Thursday, June 27, 2013

Japan Travelogue - Tokyo I'm in Love

Tajuk hari ini memang tak revelan dengan apa yang nak diceritakan...saje cari tajuk yang best skit..sebenarnya hari ni nak gi Tokyo...bestnya... dulu2 dengar je citer orang gi Tokyo (org mana tah..ada ke)hehehe..kat tv kot...tetiba hari ni pada usia 34 tahun aku akan menjejakkan kaki ke tokyo... Fiesya n Fahri lagi best...sekolah pun belum dah gi Tokyo...jeles aku...
 
Sebelum tu kita mulakan dengan fakta sejarah dulu

Fun Facts:
 
  1. Zaman dulu masa Tokyo adalah fishing village namanya ialah Edo. Bila dah maju pada tahun 1868 baru namanya ditukar ke Tokyo yang bermaksud "Eastern Capital"
  2. Kalau gi Tokyo janganla berharap sangat nak tengok gunung Fuji sebab kabus tebal, gunung tu hanya boleh dilihat lebih kurang 80 hari sahaja setahun.
  3. Kat tokyo banyak rumah berhantu. hampir setiap kawasan perumahan ada hantu dan biasanya hantu budak perempuan berpakaian merah.hehehe takutnya
  4. Kat Tokyo ada satu restoran yang paling mahal didunia iaitu Aragawa. Kalau makan kat situ kena ada duit paling kurang ¥35,000 sorang yang bersamaan dengan RM1200
  5. Tokyo ada banyak vending machine dan macam2 dijualnya seperi wine, beer, condoms, cigarettes, comic books, and hot dogs. aku ada jumpa VM yang jual mee dalam mangkuk..kagum aku
  6. Tokyo adalah tempat yang paling selamat untuk traveller sebab crime ratenya sangat rendah
  7. Tokyo adalah tempat yang mempunyai lampu neon yang terbanyak sekali di dunia
  8. Tokyo stock exchange adalah ketiga terbesar di dunia selepas New York dan London.
  9. Orang-orang Jepun generasi baru ni tak la pendek macam yang kita sangkakan dan mereka mempunyai kaki yang cantik.
  10. Orang Jepun ni percaya yang negara luar ni terutamanya america sangat tidak selamat untuk dilawati.
  11. Dalam setahun lebih kurang 1500 gempa bumi belaku di Jepun.
Kami mulakan perjalanan seawal kul 8 pagi...budak2 letih tak abih lagi so angkat masuk stroller tdo... tengokla betapa banyaknya barang yang kitaorg bawak..dh la tak ada idea bagaimana liku-liku perjalanan yang terpaksa kitaorg tempohi hari ini...bertabahla dengan beg yang berat tu...sib baik la ada en stroller yang tolong menggalas...
 
Seperti biasa...silala mengusung beg ke stesen JR Shin Imamiya...kena baibai stesen ni sebab ni kali terakhir kami kat sini...beli tiket train ke shin-osaka...ingat tau shin-osaka...buka osaka..bila sampai di shin-osaka...sila berjalan ke arah kaunter Shinkansen...dan beli tiket ke Tokyo...Jika anda ke Jepun, pastikan anda naik Shinkansen ini. Jika tak..maka tak lengkap la kunjungan anda di Jepun...
 
 
Shinkansen Fun Facts:
 
  1. Nama lain bagi Shinkanses adalah Bullet Train
  2. Kelajuan maksimum bagi shinkansen ini adalah 320 km/h.
  3. Tokaido Shinkansen yang menghubungkan Osaka dan Tokyo adalah high-speed rail line yang paling sibuk di dunia yang membawa lebih kurang 151 juta penumpang setiap tahun. Jumlah penumpang terbanyak di dunia.
  4. Nozomi pula adalah train paing laju yang menghubungkan Osaka dan Tokyo
  5. Nozomi terlaju adalah model N700 series yang mencecah kelajuan 300 km/h (186 mph).
  6. Trip dari Tokyo ke Osaka dengan jarak 515km hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam sahaja...bayangkan dari kl ke kelantan 2 jam..
  7. Perkataan nozomi  bermaksud  "hope" atau "wish".
so dengan perasaan berkobar-kobar kami pun naik la keretapi terlaju di Jepun ini...kalau yang ada Jr Pass tu tak di cover yea kat sini...kena naik train lain yang kurang skit lajunya...harga tiket dari Osaka ke Tokyo adalah...jeng..jeng...jeng...RM430 seorang...so dua orang jadila 860... kalau ada anak 6 tahun ke atas kenala bayar child price yea....harganya separuh dari harga dewasa....kalau anak bawah 6 tahun...boleh naik free tapi tak ada seat...maknanya kena riba la...riba pun riba la dari bayar rm215 sorang...best sangat ke naiknya sampai 400++...untuk maklum tiada istilah best atau tak...inilah cara paling senang untuk ke tokyo...boleh la kalau nak murah naik bas...tapi perjalanan 12 jam la...kalau naik domestic flight pun harganya lebih mahal...ini cara tercepat...cuma kalau nak jimat skit boleh la naik train yang kurang skit lajunya..
 
 
Sebelum naik pastikan anda berada di gerabak yang betul...dia ada 2 jenis reserved seat atau green car dengan unreserved... paham2 la apa bezanyan kan... yg x reserve ni untuk orang yang kurang mampu la... harganya berbeza yea...dekat platform tu dia ada tulis reserve ke dk...untuk makluman...yg x reserve ni gerabak dia kat belakang...dh nak ujung2 dah...kalau tgk org beratur panjang nak naik tu...jgn ingat yang unreserve...yela macam naik air asia...yg ekonomi klas beratur org...yg premium seat punya ada la 2 -3 orang... tapi di Jepun lain...yg reserved pulak aku tgk ramai org...yg tak reserve kitaorg naik x ramai sgt pun...ada je tempat duduk...so xyah la membazir duit
 
Dalam tu lebih kurang macam airasia la...ada pramugari datang jual2 kopok2...siap ada wifi lagi...fiesya n fahri siap tak mandi lagi tu naik train terlaju di jepun...hebat....jarang ada anak melayu busuk2 dapat naik train canggih macam ni...
 
sepanjang jalan tu boleh la lihat pemandangan kampung2 jepun...ada sawah pagi...mount fuji...x nampak pun...tapi pemandagan cantik la...yang membuatkan anda tak rasa nak tdo...dia ibarat mcm highway utara dari Gurun ke Alor star..penuh dengan sawah padi...yeke aku ni...main belasah je
 
Dan...sampaila kami ke TOKYO...wa...xcitednya... ok..kalau kat Osaka korang dah rasa pening dengan train routenya...bersediala untuk kepeningan kuasa dua...amik..
 



 
Tak yah la bercita-cita tinggi nak hafal train route ni sebab kalau tanya org jepun nk gi mana pun diaorg tak ingat pun...diaorg akan refer to map balik...yang penting kena tau macam mana nak baca map dan cuba berpegang pada satu line sahaja...macam kitaorg...kami berpegang pada JR Yamato Line...line hijau...tgk la mamat mat saleh kat gambar bawah tu...tdo xsedar diri...siap telentok atas badan en hubby...geli tgk rambut dia...
 
 
 
so kitaorg naik train dari Tokyo station ke Ikebukuro... sampai ke ikebukuro...wa uniqlo... memang betul la Jepun ni banyak benar kedai uniqlo nya...station ikebukuro ni agak besar dan ada dua shopping complex dalam dia...ikut je ke arah Tohu Shopping complex...jalan sampai hujung dalam dan akan ada board McD kat situ...naik tangga ke atas dan akan jumpa McD dan jalan besar...
 
Kitaorg sebenarnya bila sampai kat station tu...xtau nak gi mana...yela mana nak aspect train station dia sebesar KL sentral...tanya semua org tak tau mana hotel yang kami nak gi...orang Tokyo ni sombong sikit la jika dibandingkan dengan orang Osaka...sama la mcm kalau kita bandingkan org KL dgn orang Kedah...org Kedah ramah je...tapi bila dtg KL jadi belagak sikit la... bayangkan la dengan beg yang banyak...dgn stroller dan dengan panasnya dan letihnya...sib baik la ada sorang mamat ni pandai cakap english...dia yang tolong kitaorg tahan taxi...then taxi tu guna GPS ke hotel kitaorg.
 
Pusing punya pusing sampai la hotel...rupanya dekat gila hotelnya ...cuma kedudukannya di lorang belakang bukan lorong main road tu...ok kalau siapa yg nak duk situ...aku bagi direction... pastikan anda berada dalam keadaan McD disebelah Kanan...jalan straight je ikut main road tu...kat seberang jalan tu anda akan nampak Bulding Bic Camera dan satu shopping complex besar OICITY mall..
 
 
. terus je jalan sampai jumpa kedai Docomo..sebelum kedai tu ada lorong masuk ke kanan...masuk lorong tu...jalan terus pastu ada lorong ke kiri...masuk lorong tu...wala....sampai dah Tokyu Stay Ikebukuro...
 
suka la hati kami setelah sampai ke hotel...tapi malangnya masa tu baru kul 1...bilik hanya boleh masuk kul 3 petang...alamak...so kitaorg bukak bekalan nasi dan makan dulu kat lobi...then kat situ jugak ada baby room..so aku bagi anak2 aku mandi dulu...baru rasa segar...
 
 Disesbabkan masa check inn adalah lambat lagi dan adalah perkara yang teruk kalau membiarkan masa berlalu dengan begitu sahaja...jadi kami meneruskan perjalanan ke Nippori Textile Town.. kat sini la tempat nak beli Japanese Cotton..Cara nak pergi...jalan kaki ke stesen ikebukuro tadi ...xyah naik teksi..dekat je..cari Yamato line...beli tiket dan naik train ke Nippori Station... Disebabkan kitaorg dah pandai skit...kitaorg decide nak beli Suica Card...kad ni macam touch n go kat msia ni...boleh guna untuk semua jenis transportation...so x yah risau tersalah naik train ke...tolak je dari duit yang ada...
 
sampai je di Nippori Station kluar ke sebelah kanan dan akan nampak signboard seperti dibawah... nampak tak dia tulis Nippori Tektile Town anak panah naik atas...kitaorg tak faham...gi straight ke kanan...rupanya tu Sunny Hall...anak panah tu menunjukkan kena lintas jalan dan pergi ke arah depan..then salan lebih kurang 10 minit akan nampak la kedai2 kain yang sangat banyak...aku aim nak gi tomato ja dan sampai la...so jom memborong untuk semua orang...
 
 Kitaorg beli 2 plastik besar kain cotton Jepun...kalau beli kat Malaysia ni maunya beribu ni...dan seperti biasa stroller la penyelamat...boleh gantung tanpa rasa berat...then kitaorg decide nak balik hotel sebab dah penat dan tak sabar nak mandi...
 
Masuk je hotel...wa...bersihnya...yang bestnya ada microwave dengan washing machine + dryer... apa lagi balik je terus masukkan baju untuk baruh...tiap hari aku basuh baju sebab senang...tekan tekan je...pas 3 jam siap kering...sib baik tak siap lipat...maunya baju org bilik hotel sebelah pun aku tolong basuh...sangat2 best mesin orang jepun ni....pastu ada microwave...bahagianya hidup...boleh masak sesuka hati aku...katil dia pun ok la...bukan tatami bed tapi selesa...
Malam tu kitaorg kluar lagi...tapi gi jenjalan kat area ikebukuro tu je...tempat tu memang maju...banyak mall dan kedai2...sangat mudah...banyak mart yang bukak 24 jam...jalan2 jumpa kedai makanan halal...tapi aku memang tak ingat kat lorong mana...siapa nak gi..cal 0359507157... call dari jepun tau...kalau call dari sini dapat kat org KL sebab no dia sama je mcm area code kat msia ni...tapi kitaprg tak makan la sebab belambak lagi makanan kat bilik tu...lagi sedap dan tak payah bayar..

 
Itu la sahaja seharian untuk hari ini...letih tu...tenaga dah makin berkurang tapi semangat nak menjelajah Tokyo semakin membara...hotel yang kitaorg duduk ni aku sangat recomen...kalau datangg jepun lagi pasti aku duk sini lagi...sangat best...sedikit maklumat mengenai hotel ni..
 
About the Hotel:
 
  1. Name : Tokyu Stay Ikebukuro
  2. Price : 9000 - 13000 yen..depend pada bilik macam mana dan berapa orang.
  3. Booking boleh buat thru email ikebukuro@tokyustay.co.jp . Mereka cepat jawab dan boleh la nak tanya soalan2 macam mana nak gi situ sini. mereka very helpful...akan sentiasa balas email kita with godd info.
  4. Kitaorg bayar 41500 yen untuk 4 malam lebih kurang RM1300..tu pun sebab ada 2 anak so extra charge...
  5. tKitaorg amik semi-double room..yang lengkap dengan bathroom, microwave, washing & dryer machine, peti ais dan internet yang laju dalam bilik.
  6. Bagi yang masih tercari-cari kat mana nak stay di Tokyo, dudukla di hotel ni...you won't regret...
 

Collateral damage for today (in yen)

  1. Train dari Shin imamiya ke Shin Osaka (220x2) : 440
  2. Nozomi tiket Osaka ke Tokyo (14050 x 2) : 28,100
  3. Air minute pulpe (4 x 150 ) : 600
  4. Potato chip (2 x 120) : 240
  5. Model Nozomi : 1050
  6. Teksi dari Ikebukuro Station ke Hotel : 710
  7. Hotel Tokyu Stay Ikebukuro : 41,500
  8. Air sparkling oren (150 x5) : 750
  9. Suica card (2 x 2000) : 4000
  10. japanese cotton (21 pasang) : 20,407
  11. Telor n roti : 415
  12. Shopping di Bic Camera : 1020
  13. Beli roti + potato chip + air mineral : 500
TOTAL : 99,732

Bye...bye