Thursday, June 20, 2013

Japan Travelogue - Kyoto

Entry kali ni aku nak speaking melayu lak...letih cakap english ini...dah la english aku sungguhla Oh my english...Hari ni dah masuk hari keempat kitaorg kat Jepun (kalau aku tulis blog live from Japan la)... tapi sebab blk Malaysia baru aku tulis...so sebenarnya skarang ni dh sebulan lepas balik Jepun...baru day 4 ada lagi 5 days to go...keje aku melambak sgt...xsempat nak update blog setiap hr...rasanya lagi 2 bulan siap la kot entry Japan ni...aku pun dah ingat2 lupa dh detailnya...kalau ada yang nak gi Jepun dan berharap nak refer blog aku ni bertabah la yea...silap haribulan korang dah balik dari Jepun aku tak siap lagi blognya... 
 
Ok...hari ini misi nak mencari Geisha (Geisha (芸者?), geiko (芸子) or geigi (芸妓) are traditional Japanese female entertainers who act as hostesses and whose skills include performing various Japanese arts such as classical music, dance and games.)...orang kata kalau datang Jepun kena gi Kyoto...sebab Kyoto la lambang Jepun...contohnya macam datang Malaysia kena gi Melaka la...sebab di situ masih ada bangunan tinggalan sejarah lama..dan kalau betul2 nak rasa suasana origanal Jepun datang la Kyoto... yeke...
 
Start dengan family picture dulu...hari ini hari Promosi Legoland...kot2 la ada org Jepun tengok..wa Malaysia ada Legoland...Let's go to Malaysia...ha..kan dh menyumbang pada ekonomi negara..nak bayar gaji aku gak nanti..

Perjalanan dimulakan seawal jam 8 pagi...awal bagi kita la kalau kat sana matahari dah tegak atas kepada dah...nak gi kyoto kena naik train pesen lain skit...dia macam kita nk gi Seremban dari KL... kena naik LRT sampai KL Central pastu naik komuter...Ni pun sama kena naik dari stesen Osaka... jarak perjalanan dalam 1 jam...dan sampaila di Kyoto

Apa yg aku nampak dalam train ke kyoto ni banyak makcik pakcik je...ada la yg muda tapi x ramai... train pun nampak muram je...train pun macam olskool skit...mercu utama Kyoto ialah Kyoto tower... jangan lupa amik gambar sebagai bukti dah sampai Kyoto...

 Fun Fact :
 
  1. Ia adalah Ibu Negara Jepun dan tempat tinggal maharaja sejak tahun 794 hingga 1868.
  2. Ia adalah bandar ke 7 terbesar di Jepun dengan populasi 1.4 juta orang
  3. Disebabkan nilai sejarahnya yang tinggi, kyoto tidak tersenarai dalam bandar yang disasarkan masa bom atom digugurkan dan tiada serangan semasa Perang Dunia Ke2
  4. Terdapat lebih kurang 1600 temple atau shrine yang lebih kurang sama dengan 1 shrine bagi 875 orang...banyaknya la templenya
  5. Kalau nak jadi Gesha, tinggi tidak boleh lebih dari 160cm dan boleh jalan guna heel 4 inci...sebab tu kena pendek sbb heel tu tinggi sangat..
  6. Cerita Memoirs of a Geisha adalah berdasarkan persekitaran di Kyoto
  7. Masa zaman pemerintahan Edo dulu, jika seseorang boleh lompat tanpa cedera di Kiyomizu-dera dengan ketinggian 13m, satu permintaan dia akan dimakbulkan (boleh ke...mesti cedera punya)
  8. Company Nintendo video game tu asalnya dari Kyoto dan dulunya adalah syarikat taxi
  9. Station Kyoto adalah station kedua terbesar di Jepun (patutla aku pening mana nak gi)
  10. Kyoto ni disamakan dengan bandar2 seperti Bostan, Paris, Prague, Florence, Kiev, Xi'an dan Guadalajara, Mexico.
 
 
Sampai je kat stesen Kyoto...ikut arah ke terminal bas... kat Kyoto ni adalah lebih senang naik bas...so Jr pass yang dibangga-banggakan tu tidak boleh digunakan di sini yea...muahahaha...sib baik tak beli Jr Pass... cara terbaik adalah ambik 1 Day kyoto pass... tiket tu boleh dibeli si tempat bas 100 berhenti...ala yang paling depan skali...mesinnya macam dalam gambar kat atas tu...
 
Aku memula gi tanya pak guard kat situ...pastu dia tanya aku english?? aku pun haik haik...anguk anguk..trus dia kluarkan satu kertas...kat kertas tu tulis "1 day kyoto pass is very convenient for sightseeing in Kyoto. If you take the bus more than 3 time, it is more cheaper to buy Kyoto pass." Bagus gak ideanya...dia tak reti cakap so maybe boss dia tulis siap2...yela kyoto banyak tourist kan..
 
Kalau nak tau bas apa nak naik atau macam mana nak gi macam detail kat bawah ni...rajin2 la bukak website ni....sini ada semua detail...print n bawak la gi Kyoto nanti
 
 
so ok....jom la naik bas...first skali kitaorg naik bas 100...ramai juga...konsep bas kat Jepun ni naik ikut pintu belakang turun ikut pintu depan...masa turun baru bayar...loceng tekannya ada kat seat..bagus gak xde la kita kena berdiri tekan...dalam bas ramainya orang... yang aku peliknya ramai budak sekolah...rasanya diaorg tengah buat kajian sejarah kot...kitaorg dgn storller bagi...memang mencabar la...En hubby siap kena berdiri..hehehe...jarang ada anak Kelate dapat berdiri atas bas kat Kyoto...

 
 
Kat dalam bas tu ada peta yang menunjukkan hentian-hentian bas dan tourist attraction kat situ... kalau korang tak ada arah tujuan dan xtau nk gi mana...tengok je peta tu dan turun la kat mana yang nak.... atau boleh pilih dari list berikut
 
 
Ha...xnampak kan...memang saje tak bagi nampak sebab nak menunjukkan betapa banyaknya tempat menarik kat kyoto ni...nak lagi detail untuk setiap tempat baca kat sini....
 
Macam yang fun fact tu cakap la...ada lebih kurang 1600 shrine ... kalau korang nak muntah darah gi la setiap shrine tu...tu baru shrine..tak masuk lagi tempat menarik yang lain ... kalau korang setakat datang balik hari macam aku ni tak yah la bercita-cita tinggi sangat...habis banyak boleh gi 4 tempat je... so buat pilihan yang tepat atau duduk kat situ 3-4 malam ke boleh cover semua... bagi aku la tempat yang tak patut di miss ialah , Ginkakuji temple yang ni sepatutnya di buat dari perak tapi xde pun peraknya...along the way ada banyak2 jualan souvinear...tapi mahal jangan cakap la, pastu jalan ikut The path of Philosophy sampai ke Nanzenji Temple. kat sini ada banyak pokok2...kitaorg siap berkelah makan nasi bawah pokok...then kalau teringin nak tengok Geisha..pergila ke Gion..kalau nasib korang baik adala...tapi kalau setakat gi tengah hari panas2 tu memang tak dapat la...Geisha pun takut nak kuar...cair makeup tebal diaorg tu.....pastu gi ke Kiyomizudera..temple ni adalah dalam list UNESCO world heritage...ia dibina tanpa paku...tapi nak naik mmg parak la...letih weh...pastu naik bas ke .... Kinkakuji temple..ini bahagian atasnya dibuat dari emas.... 
 
Kalau ada masa lagi...naik bas ke Fushimi Inari Shrine... yang ni aku x dapat gi...rasa ralat gak... ada tori gate...tapi kalau gi pun x larat aku nak naik bukit punya la...untuk peringatan semua...nak melawat temple ni kena naik tangga yang banyak atau meredah bukit...memang letih sangat la...dengan tolak stroller lagi...yang bawak stroller macam kita org ni bertabah la...kalau masuk temple tu tinggal je stroller kat luar...lebih baik dukung je anak tu dari kena dukung stroller bersama anak...kalau rasa x larat tak yah la masuk...tengok dari luar je la...bazir je bayar entrance tiket kalau setakat nk duk kat pintu masuk je
 
Cuaca pulak tak tau la apasal...tapi kat kyoto panas sangat...berbeza dengan Osaka...panas menyengat skit.. tapi bila masuk kawasan temple sejuk je...dan rasa tenang sebab penuh dengan pokon2 hijau yang cantik...redup je...best la... berikut adalah gambar2 yang di ambil di temple2.... aku siap menyusukan si Fahri dekat Ginkakunji... Hari ini dalam sejarah tu...kalau Fahri ada diari mesti dia tulis..."Hari ini untuk pertama kalinya aku menyusu di Silver Pavilion Kyoto...Hebat tak aku"...


 
 
Nak masuk temple ni kena bayar yea...yela kalau dak macam mana diaorg nak mengekalkan keindahan kawasan tu... harganya dalam range 300 - 1000 yen...nak tau detail list of temple, operating hour dan harga tiket baca kat sini
 
 
Ni la aku cakap penuh dengan budak sekolah...siap beli souvinear lagi tu...kompisu aku...agaknya diaorg ni sekolah kat Tokyo kot datang buat kajian sejarah kat kyoto...entahla...nak tanya bukan reti cakap pun...tapi semuanya baik2...siap bawak kitaorg tunjukkan jalan...walaupun diaorg pun tak tau nak gi mana....
 
 
Yang ni "a must try" in Kyoto... airskrim green tea...sedap... rindunya nak makan aiskrim tu...si fahri la makan bersungguh tak nak bagi orang lain....
 
Kat bawah ni plak suvinear yang boleh dibelila...aku ingat dulu nak beli kipas untuk orang opis...kan Jepun terkenal dengan kipasnya...aku bajet mesti la murah sebab kat Malaysia ni satu singgit je...sekali...amik ko harga paling murah pun rm15 satu...tu pun yang biasa tak ada tulis jepun2 ni...yang ada tulis punya...harga boleh mencecah hingga ratusan ringgit...gilo...diaorg guna kayu jati ke apa kat kipas tu....tapi kalau kipas memang angin dia kuat la...
 
Pastu ni pun kena try gak...aiskepal... harganya dalam 6 ringgit la semangkuk...kalau kat malaysia jual benda ni bankrap dah...ais kacang yang buh macam2 tu pun kalau jual rm3 kita jeling nak kluar bijik mata kat penjual tu...tapi bila kat Jepun...dengan tak kisahnya kitaorg beli...beli 2 plak tu...ais yang dikisar pastu letak pati mangga ke strawberi ke..grapes ke green tea ke...tu je...bukan ada kacang ke apa ke...tapi sedap...dengan cuaca yang panas tu...dengan harga yang mahal tu...sedap la jawabnya
 
 
Kawasan temple yang penuh dengan pokok hijau dan pokok bongsai...kalau apak aku datang ni mau tak nak balik ni duk belek pokok bongsai kat sini
 

Kalau nak buat wish...boleh beli kayu kat bawah tu dan bakar... kalau rasa diri tu Islam...jangan la duk buat benda2 syirik tu yea...walaupun untuk suka2... nanti tak pasal2 jadi berdosa... peringatan untuk diri sendiri dan rakan2...
 
 
Kat bawah tu pulak ada kolam...buang duit syiling dan make a wish...sib baik mr hubby tak bagi... ikut aku nak buat dah...bukanla nak percaya ...sesaje nak try...heheh...tak boleh yea...itu bukan cara agama kita...nak buat wish...pasni gi sembanyang...mohon dengan Allah...hehehe
 
 
 
Lepas dah puas jalan...kitaorg decide nak balik dah...sebab letih sangat...dan anak2 aku macam x excited pun...yela bukan ada mainan pun...hari ni adalah hari Go back to nature... tapi aku memang respect la dari segi kebersihan...bersih semua tempat...x jumpa sampah pun ..tong sampah pun susah nak jumpa...diaorg ni makan cokelat dengan kertas2 skali ke... dan yang paling best...x jumpa sezarah pun asap rokok...xde org merokok...bahagianya hidup aku...
 
 
Pastu...yea...jumpa Daiso...aku memang nak try gi Daiso kat Jepun...tengok best tak... ia ada kat stesen bas dalam bangunan kyoto tower... tak besar sangat...satu tingkat je...besar lagi Daiso kat Mines... cuma harganya lebih murah sebab semua barang 105 yen...lebih kurang 3.50...base n currency exchange masa tu la...
Peringatan penting : Kalau nak beli suvinear, beli lah di sini. Kat kyoto tower tu, ground floor ada jualan macam2 suvinear...harga kat sini boleh tawar...dan lebih murah dari semua tempat yang kitaorg pergi ...walaupun di asakusa...pastikan beli siap2 suvinear untuk orang kampung di sini... kat sini t-shirt boleh dapat 900yen yang ada tulis perkataan Japan...kat tempat lain paling murah 1000yen... kalau beli satu memang tak banyak beza... tapi kalau nk beli banyak yang 1000 yen tu ada sikit je design nya...tapi kat sini... 900 yen macam2 design ada...fridge magnet pun ada yang cantik dalam 300 yen... kitaorg sib baik la beli juga...memula duk fikir nak belli ke tak...sebab takut kat Tokyo lagi murah... tapi fikir ballik...beli je la...nanti xyah pk dah...Alhamdullilah...banyak save tu..

 
Dan tak kusangka misi mencari Geisha yang ku sangka gagal di Gion...tetiba...Geisha ada di Stesen kyoto...dia tengah tunggu Mama Gesha dia datang dari mana tah...wa...dapat jugak aku tengok Gesha secara live...tapi memang betul la aku baca...Gesha ni tak bagi org amik gambar dia....memula dia mengadap kitaorg...aku keluar phone terus dia lari menyorok belakang signboard...tu yang gambar kat bawak berkualiti rendah tu...guna s3 je kan...pastu tersorok lak tu... xpe janji Misi aku berjaya... aku pelik juga...make up sangat tebal tapi nampak cantik je muka diaorg...
 
 
Lepastu kitaorg pun amik train balik hotel...letihnya hari ini...tapi puas hati sebab dapat tengok peninggalan sejarah jepun...mungkin bila dah tua nanti aku lebih menghargai kawasan2 macam ni... aku cakap kat hubby...nanti bila kita dah tua...anak2 dah masuk Uni...kita datang Kyoto duk sini sebulan dan jalan2 kat semua tempat...mesti best... 
 
Ok...tu je untuk hari ni...esok nak ke Tokyo...ok..tak sabarnya...tapi sedih sebab nak tinggalkan Osaka...x puas jalan lagi...bye...


Collateral damage for today (in yen)

1. Tiket Shin-Imamiya to Osaka to Kyoto (2X890) : 1780
2. Kyoto 1 Day pass (2X500) : 1000
3. Tiket Ginkanju Temple (500 x 2) : 1000
4. Green Tea Icecream : 150
5. Ais Kepal (200 x 2) : 400
6. Pen for sov (420x4) : 1680
7. Baju for sov (900 x 4 ) : 3600
8. Fridge Magnet  : 300
9. Mr Donut : 360
10. Daiso : 1365
11. Tiket Kyoto ke Osaka ke Shin (2x890): 1780

TOTAL : 13,415