigarettes, comic books, and hot dogs. aku ada jumpa VM yang jual mee dalam mangkuk..kagum aku
  6. Tokyo adalah tempat yang paling selamat untuk traveller sebab crime ratenya sangat rendah
  7. Tokyo adalah tempat yang mempunyai lampu neon yang terbanyak sekali di dunia
  8. Tokyo stock exchange adalah ketiga terbesar di dunia selepas New York dan London.
  9. Orang-orang Jepun generasi baru ni tak la pendek macam yang kita sangkakan dan mereka mempunyai kaki yang cantik.
  10. Orang Jepun ni percaya yang negara luar ni terutamanya america sangat tidak selamat untuk dilawati.
  11. Dalam setahun lebih kurang 1500 gempa bumi belaku di Jepun.
Kami mulakan perjalanan seawal kul 8 pagi...budak2 letih tak abih lagi so angkat masuk stroller tdo... tengokla betapa banyaknya barang yang kitaorg bawak..dh la tak ada idea bagaimana liku-liku perjalanan yang terpaksa kitaorg tempohi hari ini...bertabahla dengan beg yang berat tu...sib baik la ada en stroller yang tolong menggalas...
 
Seperti biasa...silala mengusung beg ke stesen JR Shin Imamiya...kena baibai stesen ni sebab ni kali terakhir kami kat sini...beli tiket train ke shin-osaka...ingat tau shin-osaka...buka osaka..bila sampai di shin-osaka...sila berjalan ke arah kaunter Shinkansen...dan beli tiket ke Tokyo...Jika anda ke Jepun, pastikan anda naik Shinkansen ini. Jika tak..maka tak lengkap la kunjungan anda di Jepun...
 
 
Shinkansen Fun Facts:
 
  1. Nama lain bagi Shinkanses adalah Bullet Train
  2. Kelajuan maksimum bagi shinkansen ini adalah 320 km/h.
  3. Tokaido Shinkansen yang menghubungkan Osaka dan Tokyo adalah high-speed rail line yang paling sibuk di dunia yang membawa lebih kurang 151 juta penumpang setiap tahun. Jumlah penumpang terbanyak di dunia.
  4. Nozomi pula adalah train paing laju yang menghubungkan Osaka dan Tokyo
  5. Nozomi terlaju adalah model N700 series yang mencecah kelajuan 300 km/h (186 mph).
  6. Trip dari Tokyo ke Osaka dengan jarak 515km hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam sahaja...bayangkan dari kl ke kelantan 2 jam..
  7. Perkataan nozomi  bermaksud  "hope" atau "wish".
so dengan perasaan berkobar-kobar kami pun naik la keretapi terlaju di Jepun ini...kalau yang ada Jr Pass tu tak di cover yea kat sini...kena naik train lain yang kurang skit lajunya...harga tiket dari Osaka ke Tokyo adalah...jeng..jeng...jeng...RM430 seorang...so dua orang jadila 860... kalau ada anak 6 tahun ke atas kenala bayar child price yea....harganya separuh dari harga dewasa....kalau anak bawah 6 tahun...boleh naik free tapi tak ada seat...maknanya kena riba la...riba pun riba la dari bayar rm215 sorang...best sangat ke naiknya sampai 400++...untuk maklum tiada istilah best atau tak...inilah cara paling senang untuk ke tokyo...boleh la kalau nak murah naik bas...tapi perjalanan 12 jam la...kalau naik domestic flight pun harganya lebih mahal...ini cara tercepat...cuma kalau nak jimat skit boleh la naik train yang kurang skit lajunya..
 
 
Sebelum naik pastikan anda berada di gerabak yang betul...dia ada 2 jenis reserved seat atau green car dengan unreserved... paham2 la apa bezanyan kan... yg x reserve ni untuk orang yang kurang mampu la... harganya berbeza yea...dekat platform tu dia ada tulis reserve ke dk...untuk makluman...yg x reserve ni gerabak dia kat belakang...dh nak ujung2 dah...kalau tgk org beratur panjang nak naik tu...jgn ingat yang unreserve...yela macam naik air asia...yg ekonomi klas beratur org...yg premium seat punya ada la 2 -3 orang... tapi di Jepun lain...yg reserved pulak aku tgk ramai org...yg tak reserve kitaorg naik x ramai sgt pun...ada je tempat duduk...so xyah la membazir duit
 
Dalam tu lebih kurang macam airasia la...ada pramugari datang jual2 kopok2...siap ada wifi lagi...fiesya n fahri siap tak mandi lagi tu naik train terlaju di jepun...hebat....jarang ada anak melayu busuk2 dapat naik train canggih macam ni...
 
sepanjang jalan tu boleh la lihat pemandangan kampung2 jepun...ada sawah pagi...mount fuji...x nampak pun...tapi pemandagan cantik la...yang membuatkan anda tak rasa nak tdo...dia ibarat mcm highway utara dari Gurun ke Alor star..penuh dengan sawah padi...yeke aku ni...main belasah je
 
Dan...sampaila kami ke TOKYO...wa...xcitednya... ok..kalau kat Osaka korang dah rasa pening dengan train routenya...bersediala untuk kepeningan kuasa dua...amik..
 



 
Tak yah la bercita-cita tinggi nak hafal train route ni sebab kalau tanya org jepun nk gi mana pun diaorg tak ingat pun...diaorg akan refer to map balik...yang penting kena tau macam mana nak baca map dan cuba berpegang pada satu line sahaja...macam kitaorg...kami berpegang pada JR Yamato Line...line hijau...tgk la mamat mat saleh kat gambar bawah tu...tdo xsedar diri...siap telentok atas badan en hubby...geli tgk rambut dia...
 
 
 
so kitaorg naik train dari Tokyo station ke Ikebukuro... sampai ke ikebukuro...wa uniqlo... memang betul la Jepun ni banyak benar kedai uniqlo nya...station ikebukuro ni agak besar dan ada dua shopping complex dalam dia...ikut je ke arah Tohu Shopping complex...jalan sampai hujung dalam dan akan ada board McD kat situ...naik tangga ke atas dan akan jumpa McD dan jalan besar...
 
Kitaorg sebenarnya bila sampai kat station tu...xtau nak gi mana...yela mana nak aspect train station dia sebesar KL sentral...tanya semua org tak tau mana hotel yang kami nak gi...orang Tokyo ni sombong sikit la jika dibandingkan dengan orang Osaka...sama la mcm kalau kita bandingkan org KL dgn orang Kedah...org Kedah ramah je...tapi bila dtg KL jadi belagak sikit la... bayangkan la dengan beg yang banyak...dgn stroller dan dengan panasnya dan letihnya...sib baik la ada sorang mamat ni pandai cakap english...dia yang tolong kitaorg tahan taxi...then taxi tu guna GPS ke hotel kitaorg.
 
Pusing punya pusing sampai la hotel...rupanya dekat gila hotelnya ...cuma kedudukannya di lorang belakang bukan lorong main road tu...ok kalau siapa yg nak duk situ...aku bagi direction... pastikan anda berada dalam keadaan McD disebelah Kanan...jalan straight je ikut main road tu...kat seberang jalan tu anda akan nampak Bulding Bic Camera dan satu shopping complex besar OICITY mall..
 
 
. terus je jalan sampai jumpa kedai Docomo..sebelum kedai tu ada lorong masuk ke kanan...masuk lorong tu...jalan terus pastu ada lorong ke kiri...masuk lorong tu...wala....sampai dah Tokyu Stay Ikebukuro...
 
suka la hati kami setelah sampai ke hotel...tapi malangnya masa tu baru kul 1...bilik hanya boleh masuk kul 3 petang...alamak...so kitaorg bukak bekalan nasi dan makan dulu kat lobi...then kat situ jugak ada baby room..so aku bagi anak2 aku mandi dulu...baru rasa segar...
 
 Disesbabkan masa check inn adalah lambat lagi dan adalah perkara yang teruk kalau membiarkan masa berlalu dengan begitu sahaja...jadi kami meneruskan perjalanan ke Nippori Textile Town.. kat sini la tempat nak beli Japanese Cotton..Cara nak pergi...jalan kaki ke stesen ikebukuro tadi ...xyah naik teksi..dekat je..cari Yamato line...beli tiket dan naik train ke Nippori Station... Disebabkan kitaorg dah pandai skit...kitaorg decide nak beli Suica Card...kad ni macam touch n go kat msia ni...boleh guna untuk semua jenis transportation...so x yah risau tersalah naik train ke...tolak je dari duit yang ada...
 
sampai je di Nippori Station kluar ke sebelah kanan dan akan nampak signboard seperti dibawah... nampak tak dia tulis Nippori Tektile Town anak panah naik atas...kitaorg tak faham...gi straight ke kanan...rupanya tu Sunny Hall...anak panah tu menunjukkan kena lintas jalan dan pergi ke arah depan..then salan lebih kurang 10 minit akan nampak la kedai2 kain yang sangat banyak...aku aim nak gi tomato ja dan sampai la...so jom memborong untuk semua orang...
 
 Kitaorg beli 2 plastik besar kain cotton Jepun...kalau beli kat Malaysia ni maunya beribu ni...dan seperti biasa stroller la penyelamat...boleh gantung tanpa rasa berat...then kitaorg decide nak balik hotel sebab dah penat dan tak sabar nak mandi...
 
Masuk je hotel...wa...bersihnya...yang bestnya ada microwave dengan washing machine + dryer... apa lagi balik je terus masukkan baju untuk baruh...tiap hari aku basuh baju sebab senang...tekan tekan je...pas 3 jam siap kering...sib baik tak siap lipat...maunya baju org bilik hotel sebelah pun aku tolong basuh...sangat2 best mesin orang jepun ni....pastu ada microwave...bahagianya hidup...boleh masak sesuka hati aku...katil dia pun ok la...bukan tatami bed tapi selesa...
Malam tu kitaorg kluar lagi...tapi gi jenjalan kat area ikebukuro tu je...tempat tu memang maju...banyak mall dan kedai2...sangat mudah...banyak mart yang bukak 24 jam...jalan2 jumpa kedai makanan halal...tapi aku memang tak ingat kat lorong mana...siapa nak gi..cal 0359507157... call dari jepun tau...kalau call dari sini dapat kat org KL sebab no dia sama je mcm area code kat msia ni...tapi kitaprg tak makan la sebab belambak lagi makanan kat bilik tu...lagi sedap dan tak payah bayar..

 
Itu la sahaja seharian untuk hari ini...letih tu...tenaga dah makin berkurang tapi semangat nak menjelajah Tokyo semakin membara...hotel yang kitaorg duduk ni aku sangat recomen...kalau datangg jepun lagi pasti aku duk sini lagi...sangat best...sedikit maklumat mengenai hotel ni..
 
About the Hotel:
 
  1. Name : Tokyu Stay Ikebukuro
  2. Price : 9000 - 13000 yen..depend pada bilik macam mana dan berapa orang.
  3. Booking boleh buat thru email ikebukuro@tokyustay.co.jp . Mereka cepat jawab dan boleh la nak tanya soalan2 macam mana nak gi situ sini. mereka very helpful...akan sentiasa balas email kita with godd info.
  4. Kitaorg bayar 41500 yen untuk 4 malam lebih kurang RM1300..tu pun sebab ada 2 anak so extra charge...
  5. tKitaorg amik semi-double room..yang lengkap dengan bathroom, microwave, washing & dryer machine, peti ais dan internet yang laju dalam bilik.
  6. Bagi yang masih tercari-cari kat mana nak stay di Tokyo, dudukla di hotel ni...you won't regret...
 

Collateral damage for today (in yen)

  1. Train dari Shin imamiya ke Shin Osaka (220x2) : 440
  2. Nozomi tiket Osaka ke Tokyo (14050 x 2) : 28,100
  3. Air minute pulpe (4 x 150 ) : 600
  4. Potato chip (2 x 120) : 240
  5. Model Nozomi : 1050
  6. Teksi dari Ikebukuro Station ke Hotel : 710
  7. Hotel Tokyu Stay Ikebukuro : 41,500
  8. Air sparkling oren (150 x5) : 750
  9. Suica card (2 x 2000) : 4000
  10. japanese cotton (21 pasang) : 20,407
  11. Telor n roti : 415
  12. Shopping di Bic Camera : 1020
  13. Beli roti + potato chip + air mineral : 500
TOTAL : 99,732

Bye...bye

Thursday, June 20, 2013

Japan Travelogue - Kyoto

Entry kali ni aku nak speaking melayu lak...letih cakap english ini...dah la english aku sungguhla Oh my english...Hari ni dah masuk hari keempat kitaorg kat Jepun (kalau aku tulis blog live from Japan la)... tapi sebab blk Malaysia baru aku tulis...so sebenarnya skarang ni dh sebulan lepas balik Jepun...baru day 4 ada lagi 5 days to go...keje aku melambak sgt...xsempat nak update blog setiap hr...rasanya lagi 2 bulan siap la kot entry Japan ni...aku pun dah ingat2 lupa dh detailnya...kalau ada yang nak gi Jepun dan berharap nak refer blog aku ni bertabah la yea...silap haribulan korang dah balik dari Jepun aku tak siap lagi blognya... 
 
Ok...hari ini misi nak mencari Geisha (Geisha (芸者?), geiko (芸子) or geigi (芸妓) are traditional Japanese female entertainers who act as hostesses and whose skills include performing various Japanese arts such as classical music, dance and games.)...orang kata kalau datang Jepun kena gi Kyoto...sebab Kyoto la lambang Jepun...contohnya macam datang Malaysia kena gi Melaka la...sebab di situ masih ada bangunan tinggalan sejarah lama..dan kalau betul2 nak rasa suasana origanal Jepun datang la Kyoto... yeke...
 
Start dengan family picture dulu...hari ini hari Promosi Legoland...kot2 la ada org Jepun tengok..wa Malaysia ada Legoland...Let's go to Malaysia...ha..kan dh menyumbang pada ekonomi negara..nak bayar gaji aku gak nanti..

Perjalanan dimulakan seawal jam 8 pagi...awal bagi kita la kalau kat sana matahari dah tegak atas kepada dah...nak gi kyoto kena naik train pesen lain skit...dia macam kita nk gi Seremban dari KL... kena naik LRT sampai KL Central pastu naik komuter...Ni pun sama kena naik dari stesen Osaka... jarak perjalanan dalam 1 jam...dan sampaila di Kyoto

Apa yg aku nampak dalam train ke kyoto ni banyak makcik pakcik je...ada la yg muda tapi x ramai... train pun nampak muram je...train pun macam olskool skit...mercu utama Kyoto ialah Kyoto tower... jangan lupa amik gambar sebagai bukti dah sampai Kyoto...

 Fun Fact :
 
  1. Ia adalah Ibu Negara Jepun dan tempat tinggal maharaja sejak tahun 794 hingga 1868.
  2. Ia adalah bandar ke 7 terbesar di Jepun dengan populasi 1.4 juta orang
  3. Disebabkan nilai sejarahnya yang tinggi, kyoto tidak tersenarai dalam bandar yang disasarkan masa bom atom digugurkan dan tiada serangan semasa Perang Dunia Ke2
  4. Terdapat lebih kurang 1600 temple atau shrine yang lebih kurang sama dengan 1 shrine bagi 875 orang...banyaknya la templenya
  5. Kalau nak jadi Gesha, tinggi tidak boleh lebih dari 160cm dan boleh jalan guna heel 4 inci...sebab tu kena pendek sbb heel tu tinggi sangat..
  6. Cerita Memoirs of a Geisha adalah berdasarkan persekitaran di Kyoto
  7. Masa zaman pemerintahan Edo dulu, jika seseorang boleh lompat tanpa cedera di Kiyomizu-dera dengan ketinggian 13m, satu permintaan dia akan dimakbulkan (boleh ke...mesti cedera punya)
  8. Company Nintendo video game tu asalnya dari Kyoto dan dulunya adalah syarikat taxi
  9. Station Kyoto adalah station kedua terbesar di Jepun (patutla aku pening mana nak gi)
  10. Kyoto ni disamakan dengan bandar2 seperti Bostan, Paris, Prague, Florence, Kiev, Xi'an dan Guadalajara, Mexico.
 
 
Sampai je kat stesen Kyoto...ikut arah ke terminal bas... kat Kyoto ni adalah lebih senang naik bas...so Jr pass yang dibangga-banggakan tu tidak boleh digunakan di sini yea...muahahaha...sib baik tak beli Jr Pass... cara terbaik adalah ambik 1 Day kyoto pass... tiket tu boleh dibeli si tempat bas 100 berhenti...ala yang paling depan skali...mesinnya macam dalam gambar kat atas tu...
 
Aku memula gi tanya pak guard kat situ...pastu dia tanya aku english?? aku pun haik haik...anguk anguk..trus dia kluarkan satu kertas...kat kertas tu tulis "1 day kyoto pass is very convenient for sightseeing in Kyoto. If you take the bus more than 3 time, it is more cheaper to buy Kyoto pass." Bagus gak ideanya...dia tak reti cakap so maybe boss dia tulis siap2...yela kyoto banyak tourist kan..
 
Kalau nak tau bas apa nak naik atau macam mana nak gi macam detail kat bawah ni...rajin2 la bukak website ni....sini ada semua detail...print n bawak la gi Kyoto nanti
 
 
so ok....jom la naik bas...first skali kitaorg naik bas 100...ramai juga...konsep bas kat Jepun ni naik ikut pintu belakang turun ikut pintu depan...masa turun baru bayar...loceng tekannya ada kat seat..bagus gak xde la kita kena berdiri tekan...dalam bas ramainya orang... yang aku peliknya ramai budak sekolah...rasanya diaorg tengah buat kajian sejarah kot...kitaorg dgn storller bagi...memang mencabar la...En hubby siap kena berdiri..hehehe...jarang ada anak Kelate dapat berdiri atas bas kat Kyoto...

 
 
Kat dalam bas tu ada peta yang menunjukkan hentian-hentian bas dan tourist attraction kat situ... kalau korang tak ada arah tujuan dan xtau nk gi mana...tengok je peta tu dan turun la kat mana yang nak.... atau boleh pilih dari list berikut
 
 
Ha...xnampak kan...memang saje tak bagi nampak sebab nak menunjukkan betapa banyaknya tempat menarik kat kyoto ni...nak lagi detail untuk setiap tempat baca kat sini....
 
Macam yang fun fact tu cakap la...ada lebih kurang 1600 shrine ... kalau korang nak muntah darah gi la setiap shrine tu...tu baru shrine..tak masuk lagi tempat menarik yang lain ... kalau korang setakat datang balik hari macam aku ni tak yah la bercita-cita tinggi sangat...habis banyak boleh gi 4 tempat je... so buat pilihan yang tepat atau duduk kat situ 3-4 malam ke boleh cover semua... bagi aku la tempat yang tak patut di miss ialah , Ginkakuji temple yang ni sepatutnya di buat dari perak tapi xde pun peraknya...along the way ada banyak2 jualan souvinear...tapi mahal jangan cakap la, pastu jalan ikut The path of Philosophy sampai ke Nanzenji Temple. kat sini ada banyak pokok2...kitaorg siap berkelah makan nasi bawah pokok...then kalau teringin nak tengok Geisha..pergila ke Gion..kalau nasib korang baik adala...tapi kalau setakat gi tengah hari panas2 tu memang tak dapat la...Geisha pun takut nak kuar...cair makeup tebal diaorg tu.....pastu gi ke Kiyomizudera..temple ni adalah dalam list UNESCO world heritage...ia dibina tanpa paku...tapi nak naik mmg parak la...letih weh...pastu naik bas ke .... Kinkakuji temple..ini bahagian atasnya dibuat dari emas.... 
 
Kalau ada masa lagi...naik bas ke Fushimi Inari Shrine... yang ni aku x dapat gi...rasa ralat gak... ada tori gate...tapi kalau gi pun x larat aku nak naik bukit punya la...untuk peringatan semua...nak melawat temple ni kena naik tangga yang banyak atau meredah bukit...memang letih sangat la...dengan tolak stroller lagi...yang bawak stroller macam kita org ni bertabah la...kalau masuk temple tu tinggal je stroller kat luar...lebih baik dukung je anak tu dari kena dukung stroller bersama anak...kalau rasa x larat tak yah la masuk...tengok dari luar je la...bazir je bayar entrance tiket kalau setakat nk duk kat pintu masuk je
 
Cuaca pulak tak tau la apasal...tapi kat kyoto panas sangat...berbeza dengan Osaka...panas menyengat skit.. tapi bila masuk kawasan temple sejuk je...dan rasa tenang sebab penuh dengan pokon2 hijau yang cantik...redup je...best la... berikut adalah gambar2 yang di ambil di temple2.... aku siap menyusukan si Fahri dekat Ginkakunji... Hari ini dalam sejarah tu...kalau Fahri ada diari mesti dia tulis..."Hari ini untuk pertama kalinya aku menyusu di Silver Pavilion Kyoto...Hebat tak aku"...


 
 
Nak masuk temple ni kena bayar yea...yela kalau dak macam mana diaorg nak mengekalkan keindahan kawasan tu... harganya dalam range 300 - 1000 yen...nak tau detail list of temple, operating hour dan harga tiket baca kat sini
 
 
Ni la aku cakap penuh dengan budak sekolah...siap beli souvinear lagi tu...kompisu aku...agaknya diaorg ni sekolah kat Tokyo kot datang buat kajian sejarah kat kyoto...entahla...nak tanya bukan reti cakap pun...tapi semuanya baik2...siap bawak kitaorg tunjukkan jalan...walaupun diaorg pun tak tau nak gi mana....
 
 
Yang ni "a must try" in Kyoto... airskrim green tea...sedap... rindunya nak makan aiskrim tu...si fahri la makan bersungguh tak nak bagi orang lain....
 
Kat bawah ni plak suvinear yang boleh dibelila...aku ingat dulu nak beli kipas untuk orang opis...kan Jepun terkenal dengan kipasnya...aku bajet mesti la murah sebab kat Malaysia ni satu singgit je...sekali...amik ko harga paling murah pun rm15 satu...tu pun yang biasa tak ada tulis jepun2 ni...yang ada tulis punya...harga boleh mencecah hingga ratusan ringgit...gilo...diaorg guna kayu jati ke apa kat kipas tu....tapi kalau kipas memang angin dia kuat la...
 
Pastu ni pun kena try gak...aiskepal... harganya dalam 6 ringgit la semangkuk...kalau kat malaysia jual benda ni bankrap dah...ais kacang yang buh macam2 tu pun kalau jual rm3 kita jeling nak kluar bijik mata kat penjual tu...tapi bila kat Jepun...dengan tak kisahnya kitaorg beli...beli 2 plak tu...ais yang dikisar pastu letak pati mangga ke strawberi ke..grapes ke green tea ke...tu je...bukan ada kacang ke apa ke...tapi sedap...dengan cuaca yang panas tu...dengan harga yang mahal tu...sedap la jawabnya
 
 
Kawasan temple yang penuh dengan pokok hijau dan pokok bongsai...kalau apak aku datang ni mau tak nak balik ni duk belek pokok bongsai kat sini
 

Kalau nak buat wish...boleh beli kayu kat bawah tu dan bakar... kalau rasa diri tu Islam...jangan la duk buat benda2 syirik tu yea...walaupun untuk suka2... nanti tak pasal2 jadi berdosa... peringatan untuk diri sendiri dan rakan2...
 
 
Kat bawah tu pulak ada kolam...buang duit syiling dan make a wish...sib baik mr hubby tak bagi... ikut aku nak buat dah...bukanla nak percaya ...sesaje nak try...heheh...tak boleh yea...itu bukan cara agama kita...nak buat wish...pasni gi sembanyang...mohon dengan Allah...hehehe
 
 
 
Lepas dah puas jalan...kitaorg decide nak balik dah...sebab letih sangat...dan anak2 aku macam x excited pun...yela bukan ada mainan pun...hari ni adalah hari Go back to nature... tapi aku memang respect la dari segi kebersihan...bersih semua tempat...x jumpa sampah pun ..tong sampah pun susah nak jumpa...diaorg ni makan cokelat dengan kertas2 skali ke... dan yang paling best...x jumpa sezarah pun asap rokok...xde org merokok...bahagianya hidup aku...
 
 
Pastu...yea...jumpa Daiso...aku memang nak try gi Daiso kat Jepun...tengok best tak... ia ada kat stesen bas dalam bangunan kyoto tower... tak besar sangat...satu tingkat je...besar lagi Daiso kat Mines... cuma harganya lebih murah sebab semua barang 105 yen...lebih kurang 3.50...base n currency exchange masa tu la...
Peringatan penting : Kalau nak beli suvinear, beli lah di sini. Kat kyoto tower tu, ground floor ada jualan macam2 suvinear...harga kat sini boleh tawar...dan lebih murah dari semua tempat yang kitaorg pergi ...walaupun di asakusa...pastikan beli siap2 suvinear untuk orang kampung di sini... kat sini t-shirt boleh dapat 900yen yang ada tulis perkataan Japan...kat tempat lain paling murah 1000yen... kalau beli satu memang tak banyak beza... tapi kalau nk beli banyak yang 1000 yen tu ada sikit je design nya...tapi kat sini... 900 yen macam2 design ada...fridge magnet pun ada yang cantik dalam 300 yen... kitaorg sib baik la beli juga...memula duk fikir nak belli ke tak...sebab takut kat Tokyo lagi murah... tapi fikir ballik...beli je la...nanti xyah pk dah...Alhamdullilah...banyak save tu..

 
Dan tak kusangka misi mencari Geisha yang ku sangka gagal di Gion...tetiba...Geisha ada di Stesen kyoto...dia tengah tunggu Mama Gesha dia datang dari mana tah...wa...dapat jugak aku tengok Gesha secara live...tapi memang betul la aku baca...Gesha ni tak bagi org amik gambar dia....memula dia mengadap kitaorg...aku keluar phone terus dia lari menyorok belakang signboard...tu yang gambar kat bawak berkualiti rendah tu...guna s3 je kan...pastu tersorok lak tu... xpe janji Misi aku berjaya... aku pelik juga...make up sangat tebal tapi nampak cantik je muka diaorg...
 
 
Lepastu kitaorg pun amik train balik hotel...letihnya hari ini...tapi puas hati sebab dapat tengok peninggalan sejarah jepun...mungkin bila dah tua nanti aku lebih menghargai kawasan2 macam ni... aku cakap kat hubby...nanti bila kita dah tua...anak2 dah masuk Uni...kita datang Kyoto duk sini sebulan dan jalan2 kat semua tempat...mesti best... 
 
Ok...tu je untuk hari ni...esok nak ke Tokyo...ok..tak sabarnya...tapi sedih sebab nak tinggalkan Osaka...x puas jalan lagi...bye...


Collateral damage for today (in yen)

1. Tiket Shin-Imamiya to Osaka to Kyoto (2X890) : 1780
2. Kyoto 1 Day pass (2X500) : 1000
3. Tiket Ginkanju Temple (500 x 2) : 1000
4. Green Tea Icecream : 150
5. Ais Kepal (200 x 2) : 400
6. Pen for sov (420x4) : 1680
7. Baju for sov (900 x 4 ) : 3600
8. Fridge Magnet  : 300
9. Mr Donut : 360
10. Daiso : 1365
11. Tiket Kyoto ke Osaka ke Shin (2x890): 1780

TOTAL : 13,415

Sunday, June 16, 2013

Japan Travelogue - Universal Studio

I wanna start this page with our family picture for our 3rd day in Japan..It is not easy to have a family picture since you have to buat muka tak malu and ask people to take our photo...but overall i'm satisfied... for the whole day we manage to get 7 family picture taken...
 
Fun Fact About Universal Studio
 
1. One of four Universal Studio Theme parks, owned and operated by USJ Co., Ltd. with a license from NBCUniversal.
 
2. The park is similar to Universal Orlando Resort since it also contains selected attractions from Universal Orlando Resort and Universal Studios Hollywood
 
3. It is always crowded and with 90% locals
 
4. You can bring food and water in. They don't mind that.
 
5. The Rides Are Ancient - Back to the Future, Jaws, Waterworld, Backdraft – these are just some of the things that happen during 80s and 90s. And though concepts like Jurassic Park and Spiderman are pretty constant and timeless, most of the park seems to play on the nostalgia bone.
 
6. If you’re looking for Universal Studios Japan specific souvenirs, good luck. They were all either attached with a small dolorian, T-rex, or had Snoopy dangling on the other side of it. Not like in Singapore, most of the souvenirs have a big Universal Studio word.
 
7. If you can’t speak Japanese, do not prioritize the shows coz all the 4D show is in Nihon
 

 
Now we start with our journey...we woke up early..had our breakfast and i cook nasi to bring to the park...we wore Baju Universal Studio Singapore...poyos kan...then we took a train from Shin-Imamiya to Nishikujo then change train To Universal City. Bear in mind changing train in Japan is not like in Malaysia..In here if you're from Salak Tinggi you want to go to pwtc..you need to take erl until Bandar Tasik Selatan then exit..menapak like 1 KM to change to Star Station..buy new ticket then naik star...if Japanese people come to Malaysia they will definitely laugh at our public transport system...yela why on earth you need different train station...the only station that has most of the train line is in KL sentral...tu pun Star tak ada..if I'm not mistaken la...aku pun dh lama tak naik train... in Japan, you just purchase 1 time ticket..from Shin to Universal city...when you arrive at Nishijuko..get out of the train and just wait there for a train to universal city...no need to walk out of the station...you just need to change from platform 2 platform....so easy...
 
 
 
Then we arrive at Universal City...bought a ticket...hehe i didn't buy a ticket for Fiesya...I thought 0-4 years free...but actually 4-12 years need to purchase child ticket...and furthermore fiesya naik stroller so at the entrance they didn't notice...hahaha selamat duit aku...
 
no worry...they don't mind if you bring food...we even bring nasi...it's ok...no like Singapore...it is prohibited to bring outside food to the park...tak consider langsung...dah la harga makanan kat dalam tu nak tercekik dibuatnya....
 
The park is much more bigger than Singapore...this time we decide to try out my assumption plan... what i figure out that when we go to any amusement park...we tend to start from either left or right...we will start with the first attraction we see...so when the park open everybody will be at the first attraction ...but nobody will start at the center of the park...so we decided to try my finding here... when we enter the park, the first attraction is Hollywood...we skip everything and just walk straight to Jurassic Park which is like 5 attraction ahead...and surprisingly...there's no long Que..we even have a Chance to take picture with spider man without have to Que...hehehe...berjaya ...Until sometime when everyone started to move around and all the places was pack with people...
 
 
the park was big and we can't event find some of the attraction... below is the attraction we found..the one with no picture in it is either we hate it or we can't find it
 

New York

  • The Amazing Adventures of Spider-Man
 
Unfortunately the ride were close for some maintenance...
 
 
  • Terminator 2:3-D
No where to be seen...and i don't like terminator that much pun

Hollywood

4-D Theatre
  • Shrek's 4-D Adventure

 
The same 4D movie in Singapore but this time Shrek speaking Japan... OMG why on earth it's the same story...every park should have different show so it has its own identity... really disappointed... 

  • Sesame Street 4-D Movie Magic
Don't really like sesame and all its friend
  • Universal Monsters Live Rock and Roll Show

  • Animation Celebration

  • Hollywood Dream - The Ride
  • Space Fantasy – The Ride
  • Magical Starlight Parade
 
Watching the parade is like watching perarakan kereta berhias... it is meriah with all the light but ...i don't know...for me it's kind of boring...and my kids don't enjoy it that much..

San Francisco

  • Back to the Future - The Ride
 

Hubby ride the car and it's kind of exciting he said...
  • Backdraft
What the hell is this??

Jurassic Park

  • Jurassic Park: The Ride


 
Fahri fav...but we very disappointed...we not be able to ride the boat...Fahri is not tall enough to watch the dinosaur...and there's no big dinosaur patung like in Singapore...

Snoopy Studios 

  • Snoopy's Great Race
 
This is the place for the kids...it is in the wonderland...a new area in the pack design specially for kids like mine who can't ride most of the USJ attraction...we spent most of our time in the wonderland... and yes.. it is like a wonderland... very colorful... we event ate our nasi there...orang kampung datang Jepun...siap bawak bekal nasi...yang penting perut kenyang...
  • Peppermint Patty's Stunt Slide
  • The Flying Snoopy

Hello Kitty Fashion Avenue

  • Hello Kitty's Cupcake Dream

  • Hello Kitty's Ribbon Collection
 
Hello kitty will be fiesya's Fav among all...and she even has a chance to meet HK and HK hug her...hehehe it's like a dream came true for a little girl like her..

Sesame Street Fun Zone

Elmo's Imagination Playland:
  • Elmo's Bubble Bubble

  • Abby's Magical Party

  • Moppy's Lucky Dance Party
  • Big Bird's Big Nest
  • Grover's Construction Company
  • Bert and Ernie's Wonder-The Sea
Sesame Central Park:
  • Sesame's Big Drive

  • Big Bird's Climbing Nest
  • Abby's Magical Tree
  • Abby's Magical Garden
  • Water Garden
  • Cookie Monster Slide
  • Ernie's Rubber Duckie Race
Sesame Street Plaza:
  • Elmo's Little Drive
  • Big Bird's Big Top Circus

Lagoon

  • Peter Pan's Neverland

Water World

  • Waterworld: A Live Sea War Spectacular
We did not watch the movie...i bet it is the same like singapore

Amity Village

  • Jaws
Jaws?? like what year is the movie?? is there anyone still like jaws?? huh...
 
That will be all the attarction...okla...and if you're looking for a suray forget it...you won't find it here...so just find a spot and bentang ur sejadah... we found a private place...tepi bangunan near the back to the future attraction...it is near to toilet to ambil air sembahyang...and nobody was there..and don't forget to bring your kompas arah kiblat... by that time my kids was done with sleeping... thanks to the stroller... 
 
After we completed our duty...then came a park staff...she was so polite and friendly...she ask where we're from and try to communicate even though i think she know only a few english word... and the amazing part is...she draw a pictureof elmo and big bird just buy using a water spray yang dibuat untuk cuci2 cermin or meja... very talented...and it's actually brighten our day...and my question is...why on earth Malaysian people can't be as friendly and cheerful as that... go to Legoland...see how people treat you...even in Singapore...they are not friendly at all... but here...like they love their job so much and it is their duty to make people happy...they seem so sincere ... and you will feel so comfortable being here
 
We stay there until the park close at 9pm... we bought a lot of souvenir...for our self... after that we went to hard rock cafe and continue damaging our wallet...actually in Osaka...it has 2 HRC...one in Ito Building which i don't know where and the other one is outside the USJ... 
 
 
And after that is time to go back to the hotel with a happy face...really enjoying the day..
 
We will definitely be back here in 10 years time after we visit US Orlando and Hollywood...
 
Collateral damage for today (in yen)
 
 
1. Train from shin-Imamiya to Nishikujo to Universal City : 200
2. Universal Studio Ticket (2X6,600) : 13200
3. Spiderman Picture Taken : 1500
4. Tshirt and talking dinasour for Fahri : 3005
5. Hello Kitty Picture Taken : 1800
6. 2 coke & 1 minute pulpe : 780
7. Hello Kitty Towel & Soft Toy foor Fiesya : 5400
8. Hello Kitty pen, postcard & Pen Dino : 1601
9. PopCorn : 1400
10. 2 Tshirt Universal wonderland : 2000
11. 2 coke : 580
12. Tshirt for fiesya & Dino Keychain : 3230
13. 6 Tshirt @ Hardrock cafe : 14280
14. Train from Universal city to shin-imamiya : 340
15. Unknown purchase : 800
 
TOTAL : 50,116


What a tired day today...need a goodnite sleep for tomorrow journey...tatata...