Saturday, June 29, 2013

Japan Travelogue - Doraemon Museum, Harajuku & Akihabara

Korang pernah tengok citer doremon tak? tak pernah!! kau datang dari planet mana ni..rasanya dari nenek tua sampai la ke baby yg baru boleh cakap akan tau apa itu doraemon...bagi aku doremon adalah kartun yang berjaya dan diingatila oleh orang ...selain dari ultraman..tapi benci la aku ultramen skrang ni banyak sgt versi...ultraman 3 la...nexus la...nembius la..taro la...tah apa lagi tah... tengok macam doraemon masih kekalkan character yang sama walaupun dah berabad lama...
 
Kalau nak tengok citer doremon ni ada kat Ntv7 setiap sabtu kul 7.30 lepas citer sinchan..yang suka tengok citer tu pernah tak terfikir nak tengok secara real terutamanya kawasan perumahan doremon tu...and as everbody know doremon tu asal dari Jepun so adalah satu kerugian jika kita pergi jepun tapi kita tak gi museum doremon...museum yang hanya ada di Jepun...

Tapi peringatan untuk semua...tiket museum doremon ni hanya dibuka jualan pada bulan sebelum tarikh nak pergi...maknanya kalau kitaorg nak pergi pada 25/5/2013...tiket akan hanya dijual dari 1 - 30 April 2013. sebelum dan selepas tarikh tu jangan harap nak ada... dan tiket dijual di mesin loopy kat lawson (mcm 7-11) dan ofcourse la di Jepun....kalau korang gi Jepun baru nak beli memang tak la...so mcm mana ni...memula aku dah keciwa...yela mcm mana nak beli...boleh beli online kat website dia tapi dengan syarat korang kena tau cakap jepun...pastu kaedah pembayaran pun x tau mcm mana sebab memang tulis jepun la semuanya...tak caya...try la kat sini.
 
Tapi aku tak berputus asa (sebab aku dah janji dengan fiesya nak gi umah doremon)...search punya search akhirnya aku jumpa dengan satu website yang buat service barang dari Jepun. Kedai tu kat Jepun so bolehla dia belikan aku tiket dan hantar pada aku...harga mahal sikit la...tapi ada aku kesah... so yang nak pergi tu boleh try ke website ni. cara nak kira kos pun ada dinyatakan skali...Alhamdullilah lepas lebih kurang 2 minggu tiket pun sampai...oh lupa...cara nak bayar...korang kena ada akaun paypal...sib baik la hubby tu jenis peng ebay tegar so aku guna akaun paypal dia la...

Fun Fact :
 
1. Doraemon Museum atau nama lainnya Fujiko. F. Fujio (Mr F) museum dibuka pada 3/9/2011.
2. Untuk masuk ke museum tersebut ada beberapa time slot yang boleh dipilih sebab nak elakkan terlampau ramai orang pada satu masa. (1) 10:00 ~ 10:30; (2) 12:00 ~ 12:30; (3) 14:00 ~ 14:30; (4) 16:00 ~ 16:30
3. Harga tiket adalah 1000 yen dewasa, kanak2 bawah 4 tahun free.
4. Museum ini ditutup pada setiap hari Selasa
5. Muzeum ini dibuat bagi memperingati Fujiko F. fujio yang terkenal dengan lukisan kartunnya. Beliau lahir pada 1933 dan pass away pada 1996 pada usia 62 tahun.

Selepas sarapan..kitaorg pun memulakan perjalanan ke Jr Station Ikebukuro dan ambil tiket ke Noborito...mungkin nama stesen tu sempenan nama Nobita... tapi kena turun dulu kat Shinjuku then naik Odakyu Line. korang boleh pilih nak yang berhenti banyak tempat ke atau boleh naik yang express. dia ada tulis kat train tu...so kitaorg naik yang express.
 Dalam masa 30 minit sampai la ke Stesen Noborito...

sebelum tu aku nak ceritakan satu pengalam kami dengan orang Jepun..sampai kat stesen tu...biasala kitaorg tercangak bangak tak tau nak gi mana...pastu aku nampak sorang perempuan ni tengah dukung anak dia yang dalam umur 3 tahun...aku cakap kat hubby tu mesti nak gi museum doremon...jom tanya dia...dia tak pandai english...so dia suh kitaorg ikut dia...sambil dukung anak ni...dia bawak kitaorg naik lif...kena turun tingkat bawah...pastu bawak gi tempat bus stop...then dia cakap bye2...uh...rasa bersalah...letihnya dia mendukung anak..kena jalan bawak kitaorg pastu kena patah balik...hebatnya diaorg ni...kalau aku sendiri pun x akan buat mcm tu...aku mungkin akan suh turun lif passtu suh la dia tanya sesiapa pulak lepas tu...kagum betul aku dengan budi bahasa diaorg ni...
 
ok so faham yea...kluar train pastu turun lif dan berjalan keluar dari station...pastu ke kiri...dalam jarak 200meter ada tempat tunggu bas...situla bas doremon akan amik kita...masa tunggu bas tu kitaorg terkesima dengan banyak benda..(1) ada lori yang angkat kotak2 yang banyak pastu masuk dalam lori dan lori tu shread kan...aku rasa x dk lori macam tu kat malaysia. (2) ada tempat merokok... dan semua duk rokok kat situ...tak ada pun yg duk tepi2 jalan ke merokok. (3) adalah kedai video game ni (pachito)...kedai tu tak bukak lagi tapi orang beratur panjang gila...

 ok kemudian bas pun sampai...kitaorg amik tiket paling awak iaitu kul 10..tapi sampai stop bus baru kul 9 so tunggula...bas sampai kul 9.30. tapi cuaca kat situ sejuk..best sangat..tunggu bas pun x rasa letih.. bas dia sungguh comel..ada gambar doremon...siap loceng petik pun doremon...huh tak sabarnya rasa...
 naik bas tu kejap je dalam 10 minit...dan akan melalui kawasan tempat tinggal yang sama macam kat citer doremon...lepas tu sampai la kat museum...dalam museum tu tak boleh amik gambar...ada banyak koleksi kartun2 yang ditulis oleh Mr F. kira macam histrory dari start dia mula melukis...dan macam mana doremon terhasil...larat tak larat je korang nak dengar...Mr hubby suka gak duk belek satu2...aku ngan budak2 bosan skit...bila habis dalam museum tu...kita akan masuk kawasan mainan kanak2...kat sini memang lama la kitaorg dukuk...cantik dia hias tempat ni...siap ada mainan2 yang bercirikan doremon..

 Pastu ada juga la mesin telor...adik fahri memang pantang tengok...terus nak tikam..pastu fiesya lak...pastu ayah...siap aim nak yang dinasour...lama gila duk mengkaji kat mesen tu mcm mana nk dapat telur dinasour...dan boleh dapat tu...hebat2...aku malas nk layan...baik layan photo booth...dalam tu ada booth boleh amik gambar..memang kesukaan aku la...
Lepas tu teruskan perjalanan..akan ada kawasan outdoor...kalau karong tengok doremon the movie ada dinasourkan...ni la dinasournya...si fahri nampak je dinasour tu tak nak gi mana dah..duk congok kat situ..
Itula pertama kalinya aku dapat melihat secara live pintu doremon...kalau korang perasan yang gelung2 tu kan tempat mainan diaorg kat taman permainan...bila nobita selalu kena buli
 
 Kat situ juga ada cafe...boleh duduk makan2...dan yang penting ada dorayaki...sungguh comel...ada gak biskut dorami...tapi aku nasihatkan x yah beli la...keras ketung...gula semata-mata...
 Ada la patung2 yang boleh amik gambar...yang putih tu aku tak tau nama apa...perasan tak gambar orang merajuk kat bawah tu...dari situ boleh nampak dinasour tadi..tapi sayup2 je la...fahri merajuk nak gi kat dinasour tu lagi tapi semua org dah bosan...pastu gambar last tu ialah kawasan perumahan yang lebih kurang sama yang macam dalam citer doremon...
 Sebelum keluar..jangan lupa menghanghabiskan duit kat kedai suvinear dia...Fiesya biasa la semua benda dia nak beli...tapi Fahri sangat berpuas hati dengan patung dinasour kecik yang dia dapat hasil tikaman telur tadi
Kami abih pusing museum dalam kul 12..naik bas balik ke MRT station di Noborito...museum ni best...seronok la bagi penggemar citer doremon...cuma yang ralatnya tak ada macsot...kalau letakkan mascot doremon, nobita, giant, sizuka, sunyo, dorami masa sambut kedatangan org kat pintu masuk mesti lagi best...maybe sebab ni museum bukan team park kot sebab tu tak ada mascot...kalau nak tau pasal sejarah Doremon atau Mr F boleh tanya mr hubbby sebab dia dah mengkaji semua sejarah dalam museum tu...

Walaupun entry ni dah panjang berjela...malangnya tak abih lagi...kami teruskan perjalanan ke Harajuku pulak...so bertabahla membaca yea....tujuan pergi ke Harajuku ni sebab aku baca ada Kiddy Land...dengar bunyi macam menarik...kat sini aku bayangkan aku nak beli macam2 barang mainan...


Sampai je kat stesen harajuku...mak oiii ramainya orang...pesta lagi ni...kat Jepun ni semua tempat macam ada pesta..stesen Harajuku ni antara stesen tertua di Jepun...nampak buruk je tapi kawasan ni memang jadi tumpuan ramai bila hujung minggu....kluar je dari stesen tu ada satu mall besar (x ingat nama apa)...pastu kitaorg lost kejap ...xtau nak gi ke arah kanan ke kiri....seperti biasa ikut instinct...ikut kanan la....

jalan punya jalan punya jalan...masa ni redha je... kalau x jumpa nak buat macam mana...oh lupa...lepas ikut kanan tadi...pastu belok kiri pulak...jalan menuruni bukit...kiri kanan ada kedai2 n butik2...semua jenis jenama ada....aku singgah kat butik nike je...yg lain aku x reti sangat...jalan2 lagi... pastu akan nampak Tokyu Mall...ha..dah dekat la tu...pastu alihkan pandangan ke kanan...n...tadaaa...nanpak board kiddy land warna merah diseberang jalan...cari tempat melintas...pastikan lintas di zibra crossing...jangan main lintas je macam kat Malaysia...nanti kena marah.....


 masuk je dalam kedai tu...mak oiii...gila banyak...kalau korang peminat kartun sini adalah tempat wajib pergi...best tu...dari soft toy...hard toy...beg..baju sampai ke pinggan mangkuk pun ada jual...yang bestnya sebut je nak cartooon character apa...mesti ada punya..mickey..minnie..toy story..monster inc..chibi maruko chan..hello kitty jangan cakap la...penuh
 Harga xyah tanya la murah ke dak...sebab apa yang aku figure out pasal barang jepun ni...harga memang tak murah tapi dia ada barang yang korang tak akan jumpa kat Malaysia...kalau ada kat Msia harga dia mesti atleast 2 kali ganda...so konsepnya...beli je apa yang berkenan..
Untuk makluman Kiddy Land ni ada bertingkat-tingkat dan tiada lif...muahahaha..bertabah la memanjat tangga...dan you'll be suprize...xrasa pun penat panjat tangga tu sebab rasa excited melebihi segalanya...anak2 aku apa lagi...macam rabbit kita letak kat ladang carrot la...semua benda diaorg nak...malangnya dapat pulak sokongan padu dari ibu n ayah....bertabahlah ketika membayar...

 Kalau korang tak suka sangat barang mainan boleh la skip Kiddy Land ni...tapi kalau mengaku peminat kartun...tolong la datang sini...memang terbaik la..

pas abih membeli-belah...kitaorg lepak dekat tepi kedai tu buka bekalan makanan yang dibawa...Makan nasi di Harajuku...bagi kenyang perut.. pastu kitaorg teruskan perjalanan...patah balik ke stesen tadi..tapi kali ni gi arah kiri pulak...oooo kat sini la Takeshita Street...dalam ni ada Daiso Besar...berapa tingkat tah...pastu kalau korang minat t-shirt stylo yang tulis2 tu boleh la datang sini...sini macam tempat org2 stylo la...macam nak tiru gaya J-Pop ke tapi tak mampu beli kat butik...datang beli kat sini..
 Memandangkan jam baru kul 5.00pm... dan hari ni diistiharkan oleh kitaorg sebagai hari mainan dan kartun...so kitaorg decide nak teruskan perjalanan ke Akihabara...perut pun dah kenyang...semangat pun makin membara...jangan lupa kalau nak sembahyang...stop je kat stesen Ueno... pastu naik train balik ke akihabara...Akihabara atau elctronic town ni sangat glamer...semua org pun akan tanya gi sini tak masa gi Jepun...boss aku pun tanya ...so aku pasti tempat ni memang best la...

En Hubby paling berkobar-kobar...misi utama ke Jepun bagi dia ialah gi sini...sebab banyak baca blog orang cakap akihabara ni memang tempat untuk collector...banyak vintage punya toy boleh dapat kat sini...bersungguh dan Mr Hubby nak memenuhkan almari dia... kalau nak tau apa yang kitaorg collect boleh baca Entry Our Hobby.

Bila sampai je kat Aikhabara...memang banyak kedai...sangat banyak..satu kedai ke satu kedai kitaorg masuk...tapi kesimpulannya sangat-sangat kecewa...boleh nampak kekecewaan terpancar jelas kat muka Mr Hubby...best lagi Den Den Town kat Osaka...tempat ni dah dipenuhi dengan Manga/Anime...dah tak ada lagi Marvel ke Takara ke Transformer pun xde...apa lagi segala toy yang dari tahun 80-90 tu...
 
 
Nasihat aku...jangan letakkan harapan tinggi sangat kat tempat ni..kalau korang memang follow and collect citer anime...memang berbaloi la...semua benda ada...trading card memang berlambak la...kalau setakat nak tengok gadjet boleh la datang...tapi bukan boleh beli pun...semua dalam bahasa jepun...dan mereka pun x boleh garenti benda tu boleh guna kat Malaysia...
 
 
Akhirnya kitaorg jumpa kedai jual beg...beli beg besar harga RM30..untuk masukkan muatan lebihan kat bilik hotel tu...then balik...
 
 
Hari ni best tapi penghujung yang kurang memuaskan...sian mr hubby...dah  ada list nak beli apa..tapi keciwa dengan Akihabara...rugi tak beli bebanyak masa kat Osaka dulu...tak pela ...ada satu lagi tempat untuk cari barang ni dan harap kat situ ok....
 
 
Till then...tatata..

 Collateral damage for today (in yen)

  1. Reload Suica Card  (1000x2) : 2000
  2. Beli dorayaki : 1270
  3. Beli 4 biji telor tikan & amik gambar kat photobooth : 620
  4. Beli suvinear kat museum doremon : 2100
  5. Beli mr m&m; photatochip : 570
  6. Shopping kat kiddy land : 7842
  7. Barang Daiso : 420
  8. Beli bag di Akihabara : 1000
  9. Air sparkling : 300

TOTAL : 16,122